Hyppää sisältöön

Turkkilainen ruoka on muutakin kuin kebabia – maista lomalla ainakin näitä herkkuja

  • Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 22.04.2024
Monipuolinen turkkilainen ruoka saattaa yllättää lomalla. Joko tunnet turkkilaisen keittiön parhaat palat?

Turkkilaisen keittiön ABC

Turkkilaisesta ruoasta monille tulee ensimmäisenä mieleen kebab, mutta lomalla kannattaa unohtaa omat ennakkoluulot ja antaa turkkilaisen keittiön yllättää. Turkkilainen keittiö on mainettaan monipuolisempi, eivätkä Euroopassa syntyneet pitakebabit edes juuri muistuta sikäläisiä herkkuja.

Turkkilainen ruoka on maukasta ja täyttävää. Turkkilaisessa keittiössä käytetään paljon lihaa ja vihanneksia, ja leipää on muodossa tai toisessa tarjolla lähes joka aterialla. Tuoreita yrttejä käytetään melko paljon ja mausteita riittää, mutta ruoat ovat harvoin tulisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turkissa lomaillessa ei nälkä pääse yllättämään, sillä sekä lounaalla että illallisella voi herkutella pitkän kaavan mukaan.

Inka KhanjiTurkkilainen pide
Turkissa pöytään kannetaan usein jaettavia annoksia, joista riittää koko seurueelle.

Alkupaloiksi Turkissa tilataan usein mezejä eli lajitelma kylmänä tarjoiltavia pikkuannoksia, jotka on tarkoitettu jaettavaksi pöytäseurueen kesken. Pääruoka koostuu monesti lihasta, kuten lampaasta tai kanasta, ja kasviksista. Jälkiruoaksi nautitaan tuoreita hedelmiä tai baklavaa ja tietysti turkkilaista teetä.

Myös turkkilainen aamiainen on tunnettu herkullisuudestaan, ja mainio syy herätä aikaisin loma-aamuinakin. Tyypillinen turkkilainen aamiainen koostuu tuoreista vihanneksista ja hedelmistä, juustoista, oliiveista ja erilaisista leivistä ja leivonnaisista.

Myös menemen eli turkkilainen omeletti, joka valmistetaan kananmunista, vihanneksista ja yrteistä, on suosittu aamupala.

Lue lisää turkkilaisen ruokakulttuurin antimista ja kokeile näitä herkkuja itse seuraavalla lomallasi!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alkuruoaksi

Mezet

Mezet ovat kylmänä tarjoiltavia, yleensä alkuruokana nautittavia pikkuannoksia, joista monille tulevat mieleen Espanjan tapakset. Mezet ovat usein esimerkiksi erilaisia tahnoja, salaatteja, oliiveja, papuja, viininlehtikääryleitä sekä täytettyjä munakoisoja ja paprikoita. Meze-lajitelma on tarkoitettu jaettavaksi koko pöytäseurueen kesken ja pieniä annoksia tilataankin usein pöytään lukuisia.

Corba eli turkkilainen keitto

Turkissa riittää erilaisia keittoja, ja niitä syödään aamiaisella, alkuruokana ja iltapalalla. Keitot ovat kevyitä ja sisältävät vain harvoin lihaa. Monesti niissä on kuitenkin linssejä, jotka yhdistettynä ohessa tarjoiltavaan leipään muodostavat oivan vatsantäytteen jo sellaisinaan. Useat ruokapaikat tarjoilevat keittoja aamusta iltaan.

Inka KhanjiTurkkilainen ruoka
Alkuruoaksi Turkissa tilataan usein keittoa ja erilaisia mezejä jaettavaksi.

Pide

Pizzaa muistuttava Pide on ohutta leipää, jonka päällä on juustoa sekä muita täytteitä, kuten lihaa ja kasviksia. Pideä on saatavilla ympäri Turkkia, mutta eri alueilla on omat versionsa annoksesta. Pidejä ei ole hinnalla pilattu, vaan niillä saa vatsan täyteen edulliseen hintaan.

Lahmacun

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nämä vehnäletut ovat kevyttä purtavaa, joiden päältä löytyy jauhelihaa, tomaattia ja sipulia. Lahmacunin voi tilata joko mietona tai tulisena ja usein niiden kanssa juodaan ayrania, piimää muistuttavaa jogurttipohjaista juomaa, joka on erittäin suosittu Turkissa.

Pääruoaksi

Kebab

Kebabia tarjoillaan Turkissa ravintoloissa, mutta myös halvoissa katukioskeissa. Turkkilainen kebab paistetaan vartaassa samaan tapaan kuin Suomessa, mutta se tarjoillaan usein pelkän vehnäleivän kanssa. Lihana on useimmiten lammasta, mutta monissa paikoissa vaihtoehtona on myös kanaa.

Kebabit ovat saaneet nimensä paikkakunnittain, kuten Bursa, joka tunnetaan myös Suomestakin saatavana Iskender kebabina. Istanbulilainen erikoisuus on puolestaan Kaşarlı dürüm döner – paahdettu wrap, jonka sisällä on lihan lisäksi sulanutta kaşar-juustoa.

Köfte

Suomalaisille lihapullien ystäville köftet ovat turvallinen vaihtoehto. Ne ovat naudan tai lampaan jauhelihasta valmistettuja lihapullia, joissa voi olla myös täytteitä. Lihapullien lisäksi saatavilla on myös köftekebabia, jossa liha tarjoillaan tikkuvartaassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lihan ohella tyypillinen köfteannos sisältää tomaattia ja jalopenoa. Erään elintarvikeyrityksen tekemän tutkimuksen mukaan Turkissa on lähes 300 erilaista köfteä, mikä kertonee jotain sen suosiosta.

Istabulin kuuluisin köfteravintola on vuodesta 1920 toiminut Tarihi Sultanahmet Köftecisi, jota ei pidä sekoittaa lukuisiin jäljittelijöihin.

Jälkiruoaksi

Baklava

Baklava on rapea ja kostea hieman pasteijaa ulkonäöltään muistuttava jälkiruoka, jonka valmistuksessa käytetään siirappia, pähkinöitä ja filo-taikinaa. Baklavoista on runsaasti variaatioita eri mausteilla ja täytteillä. Niitä ostetaan kondiittorilta usein mukaan kokonainen laatikollinen.

Inka KhanjiTurkkilainen ruoka
Turkissa teetä juodaan useita kertoja pitkin päivää.

Cay eli turkkilainen tee

Turkkilaisten tärkein seurustelujuoma on tee, jota juodaan aamuin, illoin ja lukemattomia kertoja siinä välissä. Usein basaareissa kaupanteko aloitetaan kauppiaan puolelta teetarjoilulla. Tee nautitaan useimmiten sokerin kera. Myös minttu- ja omenateetä on joskus tarjolla.

Turkkilainen kahvi

Kahvin ystävät voivat nauttia aterian päätteeksi myös turkkilaista kahvia. Türk kahvesi on niin tärkeässä roolissa, että se on nimetty jopa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Turkkilainen kahvi on vahvaa ja se on maustettu usein kardemummalla ja mintulla. Kahvin kanssa tarjoillaan tyypillisesti turkkilaisia lokum-makeisia.

>> Lue myös: Aloita aamu herkutellen – tällainen on aito turkkilainen aamiainen

Teksti: Mete Sasioglu ja Krista Ahonen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pamukkale, Turkki

Turkin Pamukkale on kuin sadusta – retkelle pääsee suosituista lomakohteista

Alanya, Turkki

Alanyan parhaat nähtävyydet – kierrä 12 suosituinta paikkaa

Chimeran liekit

Liekehtivä kallio on Turkin hämmästyttävin nähtävyys – helppo päiväretki Antalyasta

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja