Hyppää sisältöön

Badenin viinitie päästä päähän – matkaopas herkuttelijalle

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 19.06.2016
Badenin viinitie vie kulkee kaikkiaan yli viidensadan kilometrin matkan pitkin Saksan eteläisintä viinialuetta.

Aurinko hellii Badenin viinejä

Badenin viinialue on Saksan eteläisin viininviljelyalue. Kaikkiaan seudulla on noin 15 900 hehtaaria viiniviljelmiä, mikä tekee siitä Rheinhessenin ja Pfalzin jälkeen Saksan kolmanneksi suurimman viinialueen. Alue sijaitsee eteläisessä Saksassa Reinin varrella, naapureinaan lännessä Ranskan Alsace ja etelässä vuoristoinen Sveitsi.

Badenin Viljelmistä noin 55 % koostuu valkoisista rypälelajikkeista ja noin 45 % punaisista. Tyypillisiä rypäleitä täällä ovat esimerkiksi spätburgunder, riesling ja müller-thurgau.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Badenin viinitie on vuonna 1954 luotu matkailureitti, jota seuraten kävijä löytää helposti parhaiden viinien äärelle. Alueen perinteet ulottuvat kauas ja hyvä ruoka ja juoma ovat Etelä-Saksassa arvossaan. Viinitien kartta löytyy esimerkiksi täältä.

Viinitietä voi kiertää joko omalla autolla tai julkisilla liikennevälineillä. Saksassa pienetkin paikkakunnat ovat yllättävän helposti tavoitettavissa esimerkiksi junalla liikkuen. Reippailijoiden vaihtoehto on kulkea kylästä toiseen polkupyörällä.

Jos tahdot nähdä matkalla kaiken näkemisen arvoisen, varaa aikaa viikko tai mieluiten kaksi. Lyhyemmälläkin visiitillä ehtii toki piipahtaa valitsemissasi kohteissa tutustumassa sieviin kyliin ja saksalaisen säntillisiin viinirinteisiin. Tässä kooste Badenin reitin parhaista paloista pohjoisesta etelään, viinialueiden jaottelun mukaisesti esitettynä.

Badische Bergstrassen alue

 • Badische Bergstrassen alue sijaitsee Heidelbergin ympäristössä. Tätä seutua on helppo kierrellä Heidelbergiä tukikohtana pitäen, mutta myös pienemmät kylät, kuten Laudenbach, Weinheim tai Leimen sopivat hyvin majoittumiseen.
 • Heidelberg on myös kaupunkikohteena kiinnostava. Noin 150 000 asukkaan Heidelberg on saksalaisittain pikkukaupunki, mutta kaunis keskusta ja sen yllä kohoava tunnettu linna tuovat paikalle paljon matkailijoita kaikkialta maailmasta. Tunnelma on myös turistikauden ulkopuolella vilkas ja kansainvälinen, sillä Heidelbergin yliopisto on suosittu ulkomaalaisten opiskelijoiden vaihtokohde.
 • Heidelbergin linnan viinikellarista löytyy hauska kuriositeetti: 220 000 litraa vetävä jättimäinen viinitynnyri.
 • Tyypillisin alueen rypäle on spätburgunder. Toiseksi eniten viljellään rieslingiä.

Kraichgaun alue

 • Kukkulaisen Kraichgaun alueen hienoimpiin elämyksiin kuuluu herkuttelu korkealla Burg Ravensburgin maisemista nauttien. Tällä paikalla on asuttu jo tuhat vuotta sitten!
 • Kraichgaun alueella kulkee myös pyöräilijöille tarkoitettu Riesling & Besen Tour -nimellä kulkeva reitti, jonka varrella voi nauttia kumpuilevasta viinimaisemasta ja pysähtyä sopivin väliajoin lasilliselle suoraan viinitilalle. Luutaa tarkoittava sana Besen viittaa Besenwirtschaft-termiin, joka tarkoittaa viininviljelijöiden kausittain avaamia omia pieniä viinitupia, joissa maistellaan ja myydään paikallisia viinejä suoraan tuottajalta. Tarjolla on usein myös pientä syötävää, mutta varsinaisia täyden palvelun ravintoloita näiden paikkojen ei ole tarkoituskaan olla. Avoinna oleva Besenwirtschaft on perinteisesti merkitty pystyyn asetetulla luudalla.
 • Kaupunkikohteista tälle seudulle osuu Karlsruhe, jonka kompaktissa keskustassa voi esimerkiksi piipahtaa ostoksilla vaihteluksi viinimatkailijan maaseutulomailulle.
Sasbachwalden, Saksa
Tyypillinen maisema Badenin viinitiellä. Tämä kuva on Sasbachwaldenista.

Taubertalin alue

 • Vieraile Bronnbachin luostarissa ja maistele Taubertalin viinejä luostarin historiallisessa viinikellarissa. Kloster Bronnbach sijaitsee Wertheimin kaupungissa.
 • Rothenburg ob der Tauberin kaupunki on kuin suoraan postikortista. Paikasta on tullut ristikkotalojensa ja idyllisen ilmeensä johdosta maailmankuulu. Yhtä sieviä ovat myös monet muut Badenin viiniseudun kaupungeista, mutta jostain syystä juuri Rothenburg on noussut suureen maineeseen. Maineen myötä Rothenburgiin ovat saapuneet myös suuret amerikkalaisten ja aasialaisten turistien joukot. Ota tämä paikka ohjelmaasi, jos tahdot nähdä jotakin kuuluisaa – tai makusi mukaan kierrä se jos tahdot välttää massamatkailijat. Aivan yhtä idyllistä Saksaa näet Badenin viinireitin varrella yllin kyllin muuallakin.
 • Muista Badenin viinialueista poiketen Taubertalin yleisin rypälelajike on müller-thurgau

Ortenaun alue

 • Ortenaun viinialueen tunnetuin kohde lienee kylpyläkaupunki Baden-Baden, joka on kaunis ja viihtyisä pikkukaupunki – entisajan maineeltaan rikkaiden kansoittama ja vauras, mutta nykyisin hyvin samanlainen kuin muutkin Etelä-Saksan kaupungit.
 • Ortenaun seudulla kannattaa suunnata pikkukyliin, kuten Steinbach, Durbach, Sasbachwalden tai Appenweier. Ortenaun alueella toimii kaikkiaan 51 viinitilaa, jotka viljelevät lähes 3 000 hehtaarin aluetta. Viinikulttuuri siis todella näkyy ja tuntuu. Seudulla on paljon linnoja ja luostareita.
 • Erikoista majoitusta etsivälle on tarjolla hauska mahdollisuus Sasbachwaldenissa, jossa voi yöpyä viinitynnyrissä.
 • Koko Badenin viinien kirjo on esillä Offenburgissa aina toukokuussa, kun Badische Weinmesse esittelee alueen erikoisuudet ja uutuudet.
Breisach
Vierailu viinikellarissa on aina elämys.

Breisgaun alue

 • Freiburg on yksi seudun hienoimmista kaupungeista – täällä kannattaa vierailla tai viipyä pidempäänkin. Tunnelma on korkealla erityisesti heinäkuussa, jolloin Freiburgissa vietetään viinijuhlia.
 • Lapsiperheille (tai miksei aikuisillekin): Rustissa sijaitseva suuri huvipuisto Europapark on vain kivenheiton päässä viinitiestä. Puisto on laaja, joten varaa aikaa koko päivä. Kesäkaudella Europaparkiin kannattaa tulla heti aamulla kun puisto avataan. Jo keskipäivällä ja erityisesti iltapäivän tunteina jonot saattavat kasvaa pitkiksi.
 • Lähes kaikissa Badenin viinikylissä juhlitaan omia viinijuhlia jossain vaiheessa kesää tai syksyä. Yksi tunnetuimmista on Breisgaun alueella sijaitsevan Emmendingenin viinijuhla, joka ajoittuu vuosittain elokuun puolivälin paikkeille. Emmendingenissä on myös hieno näköalatorni, jonne voi kivuta katsomaan kukkulaista maisemaa.
 • Breisgau on tilastollisesti Saksan lämpimintä aluetta. Ilmasto sopii erinomaisesti viininviljelyyn, ja sitä onkin harjoitettu täällä jo yli tuhannen vuoden ajan.

Kaiserstuhlin ja Tunibergin alue

 • Schwarzwaldin metsämaisemat kohtaavat täällä vehreät viinirinteet luoden vuodenaikojen mukaan värikylläisenä vaihtelevan maiseman.
 • Kaiserstuhlin ja Tunibergin alueilla on yhteensä 74 viinitilaa, jotka viljelevät yli 5 000 hehtaarin aluetta. Seudulla ei ole käytännössä lainkaan isompia kaupunkikeskuksia, vaan kaikki on keskittynyt vieri vieressä sijaitseviin kyliin.
 • Vieraile Kaiserstuhlin viinimuseossa (Kaiserstühler Weinbaumuseum), joka sijaitsee Vogtsburg-Achkarrenissa. Museon aukiolokausi alkaa pääsiäisenä ja päättyy pyhäinpäivään, joten talvikaudella tänne ei kannata pyrkiä.
 • Toinen alueen viiniteemaisista museoista keskittyy korkinavaajiin. Korkenzieher-Museum sijaitsee Vogsburg-Burkheimissa.
 • Älä anna kylien pienuuden hämätä: alueen hotellitarjonta on laaja, ja täältä löytyy myös laatuhotelleja luksusta etsivälle.
Bodensee
Bodenseen kierros sopii autolomailijan ohjelmaan.

Markgräflerland

 • Markgräflerland käsittää Saksan lounaisimman kulman. Täällä viinitie kulkee aivan Rein-joen vartta pitkin. Vastarannalla kohoavat Ranskan Alsacen rinteet.
 • Auggenin kylä on idyllinen pysähdyspiste ja sopii myös majoittumiseen Markgräflerlandin alueella.
 • Esimerkiksi Bad Bellingen, Müllheim, Efringen-Kirchen ja Weil am Rhein ovat kiinnostavia käyntikohteita tällä alueella.
 • Heinäkuussa juhlitaan kuohuviinijuhlia Efringen-Kirchenissä.
 • Weil am Rhein on moneen osaan levittäytynyt kaupunki, jonka vanhassa päässä on historiallista tuntua, mutta modernimmalla puolella enemmän ostoskatuja ja kaupunkilomailijan ympäristöä. Weilissa sijaitsee myös Frank O. Gehryn suunnittelema Vitra Design Museo ja Vitran moderni myymäläkompleksi.
 • Lörrachin Burg Rötteln tarjoaa hienot näköalat. Ota omat eväät mukaan!
 • Markgräflerlandin oma rypäle on gutedel, joka onkin täällä kaikkein viljellyin lajike. Lähes kaikilla muilla Badenin alueilla ykkössijaa pitää Spätburgunder.
 • Täältä käsin on helppo pistäytyä myös naapurimaiden puolella. Alsacen viiniseudut alkavat suoraan vastarannalta. Baselin kaupunki Sveitsissä on alueen tärkein keskus. Kolmen maan rajapiste sijaitsee Kleinhüningenissä – virallisesti keskellä jokea, mutta paikalla on mukava terassiravintola sekä merkkipaalu, jonka luona voi käydä vaikkapa nappaamassa matkamuisto-selfien.

Bodenseen alue

 • Bodenseen eli Bodenjärven viinialue sijaitsee hieman syrjässä muista Badenin viinialueista ja varsinainen yhtenäinen viinireitti ei ulotu tänne. Silti seudulla on paljon kiinnostavaa ja kaunista nähtävää – ja tietysti herkullisia viinejä.
 • Konstanz on tunnettu yliopistokaupunki ja alueen keskus.
 • Bodenjärven rantoja seuraten voi tehdä kolmen maan kierroksen Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa.

Lue lisää Badenin viinitien verkkosivuilta: www.badische-weinstrasse.de tai Schwarzwaldin matkailusivuilta: www.schwarzwald-tourismus.info.

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Istockphoto, Schwarzwald Tourismus / Erich Spiegelhalter, Breisach Touristik

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rakotzbrücke

Tähän salaperäiseen paikkaan voi tehdä retken Berliinistä – ”paholaisen sillalle” ei ole lupa astua

Neuschwansteinin linna, Saksa

Tämä tosielämän linna Saksassa on kauniimpi kuin sadussa – toimi mallina Disney-linnoille

Berliinin nähtävyydet

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Tropical Islands, Saksa

Kokeilisitko? Saksan keinotekoinen tropiikki hämmentää – helppo päiväkohde Berliinistä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja