hero taustakuva

Milloin on paras aika matkustaa Turkkiin? Lue lomailijan opas

Inka Khanji artikkelin kuva
Turkin rantakohteissa lämpöä ja aurinkoa riittää keväästä pitkälle syksyyn. Talvella kohteeksi kannattaa valita Istanbul.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 29.10.2018
facebook   whatsapp

Sää riippuu matkakohteesta

Turkissa sää ja ilmasto vaihtelevat suuresti rannikkoalueiden ja sisämaan välillä. Suosituimmat lomakohteet sijaitsevat Välimeren, Egeanmeren ja Marmaranmeren rannikoilla. Näillä alueilla vallitsee Välimeren ilmasto eli talvet ovat leutoja ja kesät lämpimiä.

Sisämaassa ja maan itäosissa lämpötila voi talvella laskea pakkasen puolelle, ja kesät ovat tukahduttavan kuumia. Kesällä lämpötila voi nousta yli 40 asteeseen.

Kesällä kuumaa – suuntaa rannalle

Suurimmassa osassa Turkkia kesät ovat kuumia. Rannikoilla lämpötilat liikkuvat 30 asteen molemmin puolin.

Etelä-Turkin lomakohteissa Välimeren rannalla yli puolet kuukauden tunneista ovat aurinkoisia, ja kesäkuukausina sadepäiviä on keskimäärin yksi kuussa. Tällä Turkin Rivieraksikin kutsutulla alueella sijaitsee Alanya, joka on yksi suomalaisten suosikkikohteista.

Eniten turisteja on kesäkuusta syyskuun alkuun, jolloin hinnat ovat korkeimmillaan ja suosituissa rantakohteissa on täyttä. Kesällä ravintolatarjonta on monipuolisinta ja yöelämä vilkasta.

Kuumuuden ja kuivuuden vuoksi metsäpalovaara lisääntyy kesällä.

Kevät ja syksy ovat miellyttävän leutoja

Kevät ja syksy ovat paras ajankohta matkustaa Turkkiin, jos kaipaa lämpöä, muttei pidä liiasta kuumuudesta. Huhtikuussa on suomalaisen mittapuun mukaan jo täysi kesä, ja meressä voi uida pitkälle syksyyn.

Keväällä ja syksyllä voi kuitenkin olla sateisempaa kuin kesällä. Huhtikuussa saattaa olla sateista, ja syyssateet alkavat yleensä lokakuussa. Keväisin päivät ovat pidempiä kuin syksyllä.

Kappadokia on yksi Turkin mielenkiintoisimmista kohteista
Kevät ja syksy ovat Kappadokian matkailun sesonkiaikaa.

Matkailusesonki alkaa monissa kohteissa huhtikuussa ja päättyy syyskuuhun tai lokakuuhun. Kevät- ja syyskuukaudet ovat vilkkainta sesonkia Istanbulissa ja Kappadokiassa.

Talveksi turistirannat tyhjenevät

Monet Turkin rantakohteista hiljenevät talvikuukausiksi ja osa turisteille suunnatuista palveluista saattaa olla suljettuna matkailusesongin ulkopuolella. Sää on sateista ja viileämpää. Jos toiveena ovat edulliset hinnat ja turistilaumojen välttäminen, voi rantakohteisiin suunnata talvellakin.

Talvella Turkkiin haluavan kannattaa lähteä kaupunkilomalle Istanbuliin, jossa käy matkailijoita ympäri vuoden.

Istanbulin Sininen moskeija
Istanbuliin voi matkustaa ympäri vuoden.

Monille saattaa tulla yllätyksenä, että rannoistaan tunnetussa Turkissa sataa talvisin myös lunta. Sisämaassa ja itäosissa lumi on normaalia. Rannikoillakin sataa joskus lunta, joskin etelämpänä harvemmin kuin pohjoisessa.

Itä-Turkin vuoristossa, jossa pakkasta voi olla useampi kymmenen astetta, on mahdollisuuksia harrastaa talviurheilulajeja.

Teksti: Krista Ahonen
Kuva: Inka Khanji, Turkin valtion matkailutoimisto, iStockphoto

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Olin 2014 kesällä Alanyassa viikon.
    En kyllä löytänyt itselle mitään nuorekkaita vaatteita loppui aika kesken. Eksyin basaarialueelle ja tuli vähän paniikki. En kaipaa t-paita kauppoja ja tunkeilevaa pakkomyyntiä. Joten löytyisikö tavatatalojen liikkeistä jotsin päälle pantavaa? Onko Tommy Hifiger edullista vai kopioita nekin? Matkustan yksin, onko Antalya turvallinen kohde naiselle? Vinkkejä saa antaa!..


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.