hero taustakuva

Tiesitkö tätä turkkilaisesta kahvista? 6 mielenkiintoista faktaa lomailijoille tutusta juomasta

Turkin valtion matkailutoimisto artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Turkkilainen kahvi on juoma, jota useimmat maassa vierailleet matkailijat ovat maistaneet. Tummaan juomaan liittyy kuitenkin monia asioita, joita kaikki eivät tiedä.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 13.04.2017
facebook   whatsapp

1. Turkkilainen kahvi on Unescon nimeämä kulttuuriperintö

Maailmanperintökohteita listaava Unesco antaa mainintoja myös aineettomille kulttuuriperintökohteille, ja turkkilainen kahvi on saanut maininnan tällä arvostetulla listalla. Kahvilla onkin pitkät perinteet, sillä turkkilaisten käyttämä haudutustekniikka on koko maailman vanhin tunnettu kahvinvalmistusmetodi.

Turkkilaisen kahvin haudutustekniikka on kehitetty 1400-luvulla sulttaani Suleiman Suuren alaisten toimesta. He jauhoivat pavut ensin maljamaisissa mortteleissa, minkä jälkeen pavut ja vesi kuumennettiin cezve-nimellä tunnetussa pannussa.

2. Vaahto on tärkeä osa juomaa

Turkkilainen kahvi on säilynyt melko samanlaisena vuosisatojen ajan, ja se kahvi jota nykyisin juodaan muistuttaa edelleen hyvin paljon juoman alkuperäistä muotoa. Turkkilaisen kahvin olennainen osa on vaahto, jonka ansiosta juoma säilyy kuumana. Ilman vaahtoa kahvi viilenisi huomattavasti nopeammin.

Vaahdon paksuuden avulla erityisen taitavat kahvintekijät on mahdollista erottaa muista.

3. Turkkilainen kahvi valmistuu kahdesta kahvilajista

Hyvä turkkilainen kahvi maistuu pehmeältä ja aromirikkaalta, minkä lisäksi juoman koostumus on tuhti. Kahvi valmistetaan salaisesta purusekoituksesta, johon käytetään Arabica- ja Robusta -kahvilajeja.

Kuten kahvia juoneet tietävät, turkkilaista kahvia ei koskaan filtteröidä, vaan juomaa tarjoillessa purut säilyvät kahvikupin pohjalla.

4. Aitoa turkkilaista kahvia tarjoillaan neljällä tavalla

Turkkilaista kahvia tarjoillaan neljällä eri makeutusvaihtoehdolla. Mikäli kahvi juodaan mustana eli täysin ilman makeutusta, tilataan se sade, eli ilman sokeria. Hieman makeutta eli noin puoli teelusikallista sokeria kahvin joukkoon saa tilaamalla juoman az sekerli.

Mikäli haluat juomaan enemmän sokeria, puolimakeana eli yhdellä teelusikallisella sokeria, tilaa juoma orta sekerli. Jos sokeria saa olla runsaasti, pyytämällä cok sekerli juomaan lisätään noin kaksi teelusikallista sokeria, jolloin se on todella makea.

5. Turkkilainen kahvi vaatii oikeat välineet

Lomamatkalta tuttua aitoa turkkilaista kahvia ei voi keittää ilman erikoisia välineitä, jotka ovat merkittävä osa turkkilaista kahviperinnettä.

Pitkäkahvainen kahvipannu cezve on suunniteltu juuri turkkilaisen kahvin valmistamiseen. Myös pannun materiaali on merkittävä, sillä sen tulee olla joko kuparia, messinkiä tai ruostumatonta terästä.

Pienet turkkilaiset fincan-kupit ovat hyvin tuttuja Turkin-kävijöille. Tavallisesti hyvin koristelluissa kupeissa on tilaa vain vähäiselle määrälle tuhtia kahvia, sillä kupit vetävät 60–75 millilitraa tummaa juomaa. Kuppien koristeelliset kuviot kuvaavat tavallisesti maan kulttuurista kumpuavia aiheita.

Lusikoita ei tarvita, sillä jo tarjoiltuun juomaan ei lisätä enää sokeria, joka on lisätty juomaan valmistusvaiheessa. Turkkilainen kahvi on valmistuessaan lähes kiehuvaa, joten kuppeja ei tarvitse esilämmittää.

6. Kahvin kylkeen kuuluu makea

Turkkilaisen kahvin maku saattaa olla hieman kitkerä, minkä vuoksi kahvin kanssa tarjoillaan tavallisesti jotain makeaa. Perinteiset turkkilaiset lokum-makeiset ovat tuttu näky paikallisessa kahvipöydässä.

>> Löydä edullinen matka Turkkiin Rantapallon äkkilähtöhaun avulla!

Lähde ja kuva: Turkin valtion matkailutoimisto

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.