Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Serbia

Belgrad on värikäs sekoitus itää ja länttä

Elina Venttola Päivitetty: 17.09.2019
Belgrad on suomalaisille varsin tuntematon matkakohde, mutta Serbian pääkaupungin leppoisaa tunnelmaa on vaikea vastustaa siihen kerran tutustuttuaan.

Itä ja länsi yhdistyvät Belgradissa

Belgradia voi luonnehtia värikkääksi sekoitukseksi itää ja länttä. Belgrad on täynnä länsimaalaistyylisiä kahviloita ja kauppoja, mutta arkkitehtuuri, kyrillisin aakkosin kirjoitetut kyltit ja ortodoksiset kirkot tuovat enemmän tai vähemmän mieleen Venäjän. Myös itämäisia vivahteita voi Belgradissa havaita, sillä kaupunki on historiansa aikana kuulunut myös ottomaaneille.

Koska Belgrad sijaitsee liikenteellisesti tärkeässä solmukohdassa Tonavan ja Sava-joen välissä, kaupungin historiaan mahtuu useita verisiä taisteluja. Kaikkiaan Belgrad on tuhottu ja jälleenrakennettu useita kymmeniä kertoja. Pitkästä sotahistoriasta muistuttaa Belgradin sydänalueella sijaitseva Kalemegdanin linnoitus sotamuseoineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Belgradin myrskyisän historian viimeinen hurja luku kirjoitettiin vuonna 1999, jolloin Nato pommitti kaupunkia. Pommituksista on muistona Belgradin keskustassa edelleen joukko vaurioituneita toimistorakennuksia. Korjaamattomia rakennuksia voi käydä ihmettelemässä ulkoa päin.

ShutterstockBelgrad, Serbia
Belgradin keskusta on kiehtova yhdistelmä rähjäisyyttä ja kauniita vanhoja rakennuksia.

Parhaimmillaan keväällä ja syksyllä

Kaupunkiloma Belgradissa onnistuu vuoden ympäri, mutta parhaimmillaan kaupunki on keväisin ja syksyisin. Kesäisin kaupunki on kuuma ja kuiva, ja lämpötila kohoaa välillä tukahduttavan kuumaksi. Keväällä ja kesällä päivät ovat lämpimiä, mutta eivät paahteisia. Talvella lämpötila pysyttelee nollan molemmilla puolilla, ja myös lunta voi sataa. Suomalaisella mittapuulla talvet eivät kuitenkaan ole erityisen hyytäviä.

Belgrad on tunnelmaltaan lämmin ja leppoisa

Belgradissa on paljon kauniita vanhoja rakennuksia, mutta kaupungin julkisivu on paikoin harmaa ja rähjäinen. Ensivaikutelma Belgradista voikin olla karu, mutta harmaan julkisivun paljastuu nopeasti tunnelmaltaan leppoisa ja lämmin kaupunki, jonka terasseilla ihmiset istuvat iltaa kiireettömästi samalla, kun musikantit soittavat kansanmusiikkia.

Parhaiten Belgradin ominaistunnelma tuleekin esiin kaupungin monipuolisessa kahvila- ja ravintolakulttuurissa. Tasokkaita paikkoja niin ruokailuun, kahvitteluun kuin juhlimiseenkin riittää, ja huomattavan lämpimät kesäyöt houkuttelevat istumaan iltaa myöhään yöhön.

Belgrad on vastoin mainettaan varsin turvallinen matkakohde jopa yöaikaan. Paikalliset asukkaat ovat ystävällisiä ja etenkin nuoremmat taitavat usein englantia. Belgradin asukkaiden kanssa onkin helppo heittäytyä juttusille halutessaan, sillä useimmat serbit ovat kiinnostuneita kaupunkiinsa saapuvista turisteista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Belgradin verraton ravintolakulttuuri

Belgradin kahvila- ja ravintolakulttuurille on vaikea löytää vertailukohtaa. Serbian ailahtelevan valuutan eli dinaarin vuoksi Belgrad on hintatasoltaan lyömättömän edullinen, ja ravintolat pysyvät auki myöhään. Belgradissa ei ruokailubudjetissa kannata turhaan kitsailla, sillä tasokaskin illallinen maksaa vain murto-osan siitä mitä kotimaassa. Yksi henkilö syö ja juo jo kymmenellä eurolla erinomaisesti, ja esimerkiksi leivonnaisen ja kahvin saa tasokkaassakin paikassa muutamalla eurolla.

Belgradissa tarjoilijat hallitsevat tavallisesti englantia, ja palvelu on aina ystävällistä. Tiettyyn verkkaisuuteen kannattaa kuitenkin varautua, sillä rennon tunnelman vastapainona palvelu ei Belgradissa ole välttämättä nopeaa.

Parhaimmillaan Belgradin ravintolakulttuuri on kesäisin, jolloin terassit pysyvät kansoitettuna aamusta myöhään yöhön. Hienoimmillaan tunnelma on paikoissa, jotka sijaitsevat idyllisillä kujilla ja pikkukaduilla, joissa vieraita viihdyttävät kansanmusiikkia soittavat musikantit. Tällaista tunnelmaa voi kokea etenkin Skadarlijan korttelissa, joka on Belgradin maineikkaimpia ravintola-alueita.

Välipalaa ja nopeaa syötävää Belgradissa monet pekarat eli leipomot, joita tuntuu paikoin vilahtavan lähes jokaisessa kadunkulmassa. Pekaroista voi ostaa esimerkiksi burekin, perinteisen balkanilaisen piiraan liha-, juusto- tai pinaattitäytteellä.

Belgrad on myös bilekaupunki

Belgrad on niittänyt 2000-luvulla mainetta Euroopan kuumimpiin lukeutuvana bilekaupunkia. Maine ei ole tyhjästä temmattu, sillä Belgradin klubeilla juhlat jatkuvat tavallisesti läpi yön.

Belgradin yöelämän erikoisuuksiin kuuluvat kelluvat lauttayökerhot Savan rannalla sekä turbofolk-musiikki, joka yhdistelee balkanilaista perinnemusiikkia elektronisiin rytmeihin.

Vaikka Belgradissa ei biletys tunnu koskaan päättyvän, juhlapaikat vaihtuvat tiuhaan. Klubeja tulee ja menee, eivätkä matkaoppaat tahdo pysyä mukana. Parhaiten Belgradin menomestoihin voit tutustua tarkastamalla ajantasaiset tiedot muutaman kuukauden välein päivittyvästä Belgrade In Your Pocket -lehdestä tai kysymällä paikallisilta rohkeasti vinkkejä. Belgradissa on myös laaja underground-tarjonta, ja bilepaikkoja saattaa paljastua esimerkiksi tavallisten asuintalojen kellareista tai sisäpihoilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Belgradin yöelämän erityispiirteisiin kuuluu vielä se, etteivät juhlat tarkoita vain pauhaavia bileitä, vaan hauskaa pidetään myös kaupungin terasseilla, kahviloissa ja baareissa, joiden välinen raja on usein melko häilyvä. Skadarlijan kortteli on hyvä paikka myös rauhallisempaan yöelämän viettoon.

Vaihtoehtoista tunnelmaa Uudessa Belgradissa ja Zemunissa

Sava-joki jakaa Belgradin kahteen osaan: uuteen ja vanhaan. Vanhassa Belgradissa sijaitsevat Belgradin perinteiset nähtävyydet, esimerkiksi Kalemegdanin linnoitus ja Pyhän Savan katedraali, kun taas Uuden Belgradin puoli on täynnä modernimpaa, erityisesti sosialistista kaupunkisuunnittelua 1960-luvulta eteenpäin. Uutta Belgradia hallitsevat korkeat tornitalot, mutta vanhalla puolella monet rakennukset ovat historiallisia.

Uusi Belgrad tunnetaan etenkin vuoden 2008 Euroviisujen pitopaikkana, sillä Belgradin monitoimiareena sijaitsee siellä. Alueen muut nähtävyydet ovat lähinnä erikoisen näköisiä tornitaloja sekä yksittäisiä, vaihtelevan ikäisiä kirkkorakennuksia.

Heti Uuden Belgradin vieressä Tonavan rannalla sijaitsee Belgradin kiinnostavimpiin lukeutuva nähtävyys: Zemunin kaupungiosa. Zemun kasvoi ja kehittyi vuosisatojen ajan Belgradista erillisenä kylänä, joka oli pitkään Itävallan hallinnassa. Alueen tunnelma on kylämäinen, maisemat idylliset ja rakennuskanta historiallista, vaikka suurkaupungin humu odottaa vain lyhyen matkan päässä.

Zemunissa on myös erinomainen ravintolatarjonta. Etenkin alueen kalaravintolat ovat kuuluja. Zemun onkin mitä parhain päiväretkikohde Belgradissa. Toki alueella voi myös majoittautua.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BELGRADISSA

ShutterstockBelgrad, Serbia
Belgradiin pääsee Suomesta näppärästi suorilla lennoilla.

Belgradissa sijaitsee Serbian kansainvälinen Nikola Tesla -lentokenttä, joka sijaitsee 18 kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Helpoin tapa matkustaa Suomesta Belgradiin on Air Serbian suorilla lennoilla Helsingistä. Matka-aika on noin kaksi ja puoli tuntia. Edestakaiset lennot maksavat noin 250 euroa.

>> Löydä halvimmat lennot Rantapallon lentohausta

Nikola Tesla -kentältä pääsee edullisesti Belgradin keskustaan minibusseilla noin viiden euron hintaan tai hintavammin taksilla. Taksimatka maksaa etukäteen tilattuna noin 10 euroa, ja taksi kannattaa aina tilata etukäteen puhelimitse. Myös lentokentän turisti-infoa voi pyytää tilaamaan taksin.

Saapuvia matkustajia lentokentältä ilman tilausta houkuttelevat taksinkuljettajat perivät valitettavan usein ylihintaa kyydistä, ja heidän palvelujaan kannattaa pyrkiä välttämään.

Majoitus Belgradissa

Belgradin majoitustarjonta ei ole Länsi-Euroopan luokkaa, mutta tilanne parantuu hiljalleen. Belgradin hotellivalikoimassa on rajoituksia, sillä monet hotellit ovat vanhoja ja nuhruisia, eikä tähtiluokitus välttämättä takaa tasoa.

Majoitusta katsottaessa kannattaa etsiä uudehkoja ja remontoituja hotelleja, joissa majoituksen taso ja etenkin hinta-laatusuhde on paras. Serbia on yleiseltä hintatasoltaan edullinen, mutta hotellit ovat suhteessa kalliita vähäisen kilpailun vuoksi. Budjettimatkaajille kaupungista löytyy edullisia hostelleja.

Koska Belgrad on kaupunki, jossa usein viihdytään myöhään ulkona, majoitusta on parasta katsella Vanhan Belgradin tuntumasta. Mikäli ei välitä yöelämästä ja on valmis käyttämään julkista liikennettä tai takseja, voi hyvin majoittautua myös Uuden Belgradin puolella tai Zemunissa, jossa pääsee majoittautumaan idyllisessä ympäristössä.

Liikkuminen Belgradissa

Belgradissa etäisyydet ovat melko pitkiä, eikä kaupungissa pärjää pelkästään kävellen. Julkisen liikenteen verkosto on sinänsä toimiva, mutta kuitenkin iäkäs. Matkaa voi taittaa busseilla, johdinautoilla ja raitiovaunuilla. Raitiovaunut ovat liikkumiseen parhaita, mutta verkoston kattavuudessa puutteita. Moniin paikkoihin onkin matkattava joko busseilla tai johdinautoilla, jotka kuljettavat kaikkialle kaupungissa.

Bussimatkustusta hankaloittaa se, että Belgrad kärsii pahoista liikenneruuhkista, jotka voivat hidastaa matkantekoa. Minuuttiaikatauluja ei Belgradissa kannata laatia. Julkisen liikenteen reittikartat ovat melko hyviä, ja hinnoiltaan edullisia lippuja saa ostaa kioskeista. Lippu on muistettava leimata välittömästi liikennevälineen nousemisen jälkeen.

BELGRADIN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockBelgrad, Serbia
Pyhän Savan katedraali lukeutuu maailman suurimpien ortodoksikirkkojen joukkoon.

Kalemegdanin lumoava puisto ja linnoitus

Parasta Belgradia on Kalemegdanin linnoitettu puisto keskustassa Tonavan ja Savan rannalla. Kalemegdaniin kuljetaan Belgradin viihtyisän kävelykeskustan kautta.

Joenrantakukkulalla sijaitseva Kalemegdan on Belgradin todellista sydänmaata, sillä paikalla on sijainnut linnoitteita ainakin 2000 vuoden ajan. Nykyiset muurit ja linnakkeet ovat peräisin pääosin 1600-luvulta.

Paikalliset tulevat Kalemegdanin laajalle puistoalueelle viettämään aikaa vuorokaudenajasta riippumatta. Puisto tarjoaa pääsymaksutta tutkittavaksi monia erilaisia muureja, torneja, käytäviä ja muita linnoituksen osia. Alueelta myös aukeaa hieno näkymä kohti Uuden Belgradin aluetta etenkin yöaikaan.

Pääosiltaan Kalemegdan linnake ja puisto ovat maksuttomia, mutta pieni pääsymaksu on maksettava käynnistä Kalemagdanin sotahistoriallisessa museossa, joka on oiva käyntikohde kaikille sotahistoriasta ja -kalustosta kiinnostuneille.

Näyttävä Tasavallanaukio ja Knez Mihailovan kävelykeskusta

Tasavallanaukio on Belgradin keskustan keskeisin alue. Aukio on kaupungin tärkein kohtauspaikka, ja sen varrella sijaitsee monia Belgradin tärkeimpiä rakennuksia, kuten kansallismuseo ja -teatteri.

Tasavallan aukiolta on yhteys Belgradin kävelykeskustaan, joka on Belgradin sykkivä sydän. Eloisa ja viihtyisä alue on täynnä kahviloita, ravintoloita ja kauppoja. Keskustasta löytyvät myös kaupungin parhaat ostospaikat. Muuhun Balkanin alueeseen nähden Belgrad tarjoaa erinomaiset ostosmahdollisuudet, ja hintatasokin on hieman Suomea alhaisempi.

Jättiläismäinen Pyhän Savan katedraali

Pyhän Savan katedraali lukeutuu Belgradin tunnetuimpiin maamerkkeihin ja kuuluu maailman suurimpien ortodoksisten kirkkojen joukkoon.

Pyhän Savan katedraalin rakennustyöt aloitettiin jo 1930-luvulla, mutta sisätilojen rakennustyöt ovat edelleen kesken. Sisätiloissakin pääsee kuitenkin vierailemaan.

Valkoista Pyhän Savan katedraalia ympäröi suuri puistoalue, jossa on muun muassa paljon suihkulähteitä. Yöaikaan Pyhän Savan katedraali on yksi Belgradin näyttävimmin valaistuista rakennuksista.

Titon mausoleumi Kukkien talo

Keskustan ulkopuolella sijaitseva Kukkien talo eli Kuca cveka on entisen Jugoslavian johtaja Titolle omistettu muistoalue. Valtavalla puistoalueella sijaitsee kolme museona toimivaa rakennusta, joista yksi on Titon mausoleumi eli Kukkien talo. Mausoleumille kuljetaan pitkin tarkkaan merkittyä väylää. Muissa rakennuksissa puolestaan esitellään Jugoslavian historiaa.

Alueen nimi Kukkien talo juontaa juurensa siitä, että Jugoslavian aikana Titon mausoleumi oli ympäröity kukilla. Jugoslavian hajoamisen jälkeen alue oli suljettuna, mutta on nykyisin taas avoinna yleisölle. Samalla alueella sijaitsee myös Jugoslavian historian museo, jossa esitettävä mahtipontinen video Titon elämästä ja saavutuksista on vierailun parasta antia.

BELGRADIN PARHAAT

ShutterstockBelgrad, Serbia
Kalemegdan linnoitus kertoo kaupungin sotaisasta historiasta.

Koe nämä Belgradissa

 1. Katsele auringonlaskua tai -nousua Kalemegdanin puistossa ja tutustu alueen linnoituksiin.
 2. Vieraile Savan kelluvilla klubeilla.
 3. Käy Pyhän Savan katedraalin puistossa yövalaistuksen aikaan.
 4. Nauti myöhäinen illallinen Skadarlijan puistomaisella ravintolakadulla kansanmusiikin soidessa.
 5. Vieraile Partizan Belgradin jalkapallo-ottelussa ja stadionin yhteydessä sijaitsevassa museossa.

Belgradin parhaat nähtävyydet

 1. Kalemagdanin linnoitus
 2. Pyhän Savan katedraali
 3. Kukkien talo eli Kuca Cveca
 4. Skadarlijan ravintolakortteli
 5. Zemunin kaupunginosa
 6. Belgradin Parlamenttitalo Savezni Skupstina
 7. Knez Mihailovan kävelykeskusta
 8. Tasavallan aukio Trg Rebuplike
 9. Nikola Tesla -museo

Lisätietoa

Belgradin viralliset matkailusivut

Teksti: Panu Lempiäinen
Kuvat: Shutterstock