Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tämä palatsi on Kroatian suosituimpia kohteita – älä jätä väliin Splitin-lomalla

Inka Khanji artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Splitin sydämessä sijaitseva Unesco-kohde on kaupungin tärkein nähtävyys. Katso, miltä Diocletianuksen palatsi näyttää!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 17.05.2019
facebook   whatsapp

Parhaiten säilynyt roomalaismuistomerkki

Kroatian toiseksi suurimman kaupungin tärkein kohde on historiallinen Diocletianuksen palatsi, jota ei kannata jättää väliin Splitin-matkalla. Vanhankaupungin kattava palatsi ei nimensä mukaisesti ole yksittäinen palatsi tai museo, vaan nimenomaan muurien ympäröimä historiallinen kaupunginosa mukulakivikatuineen, kapeine kujineen ja komeine rakennuksineen.

Palatsi on Unescon maailmanperintökohde, sillä se on muun muassa parhaiten säilyneitä roomalaismonumentteja maailmassa.

Diocletianuksen palatsi on rakennettu 300-luvulla, ja alkuperäisten rakenteiden päälle on vuosisatojen kuluessa rakennettu uutta, joten aivan alkuperäisestä palatsista ei ole enää paljoakaan nähtävillä. Alun perin rakentamiseen käytetyt valkoiset kivet tuotiin Splitin edustalla sijaitsevalta Bračin saarelta, minkä lisäksi rakennusmateriaaleja tuotiin myös ulkomailta: marmori on peräisin Italiasta ja Kreikasta, pylväät Egyptistä. Palatsin rakentaminen kesti kymmenen vuotta.

Palatsialue rakennettiin alun perin keisari Diocletianuksen asuinpaikaksi, mutta se oli myös armeijan linnake sekä linnoitettu kaupunki. Palatsialue on hyvin suuri, sillä sen pituus on pohjois–eteläsuunnassa 215 metriä ja itä–länsisuunnassa 180 metriä ja se käsittää yhteensä 220 rakennusta.

Diocletianuksen palatsin tärkeimpiä vierailukohteita ovat muun muassa kultainen ja pronssinen portti, kaupunginmuseo sekä Pyhän Dujen katedraali. Splitin-loman aikana kannattaa paitsi tutustua kaupunkiin myös matkailla lähialueilla, sillä kaupungin ympäristössä on lukuisia hyviä päiväretkikohteita.

Katso kuvat Diocletianuksen palatsista!

>> Lue lisää vinkkejä Splitiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Inka Khanji ja Instagram

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.