Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Älä mokaa Kreetalla – näihin yleisiin virheisiin matkailijat sortuvat

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Suunnitteletko matkaa Kreikan suurimmalle saarelle Kreetalle? Lue Rantapallon vinkit ja vältä tyypillisimmät turistimokat!
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 07.04.2022
facebook   whatsapp

1. Älä jämähdä rannikolle

Kreetan suosio piilee saaren pitkissä hiekkarannoissa. Palmut, aurinko ja rantaravintoloiden tarjonnasta nauttiminen ovat toki loman ihaninta antia, mutta jos et tee matkallasi mitään muuta, jää Kreetan toinen puoli täysin kokematta. Käytä siis ainakin päivä tai pari myös sisämaahan tutustumiseen.

Vuokraa auto tai osallistu järjestetylle päiväretkelle – tapoja päästä rannikolta muihin maisemiin on useita. Sisämaan vuoristot tarjoavat upeita maisemapaikkoja, tunnelmallisia oliivilehtoja ja perinteisiä viinitiloja, joissa pääset tutustumaan kreetalaisen viinikulttuurin ytimeen.

2. Älä maksa matkastasi liikaa

Kreetan matkailukausi on pidempi kuin useilla muista Kreikan saarista. Lomakausi alkaa jo huhtikuulta ja jatkuu pitkälle lokakuuhun. Kauden alku- ja loppupäässä hinnat ovat matalammat kuin keskikesän vilkkaimpina kuukausina. Ajoittamalla matkasi oikein voit säästää mukavan summan rahaa.

Hotellien tarkka vertailu on myös hyvä tapa varmistaa, että saat rahallesi vastinetta. Kreetan majoitustarjonta on laaja ja kilpailu kovaa. Hinta-laatusuhde vaihtelee kuitenkin rajusti, ja tähtiluokitus ei välttämättä kerro paljoakaan paikan todellisesta tasosta.

ShutterstockKreeta, Kreikka
Kreetan kiehtovien kohteiden äärelle pääsee aika ajoin hyvinkin edullisesti.

Kreetalle matkustaessa ei kannata luottaa sokeasti pelkkiin tähtiin, vaan fiksu matkailija käyttää hetken asiakasarvioiden tutkimiseen. Parasta laatua pienimmällä rahalla saat rannikon pikkupaikkakunnilla.

Vertaile Kreetan matkojen hinnat

3. Kokeile rohkeasti uutta Kreetan ravintoloissa

Kreetalainen ruoka on aina hyvää, tästä lienee helppo olla samaa mieltä. Mutta kreetalainen ruoka voi olla hyvän sijaan myös erinomaista, ja tämän pääset kokemaan vain jos rohkenet etsiä ravintolasi vilkkaimpien turistikatujen ulkopuolelta ja tilata rohkeasti muutakin kuin moussakaa ja ranskalaisia.

Sen sijaan, että valitsisit saman annoksen kuin joka ilta, anna valta asiantuntijalle ja pyydä tarjoilijaa tuomaan pöytään itse valitsemansa meze-valikoima. Näin pääset käsiksi aitoihin makuelämyksiin.

4. Varovaisena liikenteessä

Kreetalla teiden kunto on vaihteleva. Suurimpia kaupunkeja yhdistävät leveät moottoritiet, mutta saarella on paljon pieniä ja kiemurtelevia teitä, joilla vastaantulijoita voi olla hankala havaita tiukkojen mutkien takaa.

Useimmiten paikannimet ja opastukset liikennekylteissä on kirjoitettu sekä kreikaksi että englanniksi. Lomatunnelmissa kannattaa muistaa, että Kreetalla promilleraja on 0,5 eli sama kuin Suomessa.

Vuokra-auton kyydissä saarella pääsee liikkumaan kätevästi oman aikataulujen mukaan. Autoa vuokratessa kannattaa huolehtia, että vakuutukset ovat kunnossa. Auto on hyvä tarkistaa mahdollisten lommojen tai naarmujen varalta ja ilmoittaa niistä heti. Tällä varmistat, ettet myöhemmin autoa palauttaessasi joudu korvaamaan mitään, mitä et ole itse aiheuttanut.

ShutterstockKreeta, Kreikka
Kreetalla kannattaa nähdä hieman vaivaa päästäkseen saaren parhaiden maisemien äärelle.

Moni valitsee auton sijaan liikkumista varten skootterin tai mönkijän, jolla liikkuminen on kapeilla teillä helpompaa kuin suurella autolla. Pienemmillä ajoneuvoilla on syytä olla varovainen liikenteessä sekä muistaa pysytellä poissa moottoriteiltä, jossa nopeudet nousevat usein suuriksi.

5. Kunnon varusteilla matkaan

Jos lähdet päiväretkelle tai kiertämään saarta skootterin tai mönkijän kyydissä, muista huolehtia, että mukana reissussa kulkevat sopivat varusteet.

Tärkeintä oman turvallisuuden kannalta on muistaa käyttää aina kypärää. Suurimmassa osassa vuokraamoista kypärän saa aina mukaan, kun vuokraa skootterin tai moottoripyörän.

Myös oikeanlainen vaatetus ja erityisesti hyvät kengät ovat tärkeitä ajoretkille lähtiessä. Ei siis kannata suunnitella lähtevänsä liikkeelle esimerkiksi pelkissä rantavarusteissa. Auringon porottaessa on syytä huolehtia myös auringolta suojautumisesta.

Eksymisen varalta on hyvä ladata kännykkään myös ilman verkkoyhteyttä toimiva kartta alueesta tai kantaa mukana paperista karttaa. Saaren syrjäisimmissä osissa karttatiedot voivat olla puutteellisia, joten reittiä kannattaa suunnitella etukäteen.

Teksti: Riikka Krenn ja Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (4) Jätä kommentti

  1. Viddu mitä urpoja. Kai niitä kusettajia löytyy joka maasta ja onkin parempi että pysytte kotona, mokomat valittajat. Vain tyhmiä kusetetaan.


  2. 70-luvun loppupuolella kävin Kreetalla. Panin pääni merenpinnan alle ja näin kuinka iso kala kakkasi veteen! En enää mene mihinkään Välimeren maahan!


  3. En mokaa Kreetalla, koska en matkusta enää ollenkaan Kreikkaan ! Olen aikoinaan käynyt Kreikan saarilla useita kertoja ja tykkäsin, mutta en enää ! Kreikka on osoittautunut maaksi, joka huijaa joka kohdassa ! Olemme joutuneet jo vuosia rahoittamaan Kreikkaa, eikä loppua näy ! Lisäksi ruumiita kelluu välimeressä, en halua sinne !


  4. Yli 10.lomaa Kreetalla vaimon ja ystävä pariskunnan kesken.Olemme euroopan kolunneet monelta kantilta mutta vieläkin on kuin ikävä Kreetalle.Parasta hotellia tai paikkakuntaa on vaikea määrillä, Mieleen on jäänyt hotelli Palatso Haniassa ko.hotelli on pieni 1500 luvulla rakennetussa talossa,miten omistaja rouva pitikään meistä huolta.Pitkä autoretki Kreetalla on unohtumaton.


  5. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.