Hyppää sisältöön

Yksi Turkin upeimmista uima-altaista on häkellyttävällä paikalla – kirkasta vettä ja 2000 vuotta vanhat rauniot

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 03.05.2024
Kirkasta vettä ja naapurissa huikea luonnonpaikka ja historialliset rauniot – tässä on yksi Turkin komeimmista uima-altaista.

Kleopatran allas on ihana virkistyspaikka

Haluatko lomallasi vaihtelua rannoille ja hotellin uima-altaalle? Turkin Denizlissä sijaitsevan Pamukkalen luonnonkohteen kupeesta löytyy uima-allas, johon alueella liikkuva matkailija ei voi olla kiinnittämättä huomiota.

Paikalliset puhuvat Kleopatran altaasta, mutta uimapaikka tunnetaan myös nimellä Pamukkale Antique Pool. Legenda kertoo itse Kleopatran uineen altaassa, mutta todisteita asiasta ei ole.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kirkas vesi, allasta reunustavat kukkaistutukset ja puut sekä historiallinen ympäristö pylväine ja raunioineen tekevät paikasta poikkeuksellisen hienon virkistyspaikan.

Kleopatran altaalla on pitkä historia. Antiikin ajan ihmiset uskoivat altaan mineraalipitoisen veden vahvistaviin vaikutuksiin, ja yhä edelleen veteen hakeudutaan sen terveysvaikutusten takia. Noin 37-asteinen vesi on lämmintä ja kirkasta.

Tänä päivänä altaan historiasta muistuttavat vedenalaiset marmoripylväät ja -laatat, joiden päällä uimarit vilvoittelevat kuumina päivinä. Nämä 2 000 vuotta vanhat pylväät päätyivät altaan pohjalle maanjäristyksen seurauksena, ja tekevät siitä ainutlaatuisen.

Allas on osa Pamukkalen aluetta

Uima-altaalla vieraillaan yleensä osana nähtävyyskierrosta Pamukkalen altailla sekä Hierapoliksen raunioilla. Uimisesta peritään lisämaksu, joka on 200 Turkin liiraa vuonna 2024 (noin kuusi euroa).

Puitteet ovat komeat: naapurista löytyy Pamukkalen luonnonmuodostelma eli valkoisena hohtava, kalkkipitoisten vesivirtojen hioma vuori. Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon listattu Pamukkale tunnetaan rinteille terassimaisesti muodostuneista matalista mineraalialtaista, joissa voi kahlata.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pamukkalen huipulla sijaitsi aikoinaan muinaiskaupunki Hierapolis. Rauniot ovat edelleen jäljellä, tärkeimpänä niistä roomalaistyylinen amfiteatteri. Hyvin säilyneestä teatterista näkee edelleen, miten massiivinen kokoontumispaikka se on aikoinaan ollut: penkeille mahtui jopa 10 000 ihmistä. Myös Hierapolis on Unescon maailmanperintökohde.

Kesän vilkkaimpina lomakuukausina allas ruuhkautuu helposti, mutta kiireisimmän sesongin ulkopuolella siellä pääsee myös rentoutumaan omassa rauhassa. Altaan yhteydessä toimii myös ravintola sekä matkamuistomyymälä.

Pamukkale on suosittu päiväretkikohde esimerkiksi Marmariksen, Bodrumin, Antalyan ja Fethiyen lomakohteista. Luonnonmuodostelmalle on lomakohteista noin 2–3 tunnin ajomatka.

Katso alta kuvat houkuttelevasta uima-altaasta!

Nella RahkonenKleopatran allas Turkissa
Allas virkistää kävijöitä kuumana päivänä.
Nella RahkonenAntiikin ajan uima-allas Pamukkalessa
Kirkas vesi houkuttelee pulahtamaan Kleopatran altaaseen.
Nella RahkonenKleopatran allas Pamukkalessa
Kleopatran altaan mineraalipitoinen vesi on aina mukavan lämmintä.
Nella RahkonenHierapolis Pamukkalessa
Antiikin ajan Hierapolis sijaitsee lähellä Kleopatran allasta. Muinaiskaupungin amfiteatteri on säilynyt hyvin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Alanya, Turkki

Alanyan parhaat nähtävyydet – kierrä 12 suosituinta paikkaa

Chimeran liekit

Liekehtivä kallio on Turkin hämmästyttävin nähtävyys – helppo päiväretki Antalyasta

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Turkkilainen ruoka

Turkkilainen ruoka on muutakin kuin kebabia – maista lomalla ainakin näitä herkkuja

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja