Hyppää sisältöön

Mikä on äkkilähtö? Lue tämä, jos haaveilet matkasta lyhyellä varoitusajalla

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 03.03.2024
Miltä kuulostaisi reissu viikon päästä tai vaikka heti huomenna? Äkkilähdön varaamalla matkan voi saada roimalla alennuksella.

Mitä äkkilähdöllä tarkoitetaan?

Oletko sinäkin haaveillut nappaavasi joskus äkkilähdön? Tämä on monen unelma: löydät uskomattoman edullisen matkan, heität tärkeimmät matkatavarat laukkuun ja suuntaat seuraavana päivänä lentokentälle.

Äkkilähdöllä tarkoitetaan yleensä matkanjärjestäjien myymättä jääneitä paikkoja, jotka myydään lähtöpäivän lähestyessä alennettuun hintaan. Halvimmillaan viikon rantaloman voi saada sesongista ja kohteesta riippuen jopa 100–200 eurolla, lennot jopa alle satasella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perinteisillä matkanjärjestäjillä on tietty määrä paikkoja lomalennoilla sekä tietty kiintiö hotellihuoneita yhteistyöhotelleissa. Kun lähtöpäivä lähenee, kaikki paikat kannattaa täyttää – vaikka niistä ei saisikaan alkuperäistä hintaa. 

Äkkilähtöön kuuluu lennot ja hotellimajoitus, mutta matkanjärjestäjät myyvät myös pelkkiä lentoja. Ne voivat olla edestakaisia tai yhdensuuntaisia. Rantapallon äkkilähtöhausta voit etsiä sekä pakettimatkoja että pelkkiä lentoja valitsemillasi kriteereillä.

Inka KhanjiHalvat äkkilähdöt
Espanja on suosittu äkkilähtökohde Suomesta.

Moni yhdistää äkkilähtöihin määrittelemättömän majoituksen, joka selviää vasta kohteessa. Se alkaa kuitenkin olla jo harvinaisuus: lähes aina hotelli on tiedossa matkaa varatessa. 

Äkkilähtöä varatessaan matkailija näkee myös heti, mitkä palvelut kuuluvat pakettiin. Matkanjärjestäjästä riippuen esimerkiksi matkatavarat saattavat kuulua matkan hintaan tai ne on ostettava erikseen varausta tehdessä.

Äkkilähtöjä voi löytää kaikkiin kohteisiin, joihin Suomesta tehdään pakettimatkoja. Eniten niitä on tarjolla suosituimpiin kohteisiin: talvikaudella esimerkiksi Gran Canarialle ja Teneriffalle ja kesäkaudella Kreikan saarille ja Turkkiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ei ole kiveen kirjoitettu, koska matkojen hinnat alkavat laskea. Joskus edullisen reissun voi löytää jo pari viikkoa ennen lähtöä, toisinaan taas parin päivän varoitusajalla. Lähtöä edeltävänä päivänä matkan hintaan saattaa tulla mojova pudotus – ellei joku ole jo ehtinyt varata sitä. Hintoja kannattaa seurata äkkilähtöhaun kautta.

Sopiiko äkkilähtö sinulle? 

Äkkilähdöt sopivat kenelle tahansa, jolla on mahdollisuus lähteä reissuun lyhyellä varoitusajalla. Jos lomasuunnitelmat ovat jääneet tekemättä, voi sopivan matkan löytää vielä vaikka päivää ennen loman alkamista. 

Eläkeläiset, etätöitä tekevät ja pidempää lomaa viettävät voivat hyödyntää mahdollisuutta tarttua tarjoukseen silloin, kun hinta on kaikkein paras. 

Äkkilähdön valitseminen vaatii hieman seikkailumieltä ja joustavuutta. Edullisin tarjous ei välttämättä olekaan juuri siihen kohteeseen, mihin olit ajatellut matkustaa, mutta halpa hinta saattaa houkutella vaihtamaan suuntaa.

Inka KhanjiMikä on äkkilähtö?
Äkkilähdöllä avulla tässä voisit olla sinä – vaikka heti huomenna.

Helpointa äkkilähtö on löytää kahden hengen seurueessa matkustaville, joille vaihtoehtoja on tarjolla eniten. Matkojen hinta lasketaan yhdelle hengelle, kun samassa huoneessa majoittuu kaksi henkilöä. 

Perheet ja kaveriporukat voivat etsiä useammalle hengelle tarkoitettuja huoneita sekä ostaa erillisiä huoneita tai lisävuoteita. 

Yksin matkustaville kahden hengen pakettiin perustuva hinta tulee kalliimmaksi. Soolomatkailijoiden kannattaa kuitenkin hyödyntää ainakin äkkilähtölentoja – voit saada todella edullisen hinnan silloin, kun jäljellä on enää yksi paikka. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Minne matkustaa toukokuussa?

Minne matkustaa toukokuussa? 10 ideaa, jos lomasi osuu keväälle

Näin äkkilähdöt toimivat

Miten äkkilähdöt toimivat? Näin voit löytää matkan mojovalla alennuksella

Millaista on reissata bussilla Euroopassa? Helppoa ja halpaa – lue 6 faktaa

Minne matkustaa huhtikuussa?

Minne matkustaa huhtikuussa? Katso tästä, missä on lämmintä ja minne pääsee edullisesti

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja