Hyppää sisältöön

Liekehtivä kallio on Turkin hämmästyttävin nähtävyys – helppo päiväretki Antalyasta

  • Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 19.05.2024
Chimeran liekehtivä kallio on eriskummallinen näky. Se sijaitsee kätevän matkan päässä Antalyan rantakohteesta.

Chimeran ikuisten liekkien legenda

Suosittu matkailumaa Turkki pitää sisällään monia kiinnostavia nähtävyyksiä, mutta niistä erikoisimman täytyy olla maan etelärannikolla sijaitseva Chimeran liekehtivä kallio.

Kallio on vaikuttava näky, sillä sen ovat vallanneet kymmenet jatkuvasti palavat pienet tulet, jotka nousevat kallion koloista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tuhansia vuosia palaneet liekit ovat seurausta kallioiden koloista tihkuvasta kaasusta, mutta niiden alkuperästä on syntynyt myös lennokkaita legendoja. Tunnetuimman tarinan mukaan liekit johtuvat maan alle hautautuneesta Chimera-nimisestä pedosta, joka syöksee tulta.

Inka KhanjiChimeran liekit
Polku liekkien luokse on ajoittain hankalakulkuinen.

Traaginen tarina alkaa Argosin kuninkaasta, jonka vaimo rakastuu Bellerophontes-nimiseen nuoreen mieheen. Jäätyään ilman vastarakkautta, kuningatar pyytää miestään surmaamaan Bellerophonteksen, ja kuningas lähettää Bellerophontesin surmattavaksi alueella sijainneen muinaisen Lyykian valtakunnan kuninkaan luo.

Lyykian kuningas ei kuitenkaan voi tapattaa vierastaan, vaan hän lähettää Bellerophonteksen vaarallisiin tehtäviin, joista tämän ei uskottu selviytyvän.

Inka Khanji Chimeran liekit
Tällaista näkyä ei tule vastaan joka päivä.

Vastoin odotuksia Bellerophontes selviytyy kaikista tehtävistä. Sankarin asemaan noustuaan hän lähtee taistoon Chimeran hirviötä vastaan Pegasus-hevosensa kanssa. Taistelun päätteeksi peto hautautuu maan alle, josta sen liekit edelleen nousevat maan pinnalle asti.

Myöhemmin jumalten asemaa tavoitellut Bellerophontes kokee kuitenkin traagisen lopun saatuaan päälleen jumalten vihat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tee päiväretki Antalyasta tai yövy tunnelmallisessa Çıralıssa

Chimeran ikuiset liekit sijaitsevat noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä suositusta Antalyan rantakaupungista. Vierailu liekehtivällä kalliolla onkin mahdollista toteuttaa päiväretkellä Antalyasta.

Chimeran liekkien lähellä sijaitsee myös pieni Çıralın rantakohde, josta on vain alle 10 minuutin automatka liekkien luokse. Rauhallinen Çıralı tunnetaan pitkästä rannasta. Çıralıssa voi majoittua esimerkiksi tunnelmallisissa mökeissä aivan rannan tuntumassa, joten kohde tarjoaa mukavaa vaihtelua vilkkaalle Antalyalle.

Chimeran alueelle pääsystä peritään pieni sisäänpääsymaksu. Vaellus alimpien liekkien luokse kestää noin puoli tuntia. Mukaan on syytä ottaa hyvät kengät ja mukavat vaatteet, sillä polku on ajoittain hankalakulkuinen.

Erityisen vaikuttavilta tulet näyttävät pimeällä, ja monet suuntaavatkin paikalle auringonlaskun aikaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tulille johtavalla polulla ei ole valaistusta, joten pimeällä mukaan on syytä varata taskulamppu. Kallio on myös suosittu paikka auringonnousun katseluun.

>> Lue myös: Antalyan parhaat nähtävyydet – 12 vinkkiä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Alanya, Turkki

Alanyan parhaat nähtävyydet – kierrä 12 suosituinta paikkaa

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Kleopatran allas Turkissa

Yksi Turkin upeimmista uima-altaista on häkellyttävällä paikalla – kirkasta vettä ja 2000 vuotta vanhat rauniot

Turkkilainen ruoka

Turkkilainen ruoka on muutakin kuin kebabia – maista lomalla ainakin näitä herkkuja

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja