Hyppää sisältöön

Alanyan parhaat nähtävyydet – kierrä 12 suosituinta paikkaa

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
  • Maria Hietala
Inka Khanji, Maria Hietala Päivitetty: 18.06.2024
Suunnitteletko matkaa Turkin Alanyaan? Tutustu alueen tärkeimpiin nähtävyyksiin.

1. Alanyan linnoitus

Alanyan linnoitus on kaupungin suosituin nähtävyys, ja se sijaitsee Alanyan rannat kahteen osaan jakavalla Kale-kukkulalla.

Noin 250 metrin korkeuteen kohoava kukkula tarjoaa kävijöille myös kaupungin parhaan maisemapaikan. Linnoitukselta avautuvat mainiot merinäkymät ja esteetön maisema kaupungin suosituimmalle rannalle Kleopatralle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiLinnoitus on yksi Alanyan suosituimmista nähtävyyksistä
Linnoitukselta avautuu mainio näkymä Kleopatra-rannalle.

1200-luvulla rakennettu linnoitus on nykyisin ulkoilmamuseo, ja vierailijat voivat tutustua sisäpihan lisäksi muuriin ja torneihin. Vuosien varrella linnoitus on suojellut kaupunkia, mutta toiminut tarinoiden mukaan myös mestausareenana, kun muurilta on heitetty ihmisiä alas suoraan mereen.

Kukkulan laella sijaitsevalle linnoitukselle johtaa noin kolme ja puoli kilometriä pitkä mutkitteleva tie, jonka useimmat kulkevat bussilla tai vuokra-autolla.

Kävely on kuitenkin tehty helpoksi, sillä matkan aikana on vähän väliä vastassa kahviloita tai kauppoja, joihin voi pysähtyä lepäämään. Kesäkuumalla yhä harvempi valitsee kävelyn, sillä auringon paahteessa nousu voi käydä kovankin kunnon päälle.

2. Punainen torni Kizil Kule

Alanyan vanhassa satamassa sijaitseva Kizil Kule eli Punainen torni on osa vieressä kohoavalla Kale-kukkulalla sijaitsevaa Alanyan linnoitusta. Vuonna 1226 rakennetun tornin nimi tulee rakennuksen punaisten tiilten väristä.

Tornilla on ollut merkittävä rooli Alanyan historiassa, sillä sitä on käytetty kaupungin puolustukseen. Sen rungossa on edelleen nähtävissä lukuisia reikiä ja aukkoja, joista valloittajien päälle on kaadettu muun muassa kiehuvaa vettä tai kuumaa oliiviöljyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiAlanyan punainen torni
Satamassa sijaitseva torni on ollut kaupungin suojelun kannalta merkittävä rakennus.

Pyöreä torni on helppo huomata erikoisen ulkonäkönsä vuoksi, ja 33-metrinen nähtävyys on keskeisen sijaintinsa vuoksi tuttu useimmille Alanyan-kävijöille.

3. Damlatas-tippukiviluola

Vuonna 1948 löydetty Damlatas-tippukiviluola tarjoaa viilennystä kuumaan kesäpäivään, sillä maan alla sijaitsevassa luolassa on aina sama lämpötila: 22,5 astetta.

Hulppea tippukiviluola löytyi vahingossa kaivostöiden yhteydessä, ja siitä on muodostunut suosittu nähtävyys. Vaikuttavat tippukivet, kostea mineraalipitoinen ilma sekä rauhallinen tunnelma houkuttelevat runsaasti kävijöitä.

Inka KhanjiKoe Damlatasin tippukiviluola Turkissa
Damlatas-tippukiviluolassa on runsaasti istumapaikkoja.

Tippukiviluola on suosittu terveyskohde, sillä sen ilman on sanottu auttavan esimerkiksi astmaan. Tarkka 95-prosenttinen ilmankosteus yhdistettynä kivien mineraaleihin tuo luolaan runsaasti kävijöitä.

Tippukiviluolassa onkin useita penkkejä, joille voi istahtaa vaikkapa vain hengittelemään kaikessa rauhassa.

4. Kleopatran ranta

Kale-kukkulan läntisellä puolella sijaitseva Kleopatra-ranta on kahden kilometrin mittainen vilkas uimaranta. Alanyan suosituin ranta on kasvanut yhteen Damlatasin rannan kanssa.

Palveluja on runsaasti: tarjolla on rantatuoleja ja aurinkovarjoja sekä baareja ja ravintoloita. Rannalla on myös pukukopit ja suihkuja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka Khanji Alanyan suosituin ranta Kleopatra
Kleopatran rannalla riittää vilinää.

Suosiosta huolimatta Kleopatran rannalta on mahdollista löytää rauhallinen paikka, jossa nauttia lämpimästä auringosta ja pehmeästä hiekasta. Rannalla ja sen tuntumassa voi kokeilla monenlaisia aktiviteetteja kuten esimerkiksi liitovarjoilua.

5. Köysirata Alanya Teleferik

Vuonna 2017 avattu köysirata Alanya Teleferik on helppo reitti linnoitukselle Kale-kukkulan huipulle. Kyytiin voi tietysti nousta vaikka ei aikoisikaan käydä linnoituksella, sillä se on samalla hauska tapa katsella kaupunkia yläilmoista.

Radan pituus on 900 metriä, ja matka kestää noin kymmenen minuuttia suuntaansa. Köysirata on elämys niin lapsille kuin aikuisillekin.

ShutterstockAlanyan köysirata
Köysiradalta aukeaa hieno maisema merelle ja kaupungin ylle.

Köysiradan lähtöasema on lähellä Damlatasin rantaa. Täysihintainen meno-paluulippu maksaa noin kuusi euroa.

Jos aiot matkustaa köysiradalla, pidä mukana passi tai muu henkilölllisyystodistus.

6. Alanyan arkeologinen museo

Alanya tunnetaan paremmin rannoistaan kuin kulttuuriin tai historiaan liittyvistä nähtävyyksistä. Jos haluat tutustua kaupungin historiaan, kannattaa poiketa Alanyan arkeologisessa museossa lähellä Damlatasin rantaa.  

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Antalyan tai Siden arkeologisiin museoihin verrattuna Alanyan versio on varsin pieni. Aikaa vierailuun voi varata noin tunnin verran. 

Shutterstock / HSBortecinAlanyan museot
Alanyan arkeologisessa museossa saa edullisesti katsauksen menneisyyteen.

Museossa voi tutustua esimerkiksi veistoksiin, astioihin, koruihin ja vaatteisiin. Osa museosta toimii pihalla rakennuksen puutarhassa, josta voi bongata myös riikinkukkoja.

Pääsylippu museoon maksaa vain pari euroa. Kyseessä ei siis ole iso rahallinen panostus, vaikka kävisit vain nopeasti silmäilemässä parhaat palat.

Kesäsesongin ulkopuolella museo on suljettu maanantaisin.

7. Tersane – Alanyan historiallinen telakka

Punaisen tornin kupeesta löytyy toinenkin historiallisesti merkittävä rakennus. Tersane eli Alanyan vanha telakka rakennettiin jo 1200-luvun alkupuolella, ja tänä päivänä se on Turkin ainoa jäljellä oleva Seljuk-aikakauden telakka.

Telakkarakennus toimii museona, jossa voi vierailla päivittäin. Rakennuksen tunnistaa viidestä kaaren muotoisesta aukosta, jotka avautuvat suoraan merelle. Julkisivu on yli 50-metrinen.

ShutterstockAlanyan telakka
Telakan viereen on muodostunut pieni ranta.

Museossa voi tutustua Turkin merenkulun historiaan sekä nähdä salaisia tunneleita ja varastoja. Museoon myydään myös lippuja, jotka sisältävät vierailun sekä Punaisessa tornissa että telakalla.

Telakan vieressä on pieni Tersanen uimaranta, jossa rantahiekkaa on vain kapean kaistaleen verran. Jos on aikaisin liikenteessä, voi tästä sopukasta löytyä tilaa omalle pyyhkeelle.

8. Alanyan majakka

Alanyan majakka sijaitsee lähellä Punaista tornia ja Kale-kukkulaa. Majakka rakennettiin Ranskassa 1880-luvulla ja kuljetettiin sieltä Turkkiin.

Majakan sisällä ei voi vierailla, mutta se on suosittu paikka kävelyretkille ja valokuvaukselle. Moni haluaa käydä ikuistamassa vaaleasävyisen majakan turkoosia Välimerta vasten.

ShutterstockMajakka Alanyassa
Alanyan majakka on yksi rannikon maamerkkejä.

Sievä majakka on alle 20 metriä korkea, ja sen huipulla liehuu paikalliseen tapaan Turkin lippu. Istu tänne vaikka syömään eväitä ja katso ohi liikennöiviä laivoja.

9. Alanyan meriluolat

Alanya tunnetaan monista luolistaan – voit itse päättää, käytkö mieluummin sisämaan tippukiviluolissa vai rannikon meriluolissa tai kenties molemmissa.

Alanyassa tehdään paljon veneretkiä, jotka vievät luoliin. Rannikon tunnetuimpia luolia ovat rakastavaisten luola (asiklar), merirosvoluola (korsarlar) sekä fosforiluola.

Shutterstock / Alizada StudiosAlanyan luolat
Fosforiluolaan pääsee snorkaamaan veneretkillä.

Fosforiluola on saanut nimensä hohteesta, joka näyttää heijastuvan veden pohjaan ja luolan seinämiin. Luolassa on mahdollista vierailla veneellä.

Merirosvoluola oli legendojen mukaan aikoinaan merirosvojen käytössä ja toimi myös salaisena reittinä linnoitukselle.

Linnoituskukkulan kupeessa sijaitseva rakastavaisten luola halkoo kukkulaa ja päättyy mereen. Paikallisen uskomuksen mukaan uimahyppy luolasta tuo onnea rakkaudessa.

10. Vesipuisto Aquapark

Alanyan vesipuisto Aquapark sijaitsee keskeisellä paikalla lähellä Kleopatran rantaa ja monia hotelleja. 

Aquaparkissa on muun muassa 22 erilaista vesiliukumäkeä, aaltoallas sekä koskenlaskua muistuttava vesiaktiviteetti. Vesipuistossa on altaita myös pienille lapsille.

Kannattaa huomioida, että kesän suosituimpien lomakuukausien aikaan puistossa voi olla ruuhkaista. Aquapark ei enää ole uutuuttaan kiiltävä, vaan siinä näkyy jo vähän ajan patinaa.

Shutterstock / PhotositeAlanyan vesipuisto
Päivä vesipuistossa on pakollinen ohjelmanumero monien perheiden kesälomilla.

Aquapark on avoinna toukokuusta lokakuulle saakka. Liput maksavat aikuisilta noin 17 euroa ja lapsilta noin 13 euroa. 

Alanyassa on myös lapsiperheille suunnattuja hotelleja, joissa on omat vesipuistot. Nämä sopivat erityisesti kouluikäisten lasten kanssa matkustaville perheille: lapset voivat touhuta keskenään vesipuistossa sillä aikaa kun vanhemmat rentoutuvat altaalla.

11. Dim-joen ravintolat

Hieman Alanyan ulkopuolella sijaitseva Dimcayi eli Dim-joki ja sen varrella toimivat ravintolat ovat erittäin suosittu vapaa-ajanviettopaikka erityisesti viikonloppuisin.

Paikalliset kokoontuvat Dim-joelle tapaamaan ystäviään, uimaan ja lounastamaan. Ravintolat on rakennettu hauskasti veden päälle laiturien tapaan ja ne tarjoilevat perinteistä turkkilaista ruokaa.

Inka KhanjiAlanyan Dim-joki
Dim-joella kannattaa vierailla keskellä viikkoa, kun ravintoloissa ei ole pahimpia viikonloppuruuhkia.

Osittain Dim-joen suosio perustuu siihen, että kovilla helteilläkin siellä on raikkaampi ilma kuin Alanyassa. Joen viileä vesi virkistää koko paikkaa mukavasti. Lapsille joella on pieniä vesiliukumäkiä.

Dim-joelle pääsee vuokra-auton lisäksi helposti myös taksilla tai bussilla. Alanyasta on noin parinkymmenen minuutin ajomatka. Pysähdys Dim-joella kuuluu myös monien opastettujen retkien ohjelmaan.

12. Dim-luola

Dim-joella vieraillessa kannattaa poiketa myös samannimisessä luolassa, joka sijaitsee reilun kymmenen kilometrin päässä Alanyasta, lähellä jokea ja sen ravintoloita.

Tippukiviluolassa on 360 metriä pitkä osuus, joka on avoinna kävijöille. Luola on upeasti valaistu tunnelmallisen kokemuksen takaamiseksi. Matkailijoihin tekee vaikutuksen erityisesti se, että muinaisesta luolasta löytyy myös pieni järvi.

Inka KhanjiTippukiviluola Dim Alanyassa
Diim-luola on Alanyan luolista toiseksi suurin.

Lämpötila luolassa pysyy 18 asteessa, joten tänne voi suunnata vaikka vilvoittelemaan kesän kuumimpina päivinä.

Täysihintaiset liput Dim-luolaan maksavat 100 Turkin liiraa eli noin neljä euroa. Lapsille ja opiskelijoille myydään alennushintaisia lippuja.

>> Lue lisää vinkkejä Alanyaan Rantapallon matkaoppaasta!

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Chimeran liekit

Liekehtivä kallio on Turkin hämmästyttävin nähtävyys – helppo päiväretki Antalyasta

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Kleopatran allas Turkissa

Yksi Turkin upeimmista uima-altaista on häkellyttävällä paikalla – kirkasta vettä ja 2000 vuotta vanhat rauniot

Turkkilainen ruoka

Turkkilainen ruoka on muutakin kuin kebabia – maista lomalla ainakin näitä herkkuja

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja