Hyppää sisältöön

Koe Kroatian saaret purjehtien – elämys on helppo toteuttaa, vaikka purjehduskokemusta ei olisikaan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 30.04.2023
Adrianmeren saaristo tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet saarihyppelyyn omalla purjeveneellä. Lue vinkit onnistuneeseen purjehduslomaan!

Purjehdusloma onnistuu ilman kokemusta

Kroatian saaristo tarjoaa upeita maisemia, kiinnostavia nähtävyyksiä ja rentoja elämyksiä. Saarihyppely on helppoa Jadrolinijan julkisen reittiliikenteen avulla, mutta se on mahdollista toteuttaa myös purjeveneellä, vaikka purjehdustaustaa ei olisi.

Intohimoinen purjehtija, Seven Seas -blogia kirjoittava Sanna Kanninen toteutti unelmansa saarihyppelystä purjeveneellä ja lähti matkaan kuusihenkisellä ystäväjoukolla. Koska kenelläkään ryhmästä ei ollut vaadittavaa huvivenekuljettajan lupakirjaa, oli purjeveneen vuokraamisen lisäksi myös kapteenin palkkaaminen pakollista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Tällöin vastuu veneestä on kapteenilla, jolloin matkalla voi niin halutessaan vain olla ja nauttia merellä olosta. Me kuitenkin halusimme auttaa siinä määrin, mikä kapteenille oli sopivaa ja olimmekin mukana rantautumisissa, kiinnityksissä ja ankkurin laskussa. Ohjeita kuuntelemalla ja kapteenia tottelemalla pääsee myös tekemään asioita, jos niin haluaa, Kanninen kertoo.

Matka on helppo toteuttaa joko pienellä ryhmällä tai kaksin ystävän tai puolison kanssa. Jos matkustaa vaikkapa kaveriporukalla, voi veneen koon valita ryhmän koon mukaan. Tarjolla on myös mahdollisuus osallistua veneen vuokraukseen niin, ettei tunne muita osallistujia.

– On hyvä muistaa, että yleensä veneen vuokrausaika on viikko.

Purjevene venevuokraamon kautta

Kannisen mukaan helpoin tapa löytää itselle sopiva vene ja kapteeni on lähettää tarjouspyyntöjä useisiin paikallisiin venevuokraamoihin. Verkosta löytää lukuisia suosituksia, mutta kroatialaisia venevuokrausfirmoja on paikan päällä myös helmikuisin järjestettävillä Helsingin Venemessuilla.

Tarjouspyyntöön tulee lisätä heti aluksi tieto matkustajien henkilömäärästä ja varauksen halutusta ajankohdasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Suosituimman matkailusesongin eli heinä- ja elokuun aikana hinnat tuplaantuvat helposti, jolloin touko–kesäkuu ja loppusyksy ovat edullisempia ajankohtia. Me toteutimme purjehdusreissumme elokuun lopussa, ja Kroatian-kapteenimme suosittelikin parhaiden tuulien vuoksi ajankohdaksi touko- ja syyskuuta, Kanninen sanoo.

Sanna KanninenPurjehdusloma Kroatiassa
Paras aika Kroatian purjehduslomalla on keväällä tai loppukesällä.

Vuokraamalla oman veneen matkustajat pääsevät vaikuttamaan myös matkareittiin.

– Saimme etukäteen vuokrausfirmasta karttoja ja esitteitä Kroatian saaristosta, ja sen pohjalta suunnittelimme toivekohteita. Kun tapasimme kapteenimme ensimmäistä kertaa, suunnittelimme ensi töiksemme merikarttoja tutkien viikon purjehdusreittimme yhdessä.

Kapteenin paikallistuntemukseen luottaminen on Kannisen mukaan viisasta.

– Kapteeni tunsi saaret ja parhaat yöpymissatamat erinomaisesti. Satamat ja yöpymiset kannattaa muutenkin huomioida suunnitelmia tehdessä, sillä veneen kiinnitykset ovat Kroatiassa erilaisia Suomeen verrattuna ja satamamaksut suosituimmissa satamissa saattoivat olla jopa satoja euroja yöltä, Kanninen kertoo.

Tutustu saariin omassa tahdissa

Kun on aika astua purjeveneeseen, alkaa loma. Kannisen mukaan oman purjeveneen vuokraaminen tuo vapautta ja mahdollisuuden kokea Kroatia uudesta näkökulmasta.

– Parasta veneessä liikkumismuotona on juuri vapaus ja 24 tuntia vuorokaudessa silmien edessä olevat merimaisemat. On rentouttavaa katsella iltaisin auringonlaskuja vilttiin kääriytyneenä, ottaa aurinkoa veneen kannella, polskahtaa uimaan viilentymään tai vaikka tutustua viereisiin veneisiin satamissa, Sanna Kanninen kuvailee.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saaret tarjoavat rutkasti näkemistä, sillä vierasvenesatamiin on panostettu ja luonnonsatamissa yöpyminen on mieleenpainuva elämys. Jos oma perehtyminen alueeseen jää pintapuoliseksi, saaria valitessa kannattaa Kannisen mukaan luottaa kapteenin kokemukseen.

– Kapteenilla on paras tieto siitä, missä kannattaa käydä ja missä yöpyä, kunhan kertoo hänelle omat mieltymyksensä. Me esimerkiksi ilmoitimme heti, että emme tarvitse satamien suihkuja joka yö, vaan voimme mieluusti yöpyä ankkurissa luonnonsatamissa.

Sanna KanninenPurjehdusloma Kroatiassa
Auringonlaskut ovat purjehduslomalla vahvasti läsnä.

Kapteeni on tiiviisti mukana matkassa koko veneilyn ajan. Ajatus vieraan ihmisen liittymisestä mukaan tiiviiseen perhe- tai ystäväporukkaan pienessä veneessä viikonkin ajan voi tuntua erikoiselta, mutta Kannisen mukaan kokemus oli mukava.

– Kapteenin sopimukseen kuuluu tarjota hänelle ruoat joko veneellä tai ravintolassa maissa. Vaihtoehtoisesti hänelle voi myös antaa ruokarahaa, jolloin kapteeni voi ruokailla omatoimisesti. Söimme kaikki aamiaiset ja lounaat yhdessä, ja viikon mittaisella matkalla oli vain muutama kertoja, kun kapteeni ei liittynyt seuraamme illalliselle.

Oman veneen ja kapteenin vuokraaminen voi tuntua ajatuksen tasolla kalliilta elämykseltä, mutta Kannisen kokemuksen mukaan asia ei näin ole. Purjeveneen vuokrasta ja kapteenin palkasta jäi kuuden hengen kesken jaettuna noin 550 euroa yhtä henkeä kohden. Päälle tulivat vielä satamamaksut ja polttoainekulut.

>> Lue Sanna Kannisen kokemuksia purjehdusmatkasta Seven Seas -blogista!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Sanna Kanninen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Dubrovnik Kroatia

Helppo säästövinkki Kroatiaan: 3 ihanaa lähikohdetta, joissa majoitut halvemmalla kuin Dubrovnikissa

Kroatian kaunein ranta Zlatni rat

Tältä näyttää Kroatian kaunein ranta – erikoinen muoto ja turkoosi vesi houkuttelevat matkailijoita

Kroatia

Kuinka valita lomakohde Kroatiassa? Esittelyssä 15 vaihtoehtoa

Dubrovnik

Split vai Dubrovnik – kumpi Kroatian suosikkikohteista sopii sinulle?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja