Hyppää sisältöön

Koe uusi upea kohde Egeanmerellä ennen muita – 5 syytä matkustaa Turkin Fethiyeen

  • Palmuja rannalla
Ilmoitus Päivitetty: 29.01.2024
Joko tunnet Turkin ehkä upeimman rannikkokaupungin Fethiyen? Tänä vuonna suomalaisille avautuva uusi matkailualue kannattaa nähdä ensimmäisten joukossa – tässä viisi hyvää syytä!

MAINOS: TURKIN VALTION MATKAILUTOIMISTO

1. Upeat rannat

Miltä kuulostaisi loma maisemassa, joka on kuin postikortista? Turkoosina välkehtivä merivesi, pitkät rannat, hyvät palvelut ja monipuoliset aktiviteettimahdollisuudet saavat miettimään, miten tätä paikkaa ei ole löytänyt aikaisemmin. Egeanmerellä sijaitsevan Fethiyen rannat esittelevät Turkin rantalomakohteena tavalla, jonka vain harva suomalainen on toistaiseksi kokenut. 

Vaikka Fethiyen klassisin rantamaisema on siniseksi laguuniksi kutsutulta Ölüdeniz-rannalta, monipuoliset, toisistaan poikkeavat rannat ovat itse asiassa alueen valttikortti. Yhden loman aikana voi vierailla lukuisilla rannoilla ja poimia kustakin paikasta parhaat palat taittamatta pitkiä etäisyyksiä, sillä rannat sijaitsevat lähellä toisiaan. 

ShutterstockFethiye, Turkki
Oletko valmis upottamaan varpaat kirkkaaseen rantaveteen? Fethiyen upeat rannat ovat alueen valtti, jotka houkuttavat matkustamaan juuri tänne.

Paikallisten suosikki on Katrancin lahti, joka täyttyy erityisesti viikonloppuisin grillaajista ja muista eväsretkeläisistä. Rannalta avautuu upea näkymä eukalyptusten ja lännenambrapuiden peittämille jyrkänteille. Perheet suuntaavat hiekkasärkkien täyttämälle Kumbrunu-rannalle, kun taas rauhaa etsivät suosivat Kabak-rantaa, jonne pääsee vain jalkaisin. 

Fethiyessä voi harrastaa myös perinteisiä vesiaktiviteetteja, ja neljän kilometrin mittainen Çalış-ranta onkin täynnä vuokraamoja, joista valita oman kulkupelinsä. Jos taas etsit superrentoa saaritunnelmaa, voi siitä nautiskella parin minuutin vesitaksimatkan päässä mantereesta riippumattojen täyttämällä Şövalye-saarella. 

2. Halpa hintataso

Turkki on tällä hetkellä erittäin halpa matkakohde suomalaismatkailijalle, eikä Fethiye tee siinä poikkeusta. Tammikuussa 2024 yhdellä eurolla saa noin 30 Turkin liiraa, mikä on suomalaisittain erittäin edullinen vaihtokurssi.

ShutterstockFethiye, Turkki
Kukapa ei haluaisi lomakohteeseen, missä unohtumattomia elämyksiä voi kokea edulliseen hintaan?

Muihin suomalaisten suosimiin matkakohteisiin verrattuna Fethiye ei juuri poikkea hintatason osalta, sillä perillä on yhtä edullista kuin muuallakin Turkissa. Koska suloinen rantakaupunki on onnistunut säilymään myös turkkilaisten matkailijoiden suosiossa, perinteisten turistiravintoloiden sijaan matkailijoidenkin on helppo nautiskella aitojen turkkilaisten ravintoloiden tarjonnasta – ja edullisesta hintatasosta. 

Rannikolla ja hotellialueilla on muiden matkakohteiden tapaan rutkasti perinteisiä turistiravintoloita, mutta niiden ulkopuolelta on helppo löytää paikallisten suosimia paikkoja. 

3. Helpot ja kiinnostavat retkikohteet lähellä

Siinä missä monissa turkkilaiskohteissa on tuttu kuvio herätä aamulla ennen kukonlaulua, matkustaa useita tunteja ja palata vasta myöhään illalla pitkältä retkipäivältä, Fethiyessä kiinnostavimmat kohteet sijaitsevat lähellä. Lyhyet etäisyydet tuovat paitsi rentoutta matkapäiviin myös saavat loman tuntumaan aidosti lomalta. 

ShutterstockFethiye, Turkki
Amyntasin hauta on hakattu kallioon, mistä se näkyy pitkälle.

Fethiyessä tai lyhyen matkan päässä sijaitsevat esimerkiksi kallioon hakattu Amyntasin hauta, Akvaryumin lahden kirkasvetiset sukelluskohteet, Kizilin vehreä saari tai esimerkiksi erityisesti purjehtijoiden keskuudessa suosittu Tersanen saari.

Saklikentin rotko nopeasti virtaavine jokineen on suosittu retkikohde, kuten myös Fethiyen Perhoslaakso Kelebekler Vadisi. Se on yksi Turkin kuvauksellisimmista rannoista vain reilu 20 kilometrin päässä Fethiyestä. Korkeiden kallioiden väliin jäävä suojaisa hiekkaranta on pysynyt yllättävän rauhallisena lumoavasta ympäristöstään huolimatta.

ShutterstockFethiye, Turkki
Perhoslaakso on alueen rakastetuimpia kohteita.

Turkoosit vedet houkuttavat myös päiväristeilylle kaupungin edustalla sijaitsevalle lahdelle. Lisäksi kaupungista järjestetään myös jeeppisafareita alueen kyliin ja havumetsiin. Babadağ-vuorelle on Fethiyestä 45 minuutin ajomatka, ja kuuluisan Lycian Way -vaellusreitin alkupiste aivan lähellä.

4. Erinomaiset sääolosuhteet myös kesällä

Fethiye hemmottelee lomailijoita lämpimällä säällä, joka ei kuitenkaan käy liian kuumaksi. Pieni tuulenvire puhaltaa kaupungissa käytännössä aina, mikä on matkailijoiden mieleen erityisesti keskikesällä, sillä tuuli pitää huolen, etteivät lämpötilat tunnu paahtavan kuumilta. 

Lämpimintä Egeanmerellä sijaitsevassa Fethiyessä on kesäkuusta syyskuulle, jolloin päivälämpötilat voivat nousta 30 asteen yläpuolelle. Aurinko paistaa Fethiyessä noin 300 päivänä vuodessa.

ShutterstockFethiye, Turkki
Varjoliitäminen on unohtumaton tapa tutustua Fethiyeen.

Loistavat sääolosuhteet mahdollistavat myös monen lajin harrastamisen rannikkoalueella. Etenkin vaellus Fethiyen kukkuloilla ja maisemien ihaileminen varjoliitäen ovat suosittuja aktiviteetteja. Aurinkoinen Egeanmeri houkuttelee myös purjehtijoita ja moni tutustuukin alueeseen mereltä käsin.

5. Helppo kokea paikallista elämää

Matkailijan näkökulmasta Fethiyen tunnelmaan on helppo uppoutua, sillä 150 000 asukkaan kaupungissa asuu turkkilaisten lisäksi myös runsaasti ulkomaalaisia. Kaikkialta maailmasta tulevat asukkaat takaavat, ettei kaikkia englanninkielisiä palveluja ole suunnattu matkailijoille. Se tuo aitoa tunnelmaa lomaan, vaikka asiointi turkiksi ei onnistuisikaan. 

ShutterstockFethiye, Turkki
Rannat täyttyvät kesäkaudella niin matkailijoista kuin paikallisistakin, joten tunnelmaan on helppo päästä mukaan.

Fethiye on hyvin turvallinen kaupunki, ja rikollisuutta on vähän. Se mahdollistaa rennon lomatunnelman ja sen, että esimerkiksi iltaisin voi liikkua ulkona lähes huolettomasti. Myös lyhyet etäisyydet, paikallisten ehdoilla toimivat palvelut ja vaivaton liikkuminen paikasta toiseen saavat haaveilemaan arjesta lomakohteessa. 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Raki

Tähän juomaan sinäkin törmäät Turkissa – muista nämä säännöt, jos haluat kokeilla sitä

Turkin ilmasto

Turkin sää – milloin on paras aika matkustaa? Huomioi nämä asiat

Antalyan parhaat nähtävyydet

Antalyan parhaat nähtävyydet – 12 vinkkiä seuraavalle lomalle

Turkkilainen aamiainen

Aloita aamu herkutellen – tällainen on aito turkkilainen aamiainen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja