Hyppää sisältöön

Split vai Dubrovnik – kumpi sopii sinulle?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 10.05.2022
Kroatian suositut kaupunkikohteet Split ja Dubrovnik kiinnostavat matkailijoita merkittävästi, mutta ei ole aivan sama, missä kaupungissa lomailee. Kumpi kaupunki on enemmän sinun makuusi?

Split – historian ja saarihyppelyn ystäville

Adrianmeren keskivälissä sijaitseva Kroatian Split on suosittu kaupunkikohde. Kaupungin ehdoton ykkösnähtävyys on rantapromenadin edustalla sijaitseva historiallinen Diocletianuksen palatsi, mistä syystä kaupunki on erityisen kiinnostava kohde historian ystäville.

Diocletianuksen palatsi on 300-luvulla rakennettu Unescon maailmanperintökohde, joka on käytännössä Splitin vanhakaupunki. Muurien ympäröimä alue kätkee sisäänsä ravintoloita, kahviloita ja matkamuistomyymälöitä, minkä lisäksi palatsialueella toimii myös museo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockSplit, Kroatia
Splitin rantakatu sijaitsee aivan Diocletianuksen palatsin edustalla.

Aivan vanhankaupungin muurien ulkopuolella sijaitsee Splitin rantabulevardi, joka on täynnä kahviloita, baareja, ravintoloita ja kioskeja. Alue herää eloon iltaisin, mutta tyylikäs rantakatu on kokemisen arvoinen myös päiväsaikaan. Aivan rantakadun vieressä sijaitsee myös Splitin satama.

Split on erinomainen tukikohta matkailijalle, joka haluaa tehdä päiväretkiä kaupungin edustalla sijaitseville saarille. Esimerkiksi Bračin, Hvarin ja Visin saarille on hyvät kulkuyhteydet Splitistä.

Myös mantereella on kiinnostavia päiväretkikohteita, sillä lyhyen ajomatkan päässä sijaitsevat muun muassa Makarskan rantakaupunki, Biokovon vuoristo sekä pienet rantakylät. Krkan kansallispuisto vesiputouksineen sijaitsee vajaan sadan kilometrin päässä Splitistä.

Kaupungissa on myös shoppailumahdollisuuksia, mutta parhaat ostospaikat sijaitsevat keskustan ulkopuolella ostoskeskuksissa.

Dubrovnik – matkailijalle, joka arvostaa upeita maisemia ja haluaa yhdistää lomaan monta maata

Dalmatian rannikolla Etelä-Kroatiassa sijaitseva Dubrovnik on tyylikäs lomakaupunki, joka tarjoaa upeita maisemia, tunnelmallisen vanhankaupungin ja mahdollisuuden vierailla naapurimaissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungin tunnetuimpiin kohteisiin kuuluu Splitin tavoin vanhakaupunki, joka kuitenkin eroaa Splitin vanhastakaupungista aika tavalla. Hittisarja Game of Thronesin kuvauspaikkana toiminut Dubrovnik kiehtoo muutenkin kuin historiallisesti tai arkkitehtonisesti – useimmat haluavat nähdä omin silmin paikan, jossa suosikkihahmot ovat seikkailleet.

Lisäksi Dubrovnikin vanhankaupungin muurit tarjoavat mainion maisemapaikan kaupunkiin, Adrianmerelle sekä Dubrovnikin edustalla sijaitseville saarille. Palvelut vanhassakaupungissa ovat monipuoliset, minkä lisäksi alueella on runsaasti tunnelmallisia aukioita.

ShutterstockDubrovnik, Kroatia
Dubrovnikin vanhankaupungin muureilta avautuu hulppea näkymä.

Dubrovnikin valtti on lyhyt välimatka naapurimaihin, sillä Montenegron rajalle on kaupungista matkaa vain noin 40 kilometriä. Useimmat Dubrovnikin-kävijät yhdistävätkin lomaan myös vierailun esimerkiksi Kotorissa.

Splitin tavoin myös Dubrovnikin edustalla on saaria, ja matkailijalle helppoja kohteita ovat esimerkiksi aivan kaupungin edessä sijaitseva Lokrumin saari sekä hieman pidemmän välimatkan päässä oleva vehreä Mljet, joka on tunnettu muun muassa saaren sisällä olevasta järvestä.

Dubrovnik on risteilykohde, ja kaupungin satamaan saapuu lomakaudella päivittäin tuhansia risteilymatkailijoita.

>> Lue lisää vinkkejä Kroatiaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Dubrovnik, Kroatia

Ryanair aloittaa lennot Helsingistä kahteen uuteen kohteeseen

Kroatian tapakulttuuri

Muista nämä, kun lomailet Kroatiassa – 10 huomiota maan tapakulttuurista

Ensikertalaisen Kroatia

Oletko lähdössä Kroatiaan? Kymmenen vinkkiä ensikertalaiselle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja