Hyppää sisältöön

Viisi yleistä harhaluuloa matkavakuutuksista – oletko sinäkin miettinyt näitä?

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 10.01.2017
Päivitä tietosi ja tarkista oman matkavakuutuksen kattavuus ja vakuutussisältö hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä.

Tiedätkö mitä oma vakuutuksesi kattaa?

Lue viisi yleistä matkavakuutuksiin liittyvää väärinkäsitystä korjauksineen – päivitä tietosi ja tarkista aina oman matkavakuutuksesi kattavuus ja sisältö hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä.

1. Matkavakuutuksesta saa rahat takaisin jos lentoyhtiö menee konkurssiin

Usein matkavakuutuksen uskotaan korvaavan kaikki matkan aikana ilmenevät ongelmat. Todellisuudessa matkavakuutuksen vakuutusturva ei kuitenkaan ulotu esimerkiksi konkurssitilanteisiin. Tällaisessa tapauksessa matkailijan kannattaa ottaa ensisijaisesti yhteyttä Kuluttajavirastoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Konkurssitapausten varalta lennot ja lomamatkat on turvallisinta maksaa luottokortilla, jolloin rahat saa varmimmin takaisin.

2. Matkavakuutus korvaa lakon aiheuttaman lennon peruuntumisen

Monille matkailijoille epätietoisuutta aiheuttavat myös lakkotilanteet. Matkavakuutus ei korvaa lainkaan lakon aiheuttamia kuluja tai muunlaisia ongelmia.

Lentoyhtiöt kuitenkin yleensä antavat matkailijoille mahdollisuuden siirtää lentoa toiseen ajankohtaan tai saada rahat takaisin peruuntuneesta lennosta. Ota siis yhteyttä suoraan lentoyhtiöösi, mikäli kohtaat matkallasi lakkotilanteen.

3. Peruuntuneet lennot korvataan matkavakuutuksesta

Toisinaan matkailija saattaa törmätä tilanteeseen, jossa lento on peruttu kokonaan. Monet olettavat, että korvauksen saa automaattisesti matkavakuutuksesta. Perutut lennot eivät kuitenkaan kuulu matkavakuutuksen piiriin, vaan ne korvataan suoraan lentoyhtiön kautta. Matkustaja voi joko siirtää lennon toiselle päivälle tai saada rahat takaisin.

Myöhästymisten suhteen ehdot vaihtelevat, ja omasta matkavakuutuksesta kannattaa tarkistaa käytännöt jo etukäteen. Mikäli myöhästyt itse lennolta, voit saada vakuutuksesta korvauksia ainoastaan siinä tapauksessa, että pystyt todistamaan lennolle pääsemiseen liittyvän pakottavan esteen. Tämä voi olla esimerkiksi liikenneonnettomuus tai kulkuneuvon hajoaminen matkalla lentokentälle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Mitä tehdä jos matkakumppani sairastuu?

Joskus matkakumppani sairastuu juuri ennen lähtöä. Monille voi olla epäselvää, onko silloin oikeutettu saamaan korvausta myös terveen matkustajan peruuntuneesta matkasta. Tällaisessa tilanteessa matkavakuutuksesta korvataan yleensä myös sairastuneen matkustajan seuralaisen matkan peruuntuminen. Muista huolehtia vakuutusyhtiölle kaikki tarvittavat dokumentit sairastapauksesta.

5. Matkavakuutus on kallis ja se on otettava jokaiselle matkalle erikseen

Matkavakuutuksen voi ottaa jokaiselle matkalle erikseen, mutta mikäli teet vuodessa useamman kuin yhden vapaa-ajan matkan, on jatkuvasti voimassaoleva vakuutus edullisempi ratkaisu. Kannattaa huomioida, että yleensä yksi matka saa kestää yhtäjaksoisesti korkeintaan kolme kuukautta – joskus raja voi olla myös 45 päivää. Tarkista aina oman vakuutusyhtiösi käytännöt.

Osa matkailijoista kuvittelee matkavakuutuksen olevan liian hintava. Vakuutuksen hinta on kuitenkin vain hyvin pieni osuus matkan kokonaiskustannuksista, ja esimerkiksi jatkuvan matkavakuutuksen voi maksaa kätevästi pienissä erissä. Ilman matkavakuutusta matkustaminen voi tulla erittäin kalliiksi, mikäli joudut esimerkiksi sairaalahoitoon ulkomailla tai jos tarvitset ambulanssikuljetuksen takaisin kotimaahan. Ambulanssilennot voivat maksaa pahimmillaan jopa 100 000 euroa – oletko valmis kantamaan riskin, että joudut sijoittamaan kaikki säästösi sellaiseen?

Lue myös:
Hyvä matkavakuutus tuo mielenrauhaa – matkavakuutusten ABC
Suomalaisten 5 yleisintä vaaraa ja vahinkoa maailmalla – luulitko ettet tarvitse matkavakuutusta?

Teksti: Jenni Haajanen, Maria Hietala
Kuva: iStockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näin löydät matkavakuutuksen

Matkavakuutusten ABC – löydä paras matkavakuutus

Tiesitkö tätä matkavakuutuksesta?

Korvausta sairaspäivistä ja kadonneista matkatavaroista – joko tiesit nämä viisi asiaa matkavakuutuksesta?

Matkavakuutus

Uhkaako matkasi peruuntua sairastumisen vuoksi? Toimi näin

Hätätilanne ulkomailla

Mitä tehdä, kun hätätilanne iskee ulkomailla? Selvitä hätänumero ennen matkaa ja lue toimintaohjeet

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja