Hyppää sisältöön

Split vai Dubrovnik – kumpi Kroatian suosikkikohteista sopii sinulle?

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 04.04.2024
Kroatian kaupungit Split ja Dubrovnik kiinnostavat molemmat matkailijoita, mutta kumpi on enemmän sinun makuusi?

Split – historian ja saarihyppelyn ystäville

Adrianmeren rannalla sijaitseva Kroatian Split on suosittu kaupunkikohde. Kaupungin ehdoton ykkösnähtävyys on rantapromenadin edustalla seisova historiallinen Diocletianuksen palatsi.

Diocletianuksen palatsi on 300-luvulla rakennettu Unescon maailmanperintökohde, joka on käytännössä Splitin vanhakaupunki. Muurien ympäröimä alue kätkee sisäänsä ravintoloita, kahviloita ja matkamuistomyymälöitä, minkä lisäksi palatsialueella toimii myös museo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockSplit, Kroatia
Splitin rantakatu sijaitsee aivan Diocletianuksen palatsin edustalla.

Aivan vanhankaupungin muurien ulkopuolella sijaitsee Splitin rantabulevardi, joka on täynnä kahviloita, baareja, ravintoloita ja kioskeja. Alue herää eloon iltaisin, mutta tyylikäs rantakatu on kokemisen arvoinen myös päiväsaikaan. Aivan rantakadun vieressä sijaitsee myös Splitin satama.

Split on erinomainen tukikohta matkailijalle, joka haluaa tehdä päiväretkiä kaupungin edustalla sijaitseville saarille. Esimerkiksi Bračin, Hvarin ja Visin saarille on hyvät kulkuyhteydet Splitistä.

Myös mantereella on kiinnostavia päiväretkikohteita, sillä lyhyen ajomatkan päässä sijaitsevat muun muassa Makarskan rantakaupunki, Biokovon vuoristo sekä pienet rantakylät. Krkan kansallispuisto vesiputouksineen sijaitsee vajaan sadan kilometrin päässä Splitistä.

Kaupungissa on myös shoppailumahdollisuuksia, mutta parhaat ostospaikat sijaitsevat keskustan ulkopuolella ostoskeskuksissa.

Hintatasoltaan Split on hieman edullisempi kuin Dubrovnik.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Dubrovnik – matkailijalle, joka arvostaa upeita maisemia ja haluaa yhdistää lomaan monta maata

Dalmatian rannikolla Etelä-Kroatiassa sijaitseva Dubrovnik on tyylikäs lomakaupunki, joka tarjoaa upeita maisemia, tunnelmallisen vanhankaupungin ja mahdollisuuden vierailla naapurimaissa.

Kaupungin tunnetuimpiin kohteisiin kuuluu Splitin tavoin vanhakaupunki. Hittisarja Game of Thronesin kuvauspaikkana toiminut Dubrovnik kiehtoo muutenkin kuin historiallisesti tai arkkitehtonisesti – monet haluavat nähdä omin silmin paikan, jossa suosikkihahmot ovat seikkailleet.

Lisäksi Dubrovnikin vanhankaupungin muurit tarjoavat mainion maisemapaikan kaupunkiin, Adrianmerelle sekä Dubrovnikin edustalla sijaitseville saarille. Palvelut vanhassakaupungissa ovat monipuoliset, minkä lisäksi alueella on runsaasti tunnelmallisia aukioita.

ShutterstockDubrovnik
Dubrovnikin kaupunkia ympäröiviltä muureilta aukeaa hulppea maisema.

Dubrovnikin valtti on lyhyt välimatka naapurimaihin, sillä Montenegron rajalle on kaupungista matkaa vain noin 40 kilometriä. Monet Dubrovnikin-kävijät yhdistävätkin lomaan myös vierailun esimerkiksi Montenegron Kotorissa.

Splitin tavoin myös Dubrovnikin edustalla on saaria. Matkailijalle helppoja kohteita ovat esimerkiksi aivan kaupungin edessä sijaitseva Lokrumin saari sekä hieman pidemmän välimatkan päässä oleva vehreä Mljet, joka on tunnettu muun muassa saaren sisällä olevasta järvestä.

Dubrovnik on risteilykohde, ja kaupungin satamaan saapuu lomakaudella päivittäin tuhansia risteilymatkailijoita.

>> Lue lisää vinkkejä Kroatiaan Rantapallon matkaoppaasta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pakettimatka vai omatoimimatka Kroatiaan

Miten Kroatiaan kannattaa matkustaa? Pakettimatkat, äkkilähdöt, omatoimimatkat – katso mikä sopii sinulle

Galesnjak, Kroatia

Tiesitkö, että Kroatiassa on sydämen muotoinen saari? Tämän piilopaikan vain harvat ovat löytäneet

Dubrovnik Kroatia

Helppo säästövinkki Kroatiaan: 3 ihanaa lähikohdetta, joissa majoitut halvemmalla kuin Dubrovnikissa

Kroatian kaunein ranta Zlatni rat

Tältä näyttää Kroatian kaunein ranta – erikoinen muoto ja turkoosi vesi houkuttelevat matkailijoita

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja