Hyppää sisältöön

Älä mokaa Kreetalla – näihin yleisiin virheisiin matkailijat sortuvat

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 07.04.2022
Suunnitteletko matkaa Kreikan suurimmalle saarelle Kreetalle? Lue Rantapallon vinkit ja vältä tyypillisimmät turistimokat!

1. Älä jämähdä rannikolle

Kreetan suosio piilee saaren pitkissä hiekkarannoissa. Palmut, aurinko ja rantaravintoloiden tarjonnasta nauttiminen ovat toki loman ihaninta antia, mutta jos et tee matkallasi mitään muuta, jää Kreetan toinen puoli täysin kokematta. Käytä siis ainakin päivä tai pari myös sisämaahan tutustumiseen.

Vuokraa auto tai osallistu järjestetylle päiväretkelle – tapoja päästä rannikolta muihin maisemiin on useita. Sisämaan vuoristot tarjoavat upeita maisemapaikkoja, tunnelmallisia oliivilehtoja ja perinteisiä viinitiloja, joissa pääset tutustumaan kreetalaisen viinikulttuurin ytimeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Älä maksa matkastasi liikaa

Kreetan matkailukausi on pidempi kuin useilla muista Kreikan saarista. Lomakausi alkaa jo huhtikuulta ja jatkuu pitkälle lokakuuhun. Kauden alku- ja loppupäässä hinnat ovat matalammat kuin keskikesän vilkkaimpina kuukausina. Ajoittamalla matkasi oikein voit säästää mukavan summan rahaa.

Hotellien tarkka vertailu on myös hyvä tapa varmistaa, että saat rahallesi vastinetta. Kreetan majoitustarjonta on laaja ja kilpailu kovaa. Hinta-laatusuhde vaihtelee kuitenkin rajusti, ja tähtiluokitus ei välttämättä kerro paljoakaan paikan todellisesta tasosta.

ShutterstockKreeta, Kreikka
Kreetan kiehtovien kohteiden äärelle pääsee aika ajoin hyvinkin edullisesti.

Kreetalle matkustaessa ei kannata luottaa sokeasti pelkkiin tähtiin, vaan fiksu matkailija käyttää hetken asiakasarvioiden tutkimiseen. Parasta laatua pienimmällä rahalla saat rannikon pikkupaikkakunnilla.

Vertaile Kreetan matkojen hinnat

3. Kokeile rohkeasti uutta Kreetan ravintoloissa

Kreetalainen ruoka on aina hyvää, tästä lienee helppo olla samaa mieltä. Mutta kreetalainen ruoka voi olla hyvän sijaan myös erinomaista, ja tämän pääset kokemaan vain jos rohkenet etsiä ravintolasi vilkkaimpien turistikatujen ulkopuolelta ja tilata rohkeasti muutakin kuin moussakaa ja ranskalaisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sen sijaan, että valitsisit saman annoksen kuin joka ilta, anna valta asiantuntijalle ja pyydä tarjoilijaa tuomaan pöytään itse valitsemansa meze-valikoima. Näin pääset käsiksi aitoihin makuelämyksiin.

4. Varovaisena liikenteessä

Kreetalla teiden kunto on vaihteleva. Suurimpia kaupunkeja yhdistävät leveät moottoritiet, mutta saarella on paljon pieniä ja kiemurtelevia teitä, joilla vastaantulijoita voi olla hankala havaita tiukkojen mutkien takaa.

Useimmiten paikannimet ja opastukset liikennekylteissä on kirjoitettu sekä kreikaksi että englanniksi. Lomatunnelmissa kannattaa muistaa, että Kreetalla promilleraja on 0,5 eli sama kuin Suomessa.

Vuokra-auton kyydissä saarella pääsee liikkumaan kätevästi oman aikataulujen mukaan. Autoa vuokratessa kannattaa huolehtia, että vakuutukset ovat kunnossa. Auto on hyvä tarkistaa mahdollisten lommojen tai naarmujen varalta ja ilmoittaa niistä heti. Tällä varmistat, ettet myöhemmin autoa palauttaessasi joudu korvaamaan mitään, mitä et ole itse aiheuttanut.

ShutterstockKreeta, Kreikka
Kreetalla kannattaa nähdä hieman vaivaa päästäkseen saaren parhaiden maisemien äärelle.

Moni valitsee auton sijaan liikkumista varten skootterin tai mönkijän, jolla liikkuminen on kapeilla teillä helpompaa kuin suurella autolla. Pienemmillä ajoneuvoilla on syytä olla varovainen liikenteessä sekä muistaa pysytellä poissa moottoriteiltä, jossa nopeudet nousevat usein suuriksi.

5. Kunnon varusteilla matkaan

Jos lähdet päiväretkelle tai kiertämään saarta skootterin tai mönkijän kyydissä, muista huolehtia, että mukana reissussa kulkevat sopivat varusteet.

Tärkeintä oman turvallisuuden kannalta on muistaa käyttää aina kypärää. Suurimmassa osassa vuokraamoista kypärän saa aina mukaan, kun vuokraa skootterin tai moottoripyörän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös oikeanlainen vaatetus ja erityisesti hyvät kengät ovat tärkeitä ajoretkille lähtiessä. Ei siis kannata suunnitella lähtevänsä liikkeelle esimerkiksi pelkissä rantavarusteissa. Auringon porottaessa on syytä huolehtia myös auringolta suojautumisesta.

Eksymisen varalta on hyvä ladata kännykkään myös ilman verkkoyhteyttä toimiva kartta alueesta tai kantaa mukana paperista karttaa. Saaren syrjäisimmissä osissa karttatiedot voivat olla puutteellisia, joten reittiä kannattaa suunnitella etukäteen.

Teksti: Riikka Krenn ja Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Kreikan miinukset

Kreikan miinukset – vai onko niitä? Kolme asiaa, jotka hiertävät tutussa matkailumaassa

Rodoksen nähtävyydet

Nämä paikat on pakko nähdä Rodoksella – saaren 13 parasta nähtävyyttä

Korfun Timonin ranta kuvattu ylhäältä käsin

Kesän kuumimmat matkatarjoukset Kreikkaan – säästä ja nauti eri budjeteilla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja