Hyppää sisältöön

Kumpi valita, Alanya vai Antalya? Näin valitset oikean kohteen ensimmäiselle rantalomalle Turkissa

Elina Venttola Päivitetty: 22.02.2024
Samankaltaisten nimiensä vuoksi Alanya ja Antalya menevät monilta matkailijoilta sekaisin. Näin erotat kaupungit toisistaan ja valitset itsellesi sopivan lomakohteen!

Aktiivisen kaupunkiloman Antalya

Antalya on parin miljoonan asukkaan kaupunki, jossa voi helposti yhdistää ranta- ja kaupunkiloman. Antalyassa voi nähdä myös monia historiallisia nähtävyyksiä, mikä tekee siitä monipuolisen kohteen erityyppisille lomailijoille.

Kaupungin suosituimpiin rantoihin lukeutuu Lara Plajin hienohiekkainen ranta, jossa sijaitsee myös kaupungin suurin lomakeskusten täplittämä rantakaista. Useimmat Antalyan parhaat rannat sijaitsevat useiden kilometrien päässä keskustasta, joten Antalyassa lomailevan on syytä varautua liikkumaan julkisilla kulkuneuvoilla tai taksilla päästäkseen paikasta toiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiAntalya, Turkki
Antalyassa voi viettää perinteistä kaupunkilomaa ja nauttia suurkaupungin tunnelmasta, mutta myös makoilla palmun alla hiekkarannalla tai uima-altaalla.

Jos haluaa nähdä paikallista elämää, Antalya on läheisiä Alanyan ja Siden lomakeskuksia parempi vaihtoehto, koska se on suuri asutuskeskus myös parhaan lomakauden ulkopuolella. Lomakauden ulkopuolella Antalyassa riittää todennäköisemmin tekemistä silloinkin, kun suurin osa muista ulkomaisista matkailijoista on lähtenyt.

Antalyassa on oma lentokenttä, Antalya Bayindirin kansainvälinen lentokenttä, joka sijaitsee runsaan kymmenen kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Valitse Antalya, jos:

  • Kaipaat vaihtelevaa tekemistä loman jokaiselle päivälle.
  • Haluat yhdistää rantaloman kaupunkilomaan.
  • Matkustat lomakauden ulkopuolella.

Rennon rantaloman Alanya

Alanyan väkiluku kasvaa kesäisin, eli se on eläväisimmillään kuuman kesäkauden aikana. Talvisin kaupungissa on hiljaisempaa, ja myös lomakauden alku- ja loppupuolella siellä on verrattain rauhallista. Matkailu on alueen pääelinkeino, minkä vuoksi kaupungissa ei näe yhtä paljon paikallista elämää kuin Antalyassa.

Alanya, Turkki
Alanya on erityisesti suomalaisten suosioon noussut rantalomakohde Turkin etelärannikolla.

Alanya tunnetaan yhtenä Turkin suosituimmista rantalomakohteista, minkä lisäksi siellä voi harrastaa urheilua ja tutustua historiallisiin nähtävyyksiin. Suomalaisille kaupunki on tullut tutuksi Nelosen Matkaoppaat-sarjasta, jonka ensimmäiset kaudet kuvattiin Alanyassa. Suomalaismatkailijoiden suuren määrän vuoksi monia palveluita on mahdollista saada myös suomen kielellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungin ilmasto on pitkälti samanlainen kuin Antalyassa, ja molemmat kaupungit sijaitsevat Välimeren ja vuoriston välissä. Matkailusesonki alkaa yleensä huhtikuussa ja päättyy syys-lokakuuhun.

Alanyan oma lentoasema, Gazipasan lentokenttä, sijaitsee noin 40 kilometrin päässä kaupungin keskustasta ja sinne lennetään lomalentoja kesäisin. Sesongin ulkopuolella kaupunkiin voi joutua lentämään välilaskun kautta.

Valitse Alanya, jos:

  • Etsit etupäässä eloisaa rantalomakohdetta.
  • Olet matkalla lomakautena.
  • Etsit helppoa lomaa, jossa tapaa muita suomalaisia.

Tee kompromissi ja matkusta Sideen

Jos yksimielisyyttä lomakohteesta ei synny, Antalyan ja Alanyan välimaastossa sijaitseva Side on yhtä lailla suosittu lomakohde, josta pääsee kätevästi retkille molempiin kaupunkeihin. Alanyan tavoin myös Siden väkimäärä kasvaa roimasti kesäkauden aikana, minkä vuoksi se rauhoittuu lomakauden päättyessä.

Side, Turkki
Antalyan ja Alanyan välissä sijaitseva Side on kehittynyt rantalomakohde.

Sidessä lomakeskukset ja palvelut ovat levittäytyneet suuremmalle alueelle kuin verrattain kompaktissa Alanyassa. Sen palvelut ovat myös jonkin verran kehittyneemmät kuin Alanyan, joten jos etsit täyden palvelun lomaa, Side on todennäköisesti paras vaihtoehto.

Valitse Side, jos:

  • Etsit hyvien palvelujen rantalomakohdetta.
  • Olet matkalla lomakautena.
  • Haluat päästä helposti sekä Alanyaan että Antalyaan.

>> Haluatko tietää Turkin muut vaihtoehdot? Lue matkavinkit

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pamukkale, Turkki

Turkin Pamukkale on kuin sadusta – retkelle pääsee suosituista lomakohteista

Alanya, Turkki

Alanyan parhaat nähtävyydet – kierrä 12 suosituinta paikkaa

Chimeran liekit

Liekehtivä kallio on Turkin hämmästyttävin nähtävyys – helppo päiväretki Antalyasta

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja