Hyppää sisältöön

Meksikon viisi ihaninta rantakohdetta – mikä sopii sinulle?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 18.01.2023
Meksikon rantakohteiden välillä on isoja tyylieroja. Näihin viiteen kohteeseen on helppo matkustaa Suomesta, mutta mikä sopii sinulle?

1. Cancún on Meksikon kuuluisin rantakohde

Jukatanin niemimaan pohjoisosassa sijaitseva Cancún on kaikista Meksikon rantakohteista tunnetuin. Myös muualla maassa lomailevat matkailijat päätyvät usein vähintäänkin vierailemaan Cancúnissa, sillä kaupungissa toimii maan toiseksi suurin lentokenttä.

Cancúnin maine on hieman ristiriitainen. Eksoottisen lomaparatiisin lisäksi kaupunki nähdään myös amerikkalaistuneena bilekohteena, jonka jenkkinuoret valtaavat keväällä alkoholinhuuruisen spring breakin aikaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perinteisesti Cancún miellyttää eniten kahdenlaisia matkailijoita: nuorta bilekansaa sekä lomailijoita, joilla on varaa panostaa tasokkaaseen hotelliin. Cancúnin hotellialueelta löytyy useiden kansainvälisten ketjujen hulppeita resort-hotelleja oheispalveluineen.

ShutterstockMeksikon parhaat rannat
Cancún on Meksikon suosituimpia rantakohteita ja helppo myös suomalaismatkailijalle.

Cancúnin hotellialue, Zona Hotelera, käsittää pitkulaisen niemenkaistaleen, jota reunustaa valkohiekkainen ranta. Luksushotelleista käsin Cancún näyttäytyykin upeana, ja kaunis ranta selittää kaupungin suosion. All inclusive -hotellien joukossa on kaikenlaisia vaihtoehtoja perheystävällisistä lomakeskuksista vain aikuisille tarkoitettuihin hotelleihin.

Cancúnin keskustassa paikalliset elävät tavallista arkeaan, hinnat putoavat ja autot kaahaavat niin, että suomalaista hirvittää. Hotellialueelta kannattaa poiketa myös täällä vaikkapa edullisten markkinalöytöjen perässä. Isoin ja tunnetuin markkinapaikka on Mercado 28.

Muiden Riviera Mayan rantakohteiden tapaan myös Cancúnissa harrastetaan sukellusta. Lähellä kaupunkia sijaitsee jopa sukeltajia varten rakennettu vedenalainen museo MUSA. Kaupungissa on myös golfkenttiä ja seikkailupuistoja.

Cancúnissa on hyvät ostosmahdollisuudet, ja amerikkalaiset vaikutteet näkyvät sekä ostoskeskuksissa että ravintoloissa. Paikallisten tuotteiden lisäksi kaupungista löytyvät kaikki suosituimmat kansainväliset ketjuliikkeet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Cancúnissa lomaillessa vierailu läheisellä Isla Mujeresin saarella on lähes pakollinen ohjelmanumero. Vaikka saari vilkastuukin koko ajan, on se edelleen rauhallinen pakopaikka Cancúnin vilkkaimpiin osiin verrattuna. Lauttamatka kestää vain noin varttitunnin ja saarella voi halutessaan myös yöpyä.

Suomesta tehdään Cancúniin pakettimatkoja ja liikennöidään suoria lentoja talvikaudella. Omatoimimatkailija voi onnistua löytämään edulliset lomalennot matkanjärjestäjien kautta.

Lue lisää: Viisi päiväretkeä Cancúnista

2. Boheemi Tulum on luksushippien leikkikenttä

Riviera Mayan rannikolla sijaitseva Tulum on nykyään lähes yhtä kuuluisa kuin Cancún, mutta tyyliltään kohteet eivät voisi olla erilaisempia. Entinen hippikylä Tulum on säilyttänyt boheemin tunnelmansa, vaikka hinnat ovat nousseet ja alue kehittynyt vauhdilla.

Tietyt trendit ovat Tulumissa selvästi havaittavissa. Kohteesta on helppo löytää vegaaniruokaa, joogatunteja ja kuvauksellisia putiikkeja ja ravintoloita. Hotellien joukossa on luksusversioita teltoista ja puumajoista.

Majoitusta valitessa kannattaa huomioida, että Tulum on jakautunut kahteen osaan. Keskustassa on edullisia hotelleja, ravintoloita ja kauppoja. Tulumin rantatiehen viitataan nimellä Zona Hotelera eli hotellialue, ja siellä hintataso on korkeampi.

Keskustan ja rannan erottaa vajaan viiden kilometrin tie, josta Zona Hotelera jatkuu kilometrikaupalla molempiin suuntiin. Tulumissa matkailija tarvitsee jonkinlaisen kulkuvälineen kuten polkupyörän tai mopon. Taksit ja colectivo-bussit liikennöivät alueiden välillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMeksikon parhaat rannat
Tulumin rantahotelleissa voi nauttia Meksikon rantatunnelmasta todella vaivattomasti.

Tulumin rantatie on tunnelmallinen ja viidakkomainen, ja kaikki on harkitun sievää ja trendikästä. Rannalle levittäytyvät hotellit peittävät suurelta osin merimaiseman, mutta Tulumissa on myös julkisia rantoja. Ravintoloiden asiakkaana saatat päästä myös hotellien omille rannoille.

Tulumin suosituin nähtävyys on paikallinen raunioalue, joka on Meksikon ainoa rannalla sijaitseva maya-raunioiden keskittymä. Tulumin liepeillä sijaitsee myös lukuisia luontoon piilotettuja uimakuoppia, joista käytetään nimeä cenote. Näistä tunnetuimmat ovat Gran Cenote sekä Dos Ojos.

Mielenkiintoisin uusi nähtävyys Tulumissa on keväällä 2018 avattu taidegalleria IK Lab, joka on kuin moderni puumaja taiteella höystettynä. Azulik-hotellin yhteydessä toimivaan galleriaan on ilmainen sisäänpääsy, ja jo tila itsessään on elämys.

Tulum sopii parhaiten tyylikästä kohdetta etsiville rantalomailijoille, jotka arvostavat laadukasta majoitusta ja ravintolatarjontaa. Tulumissa näkyy enemmän pariskuntia ja kaveriporukoita kuin lapsiperheitä, sillä hotellit on suunniteltu aikuiseen makuun. Yöelämä on kohteessa rentoa.

Tulumiin ei tehdä Suomesta pakettimatkoja, mutta sinne on helppo matkustaa omatoimisesti. Cancúnin lentokentältä liikennöi suoria busseja Tulumiin. Matka kestää noin kaksi tuntia.

3. Playa del Carmen, mainio tukikohta

Cancúnin ja Tulumin välissä sijaitseva Playa del Carmen on ikään kuin kompromissi Riviera Mayan ykköskohteiden välillä. Pienempi ja rauhallisempi kuin Cancún, ja vähemmän tyylitelty kuin Tulum.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muiden Jukatanin niemimaan rantakohteiden tapaan Playa del Carmeniin matkustetaan turkoosin veden ja valkoisen hiekan perässä. Kilpailijoistaan poiketen Playa del Carmenissa hotellialueet eivät peitä rantaviivaa, vaan meren ääreen pääsee helposti mistä vaan.

Playa del Carmen on ennen kaikkea kätevä rantakohde, jossa on kaikki matkailijan kaipaamat palvelut sekä hyvät yhteydet lähikohteisiin. Kaupunki sopii myös lapsiperheille, sillä siellä on perheystävällisiä hotelleja ja lyhyet etäisyydet teemapuistoihin. Seikkailupuisto Xplor, luonnonpuisto Xcaret sekä vesipuisto Xel-Há ovat kaikki helposti saavutettavissa.

Osa Playa del Carmenin hotelleista sijaitsee hieman kauempana keskustasta. Playacar ja Mayakoba ovat esimerkkejä rauhallisemmista alueista, joissa on resort-hotelleja. Kaikki ateriat sisältävä all inclusive on tyypillinen tapa majoittua isoissa meksikolaisissa lomakeskuksissa.

ShutterstockMeksikon parhaat rannat
Playa del Carmenista on kätevä liikkua muihin Riviera Mayan kohteisiin.

Varsinaisia nähtävyyksiä Playa del Carmenissa on vähän: täällä pääosassa ovat rannat sekä erilaiset aktiviteetit kuten sukellus ja golf. Ostosmahdollisuuksia ja päiväretkivaihtoehtoja on loputtomasti. Jos haluat tutustua paikalliseen yöelämään, suuntaa pääkatu 5 Avenidan sekä Calle 12:n risteykseen.

Playa del Carmenista on helppo tehdä retkiä lähialueiden maya-raunioille. Jukatanin niemimaan kuuluisin temppelikaupunki Chichen Itza on yksi suosituimpia vierailukohteita joko opastetusti tai omatoimisesti. Vaihtoehtoisesti voit käydä Coban tai Tulumin raunioilla.

Playa del Carmenia lähin saarikohde on Cozumel, jonne liikennöi lauttoja pitkin päivää. Rauhallinen Cozumel on erityisesti sukeltajien suosiossa. Saarelle pääsee Playa del Carmenin keskustasta noin 45 minuutissa.

Suomesta tehdään Playa del Carmeniin pakettimatkoja, ja sinne on helppo matkustaa myös omatoimisesti lentämällä Cancúniin. Kohteiden välinen matka taittuu noin tunnissa.

Lue lisää: Millainen lomakohde on Playa del Carmen? 10 huomiota matkailijalle

4. Isla Holbox: Meksikon viimeinen paratiisisaari

Rauhallista rantakohdetta Meksikosta etsivien ei tarvitse arpoa eri vaihtoehtojen välillä. Cancúnin pohjoispuolelta löytyvä pieni saari Isla Holbox on todellinen karibialainen idylli. Autottoman saaren kirkkaat vedet ja värikkäät seinämaalaukset ovat herkullinen yhdistelmä.

Holboxilla stressin saa unohtaa mantereelle. Isojen resort-hotellien ja tornitalojen sijaan Holboxilla kaikki on pientä ja mutkatonta, mutta saarelta on myös jonkin verran tasokasta majoitusta. Nimi Holbox lausutaan muuten oikeaoppisesti muodossa Hol-bosh.

Isla Holbox sopii parhaiten matkailijoille, jotka eivät kaipaa lomalleen rantoja ja vesihuveja kummempia ohjelmanumeroita. Yhden kylän saari on pieni, ja aktiviteetit rajoittuvat pitkälti sukellukseen, snorklaukseen ja veneretkiin. Holboxilla voi harrastaa myös leijalautailua.

Isla Holbox sijaitsee kohdassa, jossa Karibianmeri ja Meksikonlahti kohtaavat, ja veden väri vaihtelee turkoosista kauniin vaaleanvihreään. Holboxin matalalla rannalla saat kävellä pitkälle mereen ennen kuin pohja syvenee.

Varsinaisia nähtävyyksiä Holboxilla ei ole, mutta saarella voi nähdä esimerkiksi flamingoja ja pelikaaneja. Eläinrakkaat matkailijat voivat poiketa Refugio Holboxissa, jossa pidetään huolta kodittomista ja haavoittuneista eläimistä.

ShutterstockMeksikon parhaat rannat
Isla Holbox on erinomainen kohde rentoa rantalomaa ja nollaamista hakevalle.

Monet asiat puuttuvat Isla Holboxilta – niin hyvässä kuin pahassakin. Saarella ei ole yökerhoja, ostoskeskuksia tai hyvin varusteltuja ruokakauppoja. Ravintolat ja baarit sulkeutuvat varhain Meksikon isompiin lomakohteisiin verrattuna. Verkkoyhteydet saattavat olla oikukkaita.

Autojen sijaan Holboxilla liikutaan jalkaisin, polkupyörällä tai golfkärryillä, joita voi helposti vuokrata pääkadulta. Menopeliä varten ei tarvita ajokorttia. Yön pimentyessä voit nähdä pesukarhujen kipittävän pitkin hiekkateitä.

Isla Holboxille matkustetaan Chiquilasta, jonne kulkee busseja Cancúnista. Jos saavut Chiquilaan vuokra-autolla, voit jättää sen paikallisten pyörittämille maksullisille parkkialueille. Lauttamatka kestää puoli tuntia.

Suomesta järjestetään Isla Holboxille myös pakettimatkoja, jolloin kuljetukset Chiquilan satamaan ja lauttamatka saareen hoidetaan matkanjärjestäjän puolesta.

5. Puerto Vallarta, Tyynenmeren leppoisin rantaloma

Puerto Vallarta sijaitsee Meksikon länsirannikolla Tyynenmeren rannalla. Koska Meksikon sisälle mahtuu paljon alueellisia kulttuureja ja tapoja, on tunnelmassa eroa Karibian kohteisiin verrattuna.

Toisin kuin Riviera Mayalla, Puerto Vallartassa rantabulevardi eli Malecón on rakennettu aivan Tyynenmeren rantaan ja maisema on avoin kaikille. Ravintoloiden reunustama bulevardi onkin hyvä paikka aloittaa kaupunkiin tutustuminen.

Tiesitkö, että Puerto Vallartan suosio räjähti 60-luvulla näyttelijäpari Elizabeth Taylorin ja Richard Burtonin tuotua sen amerikkalaisten tietoisuuteen? Salaromanssina alkanut suhde kukoisti Puerto Vallartassa, jossa Burton oli kuvaamassa elokuvaa Liskojen yö. Filmitähdet ostivat kaupungista jopa talon.

Puerto Vallartan rannoilta aukeaa näkymä ylös vihreille kukkuloille, joita peittävät sademetsät ja palmut. Monet hotellit on rakennettu rinteisiin takaamaan hienot merimaisemat. Vaihtoehtoja riittää pienemmistä boutique-hotelleista aina all inclusive -lomakeskuksiin.

Kaupungin viehättävin alue on mukulakivikatujen vanhakaupunki, jota kutsutaan nimellä Zona Romantica. Tänne kannattaa suunnata kiertämään putiikkeja ja syömään illallista. Älä unohda vierailua myöskään Puerto Vallartan kasvitieteellisessä puutarhassa.

ShutterstockMeksikon parhaat rannat
Puerto Vallartaan pääsee Suomesta Aurinkomatkojen suorilla lomalennoilla.

Yksi Puerto Vallartan mielenkiintoisimmista paikoista on kraatterin pohjalle muodostunut piilotettu ranta, josta käytetään nimiä Hidden Beach tai Playa del Amor eli rakkauden ranta. Rajoitettu määrä kävijöitä päivässä pääsee rannalle tunnelia pitkin. Ranta on osa Islas Marietasin kansallispuistoa.

Helpoin lähikohde Puerto Vallartasta katsottuna on Sayulita, joka on surffaajien suosiossa. Bussilla rentoon kalastajakylään pääsee noin tunnissa.

Jos aikaa on enemmän, voi Puerto Vallartasta tehdä retken aina Tequilaan saakka. Kyseessä on kaupunki, jossa valmistetaan Meksikon kansallisjuomaa. Suurin osa kaikesta Meksikon tequilasta valmistetaan juuri Jaliscon osavaltiossa, johon myös Puerto Vallarta kuuluu.

Suomesta on helppo matkustaa Puerto Vallartaan sekä omatoimisesti että matkanjärjestäjän kautta. Finnairilla on talvikaudella kaupunkiin suora reitti, ja sinne tehdään myös pakettimatkoja.

Lue myös: Suunnitteletko ensimmäistä matkaa Meksikoon? Lue 10 käytännön vinkkiä

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Progreso, Meksiko

Vau, mikä näky rannalla! Maailman pisin laituri vie 6,5 kilometriä merelle

Yleiset mokat Meksikossa

Varo näitä helppoja virheitä Meksikossa – turistien 10 yleistä mokaa

Acapulco Meksikossa

Muistatko Acapulcon legendaarisen lomakohteen? Muuttui murhapääkaupungiksi – glamour hävisi ja turistit kaikkosivat

Ensikertalaisen vinkit Meksikoon

Suunnitteletko ensimmäistä matkaa Meksikoon? 10 käytännön vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja