Viisi erikoista tapaa, joihin törmäät Kreikassa – huomasitko sinäkin nämä lomalla?
Matkoja kohteeseen Kreikka
1. Nimipäivä on yhtä tärkeä kuin syntymäpäivä
Kreikkalaisessa kalenterissa jokainen päivä on omistettu jollekin pyhimykselle, joiden mukaan taas monet kreikkalaiset on nimetty. Pyhimyksien nimiä kantavilla paikallisilla on tällöin nimipäivä, joka on Kreikassa lähes tärkeämpi merkkipäivä kuin syntymäpäivä.
Nimipäivänä on tavallista kutsua kylään ystäviä ja perheenjäseniä. Päivänsankarille saatetaan antaa pieniä lahjoja.
Lue myös: Kymmenen asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Kreikassa
2. Jokainen kuukausi alkaa samalla tavalla
Aina uuden kuukauden alkaessa kreikkalaiset toivottavat toisilleen tutun tervehdyksen: kalo mina. Kirjaimellisesti termi tarkoittaa hyvää kuukautta.
Jokaisen kuun ensimmäisenä päivänä tervehdys jaetaan kaikkien tuttujen ja tuntemattomien kesken. Esimerkiksi palvelutilanteissa se on paljon käytetty kohteliaisuusfraasi.
Tavan epäillään olevan peräisin muinaisilta egyptiläisiltä, jotka juhlistivat jokaisen kuun ensimmäistä päivää. Kun kreikkalainen toivottaa hyvää kuukautta, tämä ilmaisee toivovansa hyvien asioiden tapahtuvan sinulle alkavan kuun aikana.
3. Lautasten rikkominen on vähentynyt dramaattisesti
Oletko joskus osallistunut pakettimatkalla kreikkalaiseen iltaan ja nähnyt perinnetanssien päätteeksi lautasten rikkomista? Kyseessä on vanha kreikkalainen perinne, josta on kuitenkin luovuttu lähes kokonaan. Toki sitä saattaa edelleen esiintyä erityisissä juhlatilanteissa kuten häissä.
Lautasten rikkomisesta koostuva show on kielletty ravintoloissa, ellei siihen ole haettu erikoislupaa. Syyt ovat ilmeiset: terävät sirpaleet ovat turvallisuusriski varsinkin ravintolassa. Jatkuva uusien lautasten ostaminen tulisi myös pidemmän päälle kalliiksi.
Lue myös: Kolme erikoista asiaa, joita ei kannata tehdä Kreikassa – lue vinkit ja vältä ikävät tilanteet
4. Epäonnen päivä ei ole sama kuin muualla
Perjantai 13. päivä tunnetaan kansainvälisenä epäonnen päivänä, jolloin osa ihmisistä ei uskalla edes nousta lentokoneeseen. Toisin on Kreikassa, jossa on pahan onnen päivästä oma versio: tiistai 13. päivä.
Uskomukselle löytyy selitys kaukaa historiasta. Konstantinopoli vallattiin tiistaina 13. huhtikuuta vuonna 1204. Toisen kerran sama tapahtui niin ikään tiistaina 29. toukokuuta vuonna 1453. Tähänkin päivämäärään saatiin yhdistettyä luku 13: kun lasket yhteen vuosiluvun jokaisen numeron (1+4+5+3), saat lopputulokseksi 13.
5. Sylkeminen ei tarkoita huonoa käytöstä
Jos joku esittää sylkevänsä päällesi Kreikassa, älä pahastu. Kyseessä on vanha perinne, joka on edelleen kovassa käytössä – taikauskon takia. Kreikkalaiset uskovat sylkemisen pitävän paholaisen loitolla.
Tosielämässä ihmiset eivät oikeasti sylje toistensa päälle, vaan vain esittävät tekevänsä niin sylkemistä muistuttavilla äänillä. Näin saatetaan tehdä esimerkiksi silloin, kun joku esittää sinulle kohteliaisuuden tai kehuu vaikkapa ulkonäköäsi. Paikalliset nimittäin uskovat, että ihailuun voi aina liittyä myös kateutta ja pahantahtoisuutta.
Sylkeminen Kreikassa ja siihen liittyvä hämmennys on ikuistettu muun muassa vuoden 2002 hittielokuvaan Kreikkalainen naimakauppa.
Lue myös: Huomioi nämä asiat Kreikassa – vinkit paikalliseen tapakulttuuriin