Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Turkki

Erilainen Turkki - koe Kappadokian hämmästyttävät maisemat

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 28.03.2018
Kappadokia on luonnonvoimien ja ihmiskunnan kekseliäisyyden upea taidonnäyte – erikoiset maapilarit ja tulivuoren tuhkasta syntyneestä kiviaineksesta rakennetut asumukset ovat ainutlaatuinen osa Turkkia.

Ainutlaatuiset maisemat hurmaavat

Kappadokia on yksi Turkin uniikeimmista matkakohteista – savupiipunmuotoisista kivimuodostelmistaan tunnettu alue vetää puoleensa sekä aktiivimatkailijoita että kulttuurista kiinnostuneita reissaajia.

Kappadokian kymmenissä maanalaisissa kaupungeissa on myös historia esillä. Maan alle rakennettiin toimivia kaupunkeja arviolta jo 4 000 vuotta sitten. Luolastot kirkkoineen ja keittiöineen toimivat aikanaan myös varhaiskristittyjen piilopaikkoina, eivätkä edes myöhemmät islamilaiset hallitsijat ole nähneet tarpeelliseksi tuhota kirkkoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kansallispuistot, museot ja lumoavat vaellusreitit pitävät matkalaiset tyytyväisinä Kappadokiassa – paikallisesta vieraanvaraisuudesta puhumattakaan. Kasvaneesta turismista huolimatta seudulla voi vielä aistia turkkilaisen kylätunnelman.

Inka KhanjiKappadokia, Turkki
Kappadokian vaikuttavat maisemat houkuttavat matkailijoita kaikkialta maailmasta.

Vieraile keväällä tai syksyllä

Paras aika matkustaa Kappadokiaan on huhti-toukokuussa tai syys–lokakuussa, sillä silloin ilmasto on otollisimmillaan suomalaismatkailijoille, eivätkä kohteet ole täynnä muita lomailijoita. Kesäkuukaudet ovat suosituinta matkustusaikaa Turkissa, mutta Kappadokiaan ei silloin kannata suunnata: lämpötilat voivat olla jopa 40 asteen yläpuolella, mikä ei ole miellyttävää kuivassa sisämaassa.

Myös suositut urheilutapahtumat ruuhkauttavat Kappadokian. Esimerkiksi Kappadokian maraton ja pyöräilyfestivaali ovat suuria tapahtumia, joiden aikana tavallisen matkailijan olo käy nopeasti tukalaksi.

Aktiviteetteja ja retkeilyä Kappadokiassa

Kuumailmapallolennot ovat iso bisnes Kappadokiassa. Kuumailmapallolentoja järjestetään turvallisuussyistä vain aamuisin auringonnousun aikaan, sillä silloin ilma ja maa ovat samanlämpöisiä, eivätkä yllättävät ilmavirtaukset aiheuta vaaratilanteita lennoilla. Aamuisin myös henkeäsalpaava auringonnousu levittäytyy Kappadokian siluetin ylle.

Kuumailmapalloretki kestää tavallisesti muutamia tunteja, joista ilmassa ollaan noin tunti. Kappadokiassa hintaan sisältyy nouto hotellilta sekä mahdollisesti pieni aamiainen, kuljetus kuumailmapallolle, varsinainen ilmapallolento sekä paluumatka hotellille. Retket maksavat noin 200 euroa henkeä kohti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näky on kaunis myös maasta katsottuna: kivimuodostelmien yllä leijuvat kuumailmapallot ovat ehkä tunnetuin Kappadokian postikorttimaisema.

Alue on retkeilijöiden suosiossa upeine vaellusreitteineen. Patikkaretkeä varten kannattaa varata lämmintä vaatetta, sillä alueella on paljon lämpötilavaihteluja lyhyen ajan sisällä. Myös ratsastusretkiä on tarjolla. Vaelllusreittejä löytyy ympäri Kappadokiaa ja suosituimmat vaellusalueet sijaitsevat Göremen kansallispuiston alueella.

Turvallinen lomakohde

Kappadokiassa vieraileva muistaa nopeasti olevansa muslimimaassa: siellä täällä kaupunkikuvasta kohoavat moskeijoiden minareetit näyttävät eksoottisilta, minkä lisäksi sieltä kantautuu rukouskutsu viisi kertaa vuorokauden aikana. Ensimmäisten kertojen jälkeen rukouskutsuun ei juuri edes kiinnitä huomiota, joten harva matkailija kokee sitä häiritseväksi.

Islam on Turkin pääuskonto, mutta matkailijan arkeen se ei juuri vaikuta. Rukouskutsujen lisäksi Kappadokian-lomalla sen huomaa lähes pelkästään siitä, ettei paikallisten ravintoloiden ruokalistoissa ole juuri sianlihaa.

Erityisesti Kappadokian alueella on hyvin tyypillistä, että vessat ovat kyykkykäymälöitä. Tavallisesti suurista vessoista saattaa löytyä yksi tai kaksi perinteisellä posliinipytyllä varustettua koppia, mutta Kappadokiassa vierailevan matkailijan on kuitenkin syytä varautua kyykkykäymälään. Myös inva-wc:t voivat tarjota istumapytyn. Vessat ovat usein maksullisia esimerkiksi matkailunähtävyyksien liepeillä, joten wc-maksua varten taskussa on hyvä olla aina liiran kolikoita.

Suomen ulkoministeriö kehottaa noudattamaan yleistä varovaisuutta Turkissa matkaillessa. Kappadokiassa ei tarvitse huomioida mitään erityisiä turvallisuuskäytäntöjä. Paikallinen liikenne on melko vauhdikasta, ja esimerkiksi jalankulkijan on syytä muistaa, että autoja on väistettävä aina.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KAPPADOKIASSA

Inka KhanjiKappadokia, Turkki
Luolaan louhitut hotellit ovat Kappadokian erikoisuus.

Lentäen Istanbulin kautta

Kappadokiaa lähinnä sijaitseva lentokenttä on Kayserissa, jonne on noin 50 kilometrin matka. Suomesta ei ole suoria lentoja Kayseriin, mutta sinne pääsee Helsingistä kätevästi yhdellä koneenvaihdolla. Näppärin tapa on matkustaa Suomesta Kayseriin Istanbulin kautta, mistä yhteyksiä on tarjolla rutkasti. Lentoja tarjoaa esimerkiksi Turkish Airlines. Edestakaiset lennot Helsingistä Kayseriin maksavat noin 300 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kayserin lentokentältä matkaa voi jatkaa kätevästi bussilla. Bussikyydityksen voi varata jo hotellia varattaessa, lähes kaikki hotellit tarjoavat kuljetuspalvelun asiakkailleen.

Kappadokiassa voi vierailla myös muista Turkin-lomakohteista käsin. Matka etelän rannikkokaupungeista on melko pitkä eikä suoria lentoja ole, mutta monelle Kappadokian-vierailu on vaivan arvoinen. Ajomatka esimerkiksi Antalyasta tai Alanyasta kestää noin kahdeksan-yhdeksän tuntia ja matkan maisemat vuoristoon noustessa ovat hienot. Kappadokia on tyypillinen laajempienkin Turkin-kiertomatkojen osuus ja monelle ehkäpä odotetuin koko kierroksen etapeista.

Persoonallisia majoitusratkaisuja tarjolla

Monet Kappadokiaan saapuvat matkailijat haluavat ehdottomasti yöpyä luolahotellissa. Alueella on runsaasti hotelleja luksusresorteista persoonallisiin putiikkihotelleihin ja yksinkertaisiin majapaikkoihin.

Kappadokian erikoisuus ovat luolahotellit, joita alueella on yli 400. Hotellihuoneet on louhittu alueen kallioon, joten niissä on hyvin erityinen tunnelma. Erikoisuudestaan huolimatta luolahotellit eivät aina ole kalliita, sillä niitä on saatavilla monessa eri hintaluokassa. Kappadokiassa on jopa luolahostelleja, joiden makuusalit on louhittu kallioon.

Varaukset suosituimpiin hotelleihin on syytä tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Kaikkein hulppeimmat luolasviitit saattavat maksaa jopa tuhat euroa yöltä ja varaus on tehtävä puoli vuotta etukäteen.

Edullistakin majoitusta alueelta toki löytyy. Pienistä majataloista yösijan voi saada vuodenajasta riippuen noin 20-30 eurolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen Kappadokiassa

Kappadokiassa on kattavat bussiyhteydet, joilla pääsee liikkumaan kohteesta toiseen. Myös autonvuokraus on kätevä tapa nähdä alue omaan tahtiin.

Helpoin tapa liikkua Kappadokiassa on palkata auto ja opas, tai vaihtoehtoisesti osallistua kiertoajelulle, jonka aikana pääsee vaivatta tutustumaan alueen tärkeimpiin kohteisiin.

KAPPADOKIAN NÄHTÄVYYDET

Inka KhanjiKappadokia, Turkki
Göremen ulkoilmamuseo on Kappadokian suosituimpia vierailukohteita.

Göremen ulkoilmamuseo on must-kohde

Göremen ulkoilmamuseo on yksi alueen tunnetuimmista käyntikohteista ja se on hyvä paikka aloittaa Kappadokian kiehtovaan historiaan tutustuminen. Täällä voit nähdä tuhatvuotiaita kiveenlouhittuja kirkkoja alkuperäisine freskoineen. Museo tarjoaa myös vilkaisun historiaan ja paikalliseen elämäntyyliin. Freskojen valokuvaaminen on nykyisin ehdottomasti kiellettyä, sillä salamavalot vahingoittavat jo valmiiksi haurasta maalipintaa.

Göremen ulkoilmamuseoon kannattaa varautua tukevin kengin. Museon yhteydessä on pieni kahvila ja sen ulkopuolella pitkä rivistö kaupustelukojuja, joten aika kuluu myös eväiden äärellä istuen tai ostoksia tehden.

Lähellä sijaitsevassa Göremen kylässä savunpiipunmuotoiset kivimuodostelmat ovat usein edelleen asuttuja, joten vain kävelyretki halki kylän on tapa nähdä paikalliselämää, jossa perinteet ja moderni maailma sekoittuvat kiehtovalla tavalla.

Kappadokian maanalaiset kaupungit

Kappadokiassa on useita maanalaisia kaupunkeja, joista hyviä esimerkkejä ovat Derinkuyu ja Kaymakli. Maan alle rakennettiin aikoinaan toimivia, monikerroksisia kaupunkeja, joissa muun muassa kristityt piilottelivat vainojen aikaan.

Asutuksen ensimmäisestä syntyajankohdasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta maanalaisissa kaupungeissa uskotaan olleen elämää jo jopa 4 000 vuotta sitten. Luolat tarjosivat suojaa paitsi vihollisilta myös Kappadokian talvisin kylmäksi käyvältä ilmastolta. Kappadokia sijaitsee ylängöllä, jolla kyllä kesäisin on aurinkoista ja lämmintä, mutta jossa lämpötila laskee talvella miinuksen puolelle ja luntakin nähdään usein.

Hemmottele itseäsi Ürgüpissa

Pientä luksusta lomaansa kaipaavat matkailijat suuntaavat usein Ürgüpiin, joka tunnetaan tyylikkäistä hotelleistaan ja erinomaisesta ruokatarjonnastaan. Suosittu kohde sijaitsee erinomaisella paikalla, josta on helppo tehdä retkiä muualle Kappadokiaan. Aktiivisen päivän jälkeen Ürgüpissa voikin rentoutua vaikka spa-hoitojen tai turkkilaisen hamamin merkeissä.

Näe Ihlaran laakso kirkkoineen

Vaellus Ihlaran kanjoniin esittelee Kappadokian monipuolisen luonnon ja paikallisen kylän leppoisan elämänmenon joen varrella. Noin 14 kilometrin mittainen kanjoni on parhaimmillaan jopa 120 metriä syvä, joten komeat kalliomaisemat ovat hyvin mieleenpainuva näky.

Retki Ihlaran kanjonissa on ehdottomasti vierailun arvoinen, erityisesti kesällä. Polun vieressä soliseva joki, kanjonissa laulavat satakielet ja vehreä maisema muodostavat rauhoittavan kokonaisuuden. Reittiin voi tutustua vaikka vain lyhyeltä matkalta, sillä kanjoniin vieviä portaita voi nousta useasta kohdasta. Kanjonissa kannattaa pysähtyä myös siellä sijaitsevassa kahvilassa, sillä tunnelmalliset turkkilaiset matalat pöydät ja kauniit istumapaikat tarjoavat todella rentouttavan hetken aivan joen rannalla.

Ihlaran laakso tunnetaan erityisesti kirkoistaan: kanjonissa on yli 100 bysanttilaiskirkkoa. Osa kirkoista on saanut vaikutteita myös egyptiläisestä ja syyrialaisesta rakennustyylistä.

Kierrä laaksosta toiseen

Kappadokian alue on valtavan laaja ja sen sadoilla laaksoilla on jokaisella oma ilmeensä ja omat erikoisuutensa ja omanlaisensa kivimuodostelmat. Tunnetuimpiin laaksoihin ohjataan englanninkielisin kyltein ja usein niitä kutsutaan myös englanninkielisillä nimillään.

Kyyhkyslaaksoa (Güverncinlik, Pigeon Valley) kansoittavat tuhansien kyyhkyjen parvet, joiden lentely on viehkeää seurattavaa. Laakson näköalapaikkaa suojevat paha silmä -symboleilla koristetut puut.

Punaisen laakson (Kizilcukur, Red Valley) maisema värjäytyy nimensä mukaisesti punaiseksi aina auringon laskiessa. Naapurilaakso Güllündere (Rose Valley) puolestaan on väriltään vaaleanpunainen.

Rakkauden laakso (Görkündere, Love Valley) puolestaan saattaa muistuttaa maisemaltaan jotain lapsille sopimatonta.

Laaksosta toiseen on helppo kiertää polkupyörällä, autolla tai vaikkapa ratsastaen. Etäisyydet tunnetuimpien kohteiden välillä ovat lyhyet ja seudun tiet pääosin suhteellisen hyvässä kunnossa. Pyöräily on erityisen suosittu tapa tutustua laaksoihin. Kulkupelin voi vuokrata paikan päältä.

KAPPADOKIAN PARHAAT

Inka KhanjiKappadokia, Turkki
Kuumailmapallolento Kappadokian yläpuolella on klassikko, jota ei kannata jättää väliin.

Kappadokian parhaat elämykset

  1. Kierrä upeat kirkot ja maanalaiset kaupungit.
  2. Osallistu kuumailmapallolennolle.
  3. Vaella Kappadokian huikaisevissa maisemissa.
  4. Koe todellinen turkkilainen vieraanvaraisuus.
  5. Tutustu paikallisiin viinitiloihin.

Lisätietoja

Turkin Valtion Matkailutoimisto

Teksti: Maria Hietala, Riikka Krenn ja Inka Khanji
Kuvat: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää