Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kiina

Shanghai on Kiinan jätti

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 05.02.2015
Shanghai on hengastyttävän nopeasti kasvava kaupunki, joka säväyttää suurudellaan.

Shanghai on Kiinan jätti

Shanghai on maailman väkirikkaimman maan väkirikkain kaupunki. Keskusta on liike-elämän keskus, jonka pilvenpiirtäjät kohoavat taivaisiin. Laitakaupunkia peittää puolestaan jatkuvasti laajeneva teollisuushallien meri.

Hälinän, vilinän ja pakokaasujen keskeltä on mahdollista löytää itäistä eksotiikkaa. Kauniit käsityöt, kiiltävä silkki sekä länsimaisista vastineista tyystin poikkeavat ruokalajit kertovat tarinaa Shanghain ja koko Kiinan tuhansien vuosien historiasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunkiin voi lähteä tutustumaan monella tapaa. Kiinalaiseksi asutuskeskukseksi Shanghai on hyvin kävelijäystävällinen, ja jalkakäytäviä kolutessa törmää takuulla kaupungin moninaiseen asukaskuntaan.

Yläilmoista saa puolestaan paremman kuvan kaupungin rakenteesta ja arkkitehtuurista. Kiinan korkeimman rakennuksen, Shanghai World Financial Centren, näköalatasanteelta vajaan 500 metrin korkeudesta maisemat ovat unohtumattomat.

Rauhallisemmasta tahdista pitävälle voi puolestaan suositella lämmöllä risteilyä Huangpu-joella.

Shoppailijan superkaupunki

Shanghain-matkalla shoppailuun kannattaa varata reilusti aikaa, sillä sekä valikoima että hinta-laatu -suhde ovat kohdillaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailijan kannattaa tuoda Shanghaista esimerkiksiä silkkiä ja merkkivaatteita, jotka ovat järjestäen huomattavan huokeita. Myös räätälipalvelut ovat kohtuuhintaisia. Uuden puvun ja juhlamekon lisäksi voi halutessaan teettää vaikkapa kengät sopuhintaan.

Kaupungissa on neljä tunnettua kauppakatua, joista jokaisella on omat vahvuutensa. Nanjing Road on näistä kokonaisuudessaan maineikkain, Huaihai Road on puolestaan elegantimpi vaihtoehto lukuisine huippubrändiliikkeineen.

North Sichuan Roadilta löytyy valtava valikoima kohtuuhintaista muotia. Middle Tibet Roadilta kannattaa sen sijaan hankkia tuliaisia ja laadukasta ruokaa.

Näiden katujen lisäksi shoppailijalle löytyy myös keskitetympiä paratiiseja. Jiali, New Shanghai, Xujiahui ja Yuyan ovat ostos- ja viihdekeskuksia, joiden valikoima ylittää villeimmätkin odotukset.

Kiinassa syödään hyvin

Shanghailainen keittiö ei radikaalisti poikkea ympäröivistä alueista, mutta kaupungin ruokakulttuurilla on muutama omanlainen erityispiirteensä.

Ruoanlaitossa käytetyt alkoholijuomat sekä sokeri esimerkiksi soijakastikkeen mausteena herättävät usein kummastusta länsimaalaisissa. Makuelämyksinä ne puolestaan herättävät lähinnä ihastusta.

Shanghailaisesta ravintola-annoksesta löytyy usein nuudeleita, joiden seurana on kanaa tai possua. Kaupungin sijainti rannikolla takaa myös laadukkaiden ja tuoreiden merenelävien saatavuuden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ruokakaupunkina Shanghai on monipuolinen ja laadukkaita ravintoloita riittää – niillekin, jotka eivät ole kiinalaisen ruoan suurimpia ystäviä.

Sesongit ja ilmasto

Shanghain suosituimmat sesongit ajoittuvat kevääseen ja syksyyn, joiden aikana sää on yleisesti varsin miellyttävä. Talvella on viileää ja tuulista, kesä puolestaan on kuumudessaan ja kosteudessaan kaupunkilomailuun turhankin ahdistava.

Jos haluaa välttää pahimmat ruuhkat, kannattaa Shanghaihin ennen korkeinta sesonkia tai sen jälkeen. Maaliskuun loppu ja marraskuun alku ovat hyviä vaihtoehtoja.

Matkan ajankohtaa miettiessä on syytä ottaa huomioon myös paikallisten loma-ajat. Etenkin tammi-helmikuulle ajoittuvan kiinalaisen uudenvuoden tietämillä monet pankit ja kaupat sulkeutuvat paikallisten lomaillessa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SHANGHAISSA

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suoralla lennolla Suomesta

Matka Shanghaihin taittuu kätevimmin Finnairin suoralla lennolla Helsingistä. Hinnat vaihtelevat ajankohdan mukaan, mutta pyörivät useimmin 700 ja 1000 euron välissä.

Shanghaihin voi päästä myös halvemmalla, mikäli olet valmis uhraamaan aikaasi välilaskuihin. Esimerkiksi Aeroflotin lennot Moskovan kautta voi saada noin 600 eurolla.

Shanghain kansainvääliseltä lentokentältä, Pudongilta, noin 30 kilometrin matka kaupungin keskustaan kannattaa jo pelkästään kokemuksen vuoksi taittaa Maglev-junalla, jonka huippunopeus on 431 km/h.

Majoitus ja hotellit

Majoitusvalikoima Shanghaissa on kattava ja leveä. Tarjolla on niin perinteisen tyylikkäitä, kansainvälisiä ketjuhotelleja kuin pienempiä ja vaatimattomampia majapaikkojakin.

Hintatasoltaan asuminen Shanghaissa on muuta Kiinaa kalliimpaa, mutta yleismaailmallisesti varsin kohtuuhintaista. Keskitasoisen kahden hengen hotellihuoneen voi saada hieman keskustan ulkopuolelta jo noin 20 eurolla.

Liikkuminen ja taksit

Shangaissa liikkuminen on halpaa ja suurilta osin myös vaivatonta, vaikka ajoittaiset ruuhkat kaupunkia piinaavatkin.

Metro on kaupungin julkisista kulkuneuvoista kätevin ja siistein. Bussit sen sijaan ovat usein hyvin täysiä ja hitaita.

Länsimaiselle matkailijalle taksi on myös varteenotettava vaihtoehto. Hinnat eivät päätä huimaa, ja taksin saaminen onnistuu yleensä hyvin helposti. Muista kuitenkin varmistaa, että kuljettaja ymmärtää, minne olet menossa. Pyydä varmuuden vuoksi hotellilta mukaasi paikan nimi ja osoite kiinaksi kirjoitettuna.

SHANGHAIN NÄHTÄVYYDET

Historiallisten rakennusten näyttely Bundissa

Maailman arkkitehtuurin galleriaksikin kutsuttu Bund on Huangpun kaupungiosaan, Zhongshan-tien ympäristöön keskittynyt alue, joka tunnetaan uskomattomista rakennuksistaan.

Koko kaupungin symboliksi noussut Bund on helppo ottaa haltuun Zhongsania pitkin kävellen. Toisella puolella avautuva näköala Huangpu-joelle on kuin piste vaikuttavien rakennusten piirtämän iin päälle.

Alueelle kannattaa suunnata etenkin ilta-aikaan, jolloin historialliset talot loistavat värikkäiden valojen paisteessa. Bund on tunnettu myös huippukaupoistaan sekä ravintoloista, joissa on mahdollista törmätä melkeinpä kehen tahansa silmäätekevään maailmantähteen.

Jokiristeilyltä uutta perspektiiviä

Shanghain kahtia jakavalta Huangpu-joelta kaupunkia pääsee ihailemaan aivan uudesta perspektiivistä. Jokiristeilyjä tarjoavia yhtiöitä on useita ja myös risteilyt kestoineen, ajankohtineen ja sisältöineen vaihtelevat suuresti.

Risteilyn parasta antia on edellä käsitellyn Bundin alueen katsastaminen. Toisaalta risteilyn aikana näkee myös kaupungin toiset kasvot: suuret rakennustyömaat, jotka luovat kaupungissa asuville ja työskenteleville lisää elintilaa.

Jokiristeilyn edetessä vastaan tulee monimuotoinen liuta erilaisia aluksia aina hulppeista huvijahdeista ruosteisiin rahtilaivoihin. Edelleen taloudellisesti kovin merkittävä satama-alue on myös vaikuttava näky.

Yksi risteilyn kohokohdista on kuitenkin saapuminen Jangtse-joen suulle. Tuulen suhistessa korvissa tuntuu kuin olisi keskellä valtamerta.

Shanghain kaupunginmuseo

Kansan aukiolla sijaitseva Shanghain kaupunginmuseo on ollut nykyisellä paikallaan vuodesta 1996. Museossa saa hyvän kuvan polusta, jota pitkin kiinalaiset ovat tuhansien vuosien varrella kulkeneet.

Kiinan parhaassa museossa pääsee tutustumaan muun muassa pronssi-, jade- ja posliiniesineisiin sekä vaikuttaviin maalauksiin, joita riittää yllin kyllin.

Ainoa pelko museokierroksella onkin kisakunnon pettäminen. Oikeastaan väsähtäminen on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, sillä museon 120 000 esinettä ovat liikaa paatuneimmankin museofanin ihailtavaksi. Kannattaakin keskittyä kerralla vaikkapa vain yhteen osioon, eikä yrittää ahmia kaikkea kerralla.

SHANGHAIN PARHAAT

Pakolliset nähtävyydet

  1. The Bund
  2. Shanghai World Financial Centren näköalatasanne
  3. Shanghain kaupunginmuseo
  4. Yu Yuanin puutarha
  5. Jokiristeily

Lisätietoa

Shanghain virallinen matkailusivusto, Meet in Shanghai

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: SXC

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Machu Picchu, Peru

Maailman seitsemän uutta ihmettä – upeat kohteet on nähtävä kerran elämässä

Vinkit syömäpuikkojen käyttämiseen

Vältä mokat syömäpuikoilla – 10 virhettä, joihin on helppo sortua

Joko tunnet tämän Kiinan naapurin? Kuusi syytä matkustaa Taiwaniin

Tiesitkö tämän viattomalta tuntuvasta lemmenlukosta? Osassa näistä 8 sillasta lukon kiinnittäminen tietää sakkoja

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja