hero taustakuva

Turkin hylätyn aavekaupungin tyly kohtalo – suosikkikohteiden keskellä sijaitseva kaupunki jäi tyhjilleen

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Etelä-Turkissa sijaitsevan aavekaupungin asukkaiden sujuva yhteiselo päättyi kuin seinään.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 27.09.2019
facebook   whatsapp

Kaupungin asukkaat karkotettiin sodan seurauksena

Turkin lomakohteiden keskellä, reilun sadan kilometrin päässä Marmariksesta sijaitseva Kayaköyn aavekaupunki on jännittävä vierailukohde, jolla on karmiva historia.

Aikaisemmin Levissinä tunnetussa kaupungissa asui vuosisatojen ajan sekä muslimeja että kristittyjä, ja heidän yhteiselonsa oli hyvin rauhallista. Kaupungissa oli 1920-luvun alussa asukkaita noin kymmenen tuhatta.

Levissin muslimiväestön pääelinkeino oli maanviljelys, ja he asuivat pääasiassa kaupunkia ympäröivässä laaksossa. Kukkuloilla sijainneessa kaupungissa asuneet kreikkalaistaustaiset kristityt olivat taas pääasiassa käsityöläisiä. Yhteisön jäsenet kävivät kauppaa keskenään ja auttoivat toisiaan aina tarpeen tullen. Lapset leikkivät yhdessä, muslimit osallistuivat kristittyjen pääsiäisenä järjestämiin painikilpailuihin ja kumpaakin uskontoa edustavat miehet kansoittivat kaupungin kahviloita.

Kaikki kuitenkin muuttui vuonna 1923 Kreikan ja Turkin käymän sodan jälkeen. Levissin kristitty kreikkalaisväestö karkotettiin Kreikkaan, ja Kreikassa asuneet muslimit taas siirrettiin Turkin puolelle. Tarkoitus oli varmistaa, että kummassakin maassa on vain yksi uskonto. Samalla Levissin nimi muuttui Kayaköyksi.

Paikallisille asukkaille kokemus oli rankka, eivätkä muslimit olisi halunneet luopua naapureistaan ja ystävistään. He vetosivat jopa hallitukseen anoen kristityille lupaa jäädä. Vetoomuksia ei kuitenkaan kuultu, ja Levissistä Kreikkaan karkotetut asettuivat asumaan Ateenan kaakkoispuolelle. Heidän tilalleen yritti muuttaa Kreikasta saapuneita muslimisiirtolaisia, mutta heille ei riittänyt viljelymaata käsityöläisten asuttamien talojen ympärillä. Niinpä kukkuloiden talot jäivät tyhjilleen ja kaupunki autioitui.

Sen lopullisen kohtalon varmisti vuonna 1957 koettu maanjäristys, joka tuhosi suuren osan Kayaköyn rakennuksista. Turkin kulttuuriministeriö on suojellut kaupungin jäännökset, ja nykyisin ennen niin kukoistava kaupunki on museoitu.

Lähde: BBC
Kuva: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Ai olikin noin vanha juttu, jos Turkissa olisi vieläkin kristittyjä. Erdokani tekis just noin. Ja moni suomalainen nainen matkustaa joka vuosi Turkkiiin niiden ihanien miesten takia.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.