Täällä voit herkutella huoletta – thairuoka yllättää terveellisyydellään
Matkoja kohteeseen Thaimaa
Thairuoka yllättää terveellisyydellään
Mitä tahansa olet aiemmin kuullut kookosmaidosta, terveystutkimusten mukaan sekä kookosmaito että kookosöljy ovat paljon terveellisempiä kuin voi ja useimmat kasviöljyt. Kookosmaito lisää niin kutsutun hyvän kolesterolin (HDL) ja vähentää huonon kolesterolin (LDL) määrää. Lisäksi se parantaa immuunipuolustusta, säätelee aineenvaihduntaa ja vaikuttaa myönteisesti ihon terveyteen.
Korianteria käytetään thaikeittiössä kahdessa muodossa, joko tuoreena yrttinä tai siemeninä. Korianteri sisältää monia terveellisiä kivennäisaineita ja vitamiineja sekä vaikuttaa myönteisesti ruoansulatukseen ja ehkäisee erilaisia vatsavaivoja.
Suosittu thaimaalainen ruokalaji, Tom Yum -keitto, tunnetaan Thaimaassa yleisesti vatsakipujen pienenä ihmelääkkeenä. Salaisuus on sitruunaruoho, jonka on osoitettu tehoavan sekä päänsärkyyn että vatsakouristuksiin.
Ihmehedelmiä ja parempaa basilikaa
Kaikki basilikalajikkeet sisältävät runsaasti antioksidantteja, mutta monien terveysasiantuntijoiden mukaan thaibasilika on ”parempi basilika”. Thaibasilika ehkäisee stressiä, toimii maksan detox-kuurina ja ehkäisee ihon ikääntymistä.
Chili, joka on tärkeä raaka-aine useimmissa thaimaalaisissa ruokalajeissa, on tunnetusti hyvä sydämelle. Se auttaa pitämään insuliini- ja glukoositasot tasaisina ja vilkastuttaa verenkiertoa. Uuden terveystutkimuksen mukaan chili nopeuttaa nukahtamista ja auttaa lisäksi nukkumaan entistä pidempään ja syvemmin.
Inkivääri on tunnettu pitkään ruoansulatusta parantavasta vaikutuksestaan, ja se tehoaa dokumentoidusti pahoinvointiin. Muita vähemmän tunnettuja hyviä vaikutuksia ovat verenkierron vilkastuminen, suoliston toiminnan parantuminen ja kauniimpi iho.
Limetti on osoittautunut todelliseksi ihmehedelmäksi. Luettelo sen terveyttä edistävistä vaikutuksista on pitkä. Tunnetuimmat vaikutukset ovat painonputoamisen tehostuminen, ruoansulatuksen paraneminen ja ihon kirkastuminen.
– Monet thaikeittiön kasvikset ja yrtit edistävät ihmiskehon terveyttä. Thaikeittiön valmistustekniikka – kasvisten nopea kuumennus – säilyttää vitamiinit ja kivennäisaineet. Lisäksi ruoat ovat yleensä todellisia makuelämyksiä, Thaimaan matkailutoimiston Pohjoismaiden johtaja Nalinee Pananon sanoo.
Lähde ja kuvat: Tourism Authority of Thailand