Hyppää sisältöön

Näin selviät pitkästä bussimatkasta Thaimaassa – 10 nopeaa niksiä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 02.01.2020
Huumorin ja viihdykkeiden avulla pitkä bussimatka sujuu helpommin Thaimaassa.

1. Kannattaako Thaimaassa matkustaa bussilla?

Halpalentoyhtiöiden yleistyessä ja kilpailun polkiessa hintoja yhä useammat matkailijat liikkuvat Thaimaan sisällä lentäen. Vaihtoehtona on kuitenkin aina vanha kunnon kaukobussi – oletko valmis viettämään yli 10 tuntia thaimaalaisessa bussissa?

Bussilla matkustamisen syitä voivat olla esimerkiksi halu välttää lyhyitä ja epäekologisia lentoja, rahansäästö, lentopelko tai sopivan reitin puuttuminen. Bussilla pääsee niihinkin paikkoihin, joissa ei ole lentokenttää tai rautatieyhteyksiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Hanki liput ajoissa

Jos haluat matkustaa tiettynä päivänä suosittuun aikaan vuodesta, kannattaa bussilippu hankkia vähintään muutama päivää etukäteen. Liput voi ostaa turistikohteissa joka kadunkulmasta löytyvistä matkatoimistoista tai vaihtoehtoisesti bussiaseman lippuluukulta. Nykyään bussilippuja voi hankkia myös verkosta: 12Go-niminen sivusto on siihen paras paikka.

Thaimaassa liikennöi valtion ylläpitämiä bussiyhtiöitä, jotka lähtevät matkaan bussiasemilta. Lisäksi turisteille myydään lippuja yksityisiin VIP-busseihin, joiden hintaan kuuluu yleensä nouto suoraan hotellilta.

3. Älä tee liian tiukkoja aikatauluja

Kun siirryt pitkiä etäisyyksiä bussilla, ei aikatauluja kannata pitää liian tiukkoina. Älä esimerkiksi lähde Phuketista bussilla suoraan Bangkokin lentokentälle, vaan varaa matkojen väliin ylimääräistä aikaa. Erityisesti reissaajia sieltä täältä poimivat turistibussit voivat lähteä reilusti myöhässä ja saapua kohteeseen tuntitolkulla arvioitua aikaa myöhemmin.

ShutterstockBussilla Thaimaassa
Chiang Main ja Bangkokin välisen matkan voi kulkea joko lentäen, junalla tai bussilla.

4. Varaa mukaan viihdykettä

Maisemien tuijottaminen ikkunasta on mielenkiintoista tiettyyn pisteeseen saakka. Viimeistään pimeän laskeuduttua yöbussiin tarvitset kuitenkin jotain viihdykettä. Lataa puhelimeen valmiiksi tv-sarjoja, elokuvia ja podcasteja. Yöbussissa e-kirjat toimivat silloinkin, kun tulee liian pimeä lukea tavallista kirjaa. Jos bussissa ei ole wifiä, osta paikallinen edullinen sim-kortti verkkoyhteyttä varten.

5. Lämmintä vaatetta ja viltti

Vaikka ulkona paahtaisi yli 30 asteen helle, ei bussiin kannata lähteä pelkässä t-paidassa ja shortseissa. Thaimaassa rakastetaan ilmastointia, joka puhaltaa hyytävän kylmällä. Varaa mukaan lämmintä vaatetta ja matkaviltti tai iso huivi. Niskatyyny tai pään alle laitettava vaatekappale voi helpottaa sopivan nukkuma-asennon löytämistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Pientä evästä mukaan

Pitkillä bussimatkoilla on yleensä pari pysähdystä, joiden aikana on mahdollista ostaa ruokaa tai pieniä valipaloja. Kannattaa kuitenkin ostaa mukaan juomavettä sekä helposti mukana kulkevaa evästä kuten proteiinipatukoita, sipsejä tai pähkinöitä. Tällöin saat pahimman nälän tunteen taltutettua, vaikka pysähdyspaikasta ei löytyisi sopivaa syötävää. Älä tuo bussiin lämmintä tai haisevaa ruokaa.

Inka KhanjiThaimaan liikenne
Kaukobussit saattavat jumittaa liikenneruuhkissa ennen kuin pääsevät kaupunkien ulkopuolelle.

7. Valitse istumapaikka oikein

Yritä päästä bussiin ensimmäisten joukossa, jotta saat varattua parhaat mahdolliset istuinpaikat tai vierekkäiset paikat matkatoverin kanssa. Vältä paikkoja, jotka ovat wc-tilojen välittömässä läheisyydessä.

8. Vessa bussissa ja pysähdyspaikoilla

Pitkän matkan busseissa on vessat, mutta VIP-busseissakaan niiden ei kannata olettaa olevan kummoiset. Bussin vessatauoilla vastassa saattaa niin ikään olla pettymys: tienvarsien pysähdyspaikkojen wc-tilat käsittävät usein vain reiän lattiassa. Laukkuun kannattaa varata vessapaperia ja puhdistuspyyhkeitä.

Inka KhanjiKaukobussit Thaimaassa
Bangkokin bussiaseman lisäksi reppureissaajille suunnatut VIP-bussit lähtevät Khao San Roadilta.

9. Älä pakkaa arvotavaroita säilytystilaan

Thaimaassa kiertävät vuodesta toiseen huhut voroista, jotka käyvät pitkien bussimatkojen aikana läpi matkalaukkuja ja rinkkoja bussin säilytystilassa. On sanomattakin selvää, että arvotavarat kannattaa pitää itsellä mukana bussissa. Älä jätä käsilaukkuja ja reppuja lojumaan huolimattomasti, jos otat bussissa nokoset.

10. Varaudu huumorilla ja kärsivällisyydellä

Parhaimmillaan pitkä bussimatka Thaimaassa menee näin: nouset illalla bussiin, katsot elokuvan, syöt hieman välipalaa, nukahdat ja heräät perillä kohteessa.

Toisaalta matkatoimistosta ostettu VIP-bussimatka voi saada koomisiakin piirteitä. Matkustajat merkitään tarroilla määränpään mukaan, busseja vaihdetaan äkillisesti yön pimeydessä, välillä matka vaihtoyhteyden luokse taitetaan mystisesti paikalle ilmestyneellä tuktukilla.

Muista, että Thaimaassa turismi on jouhevaksi hiottu koneisto. Vaikka matkanteko koettelisi välillä hermoja, pitävät kuljettajat ja bussiyhtiön työntekijät huolen siitä, että jokainen pääsee määränpäähänsä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Viisi kysymystä, joihin jokainen haluaa vastauksen ennen kuin matkustaa Thaimaahan

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuinka antaa tippiä Thaimaassa

Pitääkö Thaimaassa jättää tippiä? Näillä ohjeilla pärjäät lomalla

Päiväretket Bangkokista

Parhaat päiväretket Bangkokista – 10 nopeaa vinkkiä täysin erilaisiin maisemiin

Wat Phra Kaeo

Bangkokin tärkeimmät nähtävyydet – 25 vinkkiä, joiden avulla suurkaupunki tulee tutuksi

Onko Tallinnassa tapana jättää tippiä?

Onko Virossa tapana jättää tippiä? Toimi näin, kun lomailet naapurimaassa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja