Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kroatia

Kaunis Hvar on Kroatian luksussaari

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 28.07.2017
Hvarin saari on rauhallinen lomakohde, joka sopii tasokasta rantalomaa etsivälle matkailijalle.

Laatuloma kroatialaisittain

Keskiaikaiset kaupungit linnoituksineen kiehtovat historiasta kiinnostunutta matkailijaa, mutta hotellitarjonta ja muut puitteet matkailijalle ovat täysin modernilla tasolla. Hvarin parasta antia ovat lempeän aurinkoiset rantapäivät ja hyvä ravintolatarjonta – täällä viihtyy laatua arvostava lomailija. Tunnetuin Hvarin lomakohteista on saaren nimen jakava Hvarin kaupunki.

Riikka KrennHvar, Kroatia
Hvarin saari on yksi Kroatian tunnelmallisimmista matkakohteista.

Perheille tai pariskunnille

Hvarin saari sopii hyvin perhekohteeksi tai hotellivalinnasta riippuen yhtä hyvin myös kahdenkeskistä aikaa etsiville aikuisille. Hvarin kaupungista ja Stari Gradista löytyy jonkin verran yöelämääkin, mutta saaren pienemmät paikat ovat ilta-aikaan varsin rauhallisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lapsiperheitä ajatellen saarella ei ole huvipuistoja tai muita erityisesti perheille suunnattuja aktiviteetteja, mutta vesileikkimahdollisuuksia sitäkin enemmän. Hvar on turvallinen kohde, jossa lasten kanssa lomailu sujuu mutkitta.

Viiniä ja Välimeren herkkuja

Hvarin saaren viinit yllättävät sekä maullaan että ulkonäöllään. Viljelmät eivät ole täällä siisteissä riveissä, vaan monet niistä näyttävät enemmänkin hylätyiltä ja unohdetuilta. Paikalliset tuottajat valmistavat kuitenkin hyviä ruokaviinejä, joita ei kannata jättää maistelematta herkkuillallisilla.

Hvarin viinejä ei juuri Suomessa ole saatavilla, joten saaren viini on myös mukava tuliainen ja matkamuisto. Paikallinen supermarket on helpoin paikka viiniostoksille, mutta asiantuntevampaa palvelua saat erikoisliikkeistä Hvarin vanhankaupungin kujilta. Jos ostat suuremman erän, voit myös tilata viinit toimitettavaksi suoraan kotiin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN HVARILLA

Inka KhanjiHvar, Kroatia
Hvarin pikkukylien rannat ovat hyvin rauhallisia.

Lentäen Helsingistä Dubrovnikiin

Hvarin saarelle matkustavat saapuvat yleensä Dubrovnikin lentoasemalle ja jatkavat siitä matkaansa saarelle. Lennot Dubrovnikiin maksavat ajankohdasta riippuen noin 200 – 400 euroa.

Valmismatkalaisilla lentokenttäkuljetukset saarelle kuuluvat valmiiksi pakettiin. Omatoimireissaajiltakaan etapin järjestäminen ei vaadi suuria ponnistuksia, helpoimmin kuljetus hoituu sopimalla siitä hotellin kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Vertaile hinnat ja varaa lennot lomallesi

Autolautat risteilevät Kroatian rannikkoa

Autolautat ovat olennainen osa Kroatian rannikon julkista liikennettä. Myös Hvarin saarelle on hyvät yhteydet useista eri satamista. Auton kanssa matkustavan kannattaa varata ainakin pidemmille etapeille paikka etukäteen, mutta myös sataman kioskilta voi ostaa matkalippuja. Ilman autoa liikkuvalle etukäteisvaraus ei ole välttämätön.

Mantereelta esimerkiksi Stari Gradiin ja Sucurajiin kulkee useita säännöllisiä lauttareittejä. Aikataulut ja hinnastot löytyvät Jadrolinian verkkosivuilta.

Hotellit Hvarilla

Hvarin saari tunnetaan Kroatian luksuskohteena ja pienuudestaan huolimatta sen majoitustarjontaan kuuluu useita laadukkaita hotelleja.

Rauhallisessa poukamassa vain lyhyen kävelymatkan päässä Hvarin kaupungin keskustasta sijaitseva Amfora Hvar Grand Beach Resort on niistä tunnetuin. Saman hvarilaisen Suncani Hvar -ketjun muut hotellit ovat niin ikään viihtyisiä majapaikkoja.

Edullistakin majoitusta Hvarin saarelta löytyy. Vaikka reppureissaajia näkyy täällä monia muita rantakohteita vähemmän, myös pienemmällä budjetilla matkustava löytää kyllä sopivan majoituksen.

>> Vertaile hinnat ja varaa hotelli Hvarilta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen Hvarilla

Hvarin saarella julkinen liikenne kulkee harvakseltaan. Liikkuminen onnistuu helpoimmin vuokra-autolla, jolla pienen saaren voi tutkia muutamassa päivässä läpikotaisin. Autonvuokraus ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä veneretkien ja jeeppisafareiden tarjonta on niin laaja, että niitä hyödyntämällä voi yhtä lailla nähdä paljon kiinnostavia paikkoja.

Saaren kaupungit ovat niin pieniä, että niissä liikkuminen on helpointa jalkaisin. Stari Gradin kapeilla kujilla ja Hvarin sokkeloisessa keskustassa autosta ei edes olisi mitään iloa.

Hvarin saaren tiet ovat kaupunkien ulkopuolella mutkaisia ja kapeita. Jyrkkä rinne saattaa tippua suoraan päällysteen vierestä useita metrejä ilman minkäänlaista kaidetta. Tottumattoman kannattaa pitää kaasujalka kurissa, sillä moni muukin näillä teillä turistikauden aikana liikkuva on aivan yhtä tottumaton.

>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto Hvarilta

Hvar risteilymatkojen etappina

Hvarin edustalle ankkuroituneet risteilyalukset ovat tavallinen näky saaren maisemassa. Illan tullen ne sytyttävät kauniin valaistuksensa luoden tunnelmaa Välimeren iltaan. Hvar onkin tyypillinen etappi pitkien Välimeri-risteilyjen ohjelmassa. Jättiristeilijöiden matkustajat nousevat aamulla tai iltapäivällä maihin, kiertelevät päivän saarella, nauttivat ehkä illallisen ja palaavat yöksi takaisin laivaansa.

Purjehduslomat Kroatiassa ovat nostaneet viime vuosina suosiotaan myös suomalaisten keskuudessa. Hvar kuuluu osana monen purjehtijan lomaohjelmaan. Sataman ravintolatarjonta on monipuolinen, joten purjehtijoilla on hyvä syy odottaa Hvariin saapumistaan vesi kielellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
[rp_social]

HVARIN NÄHTÄVYYDET

Riikka KrennSucuraj, Hvar
Sucuraj on yksi Hvarin historiallisista pikkukylistä.

Hvarin kaupunki

Hvarin kaupunki saaren pääkaupunki ja suurin asutuskeskittymä. Kaupungiksi kutsuminen kuitenkin hämää, sillä vakituisia asukkaita on vain nelisentuhatta. Hvarin nähtävyyksiin kuuluvat St. Stephenin katedraali, viehättävä palmujen reunustama satama-alue ja kapeiden kujien vanhakaupunki.

Saaren paras ravintolatarjonta löytyy Hvarin satamaa ympäröivistä kortteleista. Samalla seudulla voi tehdä myös vaate- ja matkamuisto-ostoksia, mutta shoppailukohteeksi Hvaria ei varsinaisesti voi kutsua.

Hvarissa on paljon viehättävää keskiaikaista arkkitehtuuria ja kaupungin vierellä kohoava linnoitus on kiinnostava retkikohde vaikkapa piknik-korin kera.

Stari Grad

Stari Grad on Hvarin saaren vanhin kaupunki ja yksi Adrianmeren saarten ensimmäisinä asutetuista paikoista. Nykyisin suurin osa matkailjoista saapuu saarelle Stari Gradin sataman kautta, sillä tänne saapuvat esimerkiksi Spilitistä tulevat autolautat.

Stari Gradin kaduilta löytyy pieniä baareja ja ravintoloita, jonkin verran ostosmahdollisuuksia ja Hvarin kaupungin tapaan kauniita merimaisemia. Paikan kiertää helposti yhdessä päivässä tai jopa puolikkaassa.

Stari Gradin viini- ja oliiviviljelmät ovat ansainneet myös listauksen Unescon maailmanperintöluetteloon.

Päiväretket Hvarilta

Mikäli koko loman viettäminen hiljaisella saarella tuntuu liiankin rauhalliselta, on Hvarilta helppo tehdä erilaisia päiväretkiä. Tarjolla on runsaasti mahdollisuuksia esimerkiksi pienten lähisaarten tutkimiseen veneretkillä.

Kroatian tunnetuimpiin kaupunkeihin lukeutuva Dubrovnik on suosittu päiväkohde, jossa monet Hvarilla lomailevat vierailevat matkansa aikana.

[rp_social]

HVARIN PARHAAT

IstockphotoVanha linnoitus ja polku Hvarissa.
Hvarin kaupunkia ympäröi komea historiallinen linnoitus.

Koe nämä Hvarin saarella

  1. Kiipeä Hvarin linnoitukselle katselemaan merimaisemia
  2. Veneretki pikkusaarille
  3. Tutustu Stari Gradin Unesco-kohteeseen
  4. Nauti lämpimästä illasta Hvarin satamassa kalaillallisella
  5. Retki viinirinteille

Lisätietoa

Hvar Tourist Board

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn, Inka Khanji, Istockphoto

[rp_social]