Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Turkki

Izmir - satamakaupungin sykettä Turkissa

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 13.09.2016
Egeanmeren rannalla sijaitseva Izmir on Turkin kolmanneksi suurin kaupunki.

Neljän miljoonan asukkaan Izmiristä löytyy sekä kaupungin hulinaa että kaunista rannikkoa. Satamakaupungin sykkeessä voi helposti aistia aidon turkkilaisen elämänmenon.

Moderni kaupunkiloma turkkilaisittain

Izmir on kosmopoliittinen metropoli, joka on silti onnistunut ihailtavasti säilyttämään perinteisen turkkilaisen elämäntyylin. Tulipalossa tuhoutuneen kaupungin arkkitehtuurinen ilme on varsin moderni – paras näkymä Izmirin ylle aukeaa Asensör-hissin huipulta 50 metrin korkeudesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Izmir sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Egeanmeren rannalla. Vaikka varsinaisia hiekkarantoja ei kaupungista löydykään, ovat sen rantabulevardit vilkkaita sekä paikallisten että turistien keskuudessa. Satamakaupungin horisontissa siintää komea vuoristo, eivätkä uimarannatkaan ole kaukana. Esimerkiksi Cesme on kaunis rantakohde, jonne on helppo matkustaa Izmiristä.

Izmir on Turkin kolmanneksi suurin kaupunki

Ostoksia ja viihdettä kaupungin kaduilla

Kunnon turkkilaisen suurkaupungin tapaan myös Izmir on shoppailijan paratiisi. Värikkäästä basaarista löytyy kaikkea matkamuistoista hääpukuihin ja mausteista turkkilaiseen teehen. Basaari on paljon muutakin kuin ostospaikka – se on myös ikkuna paikalliselämään. Tyypillinen turkkilainen tuliainen on evil eye -koru, jonka uskotaan karkottavan pahan pois.

Ostospäivän jälkeen basaarin pölyt voi karistaa turkkilaisessa hamamissa. Höyrysauna ja kylpyläkokemus kuuluvat ehdottomasti lomaan Izmirissä. Iltaa voi jatkaa rantabulevardin tuntumassa sijaitsevissa lukuisissa yökerhoissa, pubeissa ja baareissa. Rauhallisempaa illanviettopaikkaa etsivien kannattaa kokeilla perinteistä turkkilaista teehuonetta.

Historia ja nykypäivä elävät rinnakkain

Vaikka Izmir onkin yksi Turkin nuorekkaimpia ja moderneimpia kaupunkeja, on se usein myös historiasta kiinnostuneen matkailijan valinta. Sijaintinsa puolesta paikka sopii loistavasti tukikohdaksi raunioretkille – kaupungista löytyvien Agoran raunioiden lisäksi Izmiristä on helppo tehdä retki Efesoksen antiikinaikaiseen kaupunkiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvä tietää Izmiristä

Izmir sopii kaupunkilomaa etsivälle matkailijalle, joka on kiinnostunut historiasta. Toki kaupungissa on myös loistavat ostosmahdollisuudet sekä hyvät yhteydet läheisiin rantakohteisiin. Tämä on erityisen oiva valinta reissaajalle, joka etsii perinteisistä turistikohteista poikkeavaa turkkilaista lomakaupunkia.

Izmir on turvallinen lomakohde, jossa varovaisuutta tulee noudattaa lähinnä taskuvarkaiden suhteen. Paras aika matkustaa on keväällä, alkukesällä tai syksyllä – keskikesän kuumuus voi tuntua raskaalta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN IZMIRISSÄ

Izmir on Turkin kolmanneksi suurin kaupunki

Lennot Istanbulin kautta

Turkkilaisyhtiö SunExpress lentää kesäkaudella suoria lentoja Helsingistä Izmiriin. Vaihtoehtoisesti omatoimimatkailija voi lentää ensin Istanbuliin, josta matkaa voi jatkaa joko lentäen Izmiriin.

Izmir ei kuulu suomalaisten matkanjärjestäjien pakettimatkakohteisiin, mutta matkoja tehdään noin sadan kilometrin päässä sijaitsevaan Kusadasiin.

Hotellit ja majoitus

Majapaikan löytäminen Izmirissä ei tuota ongelmia: miljoonakaupungista löytyy lukuisia vaihtoehtoja luksushotelleista edullisiin majataloihin ja nuorisohostelleihin. Suomesta ei toistaiseksi tehdä pakettimatkoja Izmiriin, mutta hotellit ja lennot on helppo varata erikseen.

Liikkuminen Izmirissä

Matkailijaa kiinnostavissa kohteissa on Izmirissä helppo liikkua jalkaisin, ja keskeisellä paikalla sijaitseva hotelli tekee kaupungin tutkimisesta kätevää ja vaivatonta. Tarvittaessa matkailija voi hypätä myös paikallisbussin tai metron kyytiin. Izmirinlahdella puolestaan on lauttaliikennettä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähiseuduille voi myös tehdä retkiä joko bussilla tai omalla vuokra-autolla. Autonvuokrauksessa tulee kuitenkin noudattaa varovaisuutta – Turkin liikenne on erittäin vilkas.

IZMIRIN NÄHTÄVYYDET

Izmir on Turkin kolmanneksi suurin kaupunki

Izmirin kellotorni

Konak-aukiolla ylväänä seisova 24-metrinen kellotorni on Izmirin kuuluisin maamerkki. Kauniisti koristeltu torni valmistui vuonna 1901. Konakin aukio ja kellotornin portaat ovat suosittuja kokoontumispaikkoja Izmirissä.

Agoran rauniot

Aleksanteri Suuren vallan aikana rakennetusta Agorasta on enää jäljellä rauniot. Maanjäristyksessä tuhoutuneen ja sittemmin Marcus Aureliuksen toimesta uudelleenrakennetussa Agorassa voi vielä hyvin havaita roomalaistyylisen rakentamisen jäljet. Alueella on myös islamilainen hautausmaa vanhoine hautakivineen.

Izmirin mielenkiintoiset museot

Historiasta ja paikalliskulttuurista kiinnostuneille löytyy Izmiristä useampi kiehtova museo. Viehättävässä rakennuksessa sijaitsevassa Etnografisessa museossa voi tutustua turkkilaisiin perinteisiin sekä ihastella paikallista taidetta ja käsitöitä.

Arkeologisessa museossa puolestaan viihtyvät muinaisjäänteistä kiinnostuneet matkailijat – esillä on näyttävä kokoelma kreikkalaisia ja roomalaisia tutkimuslöytöjä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Asansör – hissillä huipulle

Asansörin kukkulan laella sijaitseva kaupunginosa on saanut nimensä hissistä, joka rakennettiin kuljettamaan asukkaat korkeuksiin 155 askelman taittamisen sijaan. 50 metrin korkeuteen kohoavalta huipulta avautuu upea panoraamamaisema yli Izmirin.

Efesoksen antiikinaikainen kaupunki

Izmiristä kannattaa ehdottomasti tehdä retki Efesoksen antiikinaikaiseen kaupunkiin. Jo 1100-luvulla ennen ajanlaskun alkua perustettu Efesos oli aikoinaan yksi Rooman valtakunnan tärkeimmistä kaupungeista, ja vielä tänäkin päivänä raunioilla voi nähdä menneisyyden jäljet kylpylöineen, kirjastoineen ja amfiteattereineen.

IZMIRIN PARHAAT

Turkin Izmir ehdolla maailmannäyttelyn isäntäkaupungiksi

Näin vietät onnistuneen loman Izmirissä

  1. Nauti aidon turkkilaisesta kaupunkitunnelmasta.
  2. Tutustu kaupungin mielenkiintoiseen museotarjontaan.
  3. Shoppaile basaareissa ja pikkuliikkeissä.
  4. Nouse hissillä Asansörin huipulle ihailemaan maisemia.
  5. Tee retki Efesoksen antiikinaikaiseen kaupunkiin.

Lisätietoja

Turkin Valtion Matkailutoimisto

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: iStockphoto, Flickr / Izmir@Travel Turkey, Spiterman, Metoikos_, Turkin Matkailutoimisto