Hyppää sisältöön

Teitkö sinäkin piparkakkutalon? Kun tuttu herkku keksittiin, se ei liittynyt mitenkään juhlapyhiin – lue yllättävät taustat

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.12.2019
Joulun ja vuodenvaihteen herkkuna tunnettu piparkakkutalo sai alkunsa sadusta.

Tuttu satu antoi leipureille idean piparkakkutaloista

Joulunpyhien ja vuodenvaihteen koristeisiin kuuluu monessa taloudessa piparkakkutalo. Kun tänä vuonna kokosit taloa, et ehkä tullut ajatelleeksi, mistä perinne on lähtöisin.

Toisin kuin nykyään, alun perin piparkakkutaloilla ei ollut mitään tekemistä joulun kanssa. Syötävien talojen kokoaminen alkoi tiettävästi 1800-luvun alun Saksassa Grimmin veljesten klassikkosadun Hannun ja Kertun innoittamana. Satu ilmestyi vuonna 1812.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hannu ja Kerttu kertoo köyhän halonhakkaajan lapsista, jotka äitipuoli haluaa hylätä metsään rahapulan takia. Sisarukset löytävät leivästä, kakuista ja sokerista tehdyn talon, jossa noita-akka yrittää lihottaa lapset ja paistaa heidät uunissa. Myöhemmissä painoksissa noidan koti muutettiin piparkakkutaloksi.

Sadun myötä saksalaiset leipurit alkoivat tehdä omia versioitaan Grimmin sadun syötävästä talosta kokoamalla piparkakkutaloja ja koristelemalla niitä. Tapa levisi myöhemmin muualle Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin, ja piparista tuli jouluherkku.

Myös Suomessa piparkakkutalot ovat aina liittyneet joulun aikaan. Piparkakkutaloja on perinteisesti hankittu esimerkiksi joulumarkkinoilta tai tehty kotona joko ennen joulua tai joulunpyhien aikana.

Talon syömistä joudutaan usein odottelemaan hieman pidempään, sillä monissa kodeissa kauniista koristeesta halutaan nauttia koko juhlakauden ajan. Herkkuun saatetaan käydä käsiksi vasta uutenavuotena tai loppiaisena, kun viimeisetkin joulukoristeet kerätään pois.

Piparkakkutaloihin liittyviä ennätyksiä on rikottu eniten Yhdysvalloissa. Texasin osavaltiossa rakennettiin vuonna 2013 piparkakkutalo, joka oli yli 18 metriä korkea ja yli 18 metriä pitkä. Leveyttä talolla oli lähes 13 metriä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

New Yorkissa sijaitsevan Marriott Marquis -hotellin kokki pyrkii vuosittain rakentamaan yhä isomman piparkakkukylän. Taidonnäyte on esillä New York Hall of Science -museossa tammikuun loppuun saakka.

Lähde: The Guardian
Kuva: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pad thai

Tässä helppo makumatka Thaimaahan – näin valmistat pad thain kotona

Thaimaan ravintolaetiketti

Joko tunnet Thaimaan ravintolaetiketin? 8 asiaa, jotka on hyvä tietää

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Jouluperinteet Kreikassa

Miksi Kreikassa on aivan erilainen joulupukki? Tällaisia ovat paikalliset perinteet

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja