Kuva:

Vietä erilainen loma Thaimaassa – katso viisi uutta ideaa

Thaimaa on täynnä ihania rantoja ja upeita sukelluskohteita. Mitä jos seuraavalla lomalla tekisit riippukeinussa makoilun sijaan jotain muuta? Lue kuinka voit viettää erilaisen loman Thaimaassa.

1. Puhdista keho ja mieli

Lomalla nautitaan elämästä syöden ja juoden ylenpalttisesti sekä riippukeinussa ja rannalla loikoillen. Kehon ja mielen voi kuitenkin rentouttaa muilla myös tavoilla.

Ympäri Thaimaata järjestetään jooga-, meditointi- ja detox-retriittejä. Näissä paikoissa voi hiljentyä ja kuunnella sisintään, unohtaa arjen kiireet, joogata kehon notkeaksi ja puhdistaa elimistön sinne kertyneistä myrkyistä syömällä raakaruokaa. Monet paikat tarjoavat lisäksi erilaisia kylpyläpalveluja sekä kauneushoitoja.

Jooga
Istockphoto
Joogaloma Thaimaassa onnistuu helposti, sillä tarjontaa on runsaasti moneen makuun.

Kehoa ja mieltä voi rentouttaa muutaman päivän retriitillä. Kokonaisvaltaista irtaantumista ja muutosta kaipaava voi viettää rauhoittuen jopa muutaman viikon. Jooga- ja retriittikeskuksia löytyy esimerkiksi Chiang Maista sekä Koh Samuin ja Koh Phanganin saarilta. Koh Phanganilla on myös yksi suomalaisen pitämä joogakeskus.

2. Anna hetki ajastasi ja auta toisia

Hyväntekeväisyys ja vapaaehtoistyöt ovat hyvä tapa tutustua ihmisiin ja tehdä jotain hyvää maailman hyväksi. Vapaaehtoisprojekteihin voi osallistua vaikka yhdeksi päiväksi, mutta voit hyvin viipyä myös viikon, kuukauden tai kauemminkin.

Vapaaehtoistöihin pääsee helpoiten eri järjestöjen kautta, ja sopimalla tulosta ennakkoon. Monessa paikassa minimiaika on viikko, mutta joissain jopa kuukausi.

Jokainen voi valita itselleen sopivan auttamismuodon: esimerkiksi jos haluat istuttamaan metsää tai rakentamaan orpokotia Keski-Thaimaahan, mukana voi olla lyhyemmänkin pätkän. Mutta mikäli mielit esimerkiksi hoitamaan loukkaantuneita eläimiä Hua Hiniin tai opettamaan englantia lapsille Singburiin, on syytä varautua antamaan projektille aikaa kuukaudesta puoleen vuoteen. Jos lomasta liikenee vain yksi päivä, voi tehdä hyvää osallistumalla vaikkapa rannansiivoustalkoisiin Koh Lantalla.

Vapaaehtoistöihin etenkin pidemmäksi aikaa lähtiessä on hyvä pitää mielessä, että olet menossa töihin. Lisäksi useimpiin projekteihin osallistuminen maksaa. Maksua vastaan saa yleensä asumisen sekä aterian. Valitse vapaaehtoisorganisaatio huolellisesti, sillä joukossa on myös toimijoita, jotka tekevät enemmän bisnestä kuin hyväntekeväisyyttä.

3. Opettele kokkaamaan thairuokaa

Thaimaalainen ruoka on hyvin omaleimaista ja pursuaa makuja. Olennaisimmat raaka-aineet ovat erilaiset chilit, kookos, valkosipuli, inkivääri, limetti, sitruunaruoho, korianteri ja kalakastike. Erilaisten curryjen ja kastikkeiden kanssa nautitaan riisiä ja nuudeleita. Kanaa ja mereneläviä syödään paljon, lisäksi kasviksia käytetään runsaasti.

Eri puolilla Thaimaata järjestetään kursseja, joilla voi opetella tekemään helppoa ja maistuvaa thairuokaa. Lyhyempiä kursseja pidetään hotelleissa ja ravintoloissa, joissa kokataan kolme ruokalajia ja opitaan perustaidot. Päivän päätteeksi valmistetut ateriat nautitaan yhdessä. Nämä kurssit sopivat erinomaisesti aloittelijoille.

Kokkikoulu Thaimaassa
Inka Khanji
Kokkikoulu on hauska tapa tutustua Thaimaan monipuoliseen keittiöön ja oppia valmistamaan omia suosikkiruokia.

Thaimaassa voi osallistua myös pidemmille kokkauskursseille. Esimerkiksi Bangkokissa on ravintolakoulu, joka järjestää jopa kuukauden kursseja. Pidemmillä kursseilla perehdytään syvemmin thaimaalaiseen ruokakulttuuriin, käydään ostoksilla paikallisella torilla ja opitaan erilaisia tekniikoita. Lisäksi opetellaan tekemään hedelmistä ja vihanneksista kauniita koristeita.

4. Testaa kehosi äärirajat

Thaimaan kuuman kosteassa ilmastossa on helppo testata oman kehon äärirajoja. Erilaisten urheilulomien suosio on kovassa kasvussa ja yhä useampi rakentaa lomansa jonkin urheilutapahtuman ympärille.

Bangkokissa ja Phuketissa järjestetään vuosittain perinteiset maratonit, jotka vetävät paikalle juoksun harrastajia ympäri maailman. Mikäli pelkkä juokseminen ei riitä, Phuketissa voi osallistua marraskuussa triathloniin, jossa yhden päivän aikana uidaan, pyöräillään ja juostaan trooppisen kauniissa maisemissa.

Jos triathlon tuntuu liian kesyltä eikä tarjoa tarpeeksi haastetta, Chiang Maissa järjestetään myös Thai Ultra Race. Ultrajuoksussa on 48 tuntia aikaa juosta 140 kilometriä Chiang Main vuoristoisella seudulla. Korkeuden lisäksi kehon pistävät koville lämpötilavaihtelut.

5. Vaella kauniissa pohjoisessa

Pohjois-Thaimaa on kuuluisa kauniista vuoristoisista maisemistaan. Viidakot polveilevat vuorien rinteillä ja siellä täällä on kyliä, joissa asuu vuoristoheimoja. Viidakon uumenissa on myös upeita vesiputouksia, joissa osassa voi käydä pulahtamassa.

Thaimaa
Inka Khanji
Thaimaan luonto tarjoaa monipuolista nähtävää, sillä maassa on paljon muutakin kuin pelkkiä paratiisirantoja.

Chiang Mai on suosittu paikka aloittaa vaellus. Useat matkatoimistot järjestävät eri mittaisia vaelluksia, joista tyypillisin vaellus kestää kolme päivää. Matkalla yövytään majatalossa tai teltassa, riippuen mihin matka suuntautuu, sekä omista toiveista. Vaellukseen on myös mahdollista yhdistää muita toimintoja, kuten vierailu vuoristoheimon luona, seikkailu luolassa tai koskenlasku.

Jotkin matkanjärjestäjät tarjoavat myös pidempiä viidestä päivästä kahdeksaan päivään kestäviä vaelluksia. Osa on valmiiksi räätälöityjä paketteja, osan sisällöstä pystyy neuvottelemaan. Tarkista matkanjärjestäjältä mitä kunkin paketin hintaan sisältyy.

>> Lue lisää vinkkejä Thaimaahan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Istockphoto ja Inka Khanji

Päivitetty: 6.2.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (8 votes, average: 2,75 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia