Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kroatia

Istrian niemimaa - turkoosia merta ja rantoja moneen makuun

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 01.03.2016
Kaipaatko rantalomalle vai suuntaatko mieluummin historialliseen kohteeseen?

Adrianmeren pohjukassa sijaitseva Istrian alue on lyhykäisyydessään turkoosia merta, tunnelmallisia pikkukujia ja vaikuttavaa luontoa.

Monta kohdetta, monta tyyliä

Istrian niemimaan sijainti Kroatiassa aivan Italian rajan tuntumassa on jättänyt jälkensä alueelle niin, että jotkut kutsuvat sitä jopa Italiaksi pienoiskoossa. Viinitarhat, oliivipuut, idylliset kylät ja historialliset kaupungit muistuttavat naapureista, joilta kroatialaiset ovat oppineet myös erinomaisten pitsojen valmistuksen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Niemimaalla sijaitsee lukuisia pieniä kyliä ja kaupunkeja, joilla jokaisella on ainutlaatuinen luonteensa. Paikoista suosituimpia ovat Unescon maailmanperintökohde Poreč, historiallinen Pula ja sen naapuri, aktiivinen Punta Verudela. Muita matkakohteita ovat kylpyläkaupunki Opatija, luonnonkaunis Rovinj ja rantakohde Rabac.

Istrialla jotakin kaikille

Välimerellistä lämpöä

Kroatian rannikko on varsinaisesti kesäkohde, sillä silloin sen rannat pääsevät oikeuksiinsa. Pitkän ja aurinkoisen kesän keskilämpötila on noin 25°C, talvella elohopea laskee alle 10 asteen. Rauhallisuutta kaipaavalle parasta matkustusaikaa ovat kevät ja syksy, jolloin brittiläisten ja saksalaisten lomailijoiden määrä on kesäkuukausia pienempi.

Autolla tai omin voimin ympäri Istriaa

Istrian niemimaan Kroatialle kuuluva alue kattaa reilut 3 000 km², mikä vastaa Helsingin seudun pinta-alaa. Alueelle mahtuu kuitenkin reilusti nähtävää, joten lyhyiden välimatkojen Istria sopii erinomaisesti autolla tai polkupyörällä liikkuvalle. Maisemat vaihtelevat nopeasti rannikon turkoosina hohtavasta merestä muurien ympäröimiin kaupunkeihin ja sisämaan hedelmätarhoista sympaattisiin pikkukyliin.

Kroatiassa on panostettu pyöräilyyn, joten Istriastakin löytyy aktiivimatkaajan onneksi kymmenittäin merkittyjä reittejä. Alueella toimii lisäksi lukuisia matkanjärjestäjiä, jotka vievät lomalaisia pituudeltaan ja vaativuudeltaan vaihteleville retkille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aktiiviselle liikkujalle Istrian niemimaa tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia. Pyöräilyn lisäksi alueella on mahdollisuus tutustua rannikoiden ja sisämaan vaikuttavaan luontoon vaeltamalla, haastaa itsensä kiipeilemällä tai osallistua hevosvaellukselle. Muita aktiviteetteja ovat esimerkiksi riippuliito, sukellus, luolatutkimus, purjehdus ja golf.

Hintataso ja kulttuuri

Kroatian suosituimpien lomakohteiden hintataso vastaa suunnilleen Suomen tasoa niin ruokailun kuin ostosten suhteen. Maaseudulla ja pienemmillä paikkakunnilla oleskelu tulee kuitenkin yhä edullisemmaksi.

Välimerellisestä sijainnistaan ja Italian läheisyydestä huolimatta kroatialaiset ovat monia muita eteläeurooppalaisia varautuneempia, ja matkalaiset saavat tyypillisesti kulkea rauhassa. Jopa ulkonäöllisesti jotkut paikalliset muistuttavat enemmän pohjoismaalaisia kuin muita saman leveyspiirin asukkaita.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ISTRIAN NIEMIMAALLA

Istrialla upeita rantoja

Suorat lennot Suomesta

Istrian niemimaan kohteita palvelee ensisijaisesti Pulan lentoasema, jonne Blue1 avaa yhteyden Helsingistä kesäksi 2011. Kansainvälisistä lentoyhtiöistä Pulaan liikennöivät muun muassa Croatia Airlines ja Ryanair. Muita suhteellisen lähellä sijaitsevia kenttiä ovat Kroatiassa Rijeka ja Zagreb, Italiassa Trieste ja Venetsia sekä Ljubljana Sloveniassa.

Kroatian puolelle Istriaan on osan vuodesta lauttayhteys Italian Venetsiasta. Venetsiaan järjestetään myös päivämatkoja esimerkiksi Pulasta, Rovinjista ja Rabacista. Lisätietoa täältä.

Monipuolista majoitusta maalla ja kaupungissa

Aluuelta löytyy majoitusta joka tarpeeseen. Suosituimmissa matkakohteissa lomalaisia palvelevat suuret ja palveluiltaan monipuoliset hotellit sekä pienemmät perheyritykset. Omatoimimatkaajat voivat valita halutessaan leirintäalueen, vuokrata huoneiston tai tutustua paikalliseen vieraanvaraisuuteen maatila- tai B&B-majoituksessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen alueella

Istrian kaupungit ovat pieniä, joten välimatkat niiden sisällä kävelee helposti. Tarvittaessa voi turvautua luotettavaan ja melko edulliseen taksikyytiin.

Ehdottomasti paras tapa tutustua alueeseen ja sen ympäristöön on auton vuokraaminen. Kaupunkien välillä kulkee myös jonkin verran linja-autoja.

Rannikko on satamien tiheydestä johtuen loistavaa aluetta veneilijöille ja purjehtijoille. Lähellä ovat sekä Kroatian lukuisat saaret että Italian suositut matkakohteet.

ISTRIAN NIEMIMAAN NÄHTÄVYYDET

Istrialle pakoon kylmyyttä

Historiallisia kaupunkikohteita

Istrian niemimaa on alue, jolle on tungettu valtavasti historiaa ja luontoa. Alueen matkakohteista suosituin on Poreč, jonka keskiaikaisia kujia reunustavat vaikuttavat rakennukset ja kirkot. Eläväisessä Porečissa järjestetään myös lähialueen menevimmät juhlat rannalla ja kaupungissa. Viime vuosina alueesta on tullut suosittu urheiluhenkisten matkailijoiden keskuudessa, sillä kaupunki toimii hyvänä kiintopisteenä erilaisille harrastuksille.

Vain 10 kilometriä Porečista etelään kohoaa pieni kalastajakylä Vrsar, jonka erikoisuus ovat läheisille saarille liikennöivät taksiveneet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Historiallisesti koko Kroatian merkittävin paikka on Pula, jonka tarina ulottuu antiikin roomalaisten aikaan, jolloin se toimi yhtenä kansan hallinnollisista keskuksista. Kaupungin tärkein nähtävyys on hyvin säilynyt amfiteatteri, jossa kesäisin järjestetään konsertteja ja tapahtumia. Vain muutama kilometri historiallisesta kaupungista meno modernisoituu. Punta Verudela on Pulan kupeessa sijaitseva vauhdikas lomakohde, jonka palveluihin kuuluvat muun muassa laajat harrastusmahdollisuudet, lukuisat ravintolat ja suositut yöklubit.

Mielenkiintoinen käyntikohde on myös Brijunin saari, jota Jugoslavian pitkäaikainen presidentti Joseph Tito piti kesäpaikkanaan ja jonne hän kutsui ulkomaalaisia vieraita Sophia Lorenista aina Urho Kekkoseen. Vierailla oli tapana tuoda luontoa rakastavalle isännälle lahjoja, joista monet olivat eläimiä tai kasveja. Kävijä pääsee ihailemaan saaren monipuolista kasvistoa ja eksoottisia eläimiä luonnonsuojelualueella ja Veli Brijun -saaren safaripuistossa. Brijunille on lauttayhteys Pulan lähellä sijaitsevan Fažanan satamasta.

Rantakohteet Rovinj, Opatija ja Rabac

Kaikki Istrian suosituimmat lomakaupungit sijaitsevat rannikolla, mutta ajoittain kivisten rantojen ja aivan veden rajaan rakennettujen talojen takia useat niistä eivät ole varsinaisia rantakohteita. Toisin on Rovinjissa, joka on paitsi toimiva rantakohde myös idyllinen rannikkokaupunki.

Opatija on kuulu 12 kilometrin pituisesta rantapromenadistaan, jonka terasseille on hyvä istua seuraamaan ohikulkevia ihmisiä. Siisti ja tyylikäs kaupunki houkuttelee rantalomailijoiden lisäksi terveysmatkailijoita, joita Opatijassa hemmotellaan esimerkiksi aromaattisilla hieronnoilla ja virkistävillä kauneushoidoilla.

Puhdas merivesi ja valkeat rannat ovat koko Istrian valttikortteja. Yksi parhaista paikoista niistä nauttimiseen on Rabac, jonka sopivuus rantakohteeksi ymmärrettiin jo 1800-luvulla. Sittemmin pienehkö kaupunki on jäänyt alueen muiden kohteiden varjoon, vaikka houkutteleekin edelleen noin 10 000 lomailijaa vuosittain.

Lisätietoja

Istrian virallinen matkailusivusto
Brijuni – Brijunin kansallispuiston ja saaren virallinen verkkosivusto
Opatija – kaupungin matkailutoimiston sivusto
Poreč – viralliset matkailusivut
Pula – kaupungin matkailusivusto
Rovinj – virallinen matkailusivusto

Teksti: Laura Uotila
Kuvat: Flickr / zolakoma , Klovovi , pixel0908 , David Bairley MBR

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pakettimatka vai omatoimimatka Kroatiaan

Miten Kroatiaan kannattaa matkustaa? Pakettimatkat, äkkilähdöt, omatoimimatkat – katso mikä sopii sinulle

Galesnjak, Kroatia

Tiesitkö, että Kroatiassa on sydämen muotoinen saari? Tämän piilopaikan vain harvat ovat löytäneet

Dubrovnik Kroatia

Helppo säästövinkki Kroatiaan: 3 ihanaa lähikohdetta, joissa majoitut halvemmalla kuin Dubrovnikissa

Kroatian kaunein ranta Zlatni rat

Tältä näyttää Kroatian kaunein ranta – erikoinen muoto ja turkoosi vesi houkuttelevat matkailijoita

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja