Hyppää sisältöön

Antalyan parhaat nähtävyydet – 12 vinkkiä seuraavalle lomalle

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 20.03.2024
Turkin Antalyaan voi matkustaa vaikka ympäri vuoden. Tunnetko kaupungin tärkeimmät nähtävyydet?

1. Kaleiçi, Antalyan vanhakaupunki

Antalyan suosituin nähtävyys on Kaleiçi eli vanhakaupunki, jonka kujilla voi nähdä esimerkkejä roomalaisesta, bysanttilaisesta ja ottomaanien aikaisesta rakentamisesta.

Vanhakaupunki sijaitsee rannassa ja on helposti saavutettavissa Antalyan modernista keskustasta. Lähes jokainen matkailija käy jossain vaiheessa lomaa Kaleiçissa kävelyllä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhassakaupungissa on ravintoloita ja runsaasti pieniä liikkeitä, joissa myydään matkamuistoja, koruja, vaatteita ja tekstiilejä. Turkkilaiseen tapaan ostoksille houkutellaan usein jo ovella. Tinkiminen on sallittua ja kuuluu kaupantekoon.

ShutterstockAntalyan vanhakaupunki
Antalyan vanhakaupunki on pakollinen vierailukohde.

Kaleiçissa ei ole varsinaista basaaria, mutta sen myymälöistä saa samantyylisiä tuotteita kuin vanhankaupungin ulkopuolella sijaitsevassa katetusta basaarista.

Vanhassakaupungissa voi myös majoittua. Alueella on muutamia hotelleja, joista osa tarjoaa boutique-tyylistä majoitusta tyylikkäästi entisöidyissä rakennuksissa. 

2. Hadrianuksen portti

Antalyan kuuluisimpiin paikkoihin kuuluva Hadrianuksen portti toimii samalla sisäänkäyntinä vanhaankaupunkiin. Se on ainoa vanhankaupungin alkuperäisistä muureista jäljellä oleva portti.

Monumentti rakennettiin keisari Hadrianuksen vierailun kunniaksi vuonna 130. Portti on siis vartioinut Kaleiçia jo lähes parin tuhannen vuoden ajan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockAntalyan vanhakaupunki
Hadrianuksen portti on Antalyan vanhankaupungin tärkeimpiä kohteita.

Alkuperäisessä muodossaan portti oli kaksikerroksinen ja sillä oli tuplasti korkeutta nykyiseen versioon nähden. Porttiin voi tutustua ja sen läpi kulkea maksutta.

Hadrianuksen portille on helppo kävellä vanhastakaupungista ja Antalyan keskustasta. Näky on yksi Antalyan valokuvatuimmista.

3. Antalyan kellotorni (Saat Kulesi) ja Yivli Minare

Kun bongaat Antalyan kellotornin, tiedät lähestyväsi vanhaakaupunkia. Hadrianuksen portin ohella se toimii ikään kuin toisena porttina Kaleiçin alueelle.

Kellotorni on noin 22 metriä korkea ja siihen voi tutustua ulkoapäin maksutta. Tornin sisällä ei voi vierailla. Turkin kielellä kellotornista käytetään nimeä Saat Kulesi.

Kellotorni on helposti tunnistettava maamerkki Antalyassa suunnistaville matkailijoille sekä paikka, jossa uusi ja vanha Antalya kohtaavat. Paikallisille se on suosittu tapaamispaikka ja vilkas liikenteen solmukohta.

Shutterstock / frantic00Antalyan nähtävyydet
Kellotorni erottaa vanhan ja uuden Antalyan.

Aivan kellotornin kupeessa kohoaa Yivli Minare, 38-metrinen minareetti, joka on osa samannimistä moskeijaa. Myös Alaaddin-nimellä tunnettu moskeija on edelleen käytössä.

Yivli Minare on myös Unescon alustavalla listalla, jolle kootaan mahdollisia tulevia maailmanperintökohteita. 1200-luvulla rakennettua minareettia pidetään uniikkina esimerkkinä Anatolian turkkilaisesta arkkitehtuurista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Mermerli Beach

Mermerli Beach on Antalyan vanhankaupungin kyljessä sijaitseva pieni ranta ja auringonottoalue, josta pääsee uimaan lähes suoraan Kaleiçista käsin. 

Alueelle on noin viiden euron sisäänpääsymaksu, ja se täyttyy vilkkaimman matkailukauden aikana nopeasti. Satamassa ja vanhassakaupungissa tallusteleville matkailijoille se näyttäytyy raikkaana keitaana kuumuudessa.

Shutterstock / ElenVDAntalyan rannat
Mermerli houkuttelee virkistäytymään kesken kaupunkikierroksen.

Jos kaipaat auringonottoon reilusti omaa tilaa, ei sitä täällä ole tarjolla. Paikka on kaunis, mutta melko ahdas. Rannalle päästäkseen on pystyttävä nousemaan ja laskeutumaan portaita pitkin.

Suoraan rantakallioiden yläpuolella on muutamia ravintoloita, joista aukeaa merimaisema ja joissa on helppo käydä syömässä. 

5. Antalyan satama

Jos kävelee Antalyan modernista keskustasta vanhaankaupunkiin, päätyy ennen pitkää Antalyan satamaan. Aallonmurtajalle kävely on suosittu reitti matkailijoiden keskuudessa. 

Myös roomalaiseksi satamaksi kutsuttu Antalya Marina muistuttaa ajasta, jolloin Antalya – silloin Attalia – oli koko Anatolian tärkeimpiä satamakaupunkeja. Nyt siellä seisoo huviveneitä ja turisteja vesille vieviä aluksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Shutterstock Antalyan vanhakaupunki
Antalyan satama on kaupungin suosituimpia kokoontumispaikkoja.

Parhaat maisemat satamaan aukeavat vanhankaupungin maisemaravintoloista tai aluetta reunustavilta näköalatasanteilta. Satamaan pääsee laskeutumaan myös hissillä.

Satamasta lähtee erilaisia veneretkiä esimerkiksi Düdenin vesiputouksille, Kemeriin tai Suluadan saarelle. Lapsiperheitä houkutellaan merirosvolaivalla tehtävillä retkillä.

6. Karaalioglun puisto

Antalyan sataman liepeillä sijaitsee Karaalioglun puisto, jonne on helppo kävellä vanhastakaupungista.

Karaalioglun puisto on suosittu kohtauspaikka ja vapaa-ajanviettopaikka sekä paikallisille että matkailijoille. Puistoon tullaan katsomaan merimaisemia ja auringonlaskua sekä ulkoiluttamaan koiria. 

Puistossa voi liikkua jalkaisin tai polkupyörällä. Se sopii myös lepohetkeä varten nähtävyyksien kiertelyn jälkeen.

Shutterstock / Kartinkin77Antalyan puistot
Karaalioglun puistossa on muun muassa erilaisia patsaita.

Puistossa voi liikkua jalkaisin tai polkupyörällä ja tutustua alueen patsaisiin ja historiallisiin monumentteihin. Se sopii myös lepohetkeä varten nähtävyyksien kiertelyn jälkeen.

7. Hidirlik-torni

Yksi Karaalioglun puiston tunnetuimpia maamerkkejä on 14 metriä korkea Hidirlikin torni, joka on yksi Antalyan kaupungin vanhimpia edelleen pystyssä olevia rakennuksia.

Tornin uskotaan valmistuneen lähemmäs 2000 vuotta sitten keisari Hadrianuksen valtakauden aikana.

ShutterstockAntalyan historialliset nähtävyydet
Tornia voi ihailla ulkopuolelta maksutta.

Kukaan ei tiedä tarkasti tornin tarinaa, mutta sen uskotaan olleen käytössä esimerkiksi mausoleumina, linnoituksena puolustustarkoituksiin ja majakkana merenkulkijoille. 

Tornin sisällä ei voi vierailla. Paikalle on lyhyt kävelymatka vanhastakaupungista.

8. Antalyan arkeologinen museo

Antalyan tärkein museo on Antalya Museum, arkeologinen museo, jossa pääsee tutustumaan esimerkiksi patsaisiin, veistoksiin, vanhoihin kolikoihin sekä muihin arkeologisiin löytöihin.

Kaksikerroksisessa museossa on näyttelyjä 14 huoneen verran. Historiasta ja arkeologiasta kiinnostuneiden matkailijoiden kannattaa varata vierailuun reilusti aikaa.

Museossa on myös lapsia varten suunniteltu alue, jossa voi tutustua vanhoihin leluihin.

Shutterstock / frantic00Arkeologinen museo Antalyassa
Antalyan arkeologinen museo on rannikon tärkeimpiä museoita.

Museo sijaitsee lähellä Konyaaltin rantaa noin puolen tunnin kävelymatkan päässä Antalyan keskustasta. Helpoiten paikan päälle pääsee taksilla, bussilla tai raitiovaunulla.

Sisäänpääsymaksu museoon on 200 liiraa eli noin seitsemän euroa. Liput voi ostaa myös museon verkkosivuilta.

