Hyppää sisältöön

Tiesitkö tämän Kreetasta? 10 kiinnostavaa faktaa suomalaisten suosikkikohteesta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 26.04.2022
Kreikan suurimman saaren rannat täyttyvät joka vuosi aurinkoa ja upeaa luontoa palvovista matkailijoista. Lue kymmenen kiinnostavaa faktaa suosikkikohteesta.

1. Viisi miljoonaa appelsiinipuuta

Kreetan saarella kasvaa arviolta viisi miljoonaa appelsiinipuuta, joten tuoreita hedelmiä ja raikasta mehua on aina tarjolla. Osta torilta kreetalaisia appelsiineja ja maista – näistä auringon hemmottelemista sitruksista on happamuus kaukana. Tuoreita appelsiineja on tarjolla lähes poikkeuksetta kaikkien hotellien aamiaisella.

2. Lumihuippuiset vuoret

Läntisellä Kreetalla kohoava Lefka Ori eli Valkoisten vuorten vuoristo hallitsee maisemaa valkeana vielä toukokuussa. Korkeimmat huiput kohoavat lähes 2 500 metrin korkeuteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vehreissä laaksoissa ja vuoristokylissä eletään rauhallista maalaiselämää kaukana rannikon turistirysien kiireestä. Kreetan patikointimahdollisuudet ovat mainiot. Paras aika reippailulomalle on huhtikuu, jolloin luonto on raikkaimmillaan ja helle ei vielä rasita ulkoilijaa.

3. Jopa 35 miljoonaa oliivipuuta

Viiden miljoonan appelsiinipuun lisäksi Kreetan saarella kasvaa noin 35 miljoonaa oliivipuuta. Tarkkaa määrää ei tokikaan tiedetä, mutta 35 miljoonaa on lähin arvio. Paikallisista “kaikki” viljelevät omia oliivejaan, ja eri lajikkeita alueella on noin 40. Oliiviöljy ja oliivit monissa muodoissaan kuuluvat lähes jokaiseen kreetalaiseen ateriaan.

ShutterstockKreeta, Kreikka
Kreetalainen elämäntyyli takaa rennon loman.

4. Saarella eletään pidempään kuin mantereella

Oliiviöljyyn, juustoihin ja tuoreisiin raaka-aineisiin perustuva ruokavalio on kreetalaisten hyvinvoinnin salaisuus. Lempeän ilmaston ansiosta tuoreita kasviksia ja yrttejä on saatavilla ympäri vuoden. Keskimääräinen elinikä on saarella manner-Kreikkaa korkeampi. Selitystä erolle on haettu nimenomaan poikkeuksellisesta ruokavaliosta.

5. Matkailu on paikallisten käsissä

Kreetan saarella suurin osa matkailubisneksestä on paikallisten toimijoiden hallussa. Suuryritykset ja kansainväliset ketjut ovat vähemmistöasemassa sekä hotellien että ravintoloiden osalta. Perheyrittäjyyttä arvostetaan.

6. Kausi alkaa jo huhtikuussa

Kreetan matkailukausi alkaa hiljalleen jo huhti–toukokuussa ja kestää lokakuulle. Kevään ensimmäiset turistit ovat yleensä patikoijia ja muita aktiivilomailijoita, jotka iloitsevat kevään vehreydestä ja haluavat matkailla silloin, kun sää ei ole vielä tukalan kuuma reippailua ajatellen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saaren tunnetuin patikointikohde Samarian rotkokin on kevätkuukausina vielä rauhallinen kuljettava. Myöhemmin kesällä rotkossa saattaa olla jopa ruuhkaa.

ShutterstockKreeta, Kreikka
Kreetan kaupungeissa riittää tunnelmaa vuoden ympäri.

7. Kreetallakin viljellään viiniä

Kreetan viinit eivät ehkä ole maailmankuuluja, mutta kotisaarellaan ne ovat suuressa arvossa ja osa jokaista ateriaa. Tyypillisiä rypälelajikkeita ovat esimerkiksi Romeiko, Vilana ja Kotsifali.

Viini tuodaan usein pöytään suoraan lasikannussa ja pieniä laseja täytetään aterian mittaan moneen kertaan. Paikallisiin viineihin voit tutustua esimerkiksi Hanian lähellä Dourakisin perheen viinitilalla.

8. Kreetalle pääsee myös halpalennolla

Kreetalle pääsee paitsi pakettimatkoilla myös omatoimisesti halpalennoilla lentäen. Kokonaiskuluiltaan kaikkein edullisimmat matkat ovat yleensä viime hetken äkkilähtöjä, mutta aina kannattaa vertailla myös erikseen varattujen lentojen hinnat.

9. Zorbas-tanssi ei tule Kreikasta

Kaikkien tuntema zorbas-tanssi on viihdeteollisuuden tuote, jota alettiin tanssia turistiravintoloissa vasta elokuvan jälkeen. Kerro minulle Zorbas -elokuvaa toki kuvattiin Kreetalla, mutta lopulta filmille päätynyt tanssi on vain näyttelijöitä varten kehitetty yksinkertaistettu muunnelma alkuperäisestä tanssista.

10. Rakia voi nauttia milloin tahansa

Kreetalainen raki eli tsikoudia on grappa-tyyppistä juomaa, jota paikallisittain voi nauttia mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Rakia nautitaan vain pikkiriikkinen lasillinen kerrallaan, mutta tarjouksesta ei ole kohteliasta kieltäytyä. Rakilla voidaan toivottaa vieraat tervetulleeksi, aloittaa ateria tai päättää ateria – kilistelyn syyksi käy kreetalaisittain lähes mikä tahansa.

>> Katso halvimmat äkkilähdöt Kreetalle!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kreikan ilmasto ja sää

Kreikan ilmasto ja sää – milloin on paras aika matkustaa?

Navagio Beach

Tämä näky lyö ällikällä Kreikassa – haaksirikkoutunut alus lomasaaren kauneimmalla rannalla

Rodoksen hotellit

Hotellivinkit Rodokselle – 12 paikkaa, joissa majoitut mukavasti

Santorinin nähtävyydet

Santorinin parhaat nähtävyydet – 15 ideaa Kreikan kuuluisimmalle saarelle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja