Hyppää sisältöön

Nämä ovat Kreikan kauneimmat rannat – löydä suosikkisi ja ota kaikki irti lomasta!

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 18.03.2022
Kesän suosikkikohde Kreikka tarjoaa lomailijoille paljon silmäniloa upeilla rannoillaan. Kauneus on tietenkin katsojan silmässä, ja maan mahtavimman rannan tittelistä kilpaileekin monta upeaa rantaa.

1. Zákinthosin kaunis Navagio

Navagio on malliesimerkki Kreikan upeista rannoista, ja se onkin usein luettu maailman kauneimpien rantojen joukkoon. Navagio on Kreikan mantereen länsipuolella sijaitsevan Zákinthosin saaren ylpeys ja hyvä esimerkki myös maan rauhallisemmista poukamista – Navagion voi nimittäin saavuttaa vain veneellä.

ShutterstockZakinthos, Kreikka
Navagion rantaa pidetään yhtenä maailman upeimmista.

Saaren luoteisosassa sijaitsevan Navagion valkoinen hiekka, syvänsininen meri, dramaattiset kallionseinämät ja luolat odottavat snorklaajia, sukeltajia, auringonpalvojia ja tutkimusmatkailijoita. Osittain hiekkaan hautautunut ja hitaasti lahoava laivanhylky keskellä vaaleaa hietikkoa luo rannalle uniikin tunnelman. Hylyn on väitetty olevan salakuljetusalus Panagiotis, mikä onkin antanut rannalle sen lempinimen Smugglers Cove, Salakuljettajien lahti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi Kreikan upeimmista näköaloista odottaa korkealla rannan yläpuolella sijaitsevalla näköalatasanteella.

>> Lue myös: Haaksirikkoutunut alus postikorttirannalla – tämä Kreikan näkymä ei jätä kylmäksi

2. Kreetan upea Balos

Kreetalla, Kissamoksen kaupungin länsipuolella ja kauniin Kalivianin kylän pohjoispuolella, levittäytyy vaikuttava Gramvoussan niemimaa. Niemimaa muodostuu jyrkistä kivikoista, joita peittää hennon vihreä kasvillisuus. Niemimaan luoteisosassa Gramvoussan saarta vastapäätä sijaitsee upea Baloksen ranta.

Balos on huikaiseva näky: kahden poukaman reunustama pehmeän valkoinen hiekka kohtaa turkoosina kimaltavan meren. Ranta sijaitsee hieman syrjässä, mutta sinne pääsee Kalivianista tietä pitkin ensin autolla ja viimeiset pari kilometriä kävellen. Myös Kissamoksesta lähtevät laivat kuljettavat matkailijan luonnonkauniille rannalle.

ShutterstockBalos, Kreikka
Kreetalla sijaitseva upea Baloksen ranta on monien suosikki.

Rannan lähistöltä löytyy myös historiallista nähtävää, sillä Baloksen pohjoispuolella Korykon-niemellä sijaitsevat vanhan roomalaiskaupunki Agnion rauniot Apollo-temppeleineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Kefalonian lumoava Mírtos

Kreikan lukuisista saarista erityisesti Kefalonian rannat ovat kuuluja kauneudestaan. Vehreällä saarella on paljon kasvillisuutta ja kirkasvetisiä rantoja, joista useille pääsee vain meritse. Kefalonian rannoista kenties kaunein on Mírtos, jonka kauneus on tunnustettu myös maailmanlaajuisesti. Ei siis olekaan ihme, että tuhannet turistit tungeksivat kuvaukselliseen kohteeseen joka kesä.

ShutterstockMírtos, Kreikka
Kefaloniassa sijaitseva Mírtos-ranta hurmaa kävijän.

Kefalonian saaren pääkaupungin Argostolin pohjoispuolella sijaitsevalla Mírtoksella kullanhohtoista hiekkaa ja merta ympäröivät vaikuttavan näköiset kiviset kalliot. Mírtoksella auringonpalvojat ja uimarit pysyvät tyytyväisinä: pientä syötävää tarjoavat kojut sekä vuokrattavat aurinkotuolit ja -varjot takaavat onnistuneen biitsipäivän.

4. Sarakinikon valkoiset kalliot Miloksella

Sarakinikon ranta tunnetaan vitivalkoisista kallioistaan, joiden rakenteen sanotaan muistuttavan kuunpintaa. Tuulen ja sateen muokkaamat valkoiset kalliot luovat yhdessä sinisen meren kanssa perikreikkalaisen sävymaailman.

Sarakinikon ranta ei ole ihanteellinen uimiseen, mutta hiljaisena päivänä nappaat rannalta mitä upeimmat lomakuvat. Rannalla voi kuitenkin paistatella päivää tai tehdä kävelyretken poikkeuksellisissa maisemissa.

ShutterstockMilos, Kreikka
Sarakinikon ranta tunnetaan valkoisista kallioistaan.

Ranta voi olla haastava saavuttaa ilman autoa, sillä julkista liikennettä sinne kulkee vain rajoitetusti. Miloksessa vierailevalle se on kuitenkin must-kohde.

5. Mykonoksen paratiisimainen Elia

Keskellä Kreikan saaristoa sijaitseva Mykonos on alueen suosituimpia matkakohteita, joka tarjoaa matkailijoille kaunista arkkitehtuuria sekä mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Mykonos hemmottelee lomailijoita myös upeilla rannoilla, joista erikoismaininnan ansaitsee saaren eteläosassa sijaitseva Elia.

Ranta on hyvin suosittu, mikä näkyy myös palvelujen tasossa: rannalta voikin vuokrata esimerkiksi vesiskootterin, kaislakoristeisen päivänvarjon tai oman rantavuoteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockElia, Mykonos
Mykonoksen kaunis Elia-ranta houkuttaa upeilla maisemillaan.

Rannalle pääsee helposti maitse Mykonoksen saaren samannimisestä pääkaupungista tai laivalla Platis Gialosista, mistä on Elian rannalle säännöllinen laivayhteys.

6. Thásoksen kaksijakoinen Alikín ranta

Thásoksen saaren kaakkoiskulmassa sijaitseva Alikín ranta hemmottelee kreikkalaisten rantojen ystävää oikein urakalla, sillä kuvankauniita rantoja on oikeastaan kaksi. Niemimaan kahteen osaan jakama Alikín ranta tarjoaa mahdollisuuden valita joko ruuhkaisemman tai rauhallisemman rannan.

ShutterstockThasos, Kreikka
Alikin rannan ympärillä kohoavat kalliot tekevät rantamaisemasta omaleimaisen.

Läntisellä rannalla on hyvät palvelut: runsaasti ravintoloita ja hotelleja, jotka tyydyttävät myös vaativan rantaleijonan tarpeet. Niemimaan itäpuolella sijaitseva ranta taas on huomattavasti rauhallisempi.

Alikín rannoilla riittää silmänruokaa, mutta myös tekemistä aktiivilomailijalle. Kummallakin rannalla maisemaa kehystää kallioinen niemimaa, joka on myös mainio patikointikohde.

7. Santorinin punainen ranta

Santorini tuo useimmille mieleen sinivalkoisen maiseman, mutta eräs alueen erikoisuuksista on väriltään punainen. Red beach Santorinilla on yksi saaren tunnetuimmista ja upeimmista rannoista. Esihistoriallisen Akrotírin kaupungin kupeessa sijaitseva ainutlaatuinen ranta koostuu punaisesta ja mustasta tuliperäisestä kivestä.

ShutterstockSantorini, Kreikka
Santorinin punainen ranta on yksi Kreikan tunnetuimmista.

Pieni ranta on usein ruuhkainen, ja moni tyytyykin ihailemaan sitä etäämmältä. Punainen ranta sopii kuitenkin hyvin myös auringonpalvontaan, ja erikoisiin kiviin ja kallioihin tutustuu parhaiten snorklaamalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Elafonisin muuttuva laguuni Kreetalla

Elafonisin hienohiekkainen ranta-alue on laaja, ja suloisesti suojassa voimakkaimmalta aallokolta. Maltillisesti syvenevä ranta sopii täydellisesti koko perheelle, ja moni haluaakin palata rannan maisemiin yhä uudelleen.

Omaleimaisen rannasta tekee sen muuttuva muoto. Talvimyrskyjen aallot ja vesimassat muokkaavat rantaviivaa vuosittain, ja matkailijat löytävät uudenlaisen rannan jokaisena keväänä.

ShutterstockKreeta, Kreikka
Kreetalla sijaitseva Elafonissin ranta on vaikuttava nähtävyys.

Toinen Elafonisin erikoisuus on sen hiekka, joka ei itse asiassa koostu hiekanjyvistä ja pikkukivistä vaan kotiloiden kuorista. Kotilomassa antaa myös rannalle sen punertavan sävyn.

Ranta on helppo saavuttaa paikallisbusseilla, vuokra-autolla tai laivalla Paleochorasta.

9. Agia Anna Naxoksella

Agia Anna on yksi Naxoksen saaren suosituimmista rannoista, eikä suotta. Pitkä hiekkaranta sijaitsee suloisen kalastussataman lähellä ja tarjoaa matkailijalle sykähdyttävät maisemat. Agia Anna sijaitsee vain reilun kuuden kilometrin päässä Naxoksen kaupungista, ja se on helppo saavuttaa julkisella liikenteellä tai vaikka polkupyörällä.

ShutterstockNaxos, Kreikka
Agia Annan hiekkaranta on Naxoksen parhaita.

Rannan palvelut ovat erinomaiset, ja paikan päältä voikin vuokrata päivänvarjoja ja aurinkotuoleja. Postikorttimaisen rannan lähistöltä löytyy myös tasokkaita kalaravintoloita, kahviloita ja baareja.

10. Lefkasin rantaidylli

Lefkasin saari sopii liki koskematonta luontoa ja rauhaa toivovalle matkailijalle. Saaren sypressi- ja oliivipuut tuovat mukanaan aidon välimerellisen tunnelman, jota turismi ei ole toistaiseksi päässyt turmelemaan.

ShutterstockLefkas, Kreikka
Lefkasin rannat ovat hyvin vaikuttavia. Egremnin ranta sijaitsee saaren lounaisrannikolla.

Porto Katsiki on pikkukivinen ranta Lefkasin lounaisosassa, ja se tunnetaan syvistä vesistään ja vaikuttavista näkymistään. Saari on yhteydessä mantereeseen, joten sinne pääsee helposti autolla. Rannalla voi meren lisäksi virkistäytyä alueen rantabaareissa, joista aukeavat maisemat ovat vertaansa vailla.

Lisätietoja

Rantapallon Kreikka-opas
Kreikan viralliset matkailusivut

Teksti: Jenna Lehkonen, Inka Khanji ja Anna Mäkelä
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Voidokilian ranta Kreikassa

Yksi Kreikan kauneimmista rannoista löytyy jostain aivan muualta kuin saarilta – tältä se näyttää

Kreikka

Näin tilaat kahvia Kreikassa – lue 5 faktaa ennen lomaa

Rodoksen parhaat rannat

Näin löydät Rodoksen kauneimmat rannat – 7 vinkkiä

Santorinin parhaat alueet majoittua

Missä majoittua Santorinilla? Saarella on kaksi selvästi erilaista puolta – katso 5 suosituinta kohdetta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja