Hyppää sisältöön

Thai-kielen ABC – äänensävyllä on väliä

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 04.12.2012
Thain kieltä opiskellessa pelkän kieliopin pänttääminen ei riitä.

Äänenpaino ratkaisee

Thai on kieli, jossa melodia on tärkeä. Isoin ero thain kielessä suhteessa muihin kieliin on tonaalisuus. Eri äänenpainoilla sanotut samankaltaiset tavut tarkoittavat täysin eri asioita.

Esimerkiksi thaisanat nainen, kana ja liipaisin eroavat toisistaan vain sävelkorkeuden perusteella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Jopa thaimaalaisilta voi viedä kymmenen vuotta oppia ymmärtämään omaa kieltään täysin, kertoo Finnish Thai Association ry:n Vanitsri Tirkkonen. Hän opettaa Helsingissä thain kieltä suomalaisille.

Suomalaisen on vaikea kuulla tooneja

Suomalaisille vaikeinta thai-kielessä on Tirkkosen mukaan tonaalisuuden ymmärtäminen. Thaimaalaisille kielen melodinen ulottuvuus on luontaista.

– Me kasvamme syntymästä asti kieleen, jossa ääntämisellä on tärkeä tehtävä. Opimme jo aivan pieninä lapsina, kuinka käyttää tooneja eli sävelkorkoja.

Thai-kielessä ääntämistapoja on yhteensä viisi: monotoninen, matala, laskeva, korkea ja nouseva. Sävelkorko merkitään sanan ylle.

– Tooneja voi harjoitella, mutta opettajakokemukseni mukaan ei-thaimaalaisten on hyvin vaikea huomata eri äänenpainojen erot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Thain sanat eivät taivu

Thain kielessä isoja ja pieniä kirjaimia ei erotella toisistaan ja lauseen sanat kirjoitetaan pötköksi. Myös sanajärjestys on tarkka, eivätkä sanat taivu.

Thai kuuluu omaan kieliperheeseensä: se ei muistuta selkeästi mitään olemassa olevaa kieltä. Eri puolilla Thaimaata puhutaan omia murteitaan, mutta virallinen thai-kieli pohjaa Bangkokin eliitin murteeseen.

– Pohjoisen ja etelän ihmiset eivät aina ymmärrä toisiaan. Etelässä puhutaan nopeasti, pohjoisessa todella hitaasti. Ehkä ympäristöllä on vaikutuksensa. Etelässä ollaan lähellä muslimialueita, pohjoisessa sää on kylmä ja ihmisten elämänrytmi on erilainen, hitaampi, pohtii Tirkkonen.

Runokieltä arkipäivässä

Puhuttu thai-kieli on usein alkusointuista. Samalla tavoin sointuvat sanat luovat rytmiä ja muodostavat runonomaisen kielen, jota käytetään jokapäiväisissä keskusteluissa. Myös vertauskuvien käyttö on hyvin suosittua.

Runous onkin thaimaalaisille tärkeä taidemuoto. Kaikki ennen vuotta 1850 syntynyt thaimaalainen kirjallisuus on kirjoitettu runomittaan.

Nykypäivän thai kieli on kehittynyt Thaimaahan muuttaneiden uudisraivaajien alkujaan Kiinaan pohjaavasta tonaalisesta yksitavuisesta kielestä vuosisatojen kuluessa. Kieleen lainattiin sanoja muun muassa khmerin ja mon kielestä.

Vuosisatoja vanhat aakkoset

Kuningas Ramakamhaeng loi thain kielen aakkoset vuonna 1283. Aakkoset ovat niin selkeät, että ne ovat säilyneet sellaisenaan. Nyky-thai voi lueskella helposti esi-isiensä tekstejä. Aakkosissa konsonantteja on 44 ja vokaaleja 28.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aakkosilla on ollut suuri vaikutus myös thaimaalaisten yhtenäisyyden tunteeseen ja omaperäiseen kulttuuri-identiteettiin.

– Olemme hyvin ylpeitä kielestämme, sanoo Tirkkonen.

Kulttuurin ja kielen tunteminen avaa ovia

Thaimaan turistialueilla osataan toki melko hyvin englantia ja thaimaalaiset ovat lisäksi hyvin ystävällisiä ja innokkaita neuvomaan kielipulmista piittaamatta. Silti thai-kielen ja kulttuurin omaperäisyyden ymmärtäminen voi olla matkailijalle hyödyksi, jos haluaa saada ystäviä.

Tirkkonen on huomannut thaimaalaisten ja suomalaisten välillä erään olennaisen kulttuurieron, jotka matkailijan kannattaa muistaa.

– Pohjoismaalaiset ovat todella suorasukaisia, toisin kuin thaimaalaiset. Thaimaalaiset puhuvat kierrellen, he eivät halua satuttaa toisia sanoillaan. Siksi voi tuntua, ettei thaimaalaisista saa mitään irti.

Kurssilta eväät onnistuneeseen matkaan

Koska kulttuuri ja kieli kulkevat Thaimaassa käsi kädessä, Vanitsri Tirkkonen haluaisi järjestää matkailijoille yhdistettyjä kieli- ja kulttuurikursseja. Matkailijat saisivat enemmän irti reissuistaan ja kulttuurien välinen ymmärrys kasvaisi. Tirkkonen haaveilee kurssien järjestämisestä yhdessä matkatoimistojen kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Erityisesti kursseista olisi hyötyä matkailijoille, jotka suuntaavat turistialueiden ulkopuolelle. Niille, jotka haluavat ymmärtää todellista thaimaalaista elämäntapaa.

Maija Tamminen

Lue lisää: Finnish Thai Association järjestää thain kielen alkeiskursseja

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viisumivapaa loma Thaimaassa

Thaimaa teki muutoksia viisumivapauteen – suomalaiset voivat nyt oleskella maassa pidempään

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja