Turkkilainen ruoka on muutakin kuin kebabia – maista lomalla ainakin näitä herkkuja

Turkkilaisen keittiön ABC
Turkkilaisesta ruoasta monille tulee ensimmäisenä mieleen kebab, mutta lomalla kannattaa unohtaa omat ennakkoluulot ja antaa turkkilaisen keittiön yllättää. Turkkilainen keittiö on mainettaan monipuolisempi, eivätkä Euroopassa syntyneet pitakebabit edes juuri muistuta sikäläisiä herkkuja.
Turkkilainen ruoka on maukasta ja täyttävää. Turkkilaisessa keittiössä käytetään paljon lihaa ja vihanneksia, ja leipää on muodossa tai toisessa tarjolla lähes joka aterialla. Tuoreita yrttejä käytetään melko paljon ja mausteita riittää, mutta ruoat ovat harvoin tulisia.
Turkissa lomaillessa ei nälkä pääse yllättämään, sillä sekä lounaalla että illallisella voi herkutella pitkän kaavan mukaan.

Alkupaloiksi Turkissa tilataan usein mezejä eli lajitelma kylmänä tarjoiltavia pikkuannoksia, jotka on tarkoitettu jaettavaksi pöytäseurueen kesken. Pääruoka koostuu monesti lihasta, kuten lampaasta tai kanasta, ja kasviksista. Jälkiruoaksi nautitaan tuoreita hedelmiä tai baklavaa ja tietysti turkkilaista teetä.
Myös turkkilainen aamiainen on tunnettu herkullisuudestaan, ja mainio syy herätä aikaisin loma-aamuinakin. Tyypillinen turkkilainen aamiainen koostuu tuoreista vihanneksista ja hedelmistä, juustoista, oliiveista ja erilaisista leivistä ja leivonnaisista.
Myös menemen eli turkkilainen omeletti, joka valmistetaan kananmunista, vihanneksista ja yrteistä, on suosittu aamupala.
Lue lisää turkkilaisen ruokakulttuurin antimista ja kokeile näitä herkkuja itse seuraavalla lomallasi!
Alkuruoaksi
Mezet
Mezet ovat kylmänä tarjoiltavia, yleensä alkuruokana nautittavia pikkuannoksia, joista monille tulevat mieleen Espanjan tapakset. Mezet ovat usein esimerkiksi erilaisia tahnoja, salaatteja, oliiveja, papuja, viininlehtikääryleitä sekä täytettyjä munakoisoja ja paprikoita. Meze-lajitelma on tarkoitettu jaettavaksi koko pöytäseurueen kesken ja pieniä annoksia tilataankin usein pöytään lukuisia.
Corba eli turkkilainen keitto
Turkissa riittää erilaisia keittoja, ja niitä syödään aamiaisella, alkuruokana ja iltapalalla. Keitot ovat kevyitä ja sisältävät vain harvoin lihaa. Monesti niissä on kuitenkin linssejä, jotka yhdistettynä ohessa tarjoiltavaan leipään muodostavat oivan vatsantäytteen jo sellaisinaan. Useat ruokapaikat tarjoilevat keittoja aamusta iltaan.

Pide
Pizzaa muistuttava Pide on ohutta leipää, jonka päällä on juustoa sekä muita täytteitä, kuten lihaa ja kasviksia. Pideä on saatavilla ympäri Turkkia, mutta eri alueilla on omat versionsa annoksesta. Pidejä ei ole hinnalla pilattu, vaan niillä saa vatsan täyteen edulliseen hintaan.
Lahmacun
Nämä vehnäletut ovat kevyttä purtavaa, joiden päältä löytyy jauhelihaa, tomaattia ja sipulia. Lahmacunin voi tilata joko mietona tai tulisena ja usein niiden kanssa juodaan ayrania, piimää muistuttavaa jogurttipohjaista juomaa, joka on erittäin suosittu Turkissa.
Pääruoaksi
Kebab
Kebabia tarjoillaan Turkissa ravintoloissa, mutta myös halvoissa katukioskeissa. Turkkilainen kebab paistetaan vartaassa samaan tapaan kuin Suomessa, mutta se tarjoillaan usein pelkän vehnäleivän kanssa. Lihana on useimmiten lammasta, mutta monissa paikoissa vaihtoehtona on myös kanaa.
Kebabit ovat saaneet nimensä paikkakunnittain, kuten Bursa, joka tunnetaan myös Suomestakin saatavana Iskender kebabina. Istanbulilainen erikoisuus on puolestaan Kaşarlı dürüm döner – paahdettu wrap, jonka sisällä on lihan lisäksi sulanutta kaşar-juustoa.
Köfte
Suomalaisille lihapullien ystäville köftet ovat turvallinen vaihtoehto. Ne ovat naudan tai lampaan jauhelihasta valmistettuja lihapullia, joissa voi olla myös täytteitä. Lihapullien lisäksi saatavilla on myös köftekebabia, jossa liha tarjoillaan tikkuvartaassa.
Lihan ohella tyypillinen köfteannos sisältää tomaattia ja jalopenoa. Erään elintarvikeyrityksen tekemän tutkimuksen mukaan Turkissa on lähes 300 erilaista köfteä, mikä kertonee jotain sen suosiosta.
Istabulin kuuluisin köfteravintola on vuodesta 1920 toiminut Tarihi Sultanahmet Köftecisi, jota ei pidä sekoittaa lukuisiin jäljittelijöihin.
Jälkiruoaksi
Baklava
Baklava on rapea ja kostea hieman pasteijaa ulkonäöltään muistuttava jälkiruoka, jonka valmistuksessa käytetään siirappia, pähkinöitä ja filo-taikinaa. Baklavoista on runsaasti variaatioita eri mausteilla ja täytteillä. Niitä ostetaan kondiittorilta usein mukaan kokonainen laatikollinen.

Cay eli turkkilainen tee
Turkkilaisten tärkein seurustelujuoma on tee, jota juodaan aamuin, illoin ja lukemattomia kertoja siinä välissä. Usein basaareissa kaupanteko aloitetaan kauppiaan puolelta teetarjoilulla. Tee nautitaan useimmiten sokerin kera. Myös minttu- ja omenateetä on joskus tarjolla.
Turkkilainen kahvi
Kahvin ystävät voivat nauttia aterian päätteeksi myös turkkilaista kahvia. Türk kahvesi on niin tärkeässä roolissa, että se on nimetty jopa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Turkkilainen kahvi on vahvaa ja se on maustettu usein kardemummalla ja mintulla. Kahvin kanssa tarjoillaan tyypillisesti turkkilaisia lokum-makeisia.
>> Lue myös: Aloita aamu herkutellen – tällainen on aito turkkilainen aamiainen
Teksti: Mete Sasioglu ja Krista Ahonen
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja







