Hyppää sisältöön

Vietä unohtumaton loma rakastetulla Kreetan saarella – 6 parasta paikkaa, jotka kannattaa kokea

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.01.2018
Kreikan suurin saari Kreeta on yhdistelmä aurinkoa, kulttuurielämyksiä, pikkukyliä ja hiekkarantoja.

1. Hania on idän Venetsia

Suomalaisten Kreetan-suosikkikohteisiin kuuluva Hania on hyvin viehättävä kreetalainen kaupunki, jossa voi tehdä ostoksia, istua kahviloissa ja maata auringossa.

Haniaa on kutsuttu myös Idän Venetsiaksi, sillä kaupungissa sijaitsee tunnettu suuren kaaren muotoinen venetsialainen satama, jota reunustavat keskiaikaiset rakennukset. Hanian satama on Kreetan idyllisimpiä paikkoja. Siellä voi viettää loman esimerkiksi istumalla iltaa tavernassa ja katselemalla auringon hiljaista painumista mereen. Sataman valoja voi ihailla myös laiturin nokassa sijaitsevasta majakasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
IstockphotoKreeta, Kreikka
Kreeta on klassinen lomasaari, joka sopii monenlaisille matkailijoille.

Eräs Hanian vilkkaimmista paikoista on keskustan suuri ristinmuotoinen kauppahalli, joka toimii samalla merkkinä uusien ja vanhojen kaupunginosien välillä. Hanian vanhassa osassa näkyy voimakkaasti venetsialais- ja turkkilaisvaikutteiden perintö. Tutustua kannattaa ainakin Odós Hálidonin vaikuttavaan venetsialaiseen holvikirkkoon ja sen arkeologiseen museoon. Parhaat rannat puolestaan löytyvät Hanian länsipuolelta, jossa pienet lomakylät ovat kasvaneet kiinni toisiinsa.

Aivan Hanian kyljessä sijaitsee Nea Hora, jossa vallitsee kreikkalainen ilmapiiri ja rantaelämän tunnelma. Auringossa vietetyn päivän jälkeen voi vetäytyä tavernaan tai ravintolaan nauttimaan kreetalaisista herkuista terassin lempeässä ulkoilmassa. Kreetan länsirannikko sopii varsinkin pariskunnille ja perheellisille, jotka etsivät rentoa ja leppoisaa rantalomakohdetta.

2. Rantoja ja kulttuuria Rethymnonissa

Retimnon, toiselta kirjoitusmuodoltaan Rethymnon, on Kreetan kolmanneksi suurin kaupunki, joka tarjoaa lähes kaikkea, mitä Kreikan-lomalta voi tulla hakemaan. Kaupungissa on viehättävä pienvenesatama, liikkeiden ja gallerioiden reunustamia kapeita kujia sekä mahtava venetsialaislinnoitus.

Valtava 1500-luvun venetsialaislinnake kohoaa kaupungin läntisellä niemellä, ja sitä pidetään lajissaan suurimpana. Linnakkeen sisäosa on kuin pieni kaupunki moskeijoineen, jonka huipulta on upeat näkymät Retimnoniin ja merelle. Retimnonin vanhasta kaupunginosasta löytyvät esimerkiksi korinttilaispylväin ja leijonanpäin koristettu 1600-luvulta peräisin oleva Rimondin suihkulähde, Nerantzesin moskeija sekä historia- ja kansantaidemuseo.

IstockphotoKreeta, Kreikka
Retymnonin tunnelmallinen kalastajasatama on Kreetaa aidoimmillaan.

Auringonpalvojat levittäytyvät kaupungin keskeltä alkavalle kilometrejä pitkälle hiekkarannalle aurinkovarjojen ja rantalentopallokenttien keskelle. Iltaa voi viettää sataman tyylikkäissä kala- ja äyriäisravintoloissa ja vanhankaupungin aidoissa tavernoissa tai runsaslukuisissa musiikkibaareissa ja diskoissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Kalives on pala aitoa Kreetaa

Kreetan hiljaisempaan puoleen pääsee tutustumaan Kaliveksessa, josta on lyhyet etäisyydet Haniaan ja muihin Kreetan länsipuolen turistikohteisiin. Kaliveksen ilmapiiri on paikallisasutuksen ansiosta kreetalaisempi kuin suuremmissa rantalomakohteissa.

Kalives on pieni ja osin alkuperäisenä säilynyt kylä, josta kuitenkin löytyvät tärkeimmät matkailijaa kiinnostavat palvelut. Perheet ja stressiä paenneet pariskunnat viihtyvät rauhallisessa ympäristössä. Katujen varsilta löytyy eloisia tavernoita sekä pikkukauppoja, ja joka paikassa elämää leimaa rauhallinen kreetalainen elämänmeno.

Patikoijille Kalives on ihanteellinen lähtöpiste, sillä ympäröivät maisemat vaihtelevat karusta vehreään ja rannasta sisämaan vuoristoon. Mikäli haluat tehdä pitempiä retkiä, kaupungista voi vuokrata skootterin, polkupyörän tai auton. Haniaan on säännölliset bussiyhteydet.

4. Heraklionin arkeologiset aarteet

Kun asustaa jossakin Kreetan turistikohteista, ovat retket saaren muihin kaupunkeihin valloittava kokemus. Heraklion, toiselta kirjoitusasultaan Iraklion, on tutustumisen arvoinen kaupunki erityisesti arkeologisen museonsa vuoksi.

Arkeologisessa museossa on esillä verraton kokoelma minolaisaarteita. Kokoelma on maailmankin mittakaavassa lajissaan upein. Museossa voi ihailla keramiikkaesineitä, koruja, freskoja ja taideteoksia, ja erityisen hienoja ovat esimerkiksi mosaiikit. Museovierailuun kannattaa varata useampi tunti, sillä sen 20 galleriassa kiertely vie mukanaan.

Kaupungissa on myös kaunis venetsialainen linnoitus, joka on Heraklionin vaikuttavin monumentti. 1500-luvulla rakennettu linnake sijaitsee aallonmurtajan päällä värikkäiden jahtirivistöjen toisella laidalla. Linnakkeen hienossa muurissa komeilee kolme Pyhän Markuksen leijonapatsasta, joka on Venetsian tunnus. Rintavarustuksilta on näköala satamaan ja kiertelyä voi jatkaa entistetyissä sisähuoneissa.

5. Historian havinaa Knossoksen palatsissa

Knossos eräs Kreetan suurimmista turistinähtävyyksistä, ja se sijaitsee lähellä pääkaupunki Heraklonia ja vain viisi kilometriä Iraklionista etelään. Kaupungista kulkee palatsille linja-autoja Odos Evansilta, läheltä toria. Knossos on suuri minolaispalatsi ja Kreetan merkittävin pronssikautinen arkeologinen kohde.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Knossoksen löysi vuonna 1878 kreetalainen arkeologi Minos Kalokairinos, ja paikan arvioidaan olleen asutettuna neoliittiseltä kaudelta aina antiikin Rooman aikoihin asti.

Flickr / CanonimKnossos, Kreeta
Historiallinen Knossoksen palatsi on Kreetan suosituimpia nähtävyyksiä.

Knossoksen palatsin arvioidaan olleen minolaisen kulttuurin keskus satoine huoneineen ja sokkeloisine käytävineen. Tarun mukaan kuningas Minos rakennutti labyrintin, jonne hän kätki härkäpäisen ja ihmisvartaloisen hirviö Minotauruksen. Sankari Theseus kukisti lopulta Minotauruksen kauniin Ariadnen avulla.

Olipa Knossos tarun labyrintti tai ei, se on joka tapauksessa varsin sokkeloinen paikka välihuoneineen, kapeine käytävineen, pihoineen, korotettuine kävelysiltoineen ja portaikkoineen. Ja aina löytyy myös tie ulos, Ariadnen langan avulla tai ilman.

6. Argioupolin solisevat lähteet

Argiroupoli, entiseltä nimeltään Lappa, sijaitsee mäen harjanteella solisevien vesilähteiden äärellä. Vesi on kylälle todellinen elämän lähde ja Argiroupolin lähteet tuottavat vettä läpi vuoden. Veden solina kuuluu kylässä kaikkialla. Lähteet ovat olleet myllyjen voimanlähde ja kylpylän vesivarasto, ja alueella on yhä nähtävissä useita vesialtaita ja roomalaisten aikaisia, kivisiä akvedukteja.

Argiroupolin historia ulottuu Kreetan kaupunkivaltioiden aikaan ja ensimmäisiä kertoja tuolloin Lappan nimellä tunnettu kylä mainitaan noin vuonna 1400 eKr. Kylä mainitaan useaan otteeseen historiallisissa asiakirjoissa, monesti valloitusten yhteydessä. Roomalaiset valloittajat tuhosivat kylän lähes täysin, mutta onneksi keisari antoi rakennuttaa sen uudelleen. Ilo oli kuitenkin lyhytaikainen, sillä keisarin vastustaja puolestaan hävitti kylän jonkin ajan kuluttua. Kylä kuitenkin nousi tuhkasta ja rakensi itsensä uudelleen. Lappa sai historiansa aikana kokea kuitenkin myös kukoistuskausia ja alueelle kohosi monia loistokkaita rakennuksia.

Kylä on lähteidensä ansiosta tunnettu kylpylänä jo kauan. Kylästä löytyy useita mielenkiintoisia kohteita etenkin roomalais- ja venetsialaisajalta ja etenkin hienot mosaiikkilattioiden jäänteet ovat näkemisen arvoisia. Nykyisen Argiroupolin yläkylä on ihastuttava paikka, jossa rakennukset on tehty pääasiassa muinaisen Lappan materiaaleista. Ylä- ja alakylän välillä kulkee kivetty polku, jota pitkin voi kävellä kyläkeskuksen ja tavernakeskittymän väliä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alakylässä on puolestaan kymmeniä lähteitä ja kun laskeutuu kylästä polkua pitkin alas lähteiden äärelle, huomaa päässeensä myös vanhojen myllyjen ja monien tavernojen keskelle. Perinteistä kreetalaista ruokaa tarjoavien ravintoloiden pöydissä on mukava istua, kuuntelemassa ja katselemassa veden rauhoittavaa virtausta. Tavernat ovat toinen toistaan tunnelmallisempia ja vieressä virtaava vesi päätyy pöytään asti, sillä sitä otetaan lähteestä suoraan kannuun.

Kasvillisuus ja puusto on tämän luonnon oman vesivaraston ympäristössä vihreää ja erityisen rehevää. Vesi tuntuu ulottuvan kaikkialle: Argiroupolin rinteen alla on pieni kappeli, jonka lattian yli virtaa vesi.

>> Lue lisää vinkkejä Kreetalle Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Istockphoto ja Flickr / Canonim

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kreetan nähtävyydet

Kreetan parhaat nähtävyydet – 20 kohteen lista todistaa, että tekeminen ei lopu lomalla kesken

Kreikka

Koe Kreikan lomakohteet syksyllä – neljä parasta kohdetta

Kreetan rannat

Rentoudu Kreikan-lomalla! Koe ainakin nämä Kreetan ihanat rannat

Kreeta, Kreikka

Tältä näyttää Kreetalla! Ihana kuvasarja Kreikan aurinkosaarelta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja