Hyppää sisältöön

Aloita aamu herkutellen – tällainen on aito turkkilainen aamiainen

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 26.02.2024
Runsas aamiainen on ihanaa luksusta matkoilla, mutta lomatunnelmaan voi päästä myös kotikeittiössä. Lue ohjeet ja yllätä perheesi turkkilaisella aamupalalla!

Matkoja kohteeseen Turkki

Valmismatkat alk. 345 € Näytä matkat

Suolaista ja makeaa sopivassa suhteessa

Turkkilainen ruoka on syy, jonka vuoksi monet matkustavat maahan kerta toisensa jälkeen. Mausteiset pikaruoat, herkulliset lihat ja makeat jälkiruoat tuovat lautaselle ripauksen eksotiikkaa, mutta sopivat mainiosti myös suomalaiseen makuun.

Turkkilainen aamiainen on runsas herkutteluhetki, jonka aikana ruoka ei lopu kesken. Arkiaamuisin aamupala on vaatimattomampi, vain 4–5 ruokalajista koostuva aamiainen, mutta viikonloppuisin turkkilaisten ruokapöydät notkuvat herkkuja. Aamiainen voidaan nauttia perheen kesken, mutta tapana on kutsua syömään myös ystäviä ja sukulaisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vihannekset, yrtit ja hedelmät ovat turkkilaisen aamiaisen perusta. Valikoimassa keskitytään kauden antimiin, mutta tarjolla on tavallisesti myös makeaan sokerisiirappiin säilöttyjä hedelmiä.

Inka KhanjiTurkkilainen aamiainen
Monipuolinen juusto- ja oliivivalikoima kuuluvat turkkilaiseen aamiaispöytään.

Kasvisten lisäksi pöytä notkuu erilaisia oliiveja sekä juustoja, jotka voivat valveutumattomaan silmään näyttää kaikki samalta. Maistellessa totuus kuitenkin selviää, sillä eri muotoisissa valkoisissa juustoissa on kaikissa oma makunsa.

Turkkilaiseen aamiaiseen kuuluvat oleellisena osana myös suolaiset leivonnaiset, muun muassa perinteinen gözleme, mutta myös tuhdit juustoleivonnaiset.

Monipuolisella viikonloppuaamiaisella voidaan tarjota myös makkaramunakasta. Aidon turkkilaisen makkaramunakkaan tunnistaa siitä, että käytössä on mausteista kana- tai nautamakkaraa, sillä sianliha ei kuulu turkkilaiseen ruokapöytään.

Tapana on ensin maistella pöydästä suolaisia herkkuja, minkä jälkeen siirrytään makeisiin. Myös hunaja ja pähkinät ovat hillojen ja muiden säilöttyjen hedelmien tavoin tärkeä osa turkkilaista aamiaispöytää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aamiaisen kruunaavat tietysti turkkilainen kahvi tai tee.

Inka KhanjiTurkkilainen aamiainen
Aamiainen päättyy perinteisesti turkkilaiseen teehen.

Turkkilaisen aamiaisen tärkeimmät elementit

  • Tuoreet kauden vihannekset, hedelmät ja yrtit
  • Runsas valikoima turkkilaisia juustoja
  • Tuoreet oliivit, ei tölkistä
  • Leivät ja suolaiset leivonnaiset
  • Munakas
  • Turkkilainen kahvi tai tee
Inka KhanjiTurkkilainen aamiainen
Viikonloppuisin pöytään katetaan runsas ja monipuolinen aamiainen.

>> Lue lisää vinkkejä Turkkiin Rantapallon kohdeoppaasta

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentoyhtiö Sun Express

Halpalentoyhtiö Sun Express avaa uuden reitin Suomeen

Kappadokia, Turkki

Haaveiletko kuumailmapallolennosta Turkin Kappadokiassa? Ota huomioon nämä 5 asiaa

Pamukkale, Turkki

Turkin Pamukkale on kuin sadusta – retkelle pääsee suosituista lomakohteista

Alanya, Turkki

Alanyan parhaat nähtävyydet – kierrä 12 suosituinta paikkaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja