Hyppää sisältöön

Kuinka valita lomakohde Kroatiassa? Esittelyssä 15 vaihtoehtoa

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 11.04.2024
Kroatiassa riittää vaihtoehtoja – valitse seuraava lomakohteesi näistä paikoista.

1. Split

Historiallinen Split on kaunis satamakaupunki, josta on erinomaiset yhteydet useille saarille. Se onkin monelle tukikohta tai lähtöpiste saariseikkailulle, mutta tarjoaa myös itsessään näkemisen arvoisia kohteita.

Splitin suosituin paikka on vanhakaupunki ja erinomaisesti säilynyt Diocletianuksen palatsi, jonka historia ulottuu Rooman valtakunnan aikaan. Myös rantapromenadi Riva houkuttelee niin matkailijoita kuin paikallisiakin, ja aurinkoisella säällä lähes kaikki terassien istumapaikat ovat varmuudella täynnä. Rivalta avautuu mukava maisema Adrianmerelle, ja sieltä käsin voi katsella myös saarille suuntaavia matkustaja-aluksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockSplit, Kroatia
Splitin vanhakaupunki ja rannikko ihastuttavat kerta toisensa jälkeen.

Splitin palvelutarjonta on matkailijan kannalta erinomainen, sillä suosittuna matkakohteena se tarjoaa niin majoitusta, mainion ravintolatarjonnan kuin erinomaiset shoppailuapajatkin. Suosiosta huolimatta hintataso on monen muun kroatialaiskohteen tavoin maltillinen.

Myös sijainti houkuttaa, sillä Splitistä on lyhyt matka paitsi saarille myös sisämaan luontokohteisiin kuten Biokovon vuoristoon tai Krkan kansallispuistoon. Suorat lennot Suomesta tekevät matkustamisesta helppoa.

2. Dubrovnik

Etelä-Kroatiassa Dalmatian alueella sijaitseva Dubrovnik on kuvankaunis lomakaupunki, jonka ykköskohde on muurien suojassa sijaitseva vanhakaupunki. Adrianmeren suosituimpiin kohteisiin lukeutuvassa Dubrovnikissa on kaikki alueen parhaat puolet: kirkas merivesi, kiinnostavia tapahtumia sekä tietysti silmiä hivelevä kaupunkikuva.

ShutterstockDubrovnik, Kroatia
Dubrovnikin vanhankaupungin muurien sisäpuoli täyttyy matkailijoista erityisesti heinä ja elokuussa.

Dubrovnik on eritttäin suosittu lomakohde, ja sinne saavutaan paitsi hittisarja Game of Thronesin perässä myös Välimeren risteilijöiden kyydissä. Pahimmillaan olo vanhassakaupungissa on ahdasta ja tukalaa, mistä syystä vierailuajalla on erityisen suuri merkitys Dubrovnikissa. Suuntaa kaupunkiin suosituimpien matkailukausien reunamilla tai kokonaan sesongin ulkopuolella välttääksesi pahimmat ruuhkat ja jonot.

Vieraile ainakin Dubrovnikin vanhankaupungin edustalla sijaitsevalla kallioisella ja vehreällä Lokrumin saarella, tee päiväretki Mljetin kansallispuistoon ja nouse köysiradan kyydissä kaupungin yläpuolelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Dubrovnikiin pääsee Suomesta helposti suorin lennoin.

3. Zagreb

Kroatian pääkaupunki Zagreb sijaitsee sisämaassa ja poikkeaa muista Kroatian suosituista matkailukaupungeista melkoisesti. Kansainvälinen yliopistokaupunki tunnetaan erityisesti värikkäästä historiasta ja vaikuttavasta arkkitehtuurista, jossa riittää pieniä lomakaupunkeja enemmän juurikin perinteistä kaupunkitekemistä.

ShutterstockZagreb, Kroatia
Kroatian pääkaupunki on täynnä kiinnostavaa arkkitehtuuria.

Zagrebilla ei ole maailmankuuluja nähtävyyksiä, mutta paikalliset maamerkit kannattaa siitä huolimatta nähdä. Suosituimmat paikat ovat Zagrebin katedraali, yläkaupunki ja hauska funikulaari, Mirogojn vaikuttava vehreä hautausmaa sekä Pyhän Markuksen kirkko, joka on koko kaupungin vahimpia rakennuksia.

Parasta Zagrebissa on sen monipuolisuus, sillä kaupungin tarjontaa täydentävät lyhyen matkan päässä sijaitsevat päiväretkikohteet. Voit piipahtaa päiväseltään esimerkiksi Plitvicen kuuluisassa kansallispuistossa, Medvenican luonnonpuistossa, Samobarin pikkukaupungissa tai Trakošćan-linnassa. Slovenian raja ja pääkaupunki Ljubljana eivät myöskään ole kovin kaukana.

4. Makarskan Riviera

Vajaan sadan kilometrin päässä Splitistä sijaitseva Makarskan Riviera on pikkukaupunkien täplittämä rannikko, missä Kroatiasta on helppo ottaa kaikki irti.

ShutterstockMakarskan Riviera, Kroatia
Makarskan Rivieralta voi löytää täydellisen rantaparatiisin, mutta muista, että rannat ovat kivirantoja.

Adrianmeren rannalla sijaitseva alue kattaa kaikkiaan 60 kilometrin verran rannikkoa aivan Biokovon vuoriston juurella. Maisemat rannikon kaupungeissa ovatkin hätkähdyttävät, kun toisella puolella kohoaa näyttävä vuoristo ja toisella puolella turkoosi Adrianmeri.

Rivieran tunnetuin paikka on Makarskan eläväinen satamakaupunki, mutta muita hyviä rantakaupunkeja ovat muun muassa Brela, Baška Voda ja Tučepi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Cavtat

Etelä-Kroatian lomakaupunki Dubrovnik on tuttu useimmille, mutta oletko kuullut kaupungin eteläpuolella sijaitsevasta Cavtatista? Noin 20 kilometrin välimatka tekee Cavtatista helpon vierailukohteen myös Dubrovnikin-matkan yhteydessä ja päinvastoin: jos haluat vierailla matkasi aikana Dubrovnikissa mutta et nauti kaupungin kiireestä, on Cavtat mainio tukikohta.

ShutterstockKroatian uudet kohteet
Dalmatiassa sijaitseva Cavtat on kaunis rantakaupunki.

Cavtatin rantakaupungissa on viihtyisä satama ja rantakatu, sekä muun Kroatian tavoin kristallinkirkkaat vedet ja kauniit maisemat. Kaupunki on Kroatian eteläisin lomakohde ja sijaitsee vain 22 kilometrin päässä Montenegrosta, joten matkan aikana voi piipahtaa vaivatta myös naapurimaan puolella. Kaupungissa on mainio majoitustarjonta, eikä sopivaa hotellia tai kotimajoitusta tarvitse kauaa etsiä.

Cavtatiin pääsee helpoiten Dubrovnikista esimerkiksi vuokra-autolla tai bussilla.

6. Vodice

Adrianmeren rannalla, noin sadan kilometrin päässä Splitin pohjoispuolella sijaitseva Vodice tarjoaa runsaasti tekemistä matkailijoille. Aktiivilomailija voi esimerkiksi sukeltaa, snorklata, ratsastaa, vaeltaa, pyöräillä, ajaa vesiskootterilla ja kokeilla vaikkapa laskuvarjohyppyä.

ShutterstockKroatian uudet kohteet
Pieni satamakaupunki on tunnelmallinen erityisesti kesäkuukausina.

Kaupunki on tunnettu lähteistä, ja se onkin nimetty niiden mukaan. Vodice on noin seitsemän tuhannen asukkaan pikkukaupunki, mutta pienestä koostaan huolimatta matkailijoiden kaipaamien palvelujen taso on Vodicessa hyvä. Esimerkiksi ravintoloita, baareja ja rantoja on useita.

Vodicen rannat ovat muun Kroatian tavoin kivirantoja. Rantaviivaa on kilometreittäin, sillä se kattaa kaupungin edustan kokonaisuudessaan. Suosituimmat rannat ovat Plavan ja Hangarin rannat, missä on myös mainiot palvelut rantapäivää ajatellen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Primosten

Noin 60 kilometrin päässä Splitistä sijaitseva Primostenin rantakylä on erinomainen kohde matkailijalle, joka kaipaa lomaltaan rauhaa ja aitoja elämyksiä. Primosten on myös kroatialaisten suosima lomakohde, joka on parhaimmillaan kesäkuukausina, kun ravintolat ja hotellit avaavat ovensa.

ShutterstockPrimosten, Kroatia
Aivan Primostenin vanhankaupungin tuntumassa pääsee nauttimaan rantatunnelmasta.

Perinteinen vanhakaupunki mukulakivikatuineen, tunnelmalliset ravintolat ja kahvilat sekä herkulliset äyriäisruoat ovat Primostenin valtteja. Lyhyen matkan päässä sijaitsevat myös kuvankaunis Krkan kansallispuisto sekä Trogirin vanhakaupunki, joka on myös Unesco-kohde.

Primosteniin pääsee näppärästi Splitistä, sillä tiet ovat mainiossa kunnossa ja bussiyhteydet ovat hyvät. Matka taittuu vaivatta myös vuokra-autolla.

8. Pula

Kroatian Pikku-Toscanaksikin nimetyn Istrian niemimaan taloudellinen ja kulttuurinen keskus Pula tarjoaa matkailijoille historiallisia nähtävyyksiä ja upeita rantoja. Kaupungin tunnetuin paikka on Arena-amfiteatteri, mutta antiikin Rooman ajoilta peräisin olevia rakennuksia on kaupungissa useita.

Pulan lähialueella on lukuisia kirkasvetisiä rantoja, joissa voi viettää rentoa lomapäivää. Muista kuitenkin, että käytännössä kaikki Pulan alueen rannat ovat muun Kroatian tavoin kivirantoja.

ShutterstockKroatian uudet kohteet
Pulassa kannattaa vierailla näyttävässä amfiteatterissa.

Lyhyiden etäisyyksien ansiosta Pulan-lomalla ehtii tutustua myös alueen muihin kohteisiin. Vieraile ainakin Brujinun kauniissa kansallispuistossa sekä Rovinjin ja Porečin rantakaupungeissa.

9. Zadar

Dalmatian rannikolla sijaitseva Zadar löytyy Kroatian keskiosasta noin 150 kilometrin päässä Splitistä. Zadarin kaupunki tunnetaan veden ympäröimästä vanhastakaupungista, joka sijaitsee omalla niemekkeellään.

Zadarissa ei pidä jättää väliin myöskään meriurkuja, jotka ovat mereen laskeutuva arkkitehtoninen teos. Marmoriportaat soivat instrumentin tavoin.

ShutterstockZadar
Zadarin vanhaakaupunkia ympäröi vesi molemmin puolin.

Suomesta pääsee Zadariin helposti suorin lennoin noin kolmessa tunnissa. Ryanair liikennöi Helsingistä Zadariin kesäkaudella huhtikuusta syyskuuhun.

Zadarista on helppo tehdä retki esimerkiksi Krkan ja Plitvicen kansallispuistoihin sekä Splitiin.

10. Rab

Kroatian vihreimmäksi saareksi kehuttu Rab on kaunis ja monipuolinen saarikohde, josta löytää Kroatian saarien tyypilliset asiat: keskiaikaisen vanhankaupungin, näyttävän kaupunginmuurin, kivirantoja ja kaunista merimaisemaa. Jotain muutakin Rabilla kuitenkin on.

ShutterstockKroatian uudet kohteet
Rabin saari on hyvä kohde, kun haluat löytää Kroatiasta jotain uutta.

Kroatialle epätyypillisesti saarella voi nauttia auringosta myös hiekkarannalla. Rabin paras ranta on pohjoisessa sijaitseva Paradise Beach, joka on lapsiperheillekin sopiva matala hiekkaranta. Vanhakaupunki on täynnä kirkkoja sekä renessanssi- ja goottilaistyylisiä palatseja. Keskiaikaisten kujien reitittämällä alueella on helppo eksyä – ja nauttia siitä.

Noin 22 kilometrin mittainen Rabin saari sijaitsee Pohjois-Kroatiassa, ja kymmenen tuhannen ihmisen asuttamalle saarelle pääsee helpoiten Rijekan kaupungista. Matkaa Pulasta tulee noin sata metriä.

11. Brač

Aivan Splitin kaupungin edustalla Adrianmerellä sijaitseva Bračin saari on suosittu matkakohde, sillä sinne on helppo matkustaa Splitistä käsin vaikkapa vain päiväretkelle. Lauttamatka satamasta saarelle maksaa hieman alle viisi euroa ja kestää noin tunnin. Bračin saarelle on lauttayhteys myös Makarskasta.

Bračin saari on tunnettu sen eteläosassa sijaitsevasta näyttävästä Zlatni Rat -rannasta, mutta saarella on myös paljon muuta nähtävää. Dalmatian suurin ja koko Adrianmeren kolmanneksi suurin saari tarjoaa matkailijalle hyvät palvelut.

Saaren suosituimmat kohteet ovat paitsi satamakaupunki Supetar myös eteläinen rantakaupunki Bol. Välimatka kohteiden välillä on noin 35 kilometriä, ja välimatkat saattavatkin yllättää Bračin saarella, sillä sen pituus on noin 50 kilometriä.

ShutterstockKroatian parhaat saaret
Bračin saaren tunnetuin kohde on näyttävä Zlatni Rat -ranta.

Saarella on runsaasti pieniä tunnelmallisia kaupunkeja ja kyliä, joista monet ovat matkailijoiden kansoittamia. Siitä huolimatta saarella on mahdollista kokea aitoa Kroatiaa, sillä Bračin saarella on yhä monia rauhallisia, pääosin paikallisten asuttamia kyliä.

Bračin ja samalla kaikkien kroatialaisten saarten korkein kohta on Vidova Gora, joka kohoaa 778 metrin korkeuteen.

12. Hvar

Bračin saaren eteläpuolella sijaitseva Hvar on suosittu matkailusaari. Hvar on noin 80 kilometriä pitkä, joten sillä on rutkasti rantaviivaa, minkä lisäksi eläväisellä saarella matkailijoita kiinnostavat lukuisat kaupunkikohteet, aktiivinen yöelämä sekä mainio majoitustarjonta. Hvarin saarelta löytyy kuitenkin myös rauhallisia pikkukaupunkeja, joissa pääsee nauttimaan paikallisesta tunnelmasta.

ShutterstockKroatian parhaat saaret
Vaikka Hvarilla on bilekohteen maine, voi saarella viettää myös rauhallisen loman.

Suosittuja kohteita ovat muun muassa saaren nimeä kantava historiallinen kaupunki Hvar. Sen mukulakivikatujen varrella on runsaasti historiallisia nähtävyyksiä. Hvarilla voi harrastaa muun muassa melontaa, sukellusta, snorklausta, pyöräilyä, lenkkeilyä ja kiipeilyä.

Hvarin saarelle on laiva- ja katamaraaniyhteydet Splitin satamasta. Matka kestää noin tunnin.

13. Korčula

Etelämmäs Hvarista matkustavat päätyvät nopeasti Korčulan rauhalliselle saarelle. Alueen historia on vahvasti läsnä, minkä lisäksi matkailijat voivat ottaa ilon irti myös saaren lukuisista rannoista. Korčulalla on myös oma erikoinen perinteensä: saaren miekkatanssi on näkemisen arvoinen.

Korčulan suosituimpiin kohteisiin kuuluu samanniminen kaupunki, joka sijaitsee saaren itärannikolla. Muurien ympäröimä tunnelmallinen vanhakaupunki on kiinnostava kohde. Korčulan kaupunki on rakennettu kalanruodon muotoon, jolloin raitis meri-ilma pääsee kiertämään kaupungissa hyvin, mutta kadut ovat siitä huolimatta suojassa tuulelta.

ShutterstockKroatian parhaat saaret
Korčula on historiallinen saari, jolla on monia omia perinteitä.

Korčulan saarella on monia rantoja, joista matkailija voi valita oman suosikkinsa. Vesi on kirkasta, mutta Adrianmerelle tyypillisesti useimmat rannat ovat kivirantoja. Hiekkarantojakin on, mutta niitä on huomattavasti kivirantoja vähemmän. Esimerkiksi matkailijoiden suosima Grebiscen ranta on suosittu hiekkaranta. Muita hyviä rantoja ovat Dubovican, Luciscan, Kordovonin ja Gdinj Baysin rannat.

Korčulan saarelle on hyvät yhteydet niin Splitistä kuin Dubrovnikistakin. Splitistä saarelle matkustetaan Vela Luka -satamaan, ja laivat liikennöivät tavallisesti Hvarin saaren kautta.

14. Mljet

Lyhyen matkan päässä Dubrovnikista sijaitseva Mljetin saari on Kroatian vehrein saari. Mljetin saaren mukaan nimetty kansallispuisto peittääkin saaren luoteisosan kokonaan. Lisäksi saarella on pitkälti rantaviivaa, ja myös monia hiekkarantoja.

Saarella tuotettavat viinit, oliivit ja vuohenjuusto ovat tunnettuja myös muualla Kroatiassa.

ShutterstockKroatian parhaat saaret
Mljetin saaren luoteisosa on kokonaan kansallispuiston peitossa. Parhaimmillaan maisemat ovat auringon noustessa tai laskiessa.

Mljetin saari sopii erityisesti aktiivimatkailijalle, sillä saarta ympäröivä kirkas vesi ja rikas vedenalainen maailma luovat mainiot mahdollisuudet sukeltamiseen ja snorklaukseen. Kansallispuiston tiheä metsä ja hoidetut polut sopivat taas pyöräilyyn ja patikointiin.

Mljetin kansallispuistossa sijaitsee myös kaksi suolaista järveä, Veliko ja Malo Jezer, joiden vesi on huomattavasti merivettä lämpimämpää. Ne ovatkin suosittuja uimapaikkoja.

Saarelle on säännöllinen laivayhteys Dubrovnikista, mutta myös Korčulasta järjestetään matkoja Mljetin saarelle.

15. Vis

Hvarin saaren koillispuolella sijaitseva pieni Visin saari on rauhallinen lomakohde, jonka turismi kasvaa jatkuvasti. Saari oli vuosia armeijan käytössä, ja se onkin alkanut avautua vierailijoille vasta Kroatian itsenäistymisen eli vuoden 1991 jälkeen.

Vis sijaitsee Kroatian saarista kaikkein lähimpänä avomerta, mutta sen ympärillä on tiheä saaristo, johon kuuluu monia pikkusaaria. Suurista saarista lähimpänä sijaitsee Korčulan saari, minne Visiltä ei kuitenkaan ole suoraa lauttayhteyttä.

ShutterstockKroatian parhaat saaret
Visin saari on täynnä upeita luontokohteita. Vieraile ainakin Stinva-lahdella.

Kalastajien saarena tunnetulla Visillä tuotetaan myös viiniä, ja se on loistava kohde matkailijoille, jotka kaipaavat lomaltaan autenttista tunnelmaa. Saaren piilossa olevat rannat, paikallisten tarjoamat majoituspalvelut sekä herkullinen ruoka tekevät Visistä mainion lomakohteen.

Visin saarelle on Splitistä lauttayhteys, ja matka kestää noin kaksi ja puoli tuntia.

>> Lue lisää vinkkejä Kroatiaan!

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lokrum, Kroatia

Tälle suositulle saarelle pääset Dubrovnikista vartissa – joko tunnet Lokrumin?

Kroatian ilmasto ja sää

Kroatian ilmasto ja sää – koska on paras aika matkustaa?

Pakettimatka vai omatoimimatka Kroatiaan

Miten Kroatiaan kannattaa matkustaa? Pakettimatkat, äkkilähdöt, omatoimimatkat – katso mikä sopii sinulle

Galesnjak, Kroatia

Tiesitkö, että Kroatiassa on sydämen muotoinen saari? Tämän piilopaikan vain harvat ovat löytäneet

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja