Hyppää sisältöön

Saksan sydän sykkii viiniseuduilla – kolme lomakohdetta herkuttelijalle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 21.03.2018
Rein, Mosel ja Neckar - nämä kolme jokilaaksoa ovat Saksan parhaat osoitteet kulinaarielämysten ystävälle.

Reininlaakso tunnetaan rieslingeistään

Saksan viininviljelyperinteet ulottuvat yli 2 000 vuoden taakse. Rein-joen vehreät laaksot tarjoavat otolliset olosuhteet viinitarhoille. Kasvukausi on pitkä ja valoisa vaikka ilmasto täällä on moniin muihin viiniseutuihin nähden viileä.

Reinin tunnetuin viinialue on Baden, joka on lajissaan Saksan eteläisin. Badenin viinialue kattaa Saksan lounaiskulman rajautuen etelässä Sveitsiin ja lännessä joen toisella puolella sijaitsevaan Ranskan Alsaceen. Matkailijalle Badenin viinialue on upeaa seutua vaikkapa autolla kierrettäväksi. Badenin viinitietä seurailemalla on helppo löytää alueen parhaat käyntikohteet. Kaupunkikohteista suosittuja ovat esimerkiksi Heidelberg ja Freiburg – mutta kuten millä tahansa viiniseudulla, kiinnostavimpia ovat täälläkin pienet kylät ja maaseudun maisemat!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Badenin viinialueen lisäksi myös joen pohjoisemmassa päässä sijaitsevat Mittelrheinin ja Rheingaun alueet ovat kiinnostavia kohteita viinimatkailijalle. Täällä Rein on maisemallisesti kauneimmillaan, kun joki polveilee vehreiden kukkuloiden halki syvällä vuosituhansien mittaan uurtamassaan laaksossa. Vanhat linnat ja ristikkotalojen koristamat kylät reunustavat jokivartta. Nämä seudut tunnetaan erityisesti rieslingeistään. Samaan sarjaan voi lukea myös Saksan suurimman viinialueen Rheinhessenin.

>> Lue lisää Badenin viinitiestä: Badenin viinitie päästä päähän – matkaopas herkuttelijalle

Heidelbergin linnan suuri viinitynnyri
Heidelbergin linnan erikoisuus on 220 000 litraa vetävä viinitynnyri.

Neckarin laakso tuottaa herkullista trollingeria

Reinin sivujoki Neckar on oma lukunsa Saksan viinikartalla. Täällä sijaitsee Württembergin viinialue. Sen selkeä keskus on Stuttgart, joka maineeltaan on teollisuus- ja autokaupunki, mutta hengeltään jotain aivan muuta.

Württembergin seudulla hallitsevat saksalaisittain poikkeuksellisesti punaviinit. Trollinger on tunnetuin paikallisista rypäleistä, mutta myös lembergeriä ja schwarzrieslingiä käytetään paljon. Valkoisista rypäleistä täälläkin tärkein on riesling.

Württembergin viinialueisiin tutustuakseen kannattaa vuokrata auto ja suunnata pikkukaupunkeihin mihin tahansa Stuttgartin tai Heilbronnin ympäristössä. Esimerkiksi Esslingen am Neckar ja Lauffen am Neckar ovat viehättäviä kohteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää: Stuttgart on herkuttelijan kaupunkikohde

Riikka KrennViinirinne Rüdesheimissa
Saksan suuri sydän sykkii viinialueilla. Viinirinteillä risteilee upeita patikointi- ja polkupyöräilyreittejä.

Moselin kylät hurmaavat

Moselin alueella on viljelty viiniä roomalaisten ajasta saakka. Alue tunnetaan virallisesti nimellä Mosel-Saar-Ruwer, ja se kattaa nimensä mukaisesti myös Moselin sivuhaarat Saarin ja Ruwerin. Riesling on täällä tärkein rypälelajike.

Alue rajautuu etelässä Ranskaan ja Luxemburgiin, joten täällä matkailevan on helppo yhdistään matkaan kolme maata kerralla. Alueen keskus on Trier, josta käsin on helppo vierailla pienemmissä viinikylissä. Esimerkiksi Cochem ja Saarburg ovat seudun suosittuja käyntikohteita.

Moselin oma viinitie kulkee Saksan Koblenzista aivan Ranskan rajalla sijaitsevaan Perliin. Tätä 240 kilometrin reittiä seuraillen on helppo tutustua Moselin viinikohteisiin autolla tai miksei vaikkapa polkupyöräillenkin. Myös jokiristeilyt ovat täällä hyvin suosittuja. Alueen erikoispiirteitä ovat poikkeuksellisen jyrkät liuskekivirinteet ja Moselin mutkien lukuisat linnat, luostarit ja rauniot.

>> Lue lisää vinkkejä Saksaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Shutterstock, Heidelberg Marketing/Tobias Schwerdt ja TI Sasbachwalden

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rakotzbrücke

Tähän salaperäiseen paikkaan voi tehdä retken Berliinistä – ”paholaisen sillalle” ei ole lupa astua

Neuschwansteinin linna, Saksa

Tämä tosielämän linna Saksassa on kauniimpi kuin sadussa – toimi mallina Disney-linnoille

Berliinin nähtävyydet

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Tropical Islands, Saksa

Kokeilisitko? Saksan keinotekoinen tropiikki hämmentää – helppo päiväkohde Berliinistä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja