Kuva: Shutterstock
Zagreb, Kroatia

Zagrebin kiinnostavimmat nähtävyydet – 5 tärppiä matkalle Kroatian pääkaupunkiin

Kroatian pääkaupunki Zagreb on aito kaupunkilomakohde. Lue, mitkä ovat sen viisi tunnetuinta nähtävyyttä!

Aito kaupunkikohde

Kroatian pääkaupunki Zagreb on kaupunkilomakohde, joka on maan rantakohteisiin verrattuna useimmille suomalaisille melko vieras kaupunki. Maan pohjoisosissa sijaitseva kaupunki on kuitenkin käymisen arvoinen, sillä sieltä et löydä lomakeskuksia, vaan aitoa paikallista kaupunkielämää. Kaupunki sopii joko täysiveriseen kaupunkilomaan tai retkikohteeksi rantalomalla.

Koska Zagreb sijaitsee lähellä pohjoisnaapurin Slovenian rajaa, sinne on helpointa matkustaa esimerkiksi Slovenian pääkaupungista Ljubljanasta, jonne on alle kahden tunnin ajomatka.

Lue, mitkä viisi nähtävyyttä kaupungissa pitää nähdä!

1. Yläkaupunki

Zagrebin yläkaupunki on romanttisten lomien pakollinen kohde, sillä sen viihtyisillä mukulakivikaduilla viettää tunnin jos toisenkin, ja kiireettömällä lomalla siellä saa vietettyä koko päivän.

Yläkaupunki on Zagrebin vanhin kaupunginosa, jossa sijaitsee myös suurin osa kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Jos kaipaa yleisnäkymää kaupunkiin, voi kiivetä Yläkaupungin rinteelle ihailemaan maisemista. Huipulle vie myös lyhyt funikulaarireitti.

Jos vietät Yläkaupungissa koko päivän, odota pimeän tuloa! Zagreb on yksi viimeisiä kaupunkeja Euroopassa, jotka pitävät yllä perinnettä kaasulla sytytettävistä katulampuista. Niinpä ilta-aikaan matkailijan on mahdollista nähdä lampunsytyttäjä, joka sytyttää käsin yläkaupungin ja Opatovinan kaupunginosan 214 lamppua.

2. Zagrebin katedraali

Zagrebin näyttävin maamerkki on sen massiivinen katedraali, jonka kaksoistornit ovat kaupungin tunnusmerkki. Uusgoottilainen katedraali on omistettu Neitsyt Marialle, ja se tunnettiin vielä viime vuosiin saakka Kroatian korkeimpana rakennuksena.

Kuva: ShutterstockZagreb, Kroatia
Zagrebin näyttävä katedraali hallitsee kaupunkikuvaa.

Katedraali ei ole alkuperäinen, sillä paikalla ollut alkuperäinen katedraali vaurioitui pahoin hyökkäyksessä ja tulipalossa 1200-luvulla. Se tuhoutui lisää maanjäristyksessä 1800-luvun lopulla, minkä jälkeen se rakennettiin uudestaan uusgoottilaiseen tyyliin, jollainen se on nykyään.

Jos olet katedraalissa messun aikaan, käy kuuntelemassa sen urkujen soimista – ne on luokitettu maailman kymmenen parhaan urun joukkoon.

3. Pyhän Markuksen kirkko

Zagrebin vanhimpiin rakennuksiin kuuluva Pyhän Markuksen kirkko on yksi kaupungin vanhimmista rakennuksisista. Ikäänsä paremmin kirkko tunnetaan koristeellisesta katostaan, johon on taidokkaasti maalattu Kroatian, Dalmatian ja Slavonian alueiden vaakunat sekä Zagrebin kaupungin tunnus.

Kuva: ShutterstockZagreb, Kroatia
Pyhän Markuksen kirkko on koristeellinen kuin karamelli. Kuvauksellisen kirkon edessä järjestetään kesäviikonloppuisin myös vahdinvaihto, jonka näkeminen kannattaa.

Kirkon edustalla voi nähdä vahdinvaihdon huhtikuun loppupuolelta lokakuuhun saakka. Kyseessä on kaksituntinen historiallinen näytös 1600-luvun pukuineen ja ratsuineen. Sitä voi seurata viikonloppuisin puolen päivän aikaan, kunhan sää suosii esitystä.

Jos haluat nähdä Pyhän Markuksen kirkon myös sisäpuolelta, osallistu jumalanpalvelukseen.

4. Dolacin maalaismarkkinat

Kaipaatko paikallista elämää? Pistäydy Dolacin maalaismarkkinoilla. Yli 80-vuotiaalta perinteikkäältä torilta saa niin kirpputoritavaraa kuin ruokaakin. Maalaismarkkinoilta voi löytää paikallisia makuja, kuten kalaa, lihaa, leipomotuotteita ja juustoja. Tori on myös oivallinen paikka etsiä tuliaisia kotiin vietäväksi.

Kuva: ShutterstockZagreb, Kroatia
Dolacin tori on kaupungin suurin ja vilkkain, ja sieltä voi etsiä muun muassa paikallisia herkkuja.

Lähes jokaisella naapurustolla on omat torinsa, mutta Dolac on Zagrebin suurin ja tunnetuin. Toritunnelmasta pääsee nauttimaan aamun tunteina, ja sinne ennättää vielä ainakin yhteen saakka iltapäivällä.

5. Mirogojn hautausmaa

Lomamatkalla tulee harvemmin mieleen lähteä hautausmaalle, mutta Zagrebissa käynti Mirogojn hautausmaalla kannattaa. Hautausmaan komeat kaarikäytävät ja kupolikattoiset rakennukset näyttävät ulkopuolisen silmään linnoitukselta, mutta rakennuksen sisäpuoli yllättää vihreydellään.

Mirogoj sijaitsee Medvenican vuorenrinteellä, ja se on enemmän kuin hautausmaa: nähtäviin asioihin lukeutuu niin upeita rakennuksia kuin rikasta kasvillisuuttakin.

Hautausmaa on parhaimmillaan keväällä, kun kaikki kukkii, mutta myös kesä ja syksy ovat loistavia aikoja käynnille. Jos haluaa nähdä Mirogojn täydessä loistossaan, siellä kannattaa käydä pyhäinpäivänä 1. marraskuuta: paikalliset vievät silloin hautausmaalle kukkia ja kynttilöitä samaan tapaan kuin Suomessa.

>> Lue lisää vinkkejä Kroatiaan

Lähde: Visit Zagreb
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 9.5.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia