Hyppää sisältöön

Näin ostat turkkilaisen maton – lue ohjeet ja suuntaa mattokaupoille

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 01.11.2015
Monet haaveilevat turkkilaisen maton ostamisesta Turkin-matkan tuliaisiksi. Lue ohjeet maton ostamiselle ja hanki ihastusta herättävä tuliainen.

Lähde rohkeasti maton ostoon

Oletko aina halunnut turkkilaisen maton koristamaan kotiasi? Turkin lomakohteiden basaarit ja mattokaupat ovat täynnä värikkäitä mattoja, joita matkailijat katselevat ihastellen. Harva kuitenkin lopulta ostaa maton, sillä tinkiminen ja maton kuljettaminen voivat tuntua työläältä.

Maton ostaminen vaatii aikaa, mutta on loppujen lopuksi siihen käytetyn ajan arvoinen ja mielenkiintoinen kokemus, jonka avulla pääsee aiempaa paremmin sisälle turkkilaiseen kaupankäyntikulttuuriin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turkkilaisia mattoja on loputtomasti erilaisia, sillä jokaisella alueella on oma tapansa solmia matto. Myös mattojen materiaali vaihtelee, mutta yleisin ja edullisin materiaali on villa. Solmintatapa ja solmujen tiheys on merkittävin maton hintaan vaikuttava asia. Muita huomioitavia asioita ovat muun muassa maton koko ja ikä.

Turkissa on tarjolla hyvin monipuolisesti erilaisia mattoja. Suosittuja tuliaisia ovat esimerkiksi kolmio- ja salmiakkikuvioilla koristellut kilim-matot, mutta tarjolla on myös perinteisiä itämaisia mattoja. Valikoima vaihtelee kaupasta riippuen, joten ennen ostopäätöstä kannattaa vierailla useassa mattoja myyvässä liikkeessä.

Lue ohjeet ja osta Turkin-tuliaisiksi värikäs turkkilainen matto!

1. Varaa aikaa ja tutustu valikoimaan

Mattokaupoille ei kannata lähteä kiireellä. Varaa aikaa vähintään tunti, mieluiten enemmän, ja lähde katselemaan mattoja kaikessa rauhassa.

Parhaat mattokauppa-alueet vaihtelevat kaupungin mukaan, ja esimerkiksi Istanbulissa paras mattovalikoima on Suuressa basaarissa. Alanyassa mattoliikkeitä on huomattavasti vähemmän, ja parhaat sijaitsevat Damlatas Caddesi -kadulla. Varmin tapa löytää kaupungin paras mattokauppa on kysyä paikallisten suosituksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tutustu rauhassa valikoimaan, kiertele ainakin kahdessa liikkeessä, kysele hintoja ja vertaile palvelua. Valikoima vaihtelee kaupasta riippuen, joten jos valikoima ei miellytä ensimmäisessä liikkeessä, siirry seuraavaan.

2. Käy rohkeasti juttusille myyjän kanssa

Kun olet löytänyt sopivan mattokaupan, on aika ryhtyä tosissaan tutustumaan valikoimaan. Juttele myyjän kanssa rohkeasti, kysele hintoja useista matoista ja pyydä häntä kertomaan lisätietoa matoista. Kerro esittelyn lomassa myös itsestäsi, ja heittäydy mukaan keskusteluun.

Mattokauppa, Alanya
Pienissä kaupoissa matot on tavallisesti laskostettu siistiin pinoon.

Mattokaupat voivat olla hyvin pieniä, ja matot on tavallisesti laskostettu siisteihin pinoihin kaupan seinien vierustalle. Pyydä myyjää esittelemään myynnissä olevia mattoja, äläkä kainostele kysyä, vaikka kiinnostava matto olisi suuren pinon alimmaisena.

Pienenkin kaupan mattovalikoima voi yllättää suuruudellaan, ja samasta mallista saattaa olla tarjolla useita eri värejä, joten mahdollisia vaihtoehtoja kannattaa aina kysellä.

3. Keskustele hinnasta

Mattokaupoilla ei kannata hyväksyä ensimmäistä myyjän tarjoamaa hintaa, vaan siitä on syytä keskustella aina. Maton hintaa voi saada alenemaan huomattavasti tinkimällä, mutta lopullinen alennusprosentti riippuu täysin ostajan keskustelutaidosta. Tutustu siis kaikessa rauhassa myyjään ja kerro myös itsestäsi.

Maton hintaan vaikuttavia asioita on useita, ja alennusprosentin suuruuteen vaikuttaa esimerkiksi ostotapahtuman ajankohta. Kiireisimmällä turistikaudella mattojen hinnat ovat korkeimmillaan, kun taas vastaavasti kauden jälkeen maton voi saada huomattavasti halvemmalla.

Sopivan vastatarjouksen esittäminen voi olla hankalaa, ja jos maton hinta on valmiiksi edullinen, ei taitavinkaan neuvottelija saa sitä laskemaan monella kymmenellä prosentilla. Jos myyjän antama lähtöhinta on jo itsessään reilu, on kymmenen prosentin alennus matosta jo hyvä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä vaiheessa useissa kaupoissa kiertelemällä saatu käsitys mattojen hinnoista on tarpeen, jotta niin hyvän tarjouksen kuin röyhkeän ylihinnankin tunnistaminen onnistuu.

4. Hiero kaupat

Kun sopiva matto ja hyvä hinta ovat löytyneet, on aika hieroa kaupat. Turkkilaiseen kaupankäyntikulttuuriin kuuluu oleellisena osana tee, joten jos sitä ei ole vielä aikaisemmin tarjottu, on nyt sen aika. Älä kieltäydy teestä, sillä se on tärkeä osa kokemusta.

Turkissa on useita kahviloita, jotka toimittavat teelasillisia tilauksesta kauppoihin. Myyjillä taas on vakiokahvilat, joista he saavat tilattua tarpeellisen määrän teetä nopealla puhelinsoitolla. Kun punaisella teellä täytetty tulppaanilasi ojennetaan käteesi, juo tee rauhassa ja jatka rupattelua myyjän kanssa.

Mattokauppa, Alanya
Värikäs matto on mainio tuliainen Turkin-matkalta.

Ennen maton maksamista siitä kannattaa pyytää myös aitoustodistus erityisesti, jos kyseessä on usean sadan euron matto. Luotettavat liikkeet pystyvät aina tarjoamaan aitoustodistuksen maton mukana, joten ellei sitä ole mahdollista saada, ehtii tässä vaiheessa vielä vaihtaa kauppaa ja etsiä mattoa muualta.

5. Kuljeta matto kotiin

Kun mattokaupat on tehty, voit joko pyytää toimittamaan maton suoraan kotiisi tai ottaa omaksi huoleksesi sen kuljettaminen Suomeen.

Pienet villamatot taittuvat kätevästi muovipussiin jo mattokaupassa, ja ne saa helposti kuljetettua kotiin ruumalaukussa. Tarvittaessa villamatot saattavat painosta riippuen kulkea myös käsimatkatavarana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suurten rullattujen mattojen kohdalla kotiin kuljettaminen ei ole yhtä yksinkertaista. Suuri mattorulla menee usein erikoismatkatavarana, joten jos kaavailet valtavan maton kuljettamista lentokoneella, tutustu hyvissä ajoin lentoyhtiösi matkatavaramääräyksiin. Joillakin lentoyhtiöillä maton kuljettaminen sujuu ongelmitta, toiset taas saattavat vaatia lisämaksuja.

Maton ostamista ei kuitenkaan kannata jättää väliin haastavan kotiinkuljetuksen takia, sillä Turkin-tuliainen ilahduttaa kotona ja muistuttaa onnistuneesta matkasta vielä pitkään.

Useat liikkeet tarjoavat myös mahdollisuutta tilata kotiinkuljetus osana kauppaa ja kalliimmissa ostoksissa se voi jopa kuulua suoraan hintaan. Tiedustele näitä mahdollisuuksia suoraan kauppiaalta.

>> Lue lisää vinkkejä Turkkiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Turkkilainen ruoka

Turkkilainen ruoka on muutakin kuin kebabia – maista lomalla ainakin näitä herkkuja

Raki

Tähän juomaan sinäkin törmäät Turkissa – muista nämä säännöt, jos haluat kokeilla sitä

Turkin ilmasto

Turkin sää – milloin on paras aika matkustaa? Huomioi nämä asiat

Antalyan parhaat nähtävyydet

Antalyan parhaat nähtävyydet – 12 vinkkiä seuraavalle lomalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja