Varo näitä helppoja virheitä Meksikossa – turistien 10 yleistä mokaa
Matkoja kohteeseen Meksiko
1. Selvitä ajankohtaiset maahantulosäännöt
Suomen kansalainen ei tarvitse Meksikoon viisumia alle 180 päivän mittaiselle lomamatkalle. On hyvä tietää, että nykyään virkailija ei enää automaattisesti laita passiin puolen vuoden oleskelua oikeuttavaa leimaa, mikäli kyseessä on lyhyt lomamatka.
Meksikossa ei ole voimassa vaatimusta passin voimassaoloajan pituudesta matkan päättymisen jälkeen. Monesti kuitenkin suositellaan, että passin umpeutumiseen olisi jäljellä esimerkiksi puoli vuotta, sillä säännöt voivat muuttua nopeasti.
Kannattaa aina selvittää ajankohtaiset Meksikoon saapumiseen ja sieltä poistumiseen liittyvät muodollisuudet. Käytännöillä on tapana muuttua. Eri osavaltioilla on käytössä erilaisia veroja, ja lentokentillä saattaa olla maksettavana lähtövero. Esimerkiksi Quintana Roon osavaltiossa matkailijan tulee maksaa Visitax-vero verkon kautta.
2. Älä unohda matkavakuutusta
Tarkista myös matkavakuutusten ja suositeltujen rokotusten voimassaolo ennen matkaa. Meksikoon – kuten mihinkään muuallekaan – ei missään nimessä kannata matkustaa ilman kattavaa matkavakuutusta. Matkavakuutuksella varmistat, että saat sairastapauksessa heti hoitoa ilman stressiä kuluista.
Meksikon lomakohteissa ja kaupungeissa sairaaloiden taso on hyvä. Yhdysvalloista matkustetaan paljon Meksikon puolelle leikkausten ja muiden toimenpiteiden perässä edullisemman hinnan takia.
3. Huomioi erilaiset ilmastot
Yleinen mielikuva Meksikosta on trooppinen, mutta isoon maahan mahtuu monenlaisia ilmastoja ja erilaisissa korkeuksissa sijaitsevia kohteita. Ota selvää lomakohteesi säästä ennen kuin alat pakata.
Talvikuukausina yöt sisämaan vuoristossa saattavat tuntua hyytävän kylmiltä, ja esimerkiksi pääkaupunki Mexico Cityn ilmasto on täysin erilainen kuin Jukatanin niemimaan rantalomakohteissa.
Meksikossa kuiva kausi kestää joulukuusta huhtikuuhun, mutta alueesta riippuen sää saattaa suosia myös kesän sadekauden aikana. Kannattaa huomioida, että Meksikossa voi esiintyä myös hurrikaaneja kesäkuusta marraskuuhun.
Suomesta tehdään pakettimatkoja Meksikoon talvikuukausina vilkkaimman matkustussesongin aikana. Muista suojautua huolella paahtavalta auringolta.
4. Pidä varasi luottokortin kanssa
Meksikon virallinen valuutta on peso, mutta erityisesti turistien suosimissa kohteissa hyväksytään yleisesti myös Yhdysvaltojen dollarit. Pesoja käyttämällä hinnat ovat yleensä hieman alhaisemmat. Älä hämäänny siitä, että pesojen yhteydessä käytetään usein samaa dollarin symbolia kuin Yhdysvalloissakin.
Monissa paikoissa voit käyttää luottokorttia samaan tapaan kuin Suomessakin, mutta nosta rahaa ja höylää korttia ainoastaan luotettavan oloisissa automaateissa, liikkeissä ja ravintoloissa. Yhdysvaltojen ohella Meksiko on yksi tyypillisimmistä maista joutua luottokortin tietojen kopioimisen uhriksi.
5. Älä anna autonvuokrauksen yllättää
Autoilu on Meksikossa suhteellisen helppoa, eikä sitä kannata pelätä. Autonvuokraus on erinomainen tapa nähdä Meksikon upeita luonnonpaikkoja ja nähtävyyksiä oman lomakohteen ympärillä. Esimerkiksi Jukatanin niemimaa tai Baja California ovat loistavia kohteita road tripille.
Yhteen asiaan tulee kuitenkin kiinnittää huomiota. Autojen edulliselta tuntuva vuokrahinta saattaa loikata yllättävän korkealle vakuutuksen myötä. Meksikossa on suositeltavaa ottaa vuokra-autolle kattava vakuutus.
Vuokraamojen luottokortilta varaama takuusumma saattaa myös olla poikkeuksellisen korkea: hintahaitari liikkuu parista sadasta jopa yli tuhanteen euroon. Lue huolella autonvuokraukseen liittyvät ehdot ja käytännöt ja vertaile eri toimijoita.
6. Älä mokaa alkoholin ja huumeiden kanssa
Jos käytät Meksikossa alkoholia, osta juomia ainoastaan luotettavista liikkeistä tai baareista. Älä ota vastaan juomaa tietämättä, mitä se sisältää ja mistä se on kaadettu. Muista myös, että humalatila asettaa sinut alttiiksi ryöstöille ja muille rikoksille.
Meksiko tunnetaan huumekartelleistaan ja niiden käyttämästä raadollisesta väkivallasta. Lienee sanomattakin selvää, että Meksikossa kannattaa pysytellä erossa kaikenlaisista huumausaineista.
Jos sinulle kaupitellaan bilehuumeita yöelämässä tai kadulla, ei se kieli löyhistä asenteista niitä kohtaan. Paikallinen virkavalta ei tunne sääliä löytäessään turistien hallusta huumeiksi luokiteltavia aineita.
7. Muista tinkiä – älä maksa liikaa
Meksikon hintataso riippuu hyvin pitkälti lomakohteesta. Tulumin kaltaisissa trendikohteissa rantaviiva on täynnä luksushotelleja ja kalliita putiikkeja, kun taas vähemmän tunnetuissa kohteissa kaikki on dramaattisesti halvempaa kuin Suomessa.
Saarilla hintataso on yleensä hieman mannerta korkeampi. Yleisesti ottaen Meksiko on suomalaiselle edullinen matkailumaa.
Tinkiminen on Meksikossa hyväksyttävää, eikä turistin kannata suostua ensimmäiseen tarjottuun hintaan. Neuvotteluvaraa hinnoissa löytyy niin markkinoilla, taksikyydeissä kuin majapaikoissakin. Chichén Itzán kaltaisilla nähtävyyksillä on etukäteen määritellyt hinnat erikseen paikallisille ja turisteille.
8. Älä jämähdä hotelliin
Meksikon turvallisuus puhuttaa paljon. On totta, että Meksiko kärsii huumekartellien väkivaltaisista yhteenotoista ja niiden lieveilmiöistä. Vakavimmat ongelmat ovat Yhdysvaltojen rajakaupungeissa, mutta osittain selkkaukset ovat levinneet myös turistikohteisiin. Vain harvoin ne kuitenkaan koskettavat tavallista matkailijaa.
Joskus kauhutarinoihin kannattaakin suhtautua varauksella. Turistien suosimissa matkakohteissa liikkuminen on turvallista, eikä matkailijan missään nimessä kannata jämähtää koko loman ajaksi all inclusive -hotellin porttien sisälle. Kokeile myös rohkeasti paikallista ruokaa – meksikolainen ruoka itsessään ei ole tulista, vaan mausteisuutta lisätään kastikkeilla.
9. Älä ahnehdi liikaa yhdelle lomalle
Pakettimatkalla Meksikoon matkustavat lomailijat pysyttelevät yleensä samassa kohteessa, josta tehdään korkeintaan päiväretkiä lähiseuduille. Omatoimimatkailijat saattavat kuitenkin mennä sekaisin alkaessaan tehdä matkasuunnitelmia – Meksikossa on nimittäin loputtomasti nähtävää.
Matkailijoiden puheissa toistuu Meksikossa aina yksi toteamus: harva tuntuu todella ymmärtäneen, miten isosta maasta on kysymys. Jo ennen matkaa kannattaa hyväksyä se, ettei yhdellä lomalla ole mahdollista nähdä kaikkea. Keskity nauttimaan tietyn alueen tarjonnasta ja saat todennäköisesti lomastasi enemmän irti.
10. Kunnioita paikallista kulttuuria
Älä ole se matkailija, joka hilluu lomakohteessa tequilapullo kädessä ja sombrero päässä toistellen meksikolaisia stereotypioita. Muista aina kunnioittaa paikallista kulttuuria ja alkuperäiskansoja, joiden asema on Meksikossa polttava aihe tänäkin päivänä.
Samaan aikaan kannattaa huomioida, että Meksikossa on valtavia alueellisia eroja. Kulttuuri maan pohjoisosassa on hyvin erilainen kuin etelässä.
Opettele ennen matkaa ainakin pari perusfraasia espanjaksi. Paikallisten kanssa jutellessa ei kannata nostaa ensimmäisenä esiin Meksikon epäkohtia kuten korruptiota ja huumekauppaa elleivät he itse puhu aiheesta.