Hyppää sisältöön

Turkin sää – milloin on paras aika matkustaa? Huomioi nämä asiat

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 31.03.2024
Turkkiin matkustetaan ympäri vuoden, mutta varsinainen kesäsesonki kestää huhtikuulta pitkälle syksyyn.

Sää riippuu matkakohteesta

Turkissa sää ja ilmasto vaihtelevat suuresti rannikkoalueiden ja sisämaan välillä. Suosituimmat lomakohteet sijaitsevat Välimeren, Egeanmeren ja Marmaranmeren rannikoilla. Näillä alueilla vallitsee Välimeren ilmasto eli talvet ovat leutoja ja kesät lämpimiä.

Sisämaassa ja maan itäosissa lämpötila voi talvella laskea pakkasen puolelle, ja kesät ovat tukahduttavan kuumia. Kesällä lämpötila voi nousta yli 40 asteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kesällä on kuumaa – suuntaa rannalle

Suurimmassa osassa Turkkia kesät ovat kuumia. Rannikoilla lämpötilat liikkuvat 30 asteen molemmin puolin.

Etelä-Turkin lomakohteissa Välimeren rannalla yli puolet kuukauden tunneista ovat aurinkoisia, ja kesäkuukausina sateita on harvoin. Tällä Turkin Rivieraksikin kutsutulla alueella sijaitsee esimerkiksi Alanya, joka on yksi suomalaisten suosikkikohteista.

ShutterstockAlanya, Turkki
Turkin Rivieran hiekkarannat saavat nautiskelemaan.

Eniten matkailijoita on kesäkuusta syyskuun alkuun, jolloin hinnat ovat korkeimmillaan ja suosituissa rantakohteissa on täyttä. Kesällä ravintolatarjonta on monipuolisinta ja yöelämä vilkasta.

Kuumuuden ja kuivuuden vuoksi metsäpalovaara lisääntyy kesällä.

Kevät ja syksy ovat miellyttävän leutoja

Kevät ja syksy ovat paras ajankohta matkustaa Turkkiin, jos kaipaa lämpöä, muttei pidä liiasta kuumuudesta. Huhtikuussa on suomalaisen mittapuun mukaan jo kesäistä, ja meressä voi uida pitkälle syksyyn.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Keväällä ja syksyllä voi kuitenkin olla sateisempaa kuin kesällä. Huhtikuussa lomalle saattaa osua sateita, ja syyssateet alkavat yleensä lokakuussa. Keväisin päivät ovat pidempiä kuin syksyllä.

Inka KhanjiKappadokia, Turkki
Kappadokian kuumailmapallolento on elämys kaikkina vuodenaikoina.

Turkkiin matkustetaan ympäri vuoden, mutta varsinainen sesonki alkaa monissa kohteissa huhtikuussa ja päättyy syyskuuhun tai lokakuuhun. Esimerkiksi Antalyan kaltaisessa kaupungissa palveluja on aina tarjolla.

Kevät- ja syyskuukaudet ovat vilkkainta matkustusaikaa Istanbulissa ja Kappadokiassa.

Kevät ja syksy on hyvää matkustusaikaa myös silloin, jos haluaa lähteä Turkkiin aktiivilomalle. Esimerkiksi maan kuuluisin vaellusreitti Lyykian tie on parhaimmillaan ennen kuin kesähelteet iskevät. Yli 500 kilometriä pitkästä reitistä voi vaeltaa lyhyitä osuuksia ja tutustua samalla sen varrella oleviin historialllisiin nähtävyyksiin.

Talveksi rannat tyhjenevät

Monet Turkin rantakohteista hiljenevät talvikuukausiksi, ja osa turisteille suunnatuista palveluista saattaa olla suljettuna matkailusesongin ulkopuolella. Sää on epävakainen: lomalle voi osua sateita ja viileitä päiviä, mutta hyvällä tuurilla myös aurinkoa.

Jos toiveena ovat edulliset hinnat, liikunnan harrastaminen tai turistilaumojen välttäminen, voi rantakohteisiin suunnata talvellakin. Myös Suomesta tehdään nykyään pakettimatkoja Turkin lomakohteisiin ympäri vuoden.

Talvella voi hyvin lähteä myös kaupunkilomalle Istanbuliin, jossa käy matkailijoita ympäri vuoden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
iStockphotoIstanbulin Sininen moskeija
Istanbuliin voi matkustaa ympäri vuoden.

Monille saattaa tulla yllätyksenä, että rannoistaan tunnetussa Turkissa sataa talvisin myös lunta. Sisämaassa ja itäosissa lumi on normaalia. Rannikoillakin sataa joskus lunta, joskin etelämpänä harvemmin kuin pohjoisessa.

Itä-Turkin vuoristossa, jossa pakkasta voi olla useampi kymmenen astetta, on mahdollisuuksia harrastaa talviurheilulajeja.

Lue lisää: Rantapallon matkaopas Turkkiin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pamukkale, Turkki

Turkin Pamukkale on kuin sadusta – retkelle pääsee suosituista lomakohteista

Alanya, Turkki

Alanyan parhaat nähtävyydet – kierrä 12 suosituinta paikkaa

Chimeran liekit

Liekehtivä kallio on Turkin hämmästyttävin nähtävyys – helppo päiväretki Antalyasta

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja