Hyppää sisältöön

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 11.04.2024
Suunnitteletko ensimmäistä matkaa Balkanille? Lue nämä vinkit, jos aiot vierailla useammassa eri maassa.

1. Yhdensuuntaiset lennot helpottavat kiertomatkaa

Suomesta on nykyään erittäin helppoa tehdä omatoiminen kiertomatka Balkanin maihin. Lentoyhteyksiä on tarjolla lukuisiin eri kohteisiin, mikä tekee reitin suunnittelusta yksinkertaisempaa: voit hankkia menolennon yhteen maahan ja lentää takaisin kotiin toisesta.

Kesäkuukausina Suomesta pääsee suorin reitti- tai lomalennoin Kroatiaan, Montenegroon, Albaniaan, Serbiaan, Kosovoon ja Pohjois-Makedoniaan. Myös Kreikan ja Bulgarian lentoja voi hyödyntää Balkanin-reissua suunnitellessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Oletko kuullut näistä? Tässä erikoisimmat kaupungit, joihin voit lentää suoraan Helsingistä

2. Kaikkea ei voi suunnitella etukäteen – varaudu yllätyksiin

Ennen matkaa kannattaa tutustua kohteisiin ja suunnitella reittiä. Balkanilla tilaa on kuitenkin aina jätettävä yllätyksille – pidemmällä reissulla kaikkia majoituksia ei esimerkiksi kannata varata etukäteen. Majapaikat on helppo varata paikan päällä, kun tiedät miten kauan haluat viettää kussakin kohteessa.

Kroatian turistikohteissa Balkanilla viimeisen 15 vuoden aikana tapahtunut muutos näkyy selvimmin. Muista kuitenkin, että monin paikoin alueella on vielä vaatimattomat olot, ja esimerkiksi julkinen liikenne ei ole kovin tehokas.

3. Rinkka voi olla matkalaukkua helpompi

Jos aiot viettää pidemmän aikaa Balkanilla ja liikkua maasta toiseen, voi rinkka olla vedettävää matkalaukkua kätevämpi vaihtoehto. Tiet ovat paikoin päällystämättömiä tai huonokuntoisia erityisesti suosituimpien kohteiden ulkopuolella.

ShutterstockNäin pärjäät Balkanilla
Balkanin maaseudulla ja luontokohteissa on helpointa reissata rinkan kanssa.

4. Tutustu paikalliseen lähihistoriaan

Ennen Balkanin-reissua kannattaa uhrata muutama hetki paikalliseen lähihistoriaan tutustumiseen. Toisin kuin läntisessä Euroopassa, Balkanin maissa merkittävät tapahtumat ja levottomuudet eivät sijoitu jonnekin kauas menneisyyteen. Alueella sodittiin vielä 90-luvulla. Balkanin vaiheisiin tutustuminen on myös kunnioittavaa paikallisia kohtaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Varaa aikaa siirtymisiin

Balkanilla maasta toiseen on helpointa siirtyä joko bussilla tai omalla vuokra-autolla. Junareittejä on tarjolla vain vähän – jos haluat matkustaa junalla, kokeile kuuluisaa reittiä Serbian Belgradin ja Montenegron Barin välillä. Lentoyhteydet ovat käteviä lähinnä isojen kaupunkien välillä.

Siirtymisiin kannattaa varata aina hieman ylimääräistä aikaa, sillä bussit eivät välttämättä pysy aikataulussa. Tietyissä maissa – kuten esimerkiksi Albaniassa – jo oikean bussipysäkin löytäminen voi olla joskus haastavaa.

Lue myös: Road trip Kroatiassa – huomioi nämä asiat, kun vuokraat auton

6. Pidä mukana käteistä

Balkanin maissa voi käyttää maksukortteja, mutta monissa paikoissa käteinen raha on edelleen helpoin maksutapa. Kaikissa ravintoloissa, majapaikoissa ja kaupoissa ei voi maksaa kortilla.

ShutterstockNopeat vinkit Balkanille
Balkanin maissa käteisraha on usein paras maksuväline. Kuvassa muuribaari Dubrovnikissa.

Kussakin Balkanin maassa on käytössä oma valuutta, joten uuteen maahan saapuessasi joudut vaihtamaan rahaa tai nostamaan sitä pankkiautomaatista. Montenegron virallinen valuutta on euro, ja euroja hyväksytään myös useimmissa muissa maissa. Edullisinta on kuitenkin yleensä maksaa paikallisessa valuutassa.

7. Varaudu lihapitoiseen ruokatarjontaan

Balkanin maiden ruokakulttuuri on varsin lihapitoinen. Erityisesti isompien kaupunkien ja suosittujen turistikohteiden ulkopuolella kannattaa varautua siihen, etteivät viimeisimmät ruokatrendit näy tarjonnassa. Kasvis- tai vegaaniruokavaliota noudattaville ei välttämättä ole tarjolla monia vaihtoehtoja.

8. Opettele muutama fraasi paikallista kieltä

Balkanin maissa nuorempi sukupolvi puhuu yleensä sujuvaa englantia, mutta iäkkäämmän väestön kielitaito rajoittuu usein omaan kieleen tai muutamaan englanninkieliseen sanaan. Jo kunnioituksesta paikallisia kohtaan kannattaa opetella muutama yleinen fraasi paikallisella kielellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

9. Huomioi muutama asia rajanylityksissä

Balkanilla on nykyään rauhallista, mutta tietyt poliittiset jännitteet ovat edelleen olemassa. Serbia ei esimerkiksi vieläkään ole tunnustanut yli kymmenen vuotta sitten itsenäistynyttä Kosovoa omana valtionaan. Jos aiot käydä matkasi aikana sekä Serbiassa että Kosovossa, kannattaa reitti suunnitella siten, että matkustat ensin Serbiaan, josta ylität rajan Kosovoon.

ShutterstockRajanylitys Kosovon ja Serbian välillä
Serbia ei ole vieläkään tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä.

Rajoja ylittävillä bussireiteillä voi olla joskus jonoja ja viivästyksiä.

10. Balkanilla on turvallista

Ensikertalainen saattaa miettiä, onko Balkanin maissa turvallista. Lyhyt vastaus on kyllä. Normaalia varovaisuutta noudattavan matkailijan ei tarvitse pelätä Balkanilla turvallisuutensa puolesta. Paikalliset ovat yleensä sydämellisiä, avuliaita ja vieraanvaraisia. Alue sopii myös hyvin yksin matkustaville.

Lue myös: Balkanin parhaat – koe ainakin nämä 10 kohdetta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pakettimatka vai omatoimimatka Kroatiaan

Miten Kroatiaan kannattaa matkustaa? Pakettimatkat, äkkilähdöt, omatoimimatkat – katso mikä sopii sinulle

Galesnjak, Kroatia

Tiesitkö, että Kroatiassa on sydämen muotoinen saari? Tämän piilopaikan vain harvat ovat löytäneet

Dubrovnik Kroatia

Helppo säästövinkki Kroatiaan: 3 ihanaa lähikohdetta, joissa majoitut halvemmalla kuin Dubrovnikissa

Kroatian kaunein ranta Zlatni rat

Tältä näyttää Kroatian kaunein ranta – erikoinen muoto ja turkoosi vesi houkuttelevat matkailijoita

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja