Hyppää sisältöön

Koe Etelä-Saksan pitkä ja lämmin kesä – Stuttgart on herkuttelijan kaupunkikohde

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 01.09.2015
Tämän viehättävän kaupungin viinit ja paikallisherkut nostavat hymyn vieraiden huulille - lue vinkit kaupunkilomailijan Stuttgartiin.

Vehreiden kukkuloiden suurkaupunki

Neckar-joen laakson auringossa kylpevä kukkulamaisema on tehnyt Stuttgartin seudusta ihanteellisen alueen viininviljelyyn. Etelä-Saksassa Baden-Württembergin osavaltiossa sijaitseva yli 600 000 asukkaan Stuttgart on luonteeltaan lempeän pikkukaupunkimainen suurkaupunki, jossa paitsi rakennetaan autoja ja tehdään bisnestä, myös herkutellaan ja nautitaan vuosisatoja vanhasta viinikulttuurista.

Stuttgart on merkittävä kulttuuri- ja teollisuuskaupunki. Täältä ovat kotoisin niin Mercedes-Benz kuin Porschekin. Myös lukuisilla muilla suuryrityksillä on pääkonttorinsa Stuttgartissa. Baden-Württemberg on vauras osavaltio, joka on jo pitkään ollut Baijerin ohella yksi koko Saksan talouden moottoreista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Täkäläisen saksalaisheimon edustajien eli svaabien kansanluonne on perinteisesti esitetty tarinoissa ja vitseissä pedanttina, ahkerana ja säästeliäänä – joskus jopa pihiyteen saakka. Nämä vitsit eivät mene kauas todellisuudesta, ja paikalliset itse ovat uutteruudestaan hyvin ylpeitä.

Rooli talous- ja teollisuuskaupunkina tuo kiinnostavan kontrastin Stuttgartin olemukseen, sillä kaupunkikuvasta puuttuvat esimerkiksi pilvenpiirtäjät käytännössä kokonaan. Sen sijaan aivan ydinkeskustan nurkalta nousevat vehreät viiniviljelmät. Svaabit ovat pedantteja myös viiniensä suhteen: rivit ovat viivasuorat.

Schlossplatz
Schlossplatz on Stuttgartin sydän.

Sama tarkkuus ulottuu paikalliseen keittiöön. Raaka-aineiden tuoreudesta pidetään kiinni niin kotikeittiössä kuin ravintoloissakin ja aitojen svaabiruokien oikeaoppinen valmistaminen on tärkeää. Tämä heimoluonteen seuraus ilahduttaa matkailijaa, sillä Stuttgartin seudun ravintoloiden tarjonta on poikkeuksetta laadukasta.

Paras aika vierailla Stuttgartissa on elo-syyskuu, jolloin viinijuhlakausi ja sadonkorjuuaika ovat kukkeimmillaan. Tässä seitsemän vinkkiä kaupunkilomailijan Stuttgartiin – koe ainakin nämä vierailullasi svaabien pääkaupungissa!

1. Kävele Königstrasse päästä päähän

Stuttgartin pääkatu Königstrasse alkaa päärautatieasemalta. Tämän kadun varrelta ja sen lähikortteleista löytyvät kaupungin tärkeimmät ostospaikat ja iso joukko hyviä ruokapaikkoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Stuttgart
Cafe Künstlerbundissa voi tarkkailla keskustan vilinää.

Katua kulkiessa matkan varrelle osuu myös Schlossplatz, joka on keskustan sydän. Schlossplatz on hieno paikka seurailla keskustan vilinää. Istahda taiteilijayhdistyksen ylläpitämän Café Künstlerbundin terasille tai kiipeä katselemaan aukion vilinää modernin taiteen museon kattoterassille.

2. Calwer Strassen ravintolarivissä riittää maisteltavaa

Stuttgartin tunnetuin ravintolakeskittymä sijaitsee vain muutaman korttelin päässä Königstrasselta. Calwer Strassen ravintoloista perinteisin on paikallisherkkuja tarjoava ravintola on Calwer Eck, jonka yhteydessä toimii myös oma panimo.

Calwer Strassen ravintolarivistön taso vaihtelee. Osaa paikoista vaivaa persoonattomuus, mutta osa tarjoaa erinomaisia ruokakokemuksia. Tuliaiset kannattaa napata mukaan Feinkost Böhmistä (Kronprinzstr. 6). Myös Stuttgartin kauniissa jugendtyylisessä rakennuksessa toimiva kauppahalli on hyvä paikka herkkutuliaisten hankkimiseen.

Maista Stuttgartissa ainakin Maultascheja. Ne ovat raviolia muistuttavia liha- tai kasvistäytteisiä nyyttejä, jotka voidaan valmistaa monin tavoin: keittäen, paistaen tai uunissa kypsyttäen.

3. Stuttgart on Mercedeksen koti

Saksalaiset rakastavat autoja. Stuttgartilaiset rakastavat Mersuja ja Porscheja. Molemmat ovat kotoisin täältä ja molempien pääkonttorit toimivat edelleen kaupungissa. Molemmat ovat myös rakentaneet yleisön iloksi omat museonsa ja vierailukeskuksensa.

Museo-sana on näiden autokeskusten yhteydessä harhaanjohtava. Esillä on toki historiaa ja vanhoja autoja, mutta paikkojen luonne on kaukana pölyisistä museohalleista. Mercedes-Benz Museum on itse asiassa koko kaupungin ykkösnähtävyys. Sen futuristinen arkkitehtuuri herättää huomiota ja näyttelyistä on helppo innostua olitpa varsinainen autoihminen tai et.

Sekä Mercedes-Banz Museum että Porsche Museum sijaitsevat hieman ydinkeskustan ulkopuolella, mutta yhteydet julkisilla liikennevälineillä ovat hyvät.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Weinwanderung kuuluu vapaapäivään

Weinwanderung eli viinivaellus – tai pikemminkin kävely, sillä näiden retkien ei tarvitse olla muutamaa tuntia pidempiä – on suosittu tapa viettää vapaapäivää. Ensin reippaillaan raikkaassa ulkoilmassa viinirinteillä risteileviä polkuja pitkin ja sitten pysähdytään sopivaan ravintolaan tai viinitupaan välipalalle.

Uhlbachin viinimuseo
Uhlbach on viini-ihmisen must-kohde Stuttgartissa.

Hyvä paikka tällaiselle on esimerkiksi Uhlbachin kaupunginosa. Kyseessä on pieni ja sievä maalaiskylä, joka kyllä virallisesti kuuluu Stuttgartin kaupunkiin, mutta käytännössaä on oma idyllinen kylänsä. Vastaavia kaupunginosia on Stuttgartissa useita.

Uhlbachissa sijaitseva Grabkapelle Rotenberg on Württembergin ruhtinaan nuorena kuolleen vaimonsa muistoksi rakennuttama näyttävä hautakappeli, joka kohoaa korkealla kukkulalla viiniviljelmien keskellä. Täältä näkee kauas ja Uhlbach on myös paikallisten suosiossa.

Uhlbachin keskustassa on pieni viinimuseo, joka on helppo paikka tutustua Württembergin viineihin. Museon ravintola sopii myös Weinwanderungin päätepisteeksi.

6. Ajoita vierailusi viiniaikaan

Tiesitkö, että Stuttgartissa juhlitaan syksyisin koko Saksan toiseksi suurimpia olutjuhlia? Stuttgarter Volksfest on heti Münchenin Oktoberfestin jälkeen tärkein vuosittainen olutfestivaali. Vieraita on vuosittain jopa 3,5 miljoonaa. Keväällä samassa paikassa juhlitaan Frühlingsfestejä.

Oluen lisäksi festivaalikalenterin kiinteisiin osiin kuuluvat myös viinijuhlat. Elo-syyskuussa keskustan kadut valtaa Stuttgarter Weindorf, joka kerää paikalliset viinintuottajat yhteen ja kansan nauttimaan viineistä ja sadonkorjuuajan herkuista. Lähiseudun kylillä on tietenkin kaikilla myös omat tunnelmalliset viinijuhlansa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Hohenheim, Stuttgart
Hohenheimin yliopistossa voi opiskella viininviljelyä. Yliopisto tuottaa tietenkin omat nimikkoviininsä itse.

7. Kuinka monella yliopistolla on oma viinikellari?

Stuttgartista löytyy kaikkiaan seitsemän Michelin-ravintolaa. Niistä kiinnostavin on Hohenheimin yliopiston kampusalueella sijaitseva Speisemeisterei. Hohenheimin yliopiston kampus on keskustan ulkopuolella historiallisen linnan tiluksilla. Schloss Hohenheim itse toimii yliopiston päärakennuksena.

Hohenheimin yliopisto, Stuttgart
Schloss Hohenheim toimii nykyisin yliopiston päärakennuksena.

Hohenheimin yliopisto tarjoaa lukuisia oppiaineita kauppatieteistä viestintään, mutta perinteisesti se on ollut tunnettu maatalousyliopisto. Hohenheimissa on mahdollista opiskella yhä edelleen muun muassa viininviljelyä ja yliopistolla on jopa omat viinitilukset, jotka tuottavat opiskelijoiden harjoitusviinejä. Näitä viinejä on mahdollista ostaa kahdesti vuodessa, kun linnan viinikellari avaa ovensa yleisölle.

Mikäli illastat Speisemeistereissa, varaa hetki aikaa myös kampusalueen kiertelyyn. Linnan takana avautuu muun muassa kaunis kasvitieteellinen puutarha, joka on avoin kaikille.

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn, Universität Hohenheim, DZT/Thomas Rathay, DZT Andreas Kaster, Staatsgalerie Stuttgart/Volker Naumann Fotografie, Julia Grudda / Internationales Trickfilm-Festival Stuttgart

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Rakotzbrücke

Tähän salaperäiseen paikkaan voi tehdä retken Berliinistä – ”paholaisen sillalle” ei ole lupa astua

Neuschwansteinin linna, Saksa

Tämä tosielämän linna Saksassa on kauniimpi kuin sadussa – toimi mallina Disney-linnoille

Berliinin nähtävyydet

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja