Kuva: Maria Hietala
Huomioi nämä asiat, kun matkustat Meksikoon

Varo näitä helppoja virheitä Meksikossa – turistien 10 yleistä mokaa

Helpot yhteydet ovat tehneet Meksikosta entistä houkuttelevamman kaukokohteen. Huomioi nämä asiat, jos olet lähdössä lomalle Meksikoon.

1. Tarkista passin voimassaolo

Suomen kansalainen ei tarvitse Meksikoon viisumia alle 180 päivän mittaiselle lomamatkalle. Huolehdi kuitenkin, että passisi on voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Liian pian matkan jälkeen umpeutuva passi saattaa pahimmillaan katkaista koko matkanteon.

Tarkista myös matkavakuutusten ja rokotusten voimassaolo ennen matkaa. Meksikoon ei missään nimessä kannata matkustaa ilman kattavaa matkavakuutusta.

2. Huomioi erilaiset ilmastot

Yleinen mielikuva Meksikosta on trooppinen, mutta isoon maahan mahtuu monenlaisia ilmastoja ja erilaisissa korkeuksissa sijaitsevia kohteita. Ota selvää lomakohteesi säästä ennen kuin alat pakata. Talvikuukausina yöt sisämaan vuoristossa saattavat tuntua hyytävän kylmiltä, ja esimerkiksi pääkaupunki Mexico Cityn ilmasto on täysin erilainen kuin Jukatanin niemimaan rantalomakohteissa.

Meksikossa kuiva kausi kestää joulukuusta huhtikuuhun, mutta alueesta riippuen sää saattaa suosia myös kesän sadekauden aikana. Kannattaa huomioida, että Meksikossa voi esiintyä myös hurrikaaneja.

3. Älä kadota maahantulokorttia

Meksikoon saapuvat matkailijat joutuvat täyttämään tullilomakkeen ja maahantulokortin, josta osan virkailija sujauttaa passin väliin lentokenttämuodollisuuksien yhteydessä. Kukaan ei kuitenkaan välttämättä mainitse sanallakaan, että se tulee säilyttää paluumatkaa varten. Jos lappu ei ole tallessa maasta poistumista varten, joudut jonottamaan uutta dokumenttia lentokentän maahantulotoimistossa – ja pulittamaan siitä lisämaksun.

4. Älä anna autonvuokrauksen yllättää

Autoilu on Meksikossa suhteellisen helppoa, eikä sitä kannata pelätä. Autonvuokraus on erinomainen tapa nähdä Meksikon upeita luonnonpaikkoja ja nähtävyyksiä oman lomakohteen ympärillä. Esimerkiksi Jukatanin niemimaa on loistava kohde road tripille.

Yhteen asiaan tulee kuitenkin kiinnittää huomiota. Autojen edulliselta tuntuva vuokrahinta saattaa loikata yllättävän korkealle vakuutuksen myötä, ja myös vuokraamojen luottokortilta varaama takuusumma saattaa olla monta sataa euroa. Tarkista ajoissa kaikki autonvuokraukseen liittyvät ehdot ja käytännöt ja vertaile eri toimijoita.

5. Pidä varasi luottokortin kanssa

Meksikon virallinen valuutta on peso, mutta erityisesti turistien suosimissa kohteissa hyväksytään yleisesti myös Yhdysvaltojen dollarit. Pesoja käyttämällä hinnat ovat yleensä hieman alhaisemmat. Älä hämäänny siitä, että pesojen yhteydessä käytetään usein samaa dollarin symbolia kuin Yhdysvalloissakin.

Monissa paikoissa voit käyttää luottokorttia samaan tapaan kuin Suomessakin, mutta nosta rahaa ja höylää korttia ainoastaan luotettavan oloisissa automaateissa, liikkeissä ja ravintoloissa. Yhdysvaltojen ohella Meksiko on yksi tyypillisimmistä maista joutua luottokortin tietojen kopioimisen uhriksi.

Mitä matkailijan kannattaa varoa Meksikossa?
Kuva: Maria Hietala
Guanajuato kuuluu Meksikon kulttuurikaupunkeihin.

6. Älä mokaa alkoholin ja huumeiden kanssa

Jos käytät Meksikossa alkoholia, osta juomia ainoastaan luotettavista liikkeistä tai baareista. Älä ota vastaan juomaa tietämättä, mitä se sisältää ja mistä se on kaadettu. Viime aikoina Meksikossa ovat puhuttaneet jopa kuolemiin johtaneet tapaukset, jotka ovat liittyneet pimeään viinaan. Muista myös, että humalatila asettaa sinut alttiiksi ryöstöille ja muille rikoksille.

Meksiko tunnetaan huumekartelleistaan ja niiden käyttämästä raadollisesta väkivallasta. Lienee sanomattakin selvää, että Meksikossa tulee pysytellä erossa kaikenlaisista huumausaineista. Paikallinen virkavalta ei tunne sääliä löytäessään turistien hallusta huumeiksi luokiteltavia aineita.

7. Muista tinkiä – älä maksa liikaa

Meksikon hintataso riippuu hyvin pitkälti lomakohteesta. Tulumin kaltaisissa trendikohteissa rantaviiva on täynnä luksushotelleja ja kalliita putiikkeja, kun taas vähemmän tunnetuissa kohteissa kaikki on dramaattisesti halvempaa kuin Suomessa. Saarilla hintataso on yleensä hieman mannerta korkeampi. Yleisesti ottaen Meksiko on suomalaiselle edullinen matkailumaa.

Tinkiminen on Meksikossa hyväksyttävää, eikä turistin kannata suostua ensimmäiseen tarjottuun hintaan. Neuvotteluvaraa hinnoissa löytyy niin markkinoilla, taksikyydeissä kuin majapaikoissakin. Chichén Itzán kaltaisilla nähtävyyksillä on etukäteen määritellyt hinnat erikseen paikallisille ja turisteille.

8. Älä jämähdä hotelliin

Meksikon turvallisuus puhuttaa paljon. On totta, että Meksiko kärsii huumekartellien väkivaltaisista yhteenotoista ja niiden lieveilmiöistä. Vakavimmat ongelmat ovat Yhdysvaltojen rajakaupungeissa, mutta osittain selkkaukset ovat levinneet myös turistikohteisiin. Vain harvoin ne kuitenkaan koskettavat tavallista matkailijaa.

Joskus kauhutarinoihin kannattaakin suhtautua varauksella. Turistien suosimissa matkakohteissa liikkuminen on turvallista, eikä matkailijan missään nimessä kannata jämähtää koko loman ajaksi all inclusive -hotellin porttien sisälle. Kokeile myös rohkeasti paikallista ruokaa – meksikolainen ruoka itsessään ei ole tulista, vaan mausteisuutta lisätään kastikkeilla.

Mitä turistimokia Meksikossa kannattaa varoa?
Kuva: Maria Hietala
Isla Holboxin saari on rauhallinen lomaparatiisi.

9. Älä ahnehdi liikaa yhdelle lomalle

Pakettimatkalla Meksikoon matkustavat lomailijat pysyttelevät yleensä samassa kohteessa, josta tehdään korkeintaan päiväretkiä lähiseuduille. Omatoimimatkailijat saattavat kuitenkin seota alkaessaan tehdä matkasuunnitelmia – Meksikossa on nimittäin loputtomasti nähtävää.

Matkailijoiden puheissa toistuu Meksikossa aina yksi toteamus: harva tuntuu todella ymmärtäneen, miten isosta maasta on kysymys. Jo ennen matkaa kannattaa hyväksyä se, ettei yhdellä lomalla ole mahdollista nähdä kaikkea. Keskity nauttimaan tietyn alueen tarjonnasta ja saat todennäköisesti lomastasi enemmän irti.

10. Kunnioita paikallista kulttuuria

Älä ole se matkailija, joka hilluu lomakohteessa tequilapullo kädessä ja sombrero päässä toistellen meksikolaisia stereotypioita. Muista aina kunnioittaa paikallista kulttuuria ja alkuperäiskansoja, joiden asema on Meksikossa polttava aihe tänäkin päivänä. Samaan aikaan kannattaa huomioida, että Meksikossa on valtavia alueellisia eroja. Kulttuuri maan pohjoisosassa on hyvin erilainen kuin etelässä.

Opettele ennen matkaa ainakin pari perusfraasia espanjaksi. Paikallisten kanssa jutellessa ei kannata nostaa ensimmäisenä esiin Meksikon epäkohtia kuten korruptiota ja huumekauppaa elleivät he itse puhu aiheesta.

Teksti ja kuvat: Maria Hietala

Päivitetty: 29.12.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (9 votes, average: 3,56 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia