Hyppää sisältöön

Tutulla lomasaarella nautitaan lämmöstä pitkään – viisi erinomaista syytä matkustaa Kreetalle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.04.2022
Kreeta on mainio kevätkohde, sillä lomasaarella pääsee nauttimaan miellyttävistä lämpötiloista jo maaliskuussa.

1. Matkailukausi alkaa aikaisin

Välimerellä sijaitseva, Kreikalle kuuluva Kreeta hemmottelee matkailijoita lämmöllä hyvin aikaisin keväällä.

Lämpömittari saattaa kohota 20 asteen tuntumaan jo maaliskuussa, mikä tekee kohteesta varsin houkuttelevan lämpötilojen pysytellessä Suomessa keväällä pitkään nollan lähettyvillä. Varsinainen kesäsäiden kausi alkaa kuitenkin vasta toukokuussa, kun vuorokauden keskilämpötila pysyttelee tiukasti 20 asteen paremmalla puolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockKreeta, Kreikka
Kreetan rantatunnelmista pääsee nauttimaan jo hyvin varhain keväällä.

Varhain keväällä Kreetan tunnelma voi yllättää lomalaisen, sillä se on kuin keskikesällä kotimaassa: ihmiset viettävät valtaosan hereilläoloajastaan ulkona nauttien lämmöstä myöhään iltaan saakka, ja sekä jäätelökojuja että houkuttelevia terasseja riittää runsaasti. Kreeta onkin mainio kohde ottaa varaslähtö kesään silloin, kun kotimaan lämpötilat eivät millään tunnu nousevan haluttuihin lukemiin.

2. Kreetalle voi päästä hyvin edullisesti

Kreetalle voi matkustaa sekä omatoimisesti että pakettimatkalla, ja molemmat vaihtoehdot mahdollistavat edullisen loman.

Norjalainen halpalentoyhtiö Norwegian tarjoaa kesäkaudella edullisia reittilentoja Helsingistä Kreetan Haniaan, ja halvimmillaan lennot voi saada noin 200 eurolla. Myös pakettimatkoja on saatavilla edullisesti, sillä tarjouksia etsivä matkailija saattaa napata loman jopa 250 eurolla.

ShutterstockKreeta, Kreikka
Kreetan ihanille rannoille pääsee mukavan edullisesti, sillä suosion myötä tarjontaa on rutkasti, ja matkojen hinnat ovat hyvin maltilliset.

Halpojen lentojen lisäksi myös oleskelu Kreetalla on hyvin edullista, ja lomasaaren hintataso on huomattavasti halvempi kuin Suomessa. Edullisuus näkyy erityisesti ravintoloissa, sillä ulkona syöminen on Kreetalla halpaa. Saarella arvostetaan pienyrittäjyyttä, ja edullista ruokaa tarjoavia perheravintoloita on Kreetalla runsaasti.

3. Kreetalainen keittiö on tuoreiden raaka-aineiden juhlaa

Kuten monissa muissa kreikkalaissa lomakohteissa, myös Kreetalla ruoka on merkittävässä roolissa. Kreetalainen ruokavalio perustuu oliiviöljyyn, juustoihin ja tuoreisiin raaka-aineisiin, joten lomalla ei tarvitse kärsiä heikkolaatuisesta ruoasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ravintoloissa onkin tarjolla perinteisiä kreikkalaisia herkkuja salaateista liharuokiin, ja saarikohteessa syödään myös runsaasti kalaa.

ShutterstockKreeta, Kreikka
Kreikkalainen salaatti on tuttu näky kreetalaisessa ravintolassa.

Kreetalaiset ravintolat hyödyntävät monipuolisesti myös eri satokausien antimia, eikä saarella juuri suosita ulkomaalaisia kasviksia, vaan hedelmät ja vihannekset on saatettu kasvattaa hyvin lähellä. Tuoreita raaka-aineita arvostetaan Kreetalla niin paljon, että osa saarella asuvista lopettaa esimerkiksi tomaatin syömisen silloin, kun on aika turvautua kasvihuonetomaatteihin.

4. Kreeta on myös viinikohde

Ruoan lisäksi Kreeta hemmottelee matkailijoita laadukkaalla paikallisella viinillä, joka on hyvin suuressa arvossa saarella. Tavallisesti kreetalainen viini kannetaan ravintolassa pöytään lasikannussa, josta pieniä laseja täytetään illan aikana lukuisia kertoja. Tyypillisimmät kreetalaiset viinilajikkeet ovat Romeiko, Vilana ja Kotsifali.

5. Monipuolinen kohde aktiivilomalle

Kreeta on monipuolinen lomakohde, joka soveltuu paljon muuhunkin kuin pelkästään rannalla löhöilyyn tai altaan ja buffet-ravintolan välillä kulkemiseen. Suuren saaren vaihtelevat luonnonolot tekevät Kreetasta monipuolisen aktiivikohteen, ja saarella voikin esimerkiksi patikoida pelloilla oliivipuiden alla, juoksennella vihreillä nummilla tai vaeltaa lumihuippuisilla vuorilla.

Saaren keskellä sijaitsevan Lefka Orin eli Valkoisten vuorten vuoriston huiput kohoavat yli 2 400 metrin korkeuteen, joten luontokohteiden monipuolisuus on taattu jo pelkästään korkeuserojen vaihtelulla.

ShutterstockKreeta, Kreikka
Kreetan parhaimpia valtteja on saaren monipuolisuus, minkä vuoksi se sopii hyvin monenlaisille lomailijoille.

Paras ajankohta aktiiviselle lomalle Kreetalla on kevät, sillä huhti-toukokuussa vuoristoissa lämpötilat ovat ihanteelliset myös vaativalle patikointimatkalle. Kreetan suosituin patikointikohde, Samarian rotkot, ovat kevätkuukausina vielä melko rauhallisia toisin kuin keskikesällä, jolloin rotkossa voi olla ruuhkaa.

>> Lue Kreetasta lisää Rantapallon kohdeoppaasta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kreikan ilmasto ja sää

Kreikan ilmasto ja sää – milloin on paras aika matkustaa?

Navagio Beach

Tämä näky lyö ällikällä Kreikassa – haaksirikkoutunut alus lomasaaren kauneimmalla rannalla

Rodoksen hotellit

Hotellivinkit Rodokselle – 12 paikkaa, joissa majoitut mukavasti

Santorinin nähtävyydet

Santorinin parhaat nähtävyydet – 15 ideaa Kreikan kuuluisimmalle saarelle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja