hero taustakuva

Viisi yleistä harhaluuloa matkavakuutuksista – oletko sinäkin miettinyt näitä?

iStockphoto artikkelin kuva
Matkavinkit
Päivitä tietosi ja tarkista oman matkavakuutuksen kattavuus ja vakuutussisältö hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 10.01.2017
facebook   whatsapp

Tiedätkö mitä oma vakuutuksesi kattaa?

Lue viisi yleistä matkavakuutuksiin liittyvää väärinkäsitystä korjauksineen – päivitä tietosi ja tarkista aina oman matkavakuutuksesi kattavuus ja sisältö hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä.

1. Matkavakuutuksesta saa rahat takaisin jos lentoyhtiö menee konkurssiin

Usein matkavakuutuksen uskotaan korvaavan kaikki matkan aikana ilmenevät ongelmat. Todellisuudessa matkavakuutuksen vakuutusturva ei kuitenkaan ulotu esimerkiksi konkurssitilanteisiin. Tällaisessa tapauksessa matkailijan kannattaa ottaa ensisijaisesti yhteyttä Kuluttajavirastoon.

Konkurssitapausten varalta lennot ja lomamatkat on turvallisinta maksaa luottokortilla, jolloin rahat saa varmimmin takaisin.

2. Matkavakuutus korvaa lakon aiheuttaman lennon peruuntumisen

Monille matkailijoille epätietoisuutta aiheuttavat myös lakkotilanteet. Matkavakuutus ei korvaa lainkaan lakon aiheuttamia kuluja tai muunlaisia ongelmia.

Lentoyhtiöt kuitenkin yleensä antavat matkailijoille mahdollisuuden siirtää lentoa toiseen ajankohtaan tai saada rahat takaisin peruuntuneesta lennosta. Ota siis yhteyttä suoraan lentoyhtiöösi, mikäli kohtaat matkallasi lakkotilanteen.

3. Peruuntuneet lennot korvataan matkavakuutuksesta

Toisinaan matkailija saattaa törmätä tilanteeseen, jossa lento on peruttu kokonaan. Monet olettavat, että korvauksen saa automaattisesti matkavakuutuksesta. Perutut lennot eivät kuitenkaan kuulu matkavakuutuksen piiriin, vaan ne korvataan suoraan lentoyhtiön kautta. Matkustaja voi joko siirtää lennon toiselle päivälle tai saada rahat takaisin.

Myöhästymisten suhteen ehdot vaihtelevat, ja omasta matkavakuutuksesta kannattaa tarkistaa käytännöt jo etukäteen. Mikäli myöhästyt itse lennolta, voit saada vakuutuksesta korvauksia ainoastaan siinä tapauksessa, että pystyt todistamaan lennolle pääsemiseen liittyvän pakottavan esteen. Tämä voi olla esimerkiksi liikenneonnettomuus tai kulkuneuvon hajoaminen matkalla lentokentälle.

4. Mitä tehdä jos matkakumppani sairastuu?

Joskus matkakumppani sairastuu juuri ennen lähtöä. Monille voi olla epäselvää, onko silloin oikeutettu saamaan korvausta myös terveen matkustajan peruuntuneesta matkasta. Tällaisessa tilanteessa matkavakuutuksesta korvataan yleensä myös sairastuneen matkustajan seuralaisen matkan peruuntuminen. Muista huolehtia vakuutusyhtiölle kaikki tarvittavat dokumentit sairastapauksesta.

5. Matkavakuutus on kallis ja se on otettava jokaiselle matkalle erikseen

Matkavakuutuksen voi ottaa jokaiselle matkalle erikseen, mutta mikäli teet vuodessa useamman kuin yhden vapaa-ajan matkan, on jatkuvasti voimassaoleva vakuutus edullisempi ratkaisu. Kannattaa huomioida, että yleensä yksi matka saa kestää yhtäjaksoisesti korkeintaan kolme kuukautta – joskus raja voi olla myös 45 päivää. Tarkista aina oman vakuutusyhtiösi käytännöt.

Osa matkailijoista kuvittelee matkavakuutuksen olevan liian hintava. Vakuutuksen hinta on kuitenkin vain hyvin pieni osuus matkan kokonaiskustannuksista, ja esimerkiksi jatkuvan matkavakuutuksen voi maksaa kätevästi pienissä erissä. Ilman matkavakuutusta matkustaminen voi tulla erittäin kalliiksi, mikäli joudut esimerkiksi sairaalahoitoon ulkomailla tai jos tarvitset ambulanssikuljetuksen takaisin kotimaahan. Ambulanssilennot voivat maksaa pahimmillaan jopa 100 000 euroa – oletko valmis kantamaan riskin, että joudut sijoittamaan kaikki säästösi sellaiseen?

Lue myös:
Hyvä matkavakuutus tuo mielenrauhaa – matkavakuutusten ABC
Suomalaisten 5 yleisintä vaaraa ja vahinkoa maailmalla – luulitko ettet tarvitse matkavakuutusta?

Teksti: Jenni Haajanen, Maria Hietala
Kuva: iStockphoto

Lue kommentit (10) Jätä kommentti

 1. Juuri kokemusta kun vaimo joutui sairaalaan Espanjassa (1,5 viikkoa teholla, viikko normaaliosastolla). Loistavaa hoitoa yksityissairaalassa!! SOS ja Fennia hoitivat asioita loistavasti! Lääkäri tuli suomesta saattamaan vaimon kotiin! Hoito kotimaassa myös vak yhtiön piikkiin (maksavat 90 päivää tapahtuman jälkeen).


 2. Loukkasin selkäni lomareissulla. Käytin paikallisessa hospitaalissa Ammattiliiton kortin yhteydessä olevaa vakuutusta joka kuuluu jäsenmaksuun. Hoidot alkoivat heti ja keskitetystä vakuutusenuvonnasta oltiin jo seuraavana päivänä yhtydessä. Omaa rahaa ei tarvinnut käyttää missään vaiheessa. Lisäksi vielä maksettiin sisämaan lennot, taksit,ulko ja kotimaassa sekä Businesluokan paluulento. Lisäksi maksettiin vielä kotimaassa magneettikuvaus ja lääkkeet. Voin sanoa että olen enemmän kuin tyytyväinen liitonkortin matkavakuutukseen. Vakuutushtiönä on Turva.


 3. Oma matkavakuutus on ammattiliiton kautta ni siksi vain 45 päivää. Aina on hyvä perehtyä vakuutuksiin, varsinkin Thaimaassa tuntuu olevan herroja jotka on ostanu vuoden matkavakuutuksen 60 eurolla ja oleskelleet puoli vuotta Pattiksella siinä uskossa että kyllä vakuutus korvaa. Yritäppä siinä sitten keltanokkana selittää et ei se korvaa kuin tietyn ajan ja sit tarttee maksaa lisää.. :)


 4. siis melkein kaikilla yhtiöillä joilla on se jatkuvasti voimassa oleva vakuutus on se 3kk.


 5. Juu se tiedetään, kaikilla yhtiöillä on se max.3kk ja sen jälkeiselle ajalle on otettava lisäksi oma. Asuin Thaimaassa yli sen niin se lisäpätkä oli melkein sen koko vuoden maksun hintainen, mutta kannattaa silti olla ehdottomasti. Itselle se tuli jo yhden lekurireissun aikana katettua, ja voi sanoa että hoitokin oli tosi hyvää, laskut suoraan yhtiöön kun täytin vain paperit siellä itse, niitä kun ei yleensä osata…


 6. Kannattaa myös muistaa, että jatkuvasti voimassa oleva matkavakuutus ei tarkoita sitä, että voit oleilla ulkomailla jatkuvasti. Omassa matkavakuutuksessa on vain 45 päivää ja sen jälkeen täytyy käydä kotona tai ostaa jatkoa matkavakuutukselle..


 7. Itse reissataan miehen kanssa paljon niin kotimaassa kuin ulkomaillakin ja meillä on jatkuvasti voimassa oleva matkavakuutus joka on todella edullinen kun sen vielä otti samaan nippuun koti ja muiden vakuutusten kanssa. Viimeisillä reissuilla se on kattanut kadonneet ja myöhästyneet tavarat lääkärin jne. niistä on ihan helppo ottaa selvää kun ensin hetken miettii mitä tarvitsee ja millainen matkaaja on, meille tuo ihan paras ja ns. napsahtaa aina päälle kun kotoa on 50 km ja yli. en ikinä lähtisi minnekkään ilman vakuutuksia. oma yhtiö myi sukellusvakuutusta 600€ ja dan joka kattavampi alle 100€ koko vuosi, no ei otettu omasta yhtiöstä eikä yhtään hankalaa sekään verrata, hankalampaa on ollut saada hammaslääkäriaika suomessa :)


  • Mikä matkavakuutus kattaa kadonneet tavarat. Ainakaan If, Tapiola tai Turva ei kata. Kadotin vuosi sitten aurinkolasini ja Turva sanoi ettei kuulu korvattaviin vahinkoihin. Kysyin asiaa sitten mielenkiinnosta myös Ifistä ja Tapiolasta ja vastaus oli kaikissa sama.


 8. Vakuutuksiakin on yhtä monenlaisia kuin on ostajia ja myyjiä eli kuka niistäkään ottaa selvää.


  • Vastaan itse tähän kolme vuotta sitten kirjoittaneeseeni viestiin, kun se pyörii aina vain täällä. Meillä on IF vakuutus, on voimassa korkeintaan 365 päivää yhtäjaksoisella matkalla ulkomailla! On hyvä jauskoisin, korvaa normaalit tilanteet!!! Joskaan tavallisella matkaajalla ne tilanteet ei niin ihmeitä ole. Nyt Bosniassa Neum menossa eteenpäin. Käyty kts Mostarin silta, Hofista ostettu puku, Sloveniasta juomat. Pitäisi auto viedä Malagaan, näin vähän mutkan kautta Suomesta.


 9. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.