Hyppää sisältöön

Millaista on reissata bussilla Euroopassa? Helppoa ja halpaa – lue 6 faktaa

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 05.07.2024
Euroopan maissa on helppo liikkua bussilla. Muista nämä vinkit ennen matkaa!

1. Sopisiko sinulle bussimatka?

Oletko haaveillut hitaasta matkustamisesta läpi Euroopan? Tai yrittänyt vähentää lentämistä? Pitkän matkan bussilla liikkuminen tarjoaa edullisen vaihtoehdon junamatkoille. Busseja on yleensä saatavilla sellaisillakin reiteillä, joilla junat eivät liikennöi.

Parhaimmillaan bussimatka voi olla maisemien ihailua yllättävänkin miellyttävissä puitteissa. Bussilla matkustamisen hyviin puoliin kuuluu myös se, että lippuja löytyy kohtuuhintaan viime hetkelläkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Helpointa maata pitkin matkustaminen on tietysti silloin, kun aikaa on käytettävissä hieman enemmän. Lyhyellä lomalla bussilla ei ehdi kovin kauas.

2. Bussimatkalle Suomesta

Maata pitkin matkustamista hankaloittaa monen mielessä se, että lähtöpisteeksi valitaan Euroopan kiertomatkalla usein Tallinnan, Kööpenhaminan tai jonkun Saksan kaupungin kaltainen kohde.

Eurooppalainen bussijätti Flixbus avasi ensimmäisen reittinsä Suomesta kesällä 2023. Yhtiön kyydissä pääsee Vaasasta Varsovaan, Tampereelta Vilnaan, Joensuusta Hampuriin sekä Rovaniemeltä Krakovaan sisältäen laivayhteyden Tallinnaan.

ShutterstockBussilla matkustaminen Euroopassa
Bussimatka Euroopassa voi olla todellinen seikkailu.

Liput voi ostaa helposti verkon kautta ja näyttää puhelimesta bussiin astuttaessa. Varsovasta matkaa voi halutessaan jatkaa muualle Eurooppaan.

3. Euroopan isoimmat bussiyhtiöt

Euroopassa toimii useita bussiyhtiöitä, joista osa liikennöi vain tietyillä alueilla. Isoimmat reittiverkostot ovat FlixBusilla ja Eurolines-nimisellä yhtiöillä. Muita toimijoita ovat esimerkiksi Ecolines ja BlaBlaCar Bus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Isossa-Britanniassa matkustettaessa edullisia bussilippuja kannattaa etsiä National Expressin ja MegaBusin valikoimista.

Kaupungista ja yhtiöstä riippuen bussit voivat lähteä joko kätevästi ydinkeskustasta tai hieman kaupungin ulkopuolelta. Bussilippuja on helppo etsiä esimerkiksi Omio-nimisen sovelluksen avulla. Sovellus listaa samalle reitille sekä bussit, junat että lennot.

4. Bussilippujen hinnoittelu

Usein bussilippuja koskee lentoyhtiöiltä tuttu dynaaminen hinnoittelu: mitä aiemmin ostat lipun, sitä edullisempi se todennäköisesti on. Kilpailluimmilla reiteillä hinnat saattavat pysyä edullisina aina lähtöpäivään saakka.

Edullisimmillaan bussilippuja voi saada eurooppalaisten kaupunkien välillä jopa alle kympillä.

ShutterstockBussimatkailu Euroopassa
Euroopan kaupunkien välillä on hyvät bussiyhteydet.

Lipun hintaan sisältyy yleensä tietty määrä matkatavaroita. Esimerkiksi Flixbus sallii jokaiselle matkustajalle korkeintaan 20 kilon matkalaukun bussin ruumaan sekä seitsemän kilon käsimatkatavaran, jonka on mahduttava istuimen alle tai matkatavarahyllylle.

5. Bussimatkojen mukavuudet

Kaikkien isoimpien yhtiöiden bussit on nykyään varusteltu tärkeimmillä mukavuuksilla. Pitkiä reittejä liikennöivissä busseissa on wc-tilat, kallistettavat istuimet, pistorasiat elektronisille laitteille ja usein myös toimiva wifi-yhteys.

Pitkillä bussimatkoilla reitteihin kuuluu tietty määrä pysähdyksiä, joista tiedotetaan usein etukäteen. Pysähdyksien aikana on mahdollista jaloitella, ostaa eväitä ja käyttää wc-tiloja bussin ulkopuolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Bussimatkojen miinukset

Pitkän matkan taittaminen bussilla ei aina ole helppoa, eikä se sovi kaikille. Bussissa voi olla ahdasta tai tunkkaista. Matkantekoon voi tulla viivästyksiä. Ja kukapa olisi erityisen innoissaan bussin vessan käyttämisestä?

Kaikilla reiteillä kuljettajat eivät välttämättä puhu englantia, mutta elekieli ja käännössovellukset auttavat ongelmatilanteissa.

Ennen matkaa kannattaa miettiä omaa sopeutumista. Huonoilla unenlahjoilla kymmenen tunnin yöbussi voi olla tuskainen. Poikkeuksellisen pitkälle matkustajalle juna voi olla parempi vaihtoehto.

Usein matkan mukavuuteen vaikuttaa eniten se, kuka viereesi tai läheisyyteesi sattuu istumaan. Vierustovereita kunnioittavien matkustajien kanssa on helpompi reissata.

Lue myös: Interrail-matkailijan ABC – näin suunnittelet onnistuneen junamatkan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Bussilla Suomesta Keski-Eurooppaan

Bussijätti Flixbus avaa kolme uutta reittiä Suomesta – maata pitkin Keski-Eurooppaan asti

Miksi jet lag on pahempi itään matkustettaessa?

Oletko huomannut saman? Jet lag iskee pahemmin itään päin matkustettaessa – tässä syy

Barcelona

Tähän arkiseen esineeseen et olisi ikinä keksinyt piilottaa rahaa matkalla – ja juuri siksi se suojaa sinua varkailta

Lontoo, Iso-Britannia

Oletko sinäkin lausunut näiden suosittujen kohteiden nimet aina väärin? Et ole ainoa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja