Hyppää sisältöön

Helppo säästövinkki Kroatiaan: 3 ihanaa lähikohdetta, joissa majoitut halvemmalla kuin Dubrovnikissa

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 25.05.2024
Säästä rahaa ja hermoja yöpymällä Dubrovnikin ruuhkaisen vanhankaupungin ulkopuolella. Nämä kolme kohdetta ovat vain lyhyen matkan päässä.

Kaikki haluavat nähdä Dubrovnikin

Komeasta vanhastakaupungistaan tunnettu Dubrovnik on Kroatian tunnetuin ja vilkkain lomakohde. Kesällä kapeat kadut tuntuvat pursuavan saumoistaan risteilyalusten pysähtyessä satamassa ja päiväretkeilijöiden saapuessa muualta Kroatiasta.

Osa matkailijoista haluaa ehdottomasti majoittua Dubrovnikin vanhassakaupungissa, mutta erityisesti vilkkaimman sesongin aikaan tarjonta voi olla vähäistä ja hinnat korkealla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos haluat vierailla Dubrovnikissa, mutta pitää majoituskulut matalampina, kannattaa yöpyä jossain Dubrovnikin lähikohteista. Etäisyys kaupunkiin on lyhyt, mutta tunnelma on rennompi ja rahalle saa parempaa vastinetta.

Tutustu kolmeen kohteeseen, jotka kaikki sopivat tukikohdiksi Dubrovnikin-lomalle!

1. Cavtat – suosituin vaihtoehto Dubrovnikille

Noin 20 kilometrin päässä Dubrovnikista etelään sijaitseva Cavtat on tunnetuin lomakohde kaupungin kupeessa. Vajaan 3 000 asukkaan pikkukaupunki muuttuu kesäkuukausina eloisaksi rantakohteeksi.

Cavtatista pääsee helposti Dubrovnikiin joko bussilla, autolla tai venekyydillä. Monet matkailijat ovat kuitenkin huomanneet viihtyvänsä paremmin Cavtatissa, kun Dubrovnikin nähtävyydet on kierretty.

Cavtatissa on kauniita vanhoja rakennuksia ja vilkas satama-alue ravintoloineen. Kylän omat nähtävyydet rajoittuvat pariin pieneen museoon ja kirkkoon, ja Cavtatiin tullaankin ennen kaikkea rentoutumaan ja nauttimaan lomasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockCavtat
Helppojen yhteyksien ansiosta Cavtat on suosittu vaihtoehto Dubrovnikille.

Vesiurheilulajien lisäksi Cavtat sopii hyvin myös muuhun liikkumiseen: kylän kupeessa on helppoja patikkareitteja ja pyöränvuokrausta. Jo Cavtatin rantaviivaa seuraamalla pääsee mukavalle kävelylle kuvaamaan kylää mereltä päin.

Suomesta voi matkustaa Cavtatiin joko pakettimatkalla tai omatoimisesti. Majoitusvaihtoehtoja on paljon loma-asunnoista hotelleihin, ja hintataso on Dubrovnikin vanhaakaupunkia edullisempi.

Cavtat sopii hyvin pariskunnille, lapsiperheille, aktiivilomailijoille sekä rauhallisesta pikkukaupunkitunnelmasta nauttiville matkailijoille. Tarjolla on riittämiin baareja, ravintoloita ja live-musiikkia, mutta varsinainen bilekohde Cavtat ei ole.

Cavtat on helppo tukikohta myös siksi, että kohteesta voi osallistua samoille päiväretkille kuin Dubrovnikistakin. Esimerkiksi Dubrovnikin edustalla sijaitsevalle Lokrumin saarelle on suora veneyhteys Cavtatista.

2. Mlini – rauhallinen ja kätevä sijainti

Vain noin tuhannen asukkaan lomakylä Mlini sijaitsee erinomaisella paikalla Dubrovnikin ja Cavtatin välissä. Molempiin kohteisiin pääsee helposti bussilla, taksilla tai vuokra-autolla. Matkaa Dubrovnikiin on vain reilut kymmenen kilometriä. Mlinin satamasta järjestetään myös venekyytejä.

Varsinaisia nähtävyyksiä pikkuisessa Mlinissä ei juuri ole, vaan kylä sopii parhaiten majoitustukikohdaksi rentoon lomailuun. Rantoja, palveluja ja ravintoloita on kohteessa tarpeeksi. Yöelämä on rauhallista.

ShutterstockMlini lähellä Dubrovnikia
Mlini on rauhallinen tukikohta lähellä Dubrovnikia.

Parhaiten Mlini sopii lapsiperheille, pariskunnille tai rauhallista ympäristöä kaipaaville matkailijoille. Myös aktiviteettimahdollisuudet ovat hyvät erityisesti vesiurheilulajeista kiinnostuneille. Mlinissä voi harrastaa esimerkiksi sukellusta, snorklausta, melontaa ja purjelautailua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mliniin tehdään Suomesta myös pakettimatkoja. Omatoimimatkailijat voivat valita majoituksensa loma-asuntojen, majatalojen tai jopa Sheratonin kaltaisen isomman hotellin väliltä.

Mlinissä lomaillessa kannattaa käydä katsomassa erikoista näkyä Kuparin hylätyssä lomakeskuksessa. Lyhyen kävelymatkan päässä Mlinistä löytyy kokonainen hylättyjen hotellien keskittymä.

3. Zaton – sympaattinen poukama

Zaton sijaitsee päinvastaisessa suunnassa Mlinistä ja Cavtatista Dubrovnikin pohjoispuolella. Matkaa kaupunkiin kertyy noin kymmenen kilometriä tarkasta sijainnista riippuen.

Zaton on hevosenkengän muotoinen poukama, jonka rannalle kylä levittäytyy jakautuen kahteen osaan. Nimet Mali Zaton ja Veliki Zaton viittaavaat pieneen ja isoon Zatoniin. Hajaantuneen kohteen molemmat osat ovat saavutettavissa rantakatua pitkin.

Poukaman molemmilla puolilla on rantoja, majoitusta, ravintoloita ja muita palveluja. Isoja hotellikomplekseja Zatonissa ei ole lainkaan, vaan yöpyminen tapahtuu useimmiten joko loma-asunnossa tai majatalossa. Tarjolla on myös retkeilijöille sopivia alueita.

ShutterstockZaton lähellä Dubrovnikia
Zatonissa majoittuvat pääsevät nauttimaan rannasta.

Zatonin poukamassa vesi on erityisen kirkasta, ja maisema mäntymetsineen ja sypresseineen on tyypillisen kroatialainen. Täällä saat oman rauhan, mutta Dubrovnikin nähtävyydet ja huvit ovat vain lyhyen bussi- tai automatkan päässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka Zaton on vähemmän tunnettu suomalaismatkailijoiden keskuudessa, on sillä pitkä historia lomakohteena. Jo satoja vuosia sitten Dubrovnikissa asuvat aristokraatit rakennuttivat hulppeita kesäasuntoja Zatoniin. Suuri osa näistä rakennuksista tuhoutui sodassa.

Majoitusta varatessa kannattaa olla tarkkana, sillä Kroatiasta löytyy toinenkin Zaton-niminen paikka läheltä Zadaria.

Lue myös: Älä ohita näitä – 3 paikkaa, jotka on nähtävä Dubrovnikissa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lokrum, Kroatia

Tälle suositulle saarelle pääset Dubrovnikista vartissa – joko tunnet Lokrumin?

Kroatian ilmasto ja sää

Kroatian ilmasto ja sää – koska on paras aika matkustaa?

Pakettimatka vai omatoimimatka Kroatiaan

Miten Kroatiaan kannattaa matkustaa? Pakettimatkat, äkkilähdöt, omatoimimatkat – katso mikä sopii sinulle

Galesnjak, Kroatia

Tiesitkö, että Kroatiassa on sydämen muotoinen saari? Tämän piilopaikan vain harvat ovat löytäneet

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja