hero taustakuva

Rentoudu Kreikan-lomalla! Koe ainakin nämä Kreetan rannat

Flickr / Ahmed Sinan artikkelin kuva
Kohdeoppaat
Lomailetko Kreetalla? Koe nämä viisi ihanaa rantaa ja ota kaikki irti Kreikan auringosta ja sinisenä välkehtivästä merestä.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 18.05.2018
facebook   whatsapp

1. Vai täyttää paratiisin tuntomerkit

Karibian tunnelmaa henkivän Vain vitivalkoinen hiekkaranta saa hieraisemaan silmiä, sillä turkoosi vesi ja rannalla kasvava tiheä palmumetsä luovat hyvin epäeurooppalaisen maiseman. Kreetan lomasaaren koilliskulmassa sijaitsevalla hiekkarannalla kasvavat koko Euroopan ainoat kotoperäiset palmut, ja se onkin varsin suosittu retkikohde Kreetan-lomalaisten joukossa.

Vain rannalla on eniten tungosta suosituimpien lomakuukausien heinä- ja elokuun aikana. Huomattavasti rauhallisempaa on touko–kesäkuussa sekä syys–lokakuussa, kun matkailukausi ei ole vielä kunnolla alkanut tai suurimmat turistimassat ovat jo palanneet koteihinsa.

Suositulla rannalla on runsaasti erilaisia palveluja, ja rannalta voi vuokrata esimerkiksi aurinkotuoleja ja -varjoja sekä vesiskoottereita tai vaikkapa purjelautoja. Kirkkaat vedet houkuttelevat snorklaamaan. Rannan yhteydessä toimii myös useita kreikkalaisia tavernoja, välipalakioskeja ja pikaruokaloita. Vain rannan tuntumassa on myös parkkipaikka, jolta on rannalle vain parin minuutin kävelymatka.

2. Mírtos on täynnä rentoa tunnelmaa

Erityisen rentoa ja letkeää rantatunnelmaa etsivän kannattaa suunnata Itä-Kreetalla sijaitsevalle Mírtoksen rannalle, joka oli hippien suosikki 1960- ja 1970-luvuilla. Hippiparatiisin tunnelmasta on vielä ripaus jäljellä, ja rannalla voikin tunnelmoida leppoisaa ilmapiiriä erityisesti suosituimman matkailukauden eli heinä–elokuun ulkopuolella.

Tavallisesti varsin tuulisella Itä-Kreetalla sijaitseva noin kilometrin mittainen Mírtoksen ranta on mukavasti suojassa, joten rantalöhöilijät onnistuvat välttämään kovat tuulet.

Mírtoksen rannalla on monien muiden Kreetan rantojen tavoin hyvä palvelutarjonta, sillä esimerkiksi rannan tuntumassa sijaitsevat tavernat tarjoavat asiakkaidensa käyttöön ilmaiseksi aurinkotuoleja ja -varjoja. Rannalta voi myös vuokrata esimerkiksi kanootteja.

3. Kauneus tuo kävijöitä Elafonisin rannalle

Kahdesta laguunista muodostuva Elafonisin ranta on varsin erikoinen paikka viettää lomapäivää, sillä turkoosia vettä reunustaa pinkkiin taittava hiekka, joka saa maiseman näyttämään hyvin poikkeavalta.

Kreetan lounaiskulmassa sijaitseva ranta syvenee loivasti, joten se on turvallinen uimapaikka myös pienille lapsille. Rannalla ei myöskään juuri tuule, joten vesi on varsin tyyntä. Elafonisin rannalta voi vuokrata aurinkotuoleja ja -varjoja ja auton voi pysäköidä ilmaiseksi.

Ranta sijaitsee luonnonsuojelualueen tuntumassa, joten siellä on melko vähän palveluja. Alueella on vain muutama pieni baari, joista voi ostaa pientä syötävää ja juomia. Ravintolat sijaitsevat parin kilometrin päässä rannasta.

Riikka KrennKreeta, Kreikka
Kreetalla on monia suosittuja rantoja, joissa on hyvä palvelutarjonta. Vastapainoksi lomasaarelta voi kuitenkin löytää myös autioita rantoja.

4. Matala on Kreetan suosituimpia rantoja

Kreetan eteläosassa sijaitseva Matalan ranta jää suomalaisille mieleen hauskan nimensä vuoksi, ja se onkin koko saaren suosituimpia rantoja. Noin 250 metriä pitkä ja 45 metriä leveä ranta on monien suosikki, mutta siitä huolimatta rannalla on säilynyt melko rauhallinen kalastajakylän tunnelma.

Matalan rantaa reunustavat tamariskipuut ja niiden vieressä kohoavat hiekkakivimuodostelmat tuovat rannalle varsin omintakeisen maiseman.

Nimensä mukaisesti Matalan ranta on varsin turvallinen uimaranta. Rannalla on hengenpelastajia ja myös oma ensiapupiste. Matala sopii mainiosti uimareille, sillä vedenlaatu on hyvä. Lisäksi rannalla on wc- ja pukutilat. Alueella on runsaasti myös muita palveluja, esimerkiksi ravintoloita, tavernoja, kioskeja ja kahviloita.

5. Paleóhorassa on kaksi rantaa mistä valita

Paleóhorassa on vara valita, sillä alueella on yhden sijaan kaksi rantaa. Lännessä sijaitseva Pahia Ammos ja idässä oleva Halikia tekevät Paleóhorasta mainion rantakohteen.

Pahia Ammos on kilometrin mittainen hiekkaranta, jonka vesi on puhdasta ja monipuoliset palvelut takaavat turvallisen uintipäivän. Tämän rannan luoteisosa on tavallisesti nudistien suosiossa, joten se kannattaa huomioida rantareissua suunnitellessa.

Halikian kiviranta on mainio rantakohde erityisesti tuulisella säällä, sillä kun hiekkarannalla santa pöllyää ympäriinsä, ei Halikian rannalla tarvitse kantaa huolta hiekasta. Aivan kadun edustalla sijaitsevan rannan lähistöllä on runsaasti tavernoita ja ravintoloita, joten palveluista ei ole puutetta, vaan rannalla voi viettää helposti vaikka koko päivän.

>> Kaipaatko lisää rantavinkkejä Kreetalle? Katso video 22 Kreetan rannasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Flickr / Ahmed Sinan ja Riikka Krenn

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

  1. Lapsiperheille paras paikka on AgiiApostoli Hanian itäpuolella sen neljä poukamaa ovat lapsille turvallisia ja loivia hiekkarantoja kannattaa käydä kokemassa


  2. Hyviä vinkkejä, kiitos paljon! Ollaan juuri lähdössä parin päivän päästä Kreikan lomalle. Tulostin koko sivun mukaan niin ei pääse vinkit unohtumaan.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.