9. Antalyan rannat

Antalyan kaksi päärantaa ovat Konyaalti ja Lara, joista kumpikaan ei sijaitse aivan keskustan tuntumassa. Lara Beachille matkaa on yli 15 kilometriä, joten liikkumiseen tarvitaan taksia tai bussia. 

Sekä Konyaaltin että Laran rantojen ympärille on muodostunut omat alueensa, joissa on runsaasti hotelleja, ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia. Molemmilla rannoilla on rantaklubeja, joista osa on Antalyan hotellien omistuksessa.

ShutterstockAntalyan rannat
Konyaaltin rannan liepeillä on paljon hotelleja ja iso ostoskeskus.

Konyaaltin ranta on pikkukiveä, joten uimaan mennessä voi joutua astelemaan varovasti tai käyttämään uimatossuja. Laran ranta on puolestaan hiekkaranta.

Pitkien välimatkojen takia osa Antalyan hotelleista tarjoaa asiakkailleen palvelua, jossa hotellilta on päivittäinen bussikuljetus rannoille. 

10. Düdenin vesiputoukset

Düdenin vesiputoukset ovat Antalyan hienoimpia luonnonpaikkoja ja suosituimpia retkiä. Toinen putousten kahdesta eri sijainnista löytyy läheltä Laran rantaa.

Düdenista puhutaan alempina ja ylempinä putouksina. Kohteiden välimatka on yli 15 kilometriä. Vesi molempiin putouksiin tulee Düden-joesta.

ShutterstockAntalyan luontopaikat
Vesiputouksia voi ihailla ilmaiseksi näköalapaikalta.

Helpointa on vierailla alemmilla putouksilla, jotka voi nähdä suoraan rantapromenadin näköalapaikalta. Jos haluat kokea putoukset vedestä käsin, voit osallistua satamasta lähteville veneretkille. Veneet pysähtyvät putousten alla.

Ylemmät putoukset sijaitsevat sisämaassa noin 20 minuutin ajomatkan päässä Antalyan keskustasta. Paikan päälle tehdään opastettuja retkiä sekä minibussikuljetuksia.

11. Suna & Inan Kiraç Kaleiçi Museum

Turkkilaisesta kulttuurista ja alueen historiasta kiinnostuneiden matkailijoiden kannattaa poiketa vanhassakaupungissa sijaitsevassa Suna & Inan Kiraç -museossa.

Museo esittelee kävijöille vanhan antalyalaisen kartanon, paikallisia perinteitä ja tapoja. Miten paikalliset asuivat? Entä millaisia häitä vietettiin 1800-luvulla?

Shutterstock / frantic00Antalyan museot
Ihmisiä kuvaavat nuket esittelevät museossa tyypillistä pukeutumista ja perinteitä.

Sisäänpääsy museoon maksaa vain 10 liiraa eli alle 50 senttiä, alennushintaiset liput vain viisi liiraa. Koska rahallinen panostus ei ole suuri, voi museossa hyvin käydä ohikulkumatkalla vaikka ei suunnittelisikaan viettävänsä siellä pitkää aikaa.

Kahdesta eri rakennuksesta koostuva museokokonaisuus avattiin kävijöille vuonna 1996.

12. Atatürk-talo

Atatürk-talo on Turkin tasavallan perustajalle ja ensimmäiselle presidentille Mustafa Kemal Atatürkille omistettu pieni museo. Rakennus on kopio kartanosta, jossa Atatürk asui vieraillessaan Antalyassa vuosina 1930 ja 1935.

Museo sijaitsee keskeisellä paikalla lyhyen kävelymatkan päässä Antalyan vanhastakaupungista. Esillä on muun muassa valokuvia, lehtileikkeitä ja Atatürkin vierailuillaan käyttämiä huonekaluja. Sisäänpääsy on ilmainen.

Antalya ei ole ainoa paikka, josta löytyy Atatürk-talo. Sellainen on muun muassa lähellä sijaitsevassa Alanyassa sekä monissa muissakin turkkilaisissa kaupungeissa. 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Chimeran liekit

Liekehtivä kallio on Turkin hämmästyttävin nähtävyys – helppo päiväretki Antalyasta

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Kleopatran allas Turkissa

Yksi Turkin upeimmista uima-altaista on häkellyttävällä paikalla – kirkasta vettä ja 2000 vuotta vanhat rauniot

Turkkilainen ruoka

Turkkilainen ruoka on muutakin kuin kebabia – maista lomalla ainakin näitä herkkuja

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja