Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Turkki

Matkaopas: Fethiye

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 26.01.2024
Fethiye on kesän 2024 uutuuskohde, josta pääsee helposti tekemään retkiä lähialueille.

Fethiye tarjoaa rantoja ja nähtävyyksiä

Fethiye on reilun 100 000 asukkaan satamakaupunki ja suosittu rantalomakohde Turkin Rivieralla.

Aluetta kutsutaan englanniksi nimellä, joka viittaa “turkoosiin rannikkoon”, sillä vesi on täällä poikkeuksellisen kauniin väristä. Osa Turkin parhaista rannoista löytyykin Fetiyen liepeiltä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muista Turkin suosituista lomakohteista Marmaris sijaitsee reilun 120 kilometrin päässä Fethiyestä ja Antalya noin 200 kilometrin päässä.

Fethiye sopii matkailijalle, joka viihtyy Turkin lomakohteissa, mutta kaipaa vaihtelua Alanyan tai Antalyan kaltaisille tunnetuille kohteille. Fethiyeen voi hyvin lähteä vain nauttimaan auringosta ja rannoista, mutta sieltä käsin on myös mahdollista tehdä kiinnostavia retkiä vaikka joka päivä.

Fethiyessä auringonpalvojat, vesipedot, historiasta kiinnostuneet matkailijat sekä aktiivilomailijat löytävät kaikki itselleen sopivaa tekemistä. Rannalle pääsee helposti Fethiyen lähes viisi kilometriä pitkälle Calis Beachille, mutta kauneimmat maisemat odottavat noin 15 kilometrin päässä sijaitsevassa Ölüdenizin kylässä, josta löytyy kuuluisa sininen laguuni.

ShutterstockÖlüdenizin varjoliito
Varjoliito tarjoaa hulppean tavan ihailla Ölüdenizin maisemia.

Jos haluat harrastaa lomalla liikuntaa, voi Fethiyessä esimerkiksi patikoida, sukeltaa ja pelata tennistä. Varjoliito on suosittu aktiviteetti Ölüdenizin alueella. Yhdessä ammattilaisen kanssa toteutettava lento ei vaadi aiempaa kokemusta.

Fethiyen ylpeydenaihe on yli 500 kilometriä pitkä Lyykian reitti, joka kiemurtelee Fethiyen ja Antalyan välillä yhdistäen 18 muinaista turkkilaista kaupunkia. Vuonna 1999 avatulla vaellusreitillä voi yhdistää liikunnan sekä raunioihin ja muihin historiallisiin nähtävyyksiin tutustumisen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Harvemmalla lomailijalla on aikaa lähteä patikoimaan koko Lyykian reittiä, mutta kokonaisuuden varrelta voi tehdä lyhyempiä päivävaelluksia. Useamman päivän patikkareissuja järjestetään ohjatusti.

Fethiyen ilmasto

Fethiyessä vallitsee Välimeren ilmasto, mikä tarkoittaa kuumia kesiä ja lauhoja talvia.

Suomesta matkustetaan Fethiyeen kesäkaudella, joka Turkin lomakohteiden tapaan alkaa jo ajoissa keväällä ja jatkuu pitkälle syksyyn. Kaupungissa voi odottaa olevan mukavan lämmintä huhtikuusta aina lokakuulle saakka.

Kuuminta Fethiyessä on heinä–elokuussa, jolloin mittari kipuaa reilusti yli 30 asteen. Suomalaisille sää on miellyttävimmillään keväällä, alkukesällä ja syksyllä, kun lämpöä on yli 20 astetta.

Talvikuukausina Fethiye hiljenee, vaikka sää on silloinkin suomalaiseen makuun leuto. Lämpötila ei juuri laske alle 10 asteen. Sateita tulee eniten joulu-, tammi- ja helmikuussa.

Fethiyen hintataso

Turkin hintataso on suomalaisen mittapuulla mukavan edullinen, eikä Fethiye tee asiassa poikkeusta. Turkin valuutan liiran arvon aleneminen on tarkoittanut monille paikallisille tiukkaa taloudellista tilannetta.

Fethiyessä voi maksaa kortilla hotellien, myymälöiden ja ravintoloiden kaltaisissa paikoissa. Pienemmät liikkeet ja kojut saattavat hyväksyä vain käteismaksun. Liiroja kannattaa varata myös asiakaspalvelijoiden tippejä varten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Fethiyessä on varsin hyvät ostosmahdollisuudet. Kaupungissa voi shoppailla markkinoilla, vanhankaupungin kojuissa tai ostoskeskuksissa. Monien turkkilaisten kaupunkien tapaan myös Fethiyen sydän on iso basaarialue, josta käytetään täällä nimeä Paspatur.

Fethiyen ostokset
Fethiyen vanhassakaupungissa on putiikkeja ja ravintoloita.

Tyypillisiä tuliaisia Fethiyestä ovat esimerkiksi käsityöt, keramiikka, hamam-pyyhkeet, mausteet, korut ja tekstiilit. Turkkilainen matto on basaarien klassikko, jos sellaisen vain saa kuljetettua kotiin. Myynnissä on myös pienempiä kynnysmattoja, jotka mahtuvat vaikka matkalaukkuun.

Monet ovat ihastuneet turkkilaiseen teehen ja kahviin, joita voi ostaa mukaan kotiinviemisiksi. Lokum-makeiset käyvät myös helposta tuliaisesta.

Inka KhanjiTurkkilainen tee
Teetä nautitaan Turkissa vähän joka välissä, myös kaupanteon lomassa.

Tinkiminen kuuluu markkinoilla ja basaareissa turkkilaiseen kaupantekoon. Voit siis rohkeasti tehdä vastaehdotuksen sinulle tarjottuun hintaan.

Tapakulttuuri ja turvallisuus Fethiyessä

Suomalaiset ja turkkilaiset tulevat tunnetusti erinomaisesti toimeen kulttuurieroista huolimatta. Lukuisat suomalaiset ovat ihastuneet turkkilaiseen vieraanvaraisuuteen ja viihtyisiin lomakohteisiin.

Turkin lomakohteissa pärjää hyvin englannilla, niin myös Fethiyessä. Uusia tuttavuuksia voi tervehtiä kättelemällä aivan kuten Suomessakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valtaosa turkkilaisista on muslimeja. Fethiyessä voi lomailla rennosti, mutta pitää samalla mielessä, että turkkilaiset ovat konservatiivisempia kuin pohjoismaalaiset. Uskonnollisissa kohteissa on käyttäydyttävä kunnioittavasti ja pukeuduttava riittävän peittävästi.

Fethiye on turvallinen lomakohde, jossa matkailijan ei juuri tarvitse kantaa huolta rikollisuudesta. Toki tavallisen varovaisuuden noudattaminen kuuluu reissatessa asiaan.

Ennen matkaa kannattaa aina huolehtia siitä, että matkavakuutus on varmasti voimassa.

ShutterstockFethiyen tapakulttuuri
“Paha silmä” on suosittu symboli Turkissa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin ei suhtauduta Turkissa yhtä vapautuneesti kuin läntisessä Euroopassa, mikä kannattaa ottaa huomioon matkaa suunnitellessa. Homoseksuaalisuus ei ole rikos, mutta vähemmistöt ovat maassa varsin näkymättömiä. Fethiyessä ei ole vähemmistöille suunnattua yöelämää.

Fethiye on esteettömyydessä suhteellisen toimiva kohde. Kaupungissa liikuttaessa maasto on kohtuullisen tasaista, mutta ramppeja ei ole kaikkialla. Tarjolla on jonkin verran esteettömiä hotelleja. Kuljetukset pyörätuolin kanssa on järjestettävä etukäteen.

Lasten kanssa Fethiyessä

Fethiye sopii lomakohteeksi sekä aikuisten kesken matkustaville että lapsiperheille.

Kaupunki on mukavan rauhallinen, ja Turkissa lapsiin suhtaudutaan lämpimästi ja mutkattomasti. Eri sukupolvet viettävät luontevasti aikaa keskenään arkisissa tilanteissa.

Rannat, leikkipuistot, hotellin uima-allas ja veneretket takaavat onnistuneen loman perheen pienimmille. Fethiyessä on pieni vesipuisto nimeltä Sultans Aqua City, ja isompi Orka World Waterpark löytyy noin kymmenen kilometrin päästä kaupungin keskustasta.

ShutterstockFethiye lasten kanssa
Lomailu Turkin rantakohteissa on tehty helpoksi lapsiperheille.

Fethiyessä on isoja supermarketketjuja kuten Carrefour, josta voi ostaa vaippoja, vauvanruokaa ja äidinmaidonkorviketta.

Lapsiperheille suunnatuissa hotelleissa voi olla tarjolla aktiviteettikerhoja ja lastenhoitopalveluita.

Lennot ja pakettimatkat Fethiyeen

Fethiyeen on helpointa matkustaa lentämällä Dalamanin lentokentälle, joka sijaitsee noin 45 kilometrin päässä lomakohteesta. Aurinkomatkat tekee Fethiyeen kesäkaudella pakettimatkoja, joihin kuuluvat suorat Finnairin lomalennot.

Lentoaika Helsingistä Dalamanin kentälle on noin 3,5 tuntia. Vaihtoehtoisesti Fethiyeen voi matkustaa Istanbulin kautta esimerkiksi Turkish Airlinesin lennolla.

Matkapakettien hinnat Fethiyeen alkavat noin 600 eurosta sisältäen lennot ja majoituksen. Kohteeseen kannattaa etsiä myös edullisia äkkilähtöjä.

Dalamanin lentokentältä on bussi- ja minibussiyhteyksiä Fethiyeen. Kaupunkiin voi matkustaa myös taksilla tai omalla vuokra-autolla. Taksien hinnat alkavat noin 40 eurosta.

Fethiyen ja Rodoksen välillä on lauttayhteys, joka sopii esimerkiksi Kreikan saarihyppelijöille.

Turkissa lomailevan matkailijan tulee pitää huolta siitä, että passi on voimassa vähintään 150 päivää maahantulon jälkeen.

Majoitus Fethiyessä

Fethiyessä on hyvä majoitustarjonta. Suurin osa hotelleista on mukavia keskitason hotelleja, joiden joukossa on sekä aikuiseen makuun että erityisesti lapsiperheille suunnattuja vaihtoehtoja.

Hotelliöiden hintahaitari Fethiyessä on keskimäärin 50–150 euroa. Hieman enemmän saa varautua maksamaan all inclusive -hotelleista, joita löytyy erityisesti Ölüdenizin alueelta.

ShutterstockFethiyen hotellit
Hotellin uima-allas on tärkeä kriteeri useimmille Turkin-matkailijoille.

Parasta vastinetta rahalle Fethiyessä saa keväällä ja syksyllä vilkkaimman lomakauden ulkopuolella. Silloin majoitusten hinta-laatusuhde on kohdallaan.

Liikkuminen Fethiyessä

Fethiyen kaupungissa on helppo liikkua jalkaisin, taksilla tai bussilla. Jos valitsee hotellin hyvällä sijainnilla, pääsee rantojen, ravintoloiden ja myymälöiden välillä liikkumaan kävellen.

Fethiyestä on helppo siirtyä myös Ölüdeniziin, joka on virallisesti osa Fethiyen kaupunkia. Kohteiden välillä liikkuvat turkkilaisissa kaupungeissa tyypilliset dolmusbussit eli minibussit, joiden kyytiin pääsee viittomalla kuljettajaa pysähtymään.

Taksilla liikkuminen on Fethiyessä suhteellisen halpaa. Taksikuskeilta voi myös pyytää tarjousta retkelle, jolla vieraillaan muutamassa eri kohteessa.

ShutterstockFethiyen rannat
Calis Beach on Fethiyen kaupungin lähin ranta.

Jos haluat kierrellä rauhassa lähialueiden kohteissa, voi autonvuokraus olla varteenotettava vaihtoehto. Paikallinen ajokulttuuri poikkeaa suomalaisesta, joten auton vuokratessa kannattaa valita menopelille mahdollisimman kattavat vakuutukset.

Ravintolat ja ruoka Fethiyessä

Monet suomalaiset ovat ihastuneet turkkilaiseen ruokakulttuuriin. Myös Fethiyestä löytyvät kaikki tutut turkkilaiset herkut.

Päivä alkaa turkkilaisella aamiaisella, johon kuuluu leivän ja erilaisten suolaisten piiraiden lisäksi myös makeita tuotteita. Turkissa juodaan runsaasti sekä teetä että kahvia.

Turkissa syödään paljon kalaa, lihaa ja kasviksia. Paikallista pikaruokaa ovat esimerkiksi kebabit ja gözlemet.

ShutterstockFethiyen ravintolat
Rantaravintolassa tuntee todella olevansa lomalla.

Illallista syödään Turkissa myöhemmin kuin Suomessa, joten Fethiyen ravintolat ovat vilkkaimmillaan vasta iltakahdeksan aikoihin. Lounasta nautitaan liukuvasti puolenpäivän jälkeen aina kahteen tai kolmeen saakka.

Kasvissyöjille ja vegaaneille löytyy Turkissa vaihtoehtoja suhteellisen helposti. Erityisruokavaliot on huomioitu parhaiten ulkomaalaisten turistien suosimissa hotelleissa ja ravintoloissa.

Ravintoloissa on kohteliasta jättää tippiä hyvästä palvelusta – eikä vähiten siksi, että palkat ovat Turkissa matalat. Sopiva juomaraha on noin 10 prosenttia laskun loppusummasta, ja sitä varten kannattaa varata käteistä.

>> Lue lisää: Turkkilaisen keittiön ABC – maista näitä lomalla

Fethiyen nähtävyydet

Fethiyen ympäristössä on lukuisia muinaisia nähtävyyksiä ja retkikohteita, joihin tutustumiseen kaupunki tarjoaa hyvän tukikohdan.

ShutterstockAmyntasin hauta
Historialliset nähtävyydet odottavat helpon välimatkan päässä Fethiyestä.

Fethiyessä kannattaa tutustua ainakin näihin nähtävyyksiin:

  • Fethiyen vanhakaupunki. Paspatur-nimellä kutsuttuun vanhaankaupunkiin kokoonnutaan illastamaan, tekemään ostoksia ja kiertelemään tunnelmallisilla kaduilla.
  • Fethiye Museum. Historiasta kiinnostuneiden matkailijoiden kannattaa vierailla pienessä museossa, jonne on ilmainen sisäänpääsy. Näyttelyissä on muun muassa eri aikakausien esineitä, keramiikkaa, kolikoita ja veistoksia.
  • Fethiyen amfiteatteri. Sataman kupeessa sijaitsevan roomalaisen teatterin raunioihin on helppo käydä tutustumassa. Raunioaluetta kunnostetaan parhaillaan.
  • Amyntaksen hauta. Fethiyen kaupungin yläpuolella kohoava Amyntaksen hauta on historiallinen kalliohauta, jota pääsee tutkimaan kipuamalla paikalle johtavat vanhat kiviportaat. Askelmia on noin 300.
  • Ölüdenizin sininen laguuni. Yksi Turkin kauneimmista rannoista löytyy helpon etäisyyden päästä Fethiyestä. Siniseksi laguuniksi kutsuttu ranta on kapea niemenkaistale, joka näyttää upealta ylhäältä päin maisemapaikalta ihailtuna.
  • Perhoslaakso. Vain vesiteitse saavutettava upea poukama on osa Lyykian tietä. Perhoslaaksoon pääsee veneellä Ölüdenizistä käsin.
  • Kayaköyn hylätty kylä. Tee retki Kayaköyn vaikuttavaan aavekaupunkiin, joka tyhjeni jo sata vuotta sitten Turkin ja Kreikan sodan takia.
  • Saklikentin kansallispuisto. Noin 40 kilometrin päässä Fethiyestä sijaitseva Saklikentin kansallispuisto koostuu 18 kilometriä pitkästä kanjonista.
  • Lyykian tie. Kuuluisaan, yli 500-kilometriseen reittiin Fethiyen ja Antalyan välillä voi tutustua myös pienissä osissa. Vaellusreitti syttyi brittiläisnaisen ideasta yhdistää 18 muinaista kaupunkia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Chimeran liekit

Liekehtivä kallio on Turkin hämmästyttävin nähtävyys – helppo päiväretki Antalyasta

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Kleopatran allas Turkissa

Yksi Turkin upeimmista uima-altaista on häkellyttävällä paikalla – kirkasta vettä ja 2000 vuotta vanhat rauniot

Turkkilainen ruoka

Turkkilainen ruoka on muutakin kuin kebabia – maista lomalla ainakin näitä herkkuja

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja