Hyppää sisältöön

Thaimaan kuningas on kuollut – näin suruaika vaikuttaa matkailijoihin

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 13.10.2016
Thaimaan kuninkaan kuolema tuo maahan vuoden mittaisen suruajan.

Thaimaan kuningas on kuollut

Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadej on kuollut. 70 vuotta valtaa pitänyt rakastettu kuningas menehtyi 88-vuotiaana Sirirajn sairaalassa Bangkokissa.

Vuodesta 1946 maata johtaneella kuninkaalla oli Thaimaassa vankkumaton kannatus, jonka maassa lomailleet matkailijatkin ovat saattaneet todistaa esimerkiksi joulukuussa juhlistetun kuninkaan syntymäpäivän aikaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pitkään sairastaneen kuninkaan terveydentilasta tai mahdollisesta seuraajasta ei ole voitu viime vuosina julkisesti spekuloida Thaimaan tiukkojen lèse-majesté -lakien takia. Majesteettirikoksilla eli esimerkiksi kaikilla kuninkaallisiin kohdistuvilla kunnianloukkaustapauksilla on äärimmäisen vakavat seuraukset.

Uutissivusto Bangkok Postin mukaan Thaimaassa on julistettu vuoden mittainen suruaika. Thaimaan pääministeri Prayut Chan-o-cha on kehottanut paikallisia pukeutumaan surupukuun vuoden ajan, ja välttämään kaikenlaisia huvituksia 30 päivän ajan. Kaikki valtion virastot pitävät liput puolitangossa kuninkaan muiston kunniaksi.

Kuninkaan seuraajasta ei ole julkaistu virallista tietoa, mutta 64-vuotiaan prinssi Vajiralongkornin nousua seuraavaksi kuninkaaksi pidetään lähes varmana.

Miten suruaika näkyy Thaimaassa?

Thaimaata järkyttäneellä suru-uutisella on vaikutuksia myös maassa lomaileviin matkailijoihin. Vaikutusten laajuutta on asiantuntijoiden mukaan toistaiseksi hankala arvioida, sillä vastaava tilanne koettiin edellisen kerran 70 vuotta sitten.

Matkailijoiden tulee suhtautua Thaimaan suruaikaan kunnioituksella. Ihmiset ovat kerääntyneet julkisille paikoille suremaan ja laskemaan kukkia kuninkaan muistolle. Yleiseen käytökseen, pukeutumiseen ja valokuvaukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota surevien paikallisten keskuudessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähiaikoina Thaimaassa lomailevien kannattaa varautua esimerkiksi nähtävyyksien, virastojen ja pankkien mahdollisiin sulkemisiin tai rajoitettuihin aukioloaikoihin. Käteistä rahaa kannattaa varata mukaan jo ennen lähtöä. Myös alkoholia tarjoilevien baarien, ravintoloiden ja erilaisten viihdepalvelujen toiminnassa voi näkyä rajoituksia.

Asiantuntijoiden mukaan Thaimaan hallitusvaltaa vuodesta 2014 pitänyt sotilasjuntta tulee mitä todennäköisimmin säilyttämään asemansa ainakin suruajan keston ajan.

Thaimaahan lähiaikoina matkustavien kannattaa ottaa seurantaan esimerkiksi Suomen Bangkokin-suurlähetystön Facebook-sivut tai Twitter-tili, joissa tiedotetaan mahdollisista poikkeustilanteista.

Ulkoministeriön matkustusilmoituksen tekemällä matkailijat saavat aina ajankohtaista tietoa kohdemaan tapahtumista.

Lähde: Bangkok Post, South China Morning Post, The Independent
Kuva: iStockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja