Hyppää sisältöön

Meksikon Chichén Itzá on yksi maailman seitsemästä uudesta ihmeestä – helppo vierailla lomakohteista käsin

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 27.10.2017
Meksikon Chichén Itzá houkuttelee vuosittain miljoonia kävijöitä. Unescon maailmanperintökohteeksikin valittu temppelikaupunki avaa ovet mayojen historiaan.

Tutustu päiväretkellä

Chichén Itzá on Jukatanin niemimaalla Meksikossa sijaitseva historiallinen temppelikaupunki ja arkeologinen alue. Lähes tuhatvuotisen historiansa aikana Chichén Itzá on toiminut niin pyhiinvaelluskohteena kuin uhripaikkanakin, ollen samalla yksi maya-kulttuurin tärkeimmistä poliittisista ja taloudellisista keskuksista.

Matkailijoille kohde on tullut tutuksi viimeisen vuosisadan aikana, jolloin viidakon sekaan hukkunut historiallinen kaupunki on kunnostettu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiChichén Itzá, Meksiko
Alueella on rutkasti nähtävää, sillä temppeleissä riittää yksityiskohtia.

Chichén Itzássa voi vierailla vaivattomasti, ja helpoiten sinne pääsee bussilla tai vuokra-autolla. Monista Jukatanin niemimaan turistikohteista järjestetään päiväretkiä alueelle, mutta kaupunkien välillä liikennöi myös julkisia busseja. Esimerkiksi Meridasta matka kestää vajaat pari tuntia, Cancunista noin kolme tuntia ja Playa Del Carmenista reilut kolme tuntia.

Edullinen sisäänpääsymaksu alueelle sisältää opastuksen yleisimmillä kielillä. Jonot lippuluukulle ovat usein hyvin pitkiä, ja jonottavia matkailijoita lähestyvät monet huijarit edullisilta kuulostavien jonon ohi -lippujen kanssa. Matkailijan onkin syytä pitää pää kylmänä ja odotella kärsivällisesti pääsyä viralliselle lippuluukulle.

Temppelikaupungin parhaat – koe ainakin nämä

El Castillo eli Kukulcanin pyramidi on Chichén Itzán tunnetuin osa. Mayojen kalenterina toiminut lähes 25 metriä korkea porraspyramidi kerää ympärilleen väkeä etenkin kevät- ja syyspäiväntasausten aikaan, jolloin auringonvalo osuu pohjoisen porraskäytävän puolelle muodostaen varjoista käärmeen kiemurtelevan vartalon.

Inka KhanjiChichén Itzá, Meksiko
El Castillo on Chichén Itzán tunnetuin kohde.

Kohteeseen tutustuessa on hyvä muistaa, että vuonna 2006 El Castillon huipulle kiipeäminen kiellettiin turvallisuussyistä, ja matkailijoiden onkin tyytyminen ihastelemaan pyramidia maan tasalta.

Toinen kiinnostava kohde on aivan Chichén Itzán alueella sijaitseva Cenote Sagrado, joka on 60 metriä leveä ja noin 30 metriä syvä lähde, johon on uhrattu ihmisiä sateenjumala Chacille. Ennen veteen työntämistä uhrit kiedottiin koruilla ja hienoilla kankailla liikuntakyvyttömiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiChichén Itzá, Meksiko
Temppelialueen porttien sisäpuolella on lukuisia kojuja, joista Meksikon-tuliaiset löytyvät vaivatta, mutta selvästi kalliimmalla kuin muualta.

Myös Juego de Pelota, Chichén Itzán suurin mesoamerikkalainen pelikenttä, kiinnostaa kävijöitä. Kentällä on pelattu useita erilaisia pelejä, joissa kivirenkaat kentän seinillä ovat olleet tärkeässä osassa. Monet seinien kaiverruksista on onnistuttu entisöimään, joten Juego de Pelota on näyttävä kohde.

Huomioi nämä vieraillessasi Chichén Itzássa

Chichén Itzán alue on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Keskipäivän polttavan auringon ja suuren kävijämäärän vuoksi vierailu on hyvä ajoittaa aamupäivään. Mukaan kannattaa ottaa hyvät kävelykengät, sillä eri kohteet sijaitsevat laajalla alueella.

Inka KhanjiChichén Itzá, Meksiko
Vierailuun kannattaa varata runsaasti aikaa, hyvät kävelykengät, aurinkovoidetta ja vesipullo.

Aurinko on etenkin keskipäivällä polttava, eikä varjopaikkoja juuri ole, joten aurinkorasva, päähine ja vesipullo on hyvä pitää mukana. Alueella on myös muutamia kahviloita ja paljon pieniä matkamuistomyymälöitä, joihin kannattaa varata käteistä. Kameraa ei tällä matkalla kannata jättää hotellille!

>> Lue lisää vinkkejä Meksikoon Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Laura Saukkonen
Kuva: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Progreso, Meksiko

Vau, mikä näky rannalla! Maailman pisin laituri vie 6,5 kilometriä merelle

Yleiset mokat Meksikossa

Varo näitä helppoja virheitä Meksikossa – turistien 10 yleistä mokaa

Acapulco Meksikossa

Muistatko Acapulcon legendaarisen lomakohteen? Muuttui murhapääkaupungiksi – glamour hävisi ja turistit kaikkosivat

Ensikertalaisen vinkit Meksikoon

Suunnitteletko ensimmäistä matkaa Meksikoon? 10 käytännön vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja