Hyppää sisältöön

Rentoudu Kreikan-lomalla! Koe ainakin nämä Kreetan ihanat rannat

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 11.08.2022
Nauti Kreetan-lomasta ja ota kaikki irti Kreikan auringosta - tässä kuusi rantavinkkiä suositulle lomasaarelle!

1. Vai täyttää paratiisin tuntomerkit

Karibian tunnelmaa henkivän Vain vitivalkoinen hiekkaranta saa hieraisemaan silmiä, sillä turkoosi vesi ja rannalla kasvava tiheä palmumetsä luovat hyvin epäeurooppalaisen maiseman. Kreetan lomasaaren koilliskulmassa sijaitsevalla hiekkarannalla kasvavat koko Euroopan ainoat kotoperäiset palmut, ja se onkin varsin suosittu retkikohde Kreetan-lomalaisten joukossa.

Vain rannalla on eniten tungosta suosituimpien lomakuukausien heinä- ja elokuun aikana. Huomattavasti rauhallisempaa on touko–kesäkuussa sekä syys–lokakuussa, kun matkailukausi ei ole vielä kunnolla alkanut tai suurimmat turistimassat ovat jo palanneet koteihinsa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockKreetan rannat
Vain ranta tunnetaan erityisesti sitä ympäröivistä palmuista.

Suositulla rannalla on runsaasti erilaisia palveluja, ja rannalta voi vuokrata esimerkiksi aurinkotuoleja ja -varjoja sekä vesiskoottereita tai vaikkapa purjelautoja. Kirkkaat vedet houkuttelevat snorklaamaan. Rannan yhteydessä toimii myös useita kreikkalaisia tavernoja, välipalakioskeja ja pikaruokaloita. Vain rannan tuntumassa on myös parkkipaikka, jolta on rannalle vain parin minuutin kävelymatka.

2. Kauneus tuo kävijöitä Elafonissin rannalle

Kahdesta laguunista muodostuva Elafonissin ranta on varsin erikoinen paikka viettää lomapäivää, sillä turkoosia vettä reunustaa pinkkiin taittava hiekka, joka saa maiseman näyttämään hyvin poikkeavalta.

Kreetan lounaiskulmassa sijaitseva ranta syvenee loivasti, joten se on turvallinen uimapaikka myös pienille lapsille. Rannalla ei myöskään juuri tuule, joten vesi on varsin tyyntä. Elafonissin rannalta voi vuokrata aurinkotuoleja ja -varjoja ja auton voi pysäköidä ilmaiseksi.

ShutterstockKreetan rannat
Elafonissin rantaa pidetään yhtenä Kreikan kauneimmista.

Ranta sijaitsee luonnonsuojelualueen tuntumassa, joten siellä on melko vähän palveluja. Alueella on vain muutama pieni baari, joista voi ostaa pientä syötävää ja juomia. Ravintolat sijaitsevat parin kilometrin päässä rannasta.

3. Matala on Kreetan suosituimpia rantoja

Kreetan eteläosassa sijaitseva Matalan ranta jää suomalaisille mieleen hauskan nimensä vuoksi, ja se onkin koko saaren suosituimpia rantoja. Noin 250 metriä pitkä ja 45 metriä leveä ranta on monien suosikki, mutta siitä huolimatta rannalla on säilynyt melko rauhallinen kalastajakylän tunnelma.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matalan rantaa reunustavat tamariskipuut ja niiden vieressä kohoavat hiekkakivimuodostelmat tuovat rannalle varsin omintakeisen maiseman.

Kreetan rannat
Matalan ranta on yksi saaren suosituimpia, mutta sieltä voi silti löytää rauhallista tunnelmaa.

Nimensä mukaisesti Matalan ranta on varsin turvallinen uimaranta. Rannalla on hengenpelastajia ja myös oma ensiapupiste. Matala sopii mainiosti uimareille, sillä vedenlaatu on hyvä. Lisäksi rannalla on wc- ja pukutilat. Alueella on runsaasti myös muita palveluja, esimerkiksi ravintoloita, tavernoja, kioskeja ja kahviloita.

4. Falassarna hurmaa pitkillä hiekkarannoilla

Kreetan saaren länsirannikolla sijaitseva Falassarna on pieni rantakaupunki, joka oli hellenismin aikakaudella kukoistava kaupunki ja merkittävä satama. Nykyään Falassarna tunnetaan erityisesti kauniista hiekkarannoista. Alueella on yhteensä viisi rantaa, joista kaksi suurinta ovat tunnetuimmat. Suurin ranta noin kilometrin pituinen, joten jokainen löytää itselleen hiekalta sopivan paikan.

Falassarnan alueella on usein tuulista, joten alueella harrastetaan esimerkiksi surffausta ja leijalautailua. Rannalta löytyy myös kenttiä rantalentopallon pelaamiseen. Suurimmalla rannalla on parhaat palvelut ja siellä on vuokrattavana aurinkovarjoja. Rannan läheisyydestä löytyy ravintoloita ja kahviloita, joista saa syötävää ja juotavaa.

Kreetan rannat
Falassarnan rantakaupunki tunnetaan vaaleahiekkaisista rannoista ja kirkkaasta merivedestä.

Rantapäivän Falassarnassa voi täydentää vierailemalla antiikin aikaisilla raunioilla sekä katselemalla rannalla auringonlaskua, jota pidetään yhtenä Kreetan saaren kauneimmista.

5. Balos on yksi koko Kreikan upeimmista rannoista

Valkoisen hiekan ja turkoosin meriveden värittämiä rantamaisemia etsiville on Baloksen ranta ehdoton vierailukohde Kreetalla. Kuvankaunis ranta sijaitsee Gramvoussan niemimaalla, Kissamoksen lomakohteen länsipuolella.

Baloksen ranta on niemimaan ja pienen Tiganin niemekkeen välisellä laguunialueella, joten ranta on matala ja vesi lämmintä. Siksi se sopii myös lapsiperheille. Laguunin ulkopuolella on syvempää ja siellä voi harrastaa esimerkiksi snorklausta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockKreetan rannat
Vaaleahiekkainen Baloksen ranta on upea näky.

Koska ranta on kauniiden maisemiensa vuoksi erittäin suosittu, saattaa siellä suosituimpina kesäkuukausina olla ajoittain paljon ihmisiä. Syrjäisestä sijainnista huolimatta melko lähelle rantaa pääsee autolla, mutta lopussa odottaa noin parin kilometrin kävely. Rannalle pääsee myös veneellä Kissamoksesta.

6. Joki ja metsä hallitsevat Prevelin rantamaisemia

Prevelin ranta eroaa muista Kreetan rannoista hieman erilaisilla maisemilla. Rantaa reunustaa vehreä metsä ja sitä halkoo joki, joka muodostaa rannan keskellä vesialtaan. Hiekasta ja pikkukivistä muodostuvan rannan vesi on melko kylmää siihen laskevasta joesta johtuen.

Rannalla ei ole juurikaan palveluita eikä siellä ole vuokrattavana aurinkotuoleja tai -varjoja. Pienen kioskin yhteydestä löytyy vessa, mutta suihkuja tai pukukoppeja ei ole.

ShutterstockKreetan rannat
Prevelin rannalla maisemia hallitsevat palmut ja joki.

Prevelin ranta sijaitsee noin 35 kilometriä Rethymnonista etelään. Perille pääsee esimerkiksi autolla, joka on jätettävä rannan yläpuolella sijaitsevalle parkkipaikalle. Parkkipaikalta laskeutuu hieman jyrkähkö polku alas rannalle.

Lue lisää vinkkejä Kreetalle Rantapallon matkaoppaasta!

Teksti: Inka Khanji ja Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Voidokilian ranta Kreikassa

Yksi Kreikan kauneimmista rannoista löytyy jostain aivan muualta kuin saarilta – tältä se näyttää

Kreikka

Näin tilaat kahvia Kreikassa – lue 5 faktaa ennen lomaa

Rodoksen parhaat rannat

Näin löydät Rodoksen kauneimmat rannat – 7 vinkkiä

Santorinin parhaat alueet majoittua

Missä majoittua Santorinilla? Saarella on kaksi selvästi erilaista puolta – katso 5 suosituinta kohdetta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja