Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Hongkong

Istockphoto
Hongkong

Hongkong on pilvenpiirtäjien valtakunta

Vilkas suurkaupunki Hongkong on täynnä nähtävyyksiä, ostoskeskuksia ja ravintoloita, mutta myös perinteitä ja koskematonta luontoa.
Päivitetty: 15.11.2018
next
prev

Pilvenpiirtäjien ja ihmisvilinän joukossa Hongkongin suuruuden todella tuntee. Reilun seitsemän miljoonan asukkaan keskeltä matkailija löytää sekä modernia liike-elämää että perinteitä kunnioittavaa kulttuuria.

Väenpaljous tilanpuutteessa

Idän ja lännen sulatusuuni Hongkong on suurimman luokan metropoli ja Kiinan erikoishallintoalue. Hongkong on yksi maailman tiheimmin asutetuista kaupungeista. Pinta-alaltaan vain hieman pääkaupunkiseutua suuremmalla alueella asuu yli seitsemän miljoonaa ihmistä.

Niemimaata halkova rantakaistale on linjattu täyteen toistaan modernimpia pilvenpiirtäjiä ja ihmismassat tuntuvat täyttävän pienimmänkin kadunkaistaleen.

Silti kaupungista löytää uneliaita temppelialueita muistutuksena vahvasta kiinalaisesta kulttuuriperinnöstä sekä idyllisiä sivukatuja, joilla käsityöläiset valmistavat esineitä satoja vuosia vanhoilla menetelmillä.

Flikcr/ERIC CHUNGPatikointireitti Hongkongissa
Pilvenpiirtäjien lisäksi Hongkongista löytyy koskematonta luontoa ja esimerkiksi rantoja.

Historia suurvaltojen temmellyskenttänä

Hongkong on tavalla tai toisella esiintynyt osana Aasian ja länsivaltioiden alueellista valtataistelua läpi historian. Vuonna 1841 oopiumsotien aikana Britannian hallinnassa ollut alue siirrettiin Japanin lipun alle toisen maailmansodan aikana, mutta palautettiin Britannialle muutaman vuoden päästä. Seuraavat vuosikymmenet olivat teollistumisen voittokulkua ja Hongkongista tuli yksi maailman johtavista talouskeskuksista.

Pitkän brittiajan jälkeen vuonna 1997 Hongkong siirrettiin Kiinan alaisuuteen. Tapahtumarikkaasta historiastaan ja monista isäntämaista huolimatta Hongkong on onnistunut säilyttämään poliittisen ja taloudellisen erityisasemansa ja onkin monessa mielessä länsimaisin osa Aasiaa.

Tutustu persoonallisiin kaupunginosiin

Toisistaan selkeästi erottuvat kaupunginosat tekevät 235 saaresta koostuvasta Hongkongista monipuolisen matkakohteen. Suurin osa kuuluisista maamerkeistä ja taloudellisesta keskustasta on Hongkongin saarella. Myös useimmat suuret kauppakeskukset, kuten järkälemäinen IFC sekä korkeatasoiset baarit ja museot, ovat keskittyneet samaisella saarelle.

Rantaa kaipaavalle Repulse Bay on kokemisen arvoinen ja soveltuu myös perheen pienimmille. Tunnelmallinen tapa tutustua saareen on illan hämärtyessä hypätä kiinalaistyylisen risteilijän kyytiin ja nauttia loputtomasta valojen valtamerestä laadukkaan illallisen kera.

Kowloon on eteläisin osa Hongkongin niemimaata ja ehdoton kohde shoppailusta ja yöelämästä pitävälle. Neonvalojen tähdittämät elektroniikkakeitaat löytyvät vieri vierestä ja yleinen hintataso on erittäin kilpailukykyinen. Esimerkiksi kameroita ja muuta elektroniikkaa saa täältä edullisesti.

Nathan Roadin kultaisella maililla sijaitsevat markkinat ja kahvilat ovat myös osa parasta Kowloonia. Parhaimmillaan pikkukojujen antimiin ja kulttuurille tyypilliseen hintaneuvotteluun saa kulutettua useammankin päivän.

Ostoshurmiolle ei tarvitse kuitenkaan antaa koko kättä. Shoppailun lomassa kannattaakin käydä rauhoittumassa kuuluisalla taolaisella Wong Tain temppelillä.

Mitä pidemmälle Hongkongille niemimaalla olet valmis etenemään, sitä lähemmäs pääset perinteistä kulttuuria.

Lantaun saarelta löytyy jättimäinen 34 metriä korkea Buddha-patsas ja Tai O:lla sijaitsee karismaattinen, veden päälle rakennettu kalastajakylä. Muita tutustumisen arvoisia pikkusaaria ovat Lamma ja Cheung Chau, joiden elämä on hyvin vanhanaikaista suhteessa Hongkongin metropoliin.

Ulos ydinkeskustasta

Hongkongissa ajan saa taatusti kulumaan pelkästään katuja penkomalla, mutta muutama erityinen retkikohde kannattaa kuitenkin käydä katsastamassa.

Hongkongin-matkalle kannattaa ainakin sisällyttää vierailu Victoria Peakille. Erityisesti iltahämärässä vuorelta avautuvat unohtumattomat näkymät alhaalla vellovalle valomerelle.

Matka ylös hoituu vanhanajan raitiovaunulla, käveleminen jyrkkää mäkeä ylös voi olla turhan rasittava kokemus. Takaisinpäin voi tulla pitkin maailman pisimpiä rullaportaita, joiden kyydissä pääsee vaivatta 800 metrin matkan.

Vedonlyönti ja uhkapelit, eritoten laukkakilpailut, ovat lähellä hongkongilaisille suuria intohimoja. Syynä lienee se, että moiset pelit ovat manner-Kiinassa tyystin kiellettyjä.

Laukkakilpailuihin kannattaa suunnata, vaikkei vedonlyönti olisikaan verissä. Hong Kong Jockey Clubilla tuhannet ihmiset kannustavat omia hevosiaan voittoon seuraten kisaa maailman suurimmalta, Boeing 747 -lentokoneen kokoiselta videotaululta.

Mikäli tämä ei vielä vielä riitä, kannattaa suunnata kasinoistaan tunnettuun Macaoon, joka sijaitsee vain lyhyen lauttamatkan päässä Hongkongista. Sanonnan mukaan Macao on idän Las Vegas, mutta vähitellen tilanne alkaa kääntyä päälaelleen: pian Las Vegasista voidaan jo puhua pikku-Macaona.

Hongkongin ilmasto – väistä taifuunit

Hongkong sijaitsee subtrooppisella ilmastovyöhykkeellä. Kesät ovat poikkeuksetta kuumia ja kosteita, kun taas talvisin on huomattavasti viileämpää ja suhteellisen kuivaa.

Kesäkuukausina Hongkong on monen makuun turhankin lämmin kaupunkilomakohteeksi. Lisäksi kosteus, joka vallitsee erityisesti kesän taifuunikaudella, voi tehdä olemisesta raskasta ja epämiellyttävää. Talvella puolestaan on selkeästi viileämpi.

Matka Hongkongiin kannattaakin ajoittaa alkukevääseen tai myöhäiseen syksyyn, jolloin sää on miellyttävä: ei liian kuuma eikä liian kylmä. Suosituimmillaan Hongkong onkin loka-marraskuun aikana.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN HONGKONGISSA

Flickr/johnlslLiikennettä Hongkongissa
Liikkumista Hongkongissa helpottaa toimiva julkinen liikenne.

Suoralla lennolla Helsingistä

Lentoyhteydet Hongkongiin ovat kaukokohteeksi erinomaiset. Finnair liikennöi Helsingin ja Hongkongin välillä päivittäin. Hintaa edestakaisille lennoille kertyy useimmiten 800 – 1 200 euroa ja matkaan menee aikaa kymmenisen tuntia. Juhlapäivinä ja vilkkaimmilla lomakausilla lentojen hinnat Hongkongiin nousevat hieman, mutta pääosin hintataso pysyy vakaana ympäri vuoden.

Hongkongin lentokenttä sijaitsee noin 40 kilometriä keskustasta ja on rakennettu kokonaan keinotekoiselle saarelle. Lentokentältä on mahdollista matkustaa keskustaan myös bussilla tai taksilla, mutta nopein ja ehdottomasti helpoin tapa on kuitenkin käyttää metrolinjaa, joka kuljettaa toiminnan ytimeen alle puolessa tunnissa.

Hotellit ja majoitus

Hongkongin hotellitarjonta on varsin hyvä ja laadukas. Suurin osa majoitusvaihtoehdoista sijoittuu tähtiasteikossa keskivälin yläpuolelle.

Hinnat eivät ole kuitenkaan karanneet käsistä. Useimmiten jo noin 70 eurolla irtoaa kahden hengen huone keskitason hotellista. Matkaajan kannattaa kuitenkin huomioida matkustusajankohdan ja sesonkien vaikutus huoneiden saatavuuteen ja hinnoittelupolitiikkaan.

Liikkuminen helppoa

Hongkongin julkisesta liikenteestä huolehtivat metrot, bussit, junat, raitiovaunut, lautat ja taksit. Valikoimasta voi tilanteen mukaan valita itselleen sopivimman vaihtoehdon, mutta metro on pääsääntöisesti nopein ja kustannustehokkain tapa liikkua eri kohteiden välillä. Vuokra-autoa ei Hongkongissa kannata edes harkita.

Julkisen liikenteen käyttäminen sujuu helpoiten, kun hankkii Octopus Card -matkakortin. Kortille voi ladata rahaa ja se käy melkeinpä kaikissa julkisissa kulkuvälineissä.

HONGKONGIN NÄHTÄVYYDET

Flickr/David CobbinVictoria Peak Hongkongissa
Parhaat näkymät Hongkongiin löytää nousemalla Victoria Peakille.

Victoria Peakin hulppeat näkymät

Victoria Peak on ollut jo pidemmän aikaa yksi Hongkongin suosituimpia vierailukohteita – eikä syyttä.

Jo pelkkä nousu yli viiteensataan metriin kohoavalle vuorelle on ikimuistoinen. Matka kannattaa taittaa metallikaapelein toimivalla raitiovaunulla, joka nousee huimat 373 vertikaalimetriä uskomattoman jyrkässä kulmassa.

Huipulla voikin sitten rauhoittua ja ihailla maisemaa. Hongkongin kaupunkiin ja lähiseudun saarille avautuva näkymä on henkeäsalpaava. Peakille voi kivuta oman maun mukaan päivällä tai illalla. Valoisalla näkyvyys on parempi, mutta hämärässä kaupungin valot pääsevät oikeuksiinsa.

Huipulla kannattaa ehdottomasti tutustua myös Peak Toweriin, joka kunnostettiin vuonna 2006. Etenkin tornin kattoterassi on kokemisen arvoinen.

Victoria Harbourin valoshow

Syvä ja strategiselta sijainniltaan tärkeä Victorian satama sai britit alun perin miehittämään Hongkongin. Nykyään tämä Hongkongin saaren ja Kowloonin niemimaan väliin sijoittuva satama on hyvin suosittu turistikohde.

Victoria Harbour kannattaa kokea erityisesti iltahämärässä ja Kowloonin puolelta. Taivaanrannan täyttävät pilvenpiirtäjät kirkkaine valoineen tekevät maisemasta erittäin kauniin. Parhaiten näkymää pääsee ihailemaan miniristeilijän kyydissä.

Erityisen kannattavaa on suunnata satamaan iltakahdeksalta. Tuolloin käynnistyvä ”valojen sinfonia” on sykähdyttävä kokemus. Yhteensä 44 rakennusta molemmilla rannoilla aloittavat musiikin säestämän valoshow’n.

Vilinää Hollywood Roadilla, rauhaa Man Mossa

Hyvällä omallatunnolla voi todeta, että Hollywood Roadilta löydät kaiken, mitä tarvitset. Vielä ei ole keksitty sellaista kulutustavaraa, jota tien varrella sijaitsevista kojuista, kaupoista ja myymälöistä ei saisi. Vilinä kadulla on uskomaton ja valikoima huikea.

Puolivälissä katua kannattaa pitää tauko, jotta markkinapyörityksen jaksaa loppuun asti. Rauhaa löytyykin sopivasti Man Mosta, Hongkongin vanhimmasta temppelistä. Palvontapaikan perinteikkäät patsaat sekä eksoottisen rauhoittava suitsukkeiden tuoksu tuovat hyvää vastapainoa Hollywood Roadin hälinälle.

HONGKONGIN PARHAAT

Flickr/Kyle Taylor Big Buddha -patsas Hongkongissa
Lantaun saaren Big Buddha -patsas kuuluu Hongkongin kuuluisimpiin nähtävyyksiin.

Suosituimmat nähtävyydet

 1. Victoria Peak
 2. Victoria Harbour
 3. Hollywood Road
 4. Jättibuddha
 5. Disneyland

Lisätietoa

Hongkongin virallinen matkailusivusto

Teksti: Daniel Stöckli, Kalle Jokinen
Kuvat: Istockphoto, Flickr/ERIC CHUNG, johnlsl, David Cobbin, Kyle Taylor

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

 1. Kävin ko. mestassa jo kauan sitten ja Viktorian satamasta (olin merimiehenä nk. diktaalissa l. “ankkurissa”) katsottuna kaupunki oli silmiä hivelevä ilta-auringossa. Yksi kauneimmista mestoista, joita olen nähnyt, mutta hinnat olivat silloin vielä kohtuulliset. Yötori oli vertaansa vailla. Laivalta pääsi halvalla maihin, muttei enää takaisin, joten kyllä kiinalaiset ovat mukavaa ja matikkaa osaavaa kansaa. Uimaan jos olisin lähtenyt, niin olisin tullut ammutuksi tai “jonkun veneen” yliajamaksi. Jos rahaa on silleen mukavasti, niin kyllähän siellä viihtyy jonkun päivän. Sit pois ja pian, sillä suhina, säpinä ja ainainen kiire ei-mihinkään, ovat tosiaan päätä huimaavia. Välietappi johonkin rauhallisempaan mestaan.


 2. Pari vuotta sitten olimme kolme päivää Hongkongissa. Paikka on elämys, josta saa tarpeekseen kolmessa päivässä. Honkong ei ole kaupunki, vaan raharikkaan kallis kauppa, jossa on tympeät myyjät. Kymmenet tuhannet punaiset taksit kuljettavat ihmisiä ja kymmenet tuhannet kaupat maan alla, tasossa ja monessa kerroksessa maan päällä kutsuvat olemassaolollaan ihmisiä. Jos sinulle tärkeintä s-koon vaatteissasi on merkki ja jos olet varakas himovaateshoppaaja, Honkong on unelmiesi täyttymys. Jos olet tavallinen maailmanmatkaaja, varaa Hongkong parin päivän välilaskupaikaksi, kun matkustat jonnekin mukavaan paikkaan. Honkong pähkinänkuoressa:Kolme päivää ja never again.


 3. Suosittelen Hongkongia kaikille turisteille ja liikemiehille! Tekemistä ja näkemistä riittää! Ehdottomasti lempikaupunkini!


 4. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.