Aloita aamu herkutellen – tällainen on aito turkkilainen aamiainen
Matkoja kohteeseen Turkki
Suolaista ja makeaa sopivassa suhteessa
Turkkilainen ruoka on syy, jonka vuoksi monet matkustavat maahan kerta toisensa jälkeen. Mausteiset pikaruoat, herkulliset lihat ja makeat jälkiruoat tuovat lautaselle ripauksen eksotiikkaa, mutta sopivat mainiosti myös suomalaiseen makuun.
Turkkilainen aamiainen on runsas herkutteluhetki, jonka aikana ruoka ei lopu kesken. Arkiaamuisin aamupala on vaatimattomampi, vain 4–5 ruokalajista koostuva aamiainen, mutta viikonloppuisin turkkilaisten ruokapöydät notkuvat herkkuja. Aamiainen voidaan nauttia perheen kesken, mutta tapana on kutsua syömään myös ystäviä ja sukulaisia.
Vihannekset, yrtit ja hedelmät ovat turkkilaisen aamiaisen perusta. Valikoimassa keskitytään kauden antimiin, mutta tarjolla on tavallisesti myös makeaan sokerisiirappiin säilöttyjä hedelmiä.
Kasvisten lisäksi pöytä notkuu erilaisia oliiveja sekä juustoja, jotka voivat valveutumattomaan silmään näyttää kaikki samalta. Maistellessa totuus kuitenkin selviää, sillä eri muotoisissa valkoisissa juustoissa on kaikissa oma makunsa.
Turkkilaiseen aamiaiseen kuuluvat oleellisena osana myös suolaiset leivonnaiset, muun muassa perinteinen gözleme, mutta myös tuhdit juustoleivonnaiset.
Monipuolisella viikonloppuaamiaisella voidaan tarjota myös makkaramunakasta. Aidon turkkilaisen makkaramunakkaan tunnistaa siitä, että käytössä on mausteista kana- tai nautamakkaraa, sillä sianliha ei kuulu turkkilaiseen ruokapöytään.
Tapana on ensin maistella pöydästä suolaisia herkkuja, minkä jälkeen siirrytään makeisiin. Myös hunaja ja pähkinät ovat hillojen ja muiden säilöttyjen hedelmien tavoin tärkeä osa turkkilaista aamiaispöytää.
Aamiaisen kruunaavat tietysti turkkilainen kahvi tai tee.
Turkkilaisen aamiaisen tärkeimmät elementit
- Tuoreet kauden vihannekset, hedelmät ja yrtit
- Runsas valikoima turkkilaisia juustoja
- Tuoreet oliivit, ei tölkistä
- Leivät ja suolaiset leivonnaiset
- Munakas
- Turkkilainen kahvi tai tee
>> Lue lisää vinkkejä Turkkiin Rantapallon kohdeoppaasta
Teksti ja kuvat: Inka Khanji
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää