Hyppää sisältöön

Kymmenen faktaa Kreikasta – lue nämä ja pääset yllättämään matkakumppanisi

Elina Venttola Päivitetty: 05.04.2019
Kreikka on ja pysyy suomalaisten suosikkikohteiden kärjessä. Tiesitkö näitä faktoja ikisuosikista?

1. Kreikassa on tuhansia saaria

Kreikka on tunnettu erityisesti lomailijoiden suosimasta saaristosta, ja saarissa valtiolla riittää valinnanvaraa. Useimmat tietävät klassiset suosikkisaaret Kreetan ja Rodoksen, mutta valikoimaa on huomattavasti enemmän. Oletko esimerkiksi kuullut Miloksesta, Folegandroksesta tai vaikkapa Kalymnoksesta?

Kaiken kaikkiaan Kreikalla on noin kuusi tuhatta saarta, joten vaihtoehtoisia lomakohteita on enemmän kuin tarpeeksi. Saarista vain noin 200 on asuttuja, joten jos kaipaat autiota lomasaarta, Kreikka on juuri täydellinen valinta sitä varten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Kaikki osallistuvat politiikkaan

Poliittiset tapahtumat ja vaalit koskettavat Kreikassa koko täysi-ikäistä kansaa, sillä kaikkien 18 vuotta täyttäneiden Kreikan kansalaisten tulee äänestää vaaleissa. Maan laki ei anna täysi-ikäisille mahdollisuutta jättää äänestämättä, joten ei ihme, että politiikka puhuttaa Kreikassa.

3. Ateena on ikivanha

Kreikan pääkaupunki Ateena tunnetaan pitkästä historiasta ja antiikin ajan kiehtovista kohteista. Kaupungissa riittää muinaisia nähtävyyksiä, sillä Ateenan historia ulottuu pitkälle: kaupungissa on ollut asutusta jo seitsemän tuhannen vuoden ajan.

ShutterstockKreikka
Ateena tunnetaan erityisesti historiallisena kaupunkina, mutta siellä on myös paljon muuta nähtävää.

Ateena lukeutuu Euroopan vanhimpien pääkaupunkien joukkoon. Historiallinen Ateena on hyvin suosittu kaupunki, sillä noin kolmasosa kreikkalaisista asuu pääkaupunkiseudulla.

4. Aurinkovarma kohde

Aurinkolomasta tulee monille mieleen ensimmäisenä Kreikka eikä ihme, sillä maata voi pitää aurinkovarmana lomakohteena. Alati paistava aurinko onkin merkittävä syy Kreikan suosioon lomakohteena.

Aurinkoiset päivät eivät ole vain mielikuvaa, sillä Kreikassa paistaa aurinko jopa 250 päivänä vuodessa. Se tekee noin kolme tuhatta aurinkotuntia vuoden aikana!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Historiallinen suosikki

Kiehtova historia, antiikin mytologia sekä arkeologiset löydökset ovat tehneet Kreikasta monien historiasta kiinnostuneiden suosikkikohteen. Useimmilla lomasaarilla voi käydä katselemassa historiallisia kohteita, vierailla museoissa tai nähdä tuhansia vuosia vanhoja pylväitä osana katukuvaa.

Kreikka tarjoaa kävijöilleen maailman eniten arkeologisia museoita, joten historiasta kiinnostuneilla matkailijoilla riittää runsaasti nähtävää.

6. Sininen väri suojelee pahalta

Tyypillinen kreikkalainen maisema pitää sisällään vitivalkoisia taloja, joista erottuvat kirkkaanisinisinä hehkuvat ovet ja ikkunanpielet ovat useille tuttuja Kreikan lomakohteista. Maisema on erityisen tuttu Kykladien saariryhmän lomakohteissa, mutta sinivalkoinen väritys on yleinen myös muualla Kreikassa. Esimerkiksi Santorinin kuuluisa auringonlaskukaupunki Oia kylpee sinivalkoisissa rakennuksissa.

ShutterstockKreikka
Sininen väri on tuttu näky kreikkalaisissa rakennuksissa.

Sininen väri on valittu tarkkaan, sillä se suojaa vanhan kreikkalaisen uskomuksen mukaan pahalta. On siis loogista, että väri on valittu juuri oviin ja ikkunoihin.

7. Nimipäivä on syntymäpäiviä suurempi juhla

Syntymäpäivä on totutusti vuoden suurin merkkipäivä, mutta näin ei ole Kreikassa. Suurimmat karkelot järjestetään nimittäin syntymäpäivien sijaan nimipäivinä, sillä kreikkalaisten perinteiden mukaisesti nimipäiviä juhlitaan lahjojen ja kakun kera.

Kreikan lomakohteissa ei siis kannata tehdä suurta numeroa omasta syntymäpäivästään toivoen esimerkiksi ilmaista jälkiruokaa ravintolassa tai mukavaa yllätystä hotellihuoneiseen. Paikallisittain syntymäpäivää juhlitaan hyvin vaatimattomasti.

8. Lähes loputtomasti rantaviivaa

Kreikan tiedetään olevan suosittu rantakohde syystä, mutta harva tietää maan todellista rantaviivan määrää. Numero voi yllättää, sillä lukuisista saarista koostuvassa Kreikassa on nimittäin yli 14 000 kilometriä rannikkoa, mikä on kymmenenneksi eniten koko maailman valtioista. Kreikkaan kelpaa siis lähteä rantalomalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockKreikka
Kreikan suurimpiin matkailuvaltteihin lukeutuu pitkä rantaviiva, jota on lähes loputtomiin.

9. Värikäs Parthenon

Tunnettu ateenalainen temppeli Parthenon saattaa olla nykyisin aivan vaalea, ja monet tunnistavatkin temppelin juuri sen tunnusomaisen värin ansiosta. Aina temppelin väritys ei kuitenkaan ole ollut puhtaan vaalea, sillä aiemmin temppeli räiskyi värejä.

Akropoliksen kukkulan päällä sijaitseva temppeli rakennettiin 2 500 vuotta sitten, ja sen rakentamiseen kului 15 vuotta.

10. Kreikalla on monta nimeä

Kreikka on matkailijoille niin tuttu kohde, että harva edes ymmärtää kyseenalaistaa asioita, joita pitää itsestään selvinä. Näihin lukeutuu myös valtion nimi. Uskoisitko, että Kreikka ei ole maan virallinen nimi?

Kreikan valtion virallinen nimi onkin Helleenien tasavalta, mutta maasta puhutaan yleisesti Kreikkana.

>> Lue lisätietoa Kreikasta Rantapallon maaoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Voidokilian ranta Kreikassa

Yksi Kreikan kauneimmista rannoista löytyy jostain aivan muualta kuin saarilta – tältä se näyttää

Kreikka

Näin tilaat kahvia Kreikassa – lue 5 faktaa ennen lomaa

Rodoksen parhaat rannat

Näin löydät Rodoksen kauneimmat rannat – 7 vinkkiä

Santorinin parhaat alueet majoittua

Missä majoittua Santorinilla? Saarella on kaksi selvästi erilaista puolta – katso 5 suosituinta kohdetta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja