Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Onko tämä Turkin ihanin uima-allas? Kirkasta vettä ja 2000 vuotta vanhat rauniot

Nella Rahkonen artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Kirkasta vettä ja naapurissa huikea luonnonpaikka ja historialliset rauniot - tässä on yksi Turkin komeimmista uima-altaista.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 29.05.2016
facebook   whatsapp

Kleopatran allas on ihana virkistyspaikka

Haluatko lomallasi vaihtelua rannoille ja hotellin uima-altaalle? Turkin Denizlissä sijaitsevan Pamukkalen luonnonkohteen kupeesta löytyy uima-allas, johon alueella liikkuva matkailija ei voi olla kiinnittämättä huomiota.

Paikalliset puhuvat Kleopatran altaasta, mutta uimapaikka tunnetaan myös nimellä Pamukkale Antique Pool. Kirkas vesi, allasta reunustavat kukkaistutukset ja puut sekä historiallinen ympäristö pylväine ja raunioineen tekevät paikasta hienon pulikointialtaan.

Kleopatran altaalla on pitkä historia. Antiikin ajan ihmiset uskoivat altaan mineraalipitoisen veden vahvistaviin vaikutuksiin, ja yhä edelleen veteen hakeudutaan sen terveysvaikutusten takia. Noin 36-asteinen vesi on lämmintä ja kirkasta.

Tänä päivänä altaan historiasta muistuttavat vedenalaiset marmoripylväät ja -laatat, joiden päällä uimarit vilvoittelevat kuumina päivinä. Nämä 2 000 vuotta vanhat pylväät päätyivät altaan pohjalle maanjäristyksen seurauksena, ja tekevät siitä ainutlaatuisen.

Uima-altaalla voi viettää päivää noin 10 euron suuruista pääsymaksua vastaan. Altaan yhteydessä toimii myös ravintola sekä matkamuistomyymälä. Kesän vilkkaimpina lomakuukausina allas voi ruuhkautua, mutta kiireisimmän sesongin ulkopuolella siellä pääsee myös rentoutumaan omassa rauhassa.

Puitteet ovat komeat: naapurista löytyy Pamukkalen luonnonmuodostelma eli valkoisena hohtava, kalkkipitoisten vesivirtojen hioma vuori. Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon listattu Pamukkale tunnetaan rinteille terassimaisesti muodostuneista matalista mineraalialtaista, joissa voi kahlata.

Ympäristö on muutenkin vaikuttava, sillä Pamukkalen huipulla sijaitsi aikoinaan muinaiskaupunki Hierapolis. Rauniot ovat edelleen jäljellä, tärkeimpänä niistä roomalaistyylinen amfiteatteri. Hyvin säilyneestä teatterista näkee edelleen, miten massiivinen kokoontumispaikka se on aikoinaan ollut: penkeille mahtui jopa 10 000 ihmistä. Myös Hierapolis on Unescon maailmanperintökohde.

Pamukkale on suosittu päiväretkikohde esimerkiksi Marmariksen ja Bodrumin lomakohteista. Luonnonmuodostelmalle on lomakohteista noin 2-3 tunnin ajomatka.

Katso alta kuvat houkuttelevasta uima-altaasta!

Nella RahkonenAntiikin ajan uima-allas Pamukkalessa
Kirkas vesi houkuttelee pulahtamaan Kleopatran altaaseen.
Nella RahkonenKleopatran allas Pamukkalessa
Kleopatran altaan mineraalipitoinen vesi on aina mukavan lämmintä.
Nella RahkonenHierapolis Pamukkalessa
Antiikin ajan Hierapolis sijaitsee lähellä Kleopatran allasta. Muinaiskaupungin amfiteatteri on säilynyt hyvin.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Nella Rahkonen

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Käytiin vaimon kanssa tuolla häämatkallamme kesällä -08. Huikea paikka. Tuolta altaalta otimme pulloon “luonnon vissyvettä” ja pullo on edelleenkin kotona hyllyn päällä.

    Pamukkale on huikea paikka. Ei kannata ottaa pakettimatkaa vaan vuokrata auto ja kulkea oman aikataulun mukaan.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.