Kuva: Inka Khanji
Chimeran liekit

Liekehtivä kallio keskellä metsää – tälle hämmästyttävälle nähtävyydelle voi tehdä päiväretken Antalyasta

Chimeran liekkien valtaama kallio sijaitsee kätevän matkan päässä Antalyan rantakohteesta, joten erikoiselle nähtävyydelle on helppo tehdä päiväretki.

Ikuisten liekkien traaginen tarina

Suosittu matkailumaa Turkki pitää sisällään monia kiinnostavia nähtävyyksiä, joista yksi erikoisimmista on maan etelärannikolla sijaitseva Chimeran liekehtivä kallio. Kallio on vaikuttava näky, sillä sen ovat vallanneet kymmenet jatkuvasti palavat pienet tulet, jotka nousevat kallion koloista.

Tuhansia vuosia palaneet tulevat ovat seurausta kallioiden koloista tihkuvasta kaasusta, mutta vuosien saatossa Chimeran ikuiset liekit ovat synnyttäneet legendoja liekkien alkuperästä. Tunnetuimman tarinan mukaan liekit johtuvat maan alle hautautuneesta Chimera-nimisestä tulta syöksevästä pedosta.

Traaginen tarina alkaa Argosin kuninkaan luota, jonka vaimo rakastuu Bellerophontes-nimiseen nuoreen mieheen. Jäätyään ilman vastarakkautta, kuningatar pyytää miestään surmaamaan Bellerophonteksen ja kuningas lähettää Bellerophontesin surmattavaksi alueella sijainneen muinaisen Lycian valtakunnan kuninkaan luo. Lycian kuningas ei kuitenkaan voi tapattaa vierastaan, vaan hän lähettää Bellerophonteksen vaaralliseen tehtäviin, joista tämän ei uskottu selviytyvän.

Vastoin odotuksia Bellerophontes selviytyy kaikista tehtävistä ja sankarin asemaan noustuaan hän lähtee taistoon Chimeran hirviötä vastaan Pegasus-hevosensa kanssa. Taistelun päätteeksi peto hautautuu maan alle, josta sen liekit edelleen nousevat maan pinnalle asti. Myöhemmin jumalten asemaa tavoitellut Bellerophontes kokee kuitenkin traagisen lopun saatuaan päälleen jumalten vihat.

Chimeran liekit
Kuva: Inka Khanji
Polku liekkien luokse on ajoittain hankalakulkuinen.

Tee päiväretki Antalyasta tai yövy tunnelmallisessa Çıralıssa

Chimeran ikuiset liekit sijaitsevat noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä suositusta Antalyan rantakaupungista. Vierailu liekkien valtaamalla kalliolla onkin mahdollista toteuttaa päiväretkellä Antalyasta.

Chimeran liekkien lähellä sijaitsee myös pieni Çıralın rantakohde, josta on vain alle 10 minuutin automatka liekkien luokse. Rauhallinen Çıralı tunnetaan pitkästä rannasta, jossa pääsee nauttimaan rennoista rantapäivistä ilman ruuhkaa. Çıralıssa voi majoittua esimerkiksi tunnelmallisissa mökeissä aivan rannan tuntumassa, joten kohde tarjoaa mukavaa vaihtelua vilkkaalle Antalyalle.

Chimeran alueelle pääsystä peritään pieni sisäänpääsymaksu, joka on hieman yli euron. Vaellus alimpien liekkien luokse kestää noin puoli tuntia ja mukaan on syytä ottaa hyvät kengät ja mukavat vaatteet, sillä polku on ajoittain hankalakulkuinen.

Erityisen vaikuttavilta tulet näyttävät pimeällä ja monet suuntaavatkin paikalle auringonlaskun aikaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tulille johtavalla polulla ei ole valaistusta, joten pimeällä mukaan on syytä varata taskulamppu. Kallio on myös suosittu paikka auringonnousun katseluun.

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Inka Khanji

Päivitetty: 29.3.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia